Tomaten : variëteiten kiezen (F1 hybriden 2008)

Tijdens de zomer van 2008 werden door mij acht vlot verkrijgbare rassen van tomaten vergeleken. De meeste, zijn verkrijgbaar in het ene of het andere tuincentrum. Zelden vind je ze allemaal in één en hetzelfde tuincentrum. Op één uitzondering na zijn het ook allemaal F1 hybriden. Ze werden gezaaid half maart en geteeld in de kas. U leest en ziet hier de resultaten. Behalve één ras voldoen ze naar mijn gevoel allemaal, en moet de keuze vooral gemaakt worden op basis van de kleur in het onrijpe stadium. Namelijk: zijn het donkergroene, halfgroene of bleke rassen? Wat dit betekent zie je wel op de foto’s. Ook de hardheid van de vrucht kan voor sommigen een parameter zijn.  Wens je tomaten zoals je ze bij de groenteboer ziet liggen, dan zijn er slechts enkele (bleke) rassen aanbevolen.

Wat vooraf ging
Dit nadat in 2007 al enkele F1 hybriden getest werden.  Dan werden Sampei F1, Tamaris F1 en Cristal F1 naar voor geschoven als goede rassen en deze voldoen vanzelfsprekend nog steeds. Cristal enkel als er geen bodemmoeheid is. Het zijn allemaal “bleke” rassen met een goede stevigheid. Je kan de foto’s en de resultaten van deze teeltproef bekijken
F1 hybriden bij tomaten : enkele rassen vergeleken(2007). Je leest er ook waarom we steeds kiezen voor F1 hybriden rassen.

***Opmerking. Voor de vruchtgrootte : vergelijk de foto’s, deze zijn steeds op schaal van het kistje waarin de vruchten liggen. Het kistje is 30 cm breed. Ook in het artikel 2007 werd gebruik gemaakt van deze kistjes.

Bespreking van de variëteiten

Agora F1 (Vilmorin)

Tomaar ras AgoraTomaat van het donkergroene type, dat wil zeggen een kraag die in het onrijpe stadium groener blijft dan de rest van de tomaat. Een goede groeikracht. De grote, licht geribde vruchten zijn niet helemaal stevig (kunnen lichtjes ingedrukt worden), maar zijn zeker stevig genoeg en dus lang genoeg bewaarbaar. De donkergroene kraag kleurt niet altijd even goed, er zijn soms enkele gele vlekken rond het kroontje. Grotere vruchten vertonen soms één enkele kleine sterscheur vanuit het kroontje. Maar dit is heel beperkt. Zeker en vast een goed ras voor wie zich kan verzoenen met het donkergroene type.

 tomaat ras agora

 

Supersteak F1 (Abraham Sluis, Garden Seeds)

supersteak tomaten ras

Deze Amerikaanse veredeling is voor mij de revelatie van 2008! Een aanrader voor wie van grote vleestomaten houdt. Ras van het bleke vruchttype. Ietwat eigenaardige, lang gerokken groeiwijze. Zeer grote trossen met dubbele bloemen en dus echte geribde vleestomaten (bonken). Een zeer goede opbrengst dank zij de grote vruchten.

De kleuring van de vruchten is goed. Niet echt intens donkerrood. De stevigheid van de vruchten is zeer goed. De structuur van de vruchten is dan ook echt vlezig. De tomaat is ideaal om te versnijden. Goed bewaarbaar. Vruchtgewicht gemakkelijk tot 400 gram, heel wat vruchten wogen meer dan 500 gram met uitschieters van 800 en 1000 gram. Misschien niet om de hobbykas mee vol te zetten, maar zeker de moeite om een paar planten te hebben voor wie houdt van grote vleestomaten.

 supersteak tomaten ras

Buffalo F1 (Bakker)

buffalo tomaten rasMooie, ronde, grote tomaat van het bleekgroene type. Zeer goede groeikracht, zeer mooie vorm, goede kleuring en stevige vruchten. Kortom, een echte handelstomaat die zo naar de veiling en de winkel kan. Dit ras was trouwens eind jaren tachtig een standaardras bij de Belgische en Nederlandse vleestomatentelers.

