Al jaren komen nitraten in groenten regelmatig in het nieuws. Slasoorten, postelein, rode biet, kervel, spinazie, snijbiet, radijs, bleekselderij, spitskool, koolrabi, andijvie, watertuinkers, venkel en chinese kool zijn eerder nitraatrijke groenten. Met name in de winter in donkere omstandigheden, bij minder groeizame klimaatomstandigheden, of bij een te grote stikstofvoorraad in de grond zullen deze nitraten in hogere mate aanwezig zijn.

Om één en ander te verduidelijken schreven we al eens een artikel over nitraten in groenten, nader verklaard. Daaruit konden we besluiten dat, als we met de tips vermeld in het artikel rekening houden, het nogal meevalt met die nitraten in groenten. En dat alle bladgroenten die in de winter op de markt komen een verplichte controle op nitraatresidu ondergaan. Maar om nu te zeggen dat nitraten gezond zijn, dat was toen toch iets waar  niemand zijn vingers aan durfde verbranden.

Groot was dan ook mijn verwondering en verbazing over de artikels die vorige week in verschillende media opdoken. Zowel spinazie als rode biet haalden de pers.

Spinazie

Eerst was er het nieuws over rode biet die het uithoudingsvermogen doet toenemen, enkele dagen later was er het onderzoek dat uitwees dat de nitraten in spinazie hetzelfde effect hebben.  In het artikel Spinazie als krachtvoer op Trouw.nl lezen we dat spinazie ervoor zorgt dat de energievoorziening van de spieren efficiënter wordt en het uithoudingsvermogen toeneemt. De stof die de (sport)prestaties doet verbeteren blijkt niet ijzer te zijn maar nitraat! Is daarmee de minder goede reputatie van nitraten in bladgroenten van de baan? Het lijkt er toch wel op, getuige volgend citaat uit het artikel.

Bij het publiek heeft nitraat een slechte naam. Lange tijd werd gedacht dat de stof, in het lichaam omgezet in het schadelijke nitriet, kanker veroorzaakt. „Maar het bewijs daarvoor is mager”, zegt onderzoeker-fysioloog Eddy Weitzberg vanuit Stockholm. „De laatste jaren blijkt vooral dat nitraat voordelen biedt. Het verlaagt de bloeddruk en gaat klontering van het bloed tegen. De efficiëntere energieproductie komt daar nu bij. Ik zie nitraat juist als ’good guy’.”

Toch is het aan te raden om de bereidingstips en de bewaartips uit het artikel nitraten in groenten, nader verklaard verder te blijven volgen. Om zo te vermijden dat nitraten in de voeding nitrieten zouden worden.

En, zoals met alles, overdaad schaadt. Het afwisselen van verschillende groentesoorten, ook minder nitraatrijke, blijf natuurlijk absoluut noodzakelijk.

Rode Biet

Een week eerder al vernamen we dat Vlaanderen stormloopt voor rode bietensap en de sporters plots met bosjes vallen voor het product. Bio- en natuurwinkels zien  de flessen de deur uit vliegen. De uitbaters stellen dan ook vast dat de impact van een tv-programma en van mond-aan-mondreclame bijzonder groot is. Sinds zes wielertoeristen in ‘Ook getest op mensen’ aantoonden dat het sap de uithouding gevoelig verbetert, lijkt niemand nog te malen om de vreemde smaak van het sap. Inspanningsfysioloog Peter Hespel van de K.U.Leuven bevestigt de werking. Bekijk hier een video met een vergelijkende test bij zes sporters in verband met het gunstige effect van rode bietensap.

Straks meer spinazie en rode biet zaaien in de tuin? Bekijk hier alvast de teeltschema’s van rode biet en van spinazie om te weten wanneer je ermee aan de slag kan in de tuin.

Geef ons uw methode om rode bietensap te maken.
Het is bekend dat een aantal ervaren hobbytuinders de kunst om rode bietensap te maken perfect beheersen. En de gezonde effecten ervan al jaren kennen. Misschien ben jij één van hen en ben je bereid om jouw recept van rode bietensap te delen? Laat dan zeker niet na uw methode in de commentaarbox hieronder mee te delen.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  10 reacties aan “Zijn nitraten in groenten nu toch gezond?”

Reacties (9) Pingbacks (1)
 1. Ik zaai ieder jaar rode bieten of kroten maar de laatste 3 jaren heb ik geen rode bieten meer gegeten van mijn tuin.
  Ik heb div soorten geprobeerd Egyptische platronde en de kogel Bolivar en op verschillende plekken gewisseld maar dit jaar wil ik toch echt wel eens 25 maaltjes in de diepvries hebben zitten.
  Wat moet ik doen?

  • Beschrijf eens hoe je te werk gaat bij de teelt, misschien dat ik daarin iets ontdek dat niet klopt. Nu is het niet mogelijk om advies te geven, tenzij ik een volledig artikel over de teelt zou schrijven…..

 2. Wij eten in griekenland (vanouds) gekookte bietjes MET de bladeren als salade, met olijfolie en azijn, heerlijk en supergezond!

 3. Wanneer ik bieten in de vriezer doe schil ik ze rauw. Daarna de rauwe bieten grof raspen. Voor gebruik 20 min koken. Ze blijven dan steviger, meer bite dan wanneer ze gekookt de vriezer ingaan en je bespaart op kooktijd wanneer je hele bieten kookt.

 4. Waarom sap? Ik heb altijd klaargemaakte rode biet in de frigo, en eet elke dag wat stukjes, héél lekker . Dan heb je sap én vezels.
  Rode biet ongepeld in prespot stomen met wat water en azijn, laten afkoelen en dan pas pellen, zo blijft al het sap in de biet.
  In stukken snijden, wat azijn erbij(moet niet onder staan) met fijngesneden ajuin, peper, geraspte gember,kruidnagel, eventueel wat kardemon, wat komijn of venkelzaadjes.
  een tijdje laten trekken in de frigo ,Is héél lang houdbaar!
  groetjes, Gert

 5. Wij drinken rode bietensap puur zelf gemaakt zonder iets toegevoegd het is heel lekker en zeer gezond.

  groetjes Desire

  • Desire Fijn dat je zelfgemaakte bietensap dinkt.
   Kun je ons ook vertellen hoe je dat doet?
   Zelf bewaar ik gekookte en geschaafde bieten in afgewogen porties in de vriezer. Als ik er ook sap van kan maken kan ik er ook meer telen.

   • Hoi Helena,

    Ik zie net dat je vraag al een hele tijd terug is 🙂 Ik maak bietensap in de sapcentrifuge met rauwe bieten. Als je de bieten eerst goed schoonmaakt met water en een borsteltje dan smaakt het ook niet zo naar aarde. Erg lekker!

 6. We hebben vorig jaar bietenbier gemaakt, erg lekker! Rode bietensap maak ik zo:
  bieten uitkoken, kruidenazijn er bij en bruine suiker, niet teveel, kan ook zoetstof zijn die je kunt koken.
  Ook nog : kardamonfoelie, uien, laurier en koriander en jeneverbessen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)