bonen-paaltjes-touw Klopt de titel van dit bericht wel? Is het niet te vroeg om bonen te zaaien?

In de Groente en Fruit Encyclopedie lezen we.

“In de open lucht wordt gezaaid vanaf half mei. Vroeger zaaien geeft mislukking als de grond nog niet voldoende opgewarmd is. De grond moet namelijk minstens 10°C warm zijn. De groeitemperatuur voor bonen is 15°C”

10 tot 15  mei is normaal een goede startdatum, maar zoals je ziet in de titel van dit bericht heb ik het tweede cijfer tussen haakjes gezet. Dit jaar blijft het mooie weer aanhouden. De grond is voldoende opgewarmd. En overvloedige regen komt er de eerste dagen niet aan. Bonen verdragen zowel tijdens de groei als na het zaaien immers geen wateroverlast.

De enige spelbreker die er nu nog kan zijn is een zeer late lentenachtvorst. Het kan immers vriezen tot half mei. Zie archief lentenachtvorst 16 mei en lentenachtvorst 17  mei ). Hou dus wat vliesdoek of folie bij de hand. De eerste dagen gaan we enkele koude nachten tegemoet, maar daarna wordt het weer warmer.

Er zijn ook twee oude gezegden in verband met bonen. De eerste is

Bonen mogen de meimaand niet zien.

(zopas door Michel op GroentenInfo’s Facebook gezet)

dat wil zeggen dat je de bonen wel mag zaaien in mei, maar dat ze niet mogen boven de grond staan voor eind mei. Wie te vroeg bonen zaait neemt een berekend risico dat afhangt van de regio waar je woont en het weer.

Een tweede  gezegde is

Eén boontje in ’t zand is er later tien in de hand.

(doorgestuurd door Philippe).

beter bonen zaaien in te droge dan te natte omstandigheden dus.

Ook Cor, een ervaren moestuinder, schrijft in zijn interessante moestuin-dagboek op 28 april 2011

Ook de eerste 12 stokken snijbonen gezaaid, het is vroeg maar ik heb zaad genoeg. [zelf gewonnen].  Gaat het niet meer vriezen dan heb ik ietsje vroeger snijbonen, de rest zaai ik later.

Verleden jaar was het zeker aan te raden om het algemene voorschrift van zaaien vanaf half mei op te volgen. Begin mei was het immers nog  koud om bonen te zaaien. (Koud voorjaar moestuin 2010).

Maar april wordt duidelijk warmer de laatste jaren. En kunnen we dus dikwijls bonen wat vroeger zaaien dan normaal. Dit komt uit het maandoverzicht knmi april 2011.

Daarmee evenaart april 2011 dan het record in 2007 en bereikt de hoogste waarde sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. Recentelijk was ook april 2009 opvallend zacht met een gemiddelde van 12,2 °C, waardoor de top drie van zachtste aprilmaanden sinds 1706 nu bestaat uit april 2007, 2011 en 2009.

Twijfel je toch nog aan een goede opkomst, dan kan je ook nog altijd bonen voorzaaien in potjes. Of de lezerstips opvolgen in het artikel

Nu al bonen zaaien en zaden kopen, welke kiezen.

Alle teeltinfo vind je in het basisartikel over bonen op GroentenInfo :

Alles over de teelt van bonen in de groentetuin.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  4 reacties aan “Bonen zaaien van 1? (15?) mei tot 20 juli.”

Reacties (4)
  1. Kan ik kunstmest bij de bonen zaaien. Is het dan nog mogelijk dat ik de boontjes inweck

  2. we willen graag op de hoogte blijven

  3. Wat vreemd dat er geen gewag wordt gemaakt van het slecht tot niet ontkiemen van bonenzaden, dit alvast sedert twee jaar.
    Adviezen als “bonen eerst een nachtje in de diepvries leggen”, “bonntjes voorweken in water,….in olie, geultjes vooraf vol water gieten. Allemaal boter aan de galg. Weet er soms iemand of de zuurtegraad van de bodem van belang is voor de teelt van boontjes?? Alvast bedankt voor uw reactie.

    • Heeft U er al eens aangedacht dat de bonen niet uitgevreten zijn door de bonenvlieg, zo krijgt U alleen maar een stokje bovenstaan of helemaal niets, behandel uw grond in de zaaivoor is al genoeg met een granulaat bodeminsecticide

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)