 

 

 

 

 

buffalo tomaten ras 

Coeur de Boeuf (Aveve)

coeur de boeuf aveveDeze Coeur de Boeuf is geen f1-hybride en eerder per toeval in deze proef terecht gekomen. Zelden zo’n rare tomatenplant gezien. Gekrulde bladeren tot en met. En alle bladeren vertoonden gele vlekken alsof het magnesiumgebrek was. Nochtans stonden alle andere rassen mooi groen. De plant zelf groeide veel hoger dan de andere rassen en vormde overmatig dieven. De vruchtzetting daarentegen was wel goed. De kleuring van de vruchten was echter ook slecht. En de vorm? Volgens mij zeker niet de echte ossehartvorm. De ossehartvorm staat wel op de verpakking, met een mooie rode kleur. In het echt zijn het eerder sterk geribde tomaten in diverse vormen met een rozige kleur. Mooi voorbeeld hoe je met de verpakking de inhoud kan verdoezelen.

Volgens mijn bescheiden mening zou het zonde zijn om de kleine hobbykas met dit ras te vullen.Coeur de boeuf oogst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dona F1 (Vilmorin)

Dona F1 tomatenras

Van dezelfde veredelingsfirma als Agora F1 en wat betreft groeikracht en groeiwijze overeenstemmend met Agora F1. Maar de vruchten lijken beter mee te vallen dan deze van Agora F1. De vruchten zijn eveneens met donkergroene kraag (“Frans” type) maar toch minder opvallend dan Agora F1 (halfgroene type). Dit uit zich in een betere kleuring, en ook zijn er quasi geen sterscheuren aanwezig. De vruchten zijn nog altijd groot, maar iets kleiner dan Agora. Ook de hardheid van de vrucht is goed, je kan de vrucht enkel lichtjes indrukken, maar helemaal niet ten koste van de bewaarbaarheid. Ik zou dit tomatenras bestempelen als de “verbeterde” vorm van Agora F1. Zeker en vast een ras om eens uit te testen in de eigen situatie.

 Dona f1 ras tomaat 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Durinta F1 (Somers)

Durinta F1 tomaten

Een mooie, ronde tomaat met goede groeikracht. Vruchten wel vrij klein, maar wel met zeven of acht aan één langgerekt, mooi gevormde tros. Mits trossnoei ook te telen als trostomaat. Een stevige, donkerrode vrucht met goede kleuring, kortom een echte winkeltomaat voor wie niet houdt van de grotere (vlees)tomaten. Ook dit ras was tot voor kort een veel geteeld ras bij de beroepstelers. Dat het eigenlijk een grove trostomaat is blijkt uit de plukbaarheid. Er is niet echt een breukvlak op het kroontje waardoor het plukken van afzonderlijke vruchten al eens moeilijker gaat.

 

Rassen tomaten : durinta F1

Robin F1 (Sluis Garden)

Robin f1 tomatenvariëteit

Een bij heel veel hobbytuinders gekend ras. Een echte, geribde vleestomaat van het donkergroene type. De vruchten zijn toch wel tamelijk stevig. De kleuring is voldoende, ondanks dat het een donkergroen type is. De productie is zeer goed. Zeker een ras, het beproeven waard. Zowat vergelijkbaar met Agora F1. 

 

 

 

 

 

robin tomatenvariëteit

Trust F1 (Somers)

variëteit trust

Nog zo’n ronde vleestomaat die vijf jaar geleden nog volop door beroepstelers geteeld werd. Op het oog weinig verschil met Buffalo F1.
Uitstekende soort. Ook een stevige, mooi kleurende vrucht, dus een echte “winkeltomaat”.

