Spinosad, de werkzame stof van  de merkproducten Tracer en Conserve, staat nu op de Europese lijst van de stoffen toegelaten in de biologische landbouw.  Zo staat te lezen in de VERORDENING (EG) Nr. 404/2008 VAN DE COMMISSIE van 6 mei 2008, een uittreksel :

(4) Spinosad is een nieuw insecticide van bacteriële oorsprong,
dat essentieel blijkt bij de bestrijding van bepaalde
belangrijke plagen en dat bijdraagt tot de duurzaamheid
van de productie in gevallen waarin andere
plagen een gewas aantasten of dreigen aan te tasten. Bij
het gebruik ervan dient erop te worden toegezien dat het
risico voor niet-doelorganismen zo gering mogelijk blijft.
(5) Wat de opneming van spinosad betreft, dient erop te
worden gewezen dat micro-organismen in het algemeen
in de biologische landbouw mogen worden gebruikt voor
de bestrijding van ziekten en plagen, terwijl door microorganismen
geproduceerde stoffen in een aparte lijst
moeten worden opgenomen. (Bron)

Grote verandering en groot verschil met andere erkende biologische middelen tot nu toe is dat hier niet gaat om het micro-organisme zelf dat gebruikt wordt ter bestrijding van een plaag (zie het artikel over de bacterie Bacillus thuringiensis ter bestrijding van rupsen) maar over een stof geproduceerd door een micro-organisme. Spinosad is een insecticide die wordt geproduceerd door een in de bodem levende bacterie. Het fermentatieproces van deze bacterie levert spinosynen, de insecticide, op.

Werking
Spinosad heeft al een paar jaar een toelating in de gangbare land- en tuinbouw in Nederland en België onder de merknaam Tracer en Conserve Het middel wordt gebruikt om

trips, rupsen, mineervliegen en koolvlieg te bestrijden. Het middel is niet selectief, maar bestrijdt ook niet alle schadelijke insecten. Bladluizen en witte vlieg bijvoorbeeld worden niet bestreden.

Koolvlieg
Dit is alvast heel goed nieuws en een grote doorbraak in de strijd tegen de larven van de koolvlieg bij de biologische teelt. Door een éénmalige plantvoetbehandeling kan je de volledige bloemkool- of broccoliteelt vrij houden van schade. Het middel is zeer effectief, zo is de laatste jaren gebleken bij de toepassingen in de professionele teelt. En de nadelen dat het middel giftig is voor sommige natuurlijke vijanden en bijen komt bij een bodembehandeling niet naar voren.

Natuurlijke vijanden
Alhoewel het product erkend is in de biologische teelt, is dit middel niet veilig voor alle natuurlijke vijanden.  Het spaart wel lieveheersbeestjes, roofwantsen en roofmijten. Maar het is schadelijk en heeft een nawerking op sluipwespen.

Gevaarlijk voor bijen.
Om de bijen en andere bestuivende insecten te beschermen mag u dit product niet gebruiken op in bloei staande gewassen of in de buurt van in bloei staand onkruid. Direct contact of contact met een nog vochtig residu is gevaarlijk voor bijen. De droge residuen van spinosad zijn slechts weinig giftig voor bijen.

Erkenningen

Nu mogen middelen op basis van spinosad dus ook in de biologische teelt toegepast worden, maar wel volgens de erkenningen die gelden in het Europese land waar het toegepast wordt. Dus zeker niet in alle teelten en voor alle plagen.

België
In België is het middel Conserve ook verkrijgbaar voor de pariculiere moestuinliefhebber via Edialux dat in de meeste tuincentra te verkrijgen is.

Lees hier de erkende toepassingen en hoeveelheden bij Conserve in België

Nederland
Volgens de info van ctgb is er geen erkenning voor particulier gebruik in Nederland. De erkenning van zowel Tracer als Conserve is dan ook enkel en alleen professioneel.

Voorschriften bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
(zie voor de volledige tekst :
bayergarden.be)
1. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing op het etiket
2. Beschermende kleding dragen
3. Bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen niet eten, drinken of roken
4. Dosering nauwkeurig vaststellen
5. Slechts zoveel spuitvloeistof gebruiken als nodig is
6. Windstilte en koele temperaturen afwachten
7. Alle gebruikte gereedschappen zorgvuldig schoonmaken
8. Na toepassing zorgvuldig wassen
9. Gewasbeschermingsmiddelen veilig bewaren
10. Wachttijd in acht nemen

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  16 reacties aan “Nieuw biologisch middel erkend tegen o.a. koolvlieg.”

Reacties (6) Pingbacks (10)
 1. Dag allen,

  Zou ”Conserve” doeltreffend zijn tegen de larven van de taxuskever ??
  Groet.
  Paul

 2. mijn winter prei begin te roesten ik heb nog niet gespoten is dit weer af hankelijk. ik zie op dit moment geen aan tasting van mijn prei
  wie kan mij helpen ik ben ammateur tuinder
  vr gr sjaak dekker
  schoorweg 16
  3356bx papendrecht

 3. Hallo iedereen,
  insectengaas is inderdaad een goede mogelijkheid om koolvlieg, wortelvlieg, rupsen, preimot, mineervlieg, bladluizen…. buiten te houden.
  Kijk hiervoor ook bij de reacties op de artikels hier en hier
  Het besproken middel is een geboden alternatief, maar niet voor alle daar pas opgesomde plagen.

 4. Ook ik span reeds enkele jaren een net over kolen wortelen en voor de eerste keer over ajuinen.Het resultaat is zeer goed klein nadeel onkruid wieden dat is bukken onder het net .

 5. ik heb een fijn mazig net [ speciaal ] tegen de mineervlieg + preimot over de planten nauwkeurig gespannen , sinds 3 jaar !! en dat werkt goed .

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)