Er zijn van die momenten dat je wel moet ingrijpen. Rupsen in koolgewassen vormen in deze tijd van het jaar bijna steeds een probleem. Bladluizen zijn lastige gasten in de slateelt.
Eerder bespraken we al een middel op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis. Dit middel is zeer selectief en doodt enkel rupsen. Ook voor de mens is er geen gevaar.
Het nieuwe middel op basis van spinosad, waar je onlangs kon over lezen in dit artikel bestrijdt heel wat insecten, met uitzondering van bladluizen, maar laat lieveheersbeestjes ongemoeid.
Er is echter ook een biologisch middel op de markt dat helemaal niet selectief is en waarbij je als persoon ook de nodige voorzorgen moet nemen tijdens de toepassing ervan.  Het middel wordt al tientallen jaren gebruikt en mag gebruikt worden bij de biologische teeltwijze om hardnekkige plagen te onderdrukken.

SamenstellingHet gaat om middelen op basis van pyrethrum,  de verzamelnaam voor een mengsel van verschillende natuurlijke pyrethrinen. Deze middelen worden verkocht onder heel veel verschillende merknamen, maar zijn steeds op basis van pyrethrum.
Pyrethrinen komen voor in extracten van een Afrikaanse chrysantensoort. Deze pyrethrinen breken zeer snel af en worden daarom gemengd met piperonylbutoxide om de afbraak te remmen en de werking te versterken, bijna altijd in de verhouding van 1 op 4 of 5. Veel meer piperonylbutoxide dan pyretrum dus! Dit was tot nu toe, naar milieubelasting toe, een bezwarende element. Sommige nieuwere middelen bevatten de laatste tijd daarom piperonylbutoxide van plantaardige oorsprong. Beter zijn nog de de pyrethrum-producten die te koop zijn met met raapzaadolie in plaats van piperonylbutoxide.

Toepassing
Omdat middelen op basis van Pyrethrinen een uitgesproken contactmiddel zijn dient het gewas aan alle zijden goed bespoten te worden; in het
bijzonder aan de onderzijde van het blad.
Controleer enkele dagen later op aanwezigheid van de plaag, want  de bespuiting dient zo nodig na een week te worden herhaald.
Deze middelen werken niet zo goed als het warm is (boven 25ºC) en worden  afgebroken door de UV-straling. ‘s Avonds spuiten is dus aangewezen om een zo lang mogelijke werking van het product te hebben.

Als het niet anders kan en er moet toch behandeld worden tijdens een warme, zonnige periode, verdient het de voorkeur om de bespuiting ‘s morgens vroeg uit te voeren. Bij een bespuiting ‘s avonds kunnen de planten nog niet hersteld zijn van de stress door de hoge temperaturen,
waardoor schade kan ontstaan.

Werking
Voor insecten vertonden deze middelen een knock-down effect. Een insect dat met het gif in aanraking komt, sterft binnen een heel  korte tijd, hoogstens enkele minuten.

Nadelen van natuurlijke pyrethroïden:
– niet selectief, dat wil zeggen dat ook nuttige insecten bij contact met het middel gedood worden.
– zeer korte werkingsduur waardoor meerdere toepassingen nodig zijn, waardoor het bovenstaande nadeel ook steeds opnieuw de kop opsteekt.

Voordelen van natuurlijke pyrethroïden:
– worden zeer snel afgebroken, geringe milieubelasting.
– bestaat uit verschillende werkzame, natuurlijke stoffen, waardoor de kans dat insecten resistentie ontwikkelen tegen het middel praktische onbestaande is
-erkend in de biologische teelt

Voorzorgsmaatregelen

Ondanks het feit dat het een natuurlijk product betreft moet u zeker ook uw voorzorgsmaatregelen nemen bij gebruik van dit middel. Allergische reacties zijn niet uitgesloten met huiduitslag tot gevolg bij gevoelige mensen.

Bijen
Tot slot nog deze bedenking : op heel wat websites van leveranciers wordt vermeld dat dit product ongevaarlijk is voor bijen. Waarschijnlijk moet dit genuanceerd worden, het is inderdaad ongevaarlijk voor bijen, maar ze mogen wel niet door het product geraakt worden.  Of het middel moet ‘s avonds toegepast worden, na de vlucht van de bijen.

voor
Foto’s boven en onder : bij direct contact met middelen op basis van pyrethrum sterven de insecten in een heel korte tijd. na

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  13 reacties aan “Biologische insecticiden op basis van pyrethrinen”

Reacties (5) Pingbacks (8)
 1. Hallo beste tuinders! Weet iemand of er een biologisch bestrijdingsmiddel is tegen wespen? Want ik wil mijn biologische tuin niet vergiftigen met chemicalieen. Als iemand iets weet,dan hoor ik het graag. Groetjes Richard van Kleef.

 2. beste collega tuinders,
  ik woon in nederland en mijn vraag is; hoe kom ik aan het bestrijdingsmiddel Conserve /Spinosad ?
  in nederland mag je enkel nog water gebruiken als bestrijdingsmiddel, dus dat schiet lekker op.
  wie weet voor mij een oplossing?
  h.gr. Huibrecht

  • Beste Huibrecht,

   Heb je het artikel wel gelezen waar je op reageert? Het gaat over een breedwerkend, niet-selectief gif, niet over water.. En het is toegelaten voor particulier gebruik. Zelf zou ik het zeker niet gebruiken want het roeit bijna alles uit wat beweegt. Ook alle nuttige beestjes (ook in de bodem!) die zorgen voor de plaagbeheersing in mijn tuin. Het spul is bovendien minimaal verdacht ten aanzien van menselijke gezondheid.
   Je kan er dom van worden (piperonylbutoxide PBO):
   M. K. Horton, A. Rundle, D. E. Camann, D. B. Barr, V. A. Rauh, R. M. Whyatt. Impact of Prenatal Exposure to Piperonyl Butoxide and Permethrin on 36-Month Neurodevelopment. Pediatrics, 2011; DOI: 10.1542/peds.2010-0133
   Of mogelijk zelfs kanker van krijgen (PBO):
   http://www.adamanthea.org/nederlands/insect-nl/piperonyl-butoxide-nl.html

   Vr. groet, Frans

 3. ja, dat moet lukken, opletten voor te hoge temperaturen in de serre, ‘s avonds laat behandelen en de wachttijd van twee dagen respecteren vooraleer te oogsten.
  groetjes
  Luc
  http://groenten-boek.plantaardig.com

 4. Lukt deze behandeling ook bij tomaten in de serre?
  Kan na bespuiting direct geplukt en gecomsumeerd worden?

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)