 

 

 

 

 

 

variëteit trust


Reacties

22 reacties op “Tomaten : variëteiten kiezen (F1 hybriden 2008)”

  1. […] rassen. Voor wie niet direct begrijpt waar ik het over heb, verwijs ik naar het artikel Tomaten, F1 variëteiten kiezen, deel 2, daar vind je duidelijke foto’s van de twee rassentypes. Doordat Pyros F1  een donkergroen […]

  2. Baeck Willy avatar
    Baeck Willy

    Waar kan ik tomatenzaden Sampei F1 bekomen.
    Bedankt

  3. Ik weet de juiste naam van mijn soort tomaten niet,maar….ik denk dat het coeur de boeuf is .Het is een grote ronde vleestomaat met weinig pitjes in.En….zeer goed van smaak !!

    1. het ras Robin heb ik ook op hun site niet terug gevonden?

  4. dirk avatar
    dirk

    Ben nog steeds op zoek naar de robin F1 hybride tomaat. Kan er mij iemand helpen met hiervan zaad te vinden?
    woonachtig te Herselt.
    dirk.boogaerts@hotmail.com
    alvast bedankt

    1. Ik vermoed dat de firma’s die normaal gezien dit ras verkochten dit sinds dit jaar niet meer hebben. Nochtans een ras dat jarenlang verkocht werd.
      Is er iemand die nog wel weet waar het ras Robin F1 eventueel nog te krijgen is.? Geef dan een seintje!

  5. dirk avatar
    dirk

    Beste,
    ik ben woonachtig te ramsel ( herselt )en ben op zoek naar de robin F1 hibride tomaat. Weet u waar ik deze kan kopen?
    alvast bedankt.

    1. Beste,
      Al info ontvangen omtrent de Robin tomaten ? Ben zelf ook wel geinteresseerd waar ik ze nog kan vinden. Ik kocht ze tot vorig jaar in het Vlaams zaadhuis (Waarschoot), echter zij verdelen dit ras niet meer.

      Vroeger had ik er nogal last mee buiten, laat ras en ziekte sloeg telkens eerder toe.
      Nu kweek ik ze al 6 jaar in serre, vruchten tot 750 gram, een echte vleestomaat. gezaaid eind januari, verspeend, verpot en uiteindelijk eind april in volle grond in serre geplant geeft mooie rijpe vruchten vanaf half juli.

      Ik zaai momenteel van eigen gekweekt zaad, doch zou graag nog eens nieuw aankopen.

      Patrick

  6. […] berichten houden hiermee verband Oude tomatenrassen : het oog gaat voor.Tomaten : variëteiten kiezen (F1 hybriden 2008)Gazpacho : rode, groene of witte?Trends in saladegroentenTomaten : over de bestuiving en […]

  7. beste,

    blijkbaar is de verscheidenheid van coeuf de boeuf echt variabel, mijn soort gelijkt best op higare, groot, rond dieprood,…dit jaar ben ik van plan van ongeveer een tiental rassen te kweken, en daarvan één plant per soort op te kweken onder dezelfde omstandigheden, enkel de zaaiperiode zal iets verschillen, tomaten van verschillende vormen en kleuren, maar geen hybriden, als het een beetje haalbaar blijkt, zal ik proberen enkele gegevens te verzamelen van de gekweekte soorten, wat betreft smaak, gewicht, opbrengst en kleur.
    mvgr.Jan

  8. Jaap Berkhout avatar
    Jaap Berkhout

    Ik teel al enige jaren met groot succes tomaten met de naam Early Girl Hybrid (Amerikaanse F1 van Ferry-Morse Seed), Bakony F1 (v.d.Wal) en als vleestomaat Super Boy Hybrid 785 (Amerkaanse F1 van Ferry-Morse Seed) De opbrengst van de 3 rassen is groot en tot ver in het najaar worden rijpe vruchten geoogst. Het lijkt er verder op dat de rassen minder bevattelijk zijn voor de Europese of Hollandse phytophtora (aardappelplaag) stammen.

