Wat is er heerlijker dan een zomers warme augustusmaand waarbij je als verfrissing zelf geteelde, heerlijk ijskoude en superzoete watermeloen kan gebruiken? Net zo verfrissend als een waterijsje! Maar wel gezonder.

Wie GroentenInfo’s teelthandleiding van watermeloen toepaste kan er deze zomer zeker de vruchten van plukken. Zowel voor teelt als consumptie van watermeloen is deze zomer immers een topper. Wist je trouwens dat een pas gezet watermeloentje al na 35 dagen oogstbaar kan zijn! Van uit het niks een flinke bol van 4 tot wel 8 kilogram in amper 5 weken tijd! Geen enkele groente doet dit na. watermeloen_crimson_sweet_plantjes
Foto (eind april) : te koop aangeboden plantmateriaal van Crimson Sweet (Super, opvallend is dat er vier tot vijf plantjes per pot zitten. Teveel van het goede eigenlijk. Het lijkt mij beter enkele van deze plantjes te verspenen/verpotten en te beperken tot maximaal twee per pot. Zeker in dit jonge stadium kan dit nog. Zo bekom je een betere verdeling van het gewas. En zo heb je met één pot al voldoende! Deze planten zijn ook nog te jong om uit te planten. Best nog een weekje wachten tot de potkluit meer wortels bevat.

Dit jaar kon ik naast mijn favoriete ras Sugar Baby ook het ras Crimson Sweet uitproberen. Er was een verschil in zaaidatum, Sugar Baby werd gezaaid einde maart. Crimson Sweet, afgaande op de grootte van de planten, ongeveer twee weken later. Maar dit gaf eigenlijk geen verschil in groeisnelheid en vroegheid. Niet verwonderlijk, want net zoals gewone meloenen begint de groei pas echt op gang gekomen ergens na half mei of zelfs juni. Na een periode van relatief trage groei wegens nog te koele nachten. Maar dan kan het plots heel hard gaan..

Opvallend was dat de watermeloenen dit jaar echt weelderig groeiden. Eigenlijk nog nooit voorgehad. Een sterk groeiende plant vormt heel veel mannelijke bloemen, terwijl de vrouwelijke bloemen op zich laten wachten. Begin juli pas verschenen de eerste vrouwelijke bloemen op de uiteinden van de ranken. Toen ging het allemaal heel snel en kwamen op 10 dagen veel vrouwelijke bloemen op. Na half juli, als er een aantal vruchten gezet zijn houdt de groei op en steekt de plant veel energie in de vruchten. Slechts enkele vruchten kwamen er achteraf nog bij.

35 groeidagen of meer
Het is niet makkelijk om te zien wanneer een watermeloen rijp is. Je kon al een aantal tips lezen in “teelt watermeloen”, maar deze tip die ik dit jaar aan de praktijk toetste lijkt mij ook wel gemakkelijk : “de tijd tussen vruchtzetting en rijpe vrucht bedraagt zo’n 35 dagen”.  Deze tip wordt ook door professionele kwekers toegepast en het bleek te kloppen.
(Andere kenmerken zijn : de gele verkleuring van de ligplek van de watermeloen, maar vooral het holle geluid als je met de hand op de vrucht slaat.)

Minder dan 35 : Er werd ter controle al een meloen geoogst  rond 10 augustus, maar dit bleek net iets te vroeg, de vrucht had dan ook nog net geen 35 groeidagen. Toch was de vrucht eetbaar, maar ze was nog niet doorgekleurd tot aan de buitenste rand. Een watermeloen begint van binnenuit te rijpen. Oogst je te vroeg dan moet je heel van het vruchtvlees weggooien.

Juist 35 : Een oogst op 15 augustus, slechts vijf dagen later, bleek al veel beter te zijn. Het zonnige weer heeft ervoor gezorgd dat de 35 groeidagen voldoende waren.
Ieder vruchtje een etiketje omdoen met de datum van de zetting zou dus nog niet zo’n slecht idee zijn. Zo hou je alvast oudere en jongere vruchten uit elkaar, want ook dat is niet altijd makkelijk te zien.

Of meer dan 35 : In tegenstelling tot gewone meloenen moet je ze niet direct oogsten. Rijpe watermeloenen bewaren beter aan de plant. Oogst je watermeloenen en laat je ze te lang liggen, dan verliezen ze hun knapperigheid, het vruchtvlees wordt taaier. Beter laten hangen tot je ze kan gebruiken.

meloen vrouwelijk mannelijk bloemenEindelijk vrouwelijke bloemen (links), 7 juli. (mannelijke bloemen rechts op de foto) watermeloen vruchtzettingVruchtzetting zichtbaar drie tot vier dagen later, 11 juli

watermeloen rijp
Vruchten van Sugar Baby, oogstbaar na 35 dagen, 15 augustus.

Vergelijking rassen

Wat betreft groeiwijze werd geen enkel verschil vastgesteld.
De groei was weelderig, wat de vruchtzetting wat vertraagde, maar dit was voor beide rassen net hetzelfde.
Het aantal vruchten lijkt bij Sugar baby net iets groter te zijn. Moeilijk te controleren want op de de duur groeien de verschillende planten kriskras door elkaar en is het niet te doen om het aantal vruchten per plant te bepalen.
De uitwendige vruchtkleur is totaal verschillend, dat merk je wel op de foto’s.
Het vruchtvlees van Sugar baby is meer rood, dat van Crimson sweet meer roze. De vruchten van Crimson Sweet zijn gelijkmatiger van grootte en eigenlijk nooit zo groot dat ze onhandig worden om te gebruiken.
De vruchtgrootte van Sugar baby is onregelmatig en gaat van klein tot groot. Soms te groot (+8kg). De naam “baby” is dan ook met een korreltje zout te nemen.
De vruchtvorm van Crimson Sweet is langwerpig en wat onregelmatig. De vruchten van Sugar Baby zijn werkelijk rond.

In ieder geval zijn de vruchten van beide rassen even zoet en verfrissend.

watermeloen oogsten
Vrucht van Crimson Sweet, nog aan de groei.
watermeloen crimson sweet
Oogstrijpe vrucht. Bij de Crimson Sweet is de “ligplek” niet geel maar eerder wit. De uitwendige kleur van de volgroeide meloen wordt ook iets bleker. Ook bij deze soort lijkt de 35 dagen regel te kloppen.

parisienneboortjeWil je onderstaande watermeloenmand eens proberen, dan is de lange vorm van de Crimson Sweet meloen net iets beter geschikt! Meloenballetjes zijn echt leuk om te maken en kinderen zijn er dol op. Maar het is eigenlijk ook best handige manier om deze vrucht te serveren. Je maakt de balletjes met een speciaal meloenlepeltje, eigenlijk een parisienneboortje. Maar ook een eenvoudige ijslepel of ijsschepper kan. Hoe je de meloenkorf snijdt kan je hier bekijken.

watermeloen korf(Foto : beautifulcataya) watermeloen balletjes(Foto : Smita)

 

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  29 reacties aan “Watermeloen : Sugar Baby & Crimson Sweet”

Reacties (29)
 1. Beste allemaal. heeft er iemand ervaring met zwavelpoeder en watermeloen? ik woon in het zuiden van frankrijk waar ik meerdere meloenen van div. soorten in de volle grond kweek. preventief of als het nodig is spuit ik met zwavelpoeder, werkt prima, maar toeval of niet, na iedere behandeling is er de volgende ochtend een watermeloen die wat verder weg staat verdroogd. toeval of verdragen ze de zwavel niet? kan op het internet er niks over vinden.
  bij voorbaat dank, groeten, pim maas

 2. Hoe lopen de wortels van de watermeloen

 3. Ik heb dit jaar voor het eerst ‘Sugar baby’ geteeld, in ene plastic tunnelkasje. Dat ging prima, maar ik kreeg uiteindelijk maar 1 heel grote meloen en een kleintje. De rest ging in een heel vroeg stadium helaas rotten. Zo nu en dan heb ik ‘m water gegeven. Is dat de oorzaak van het wegvallen van de overige vruchten? Het kan niet regen of zo zijn, want hij stond dus altijd droog in de tunnel. De twee meloenen die ik oogste, waren overigens wel overheerlijk en veel beter dan wat je in de winkel koopt!

  • Vruchten die in een vroeg stadium wegrotten zijn soms niet bevruchten vruchten. Misschien was de bestuiving niet voldoende. Een beetje water geven mag wel, maar echt niet veel. Eénmaal de plant in de groei is, is hooguit één keer per week ruim voldoende. En niet op de bladeren gieten. Maar waarschijnlijk is het wegrotten niet door het water geven, tenzij je water op de bladeren gegoten hebt.
   vriendelijke groeten,
   Luc
   http://groenten-boek.plantaardig.com

   • Dag Luc, ik denk niet dat het kwaad kan om bij watermeloenen de bladeren en de vruchten nat te maken bij het water geven. Witziekte(echte meeldauw) op het blad kom bijna niet voor en de vruchten zijn waterbestendig. Zie art. korte dagberichten van Tuinman Peter over rotte meloenen en oersterke watermeloenen, gepubliceerd vanaf volgende week. Groetjes Tuinman Peter

 4. Hallo ik ga het kweken van watermeloen sugarbaby weer proberen alleen de laatste keren had ik echt geen succes heeft iemand goeie tips zodat het dit jaar wel gaat lukken ?????

  grtz Marvin

 5. Beste Mensen,

  Ik wil graag voor een vriend van mij watermeloen zaden kopen, hoe en waar kan ik bestelen?

  groet,
  Homayoun

 6. Hallo Plantaardig!

  ik zou volgend jaar graag de crimson sweet telen.
  Alleen vind ik geen zaad ervan in de winkels.
  Denk je dat ik ook gewoon zaad uit een gekochte meloen uit de winkel mag nemen?

  Groeten Matti

  • @ Matti
   Niet zeker of dit lukt, hangt af van de voorgaande kruisingen (bv F1-hybride). Soms krijg je niet dezelfde eigenschappen terug.

  • ja je kan dat doen doen hoor er is geen verschil ja

   • Dave, pas op het is niet blijvend. Elke verdere generatie gaat de groei achteruit. Het wil niet zeggen dat je volgend jaar geen oogst meer krijgt. Ik doe het zo: wanneer is zo een experiment wil wagen dan oogst ik zaden zeker voor verschillende jaren ineens. Zo kun je na het eerste jaar beoordelen of je nog voldoende oogst hebt. Als je het volgende jaar opnieuw zaait van dit voordien geoogste zaad dan weet je wat je kunt verwachten. Zaden gaan enkele jaren mee en zo kun je enkele jaren blijven zaaien en oogsten op een gelijk niveau. Groetjes Tuinman Peter.

 7. hallo Guy!
  ‘t is al 12 jaar lang dat GroentenInfo bestaat,
  en dus kan je wel iets gemist hebben,…..
  Er is een serie over “gewone” meloenen, te beginnen met dit artikel

 8. hallo plantaardig !

  wanneer mogen we een dergelijk uitgebreid artikel verwachten voor het telen van netmeloen/draadmeloen, cavaillons ???
  Of heb ik ooit iets gemist??

  alvast op voorhand dank Luc

 9. Bedankt, ik heb weinig ervaring want het is mijn eerste biologische tuin in Portugal. Van tomaten gesproken, van 20 planten heb ik zo’n 120 kilo tomaten geoogst, er waren tomaten bij van 250 gr elk, heel zoet zodat we ze aten als appels. Ben tomaten beginnen oogsten in juni en iedere dag pluk ik nog een tomaat of 10. De struiken hebben bloemen, kleine groene tomaten e mooi rode rijpe tomaten. is dit normaal? De planten zijn flinke stevige struiken geworden. Wanneer stopt deze produktie eigenlijk?
  Bedankt alvast en groetjes

 10. @Marvin
  die zwarte watermeloenvrucht is er eentje die niet bevrucht was.

 11. @ Valentina
  Portugal is natuurlijk wel ideaal om watermeloen te telen! Die grotere blaadjes zal wel te maken hebben met de extra bemesting in de kasgrond, is inderdaad niet nodig dat het blad bij watermeloen zo weelderig is, de vruchten komen dan later aan de plant.
  @Valentina @ Lex
  Inderdaad, watermeloen heeft water nodig de eerste weken tot ze goed ingeworteld is na het planten, en dan haalt ze het water van overal uit de grond. Water geven is dan bijna niet meer nodig, ook niet in de kas.Ook bij mij hier zijn dit jaar enkel planten zwak geworden en bijna afgestorven omdat ze noodgedwongen water kregen van een naastliggende druppeldarm