  9. Ik kweek al een paar jaar Coeur de boeuf ,ik vind ze heel lekker zoet, gevleest, weinig zaad ik kocht het zaad bij Gonthier en als ik ze vergelijk met de soorten van Nelly dan gelijken ze het meest op Coeur de Boeuf Akers,het zijn nogal lange magere planten met frele gekrulde bladeren en heel wisachtige harde takken maar dat moet wel om zulke zware vruchten te dragen want 400 a500gr is helemaal geen uitzondering . Arl

  10. beste luc,
    inderdaad, het zou kunnen dat er inderdaad nogal wat verschil is,in couer de boeuf want het is geen F1, en blijkbaar heb ik misschien heel toevallig de goede soort…lekker van smaak, echt donkerrood van kleur en weinig zaad… als er niet alleen gegeten wordt met het oog, dan moet je zeker eens ananas noire proberen, echt niet aantrekkelijk van uitzicht, maar echt prachtig van smaak, naar mijn bescheiden mening één van de lekkerste, je moet het echt eens proberen
    mvgr.

    1. Beste Jan,
      Toevallig lees ik dat je een heel goede variant van coeur de boeuf bezit.Ik weet ook niet of je dit jaar nog zaad of een paar plantjes hebt.Ik ben wel erg benieuwd om deze te proberen.Ik zou je heel danbaar zijn om hierover iets te vernemen en neem dan wel kontakt met U op.

      Alvast bedankt
      Victor
      03 2903378.

  11. Dag Jan,
    dit is inderdaad geen F1 hybride, de titel van het artikel doet natuurlijk veronderstellen van wel. Verder is er nogal wat variatie op die Coeur de Boeuf in omloop. Eigenlijk zou een Coeur de Boeuf een (ossen)hartvorm moeten hebben, maar dat is niet altijd zo, dat blijkt ook uit bovenstaande rassenproef. Er bestaan blijkbaar verschillende “Coeur de Boeufs” waarvan je er enkele terugvindt op deze pagina http://www.nellystomaten.com/tomatenrassenc.htm van tomatenspecialiste Nelly Dolezal. Blijkbaar heb jij ook een andere variant op deze Coeur de Boeuf, die meer rood gekleurd is en gemiddeld zwaarder is.
    groetjes
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  12. beste,
    sorry, maar ik kan ook mis zijn…
    coeur de bouef, is geen F1 zaad, ik kweek dit reeds enkele jaren met zaad dat ik zelf overhoud, prachtige smaakvolle rode tomaat,vorig jaar met een gewicht tot 820 gr,iets waar je een echte tomatensoep kan mee bereiden de echt rood is…
    mvgr.

    ps. ik denk dat deze soort zelfs opnieiw wordt op de veiling gebracht in Sint-Truiden

  13. Inderdaad, smaak komt in dit artikel niet aan bod. Niet omdat het niet belangrijk zou zijn natuurlijk, en er is wel degelijk smaakverschil bij tomaten. Maar het is ten moeilijk te beoordelen door één persoon, want smaak is subjectief, zowel een zurige, frisse smaak als een extreem zoete smaak vallen bij sommigen “in de smaak”. Daarom dat het goed is dat verschillende lezers hun indruk over de smaak hier geven. In ieder geval zal de smaak van onze in zomerse omstandigheden geteelde tomaten over het algemeen steeds meevallen.
    groetjes
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  14. William Hanssens avatar
    William Hanssens

    Agora & Dona beide toppers in serre al 3 j. na mekaar. Goede opbrengst, mooie en lekkere tomaten.
    Roma is zeker niet aan te raden.

  15. Martin Coussement avatar
    Martin Coussement

    Inderdaad keuze te over. Bij mij telt vooral de smaak en de vlezige structuur van de vruchten. Voor mij blijft de ouderwetse ‘marmande’ dan ook onklopbaar !

  16. Prachtig zo’n beschrijving van de verschillende rassen. Echter hoe zit het met de smaak of het suikergehalte? Ik teel toch echt mijn eigen tomaten voor de smaak.

    mvrgr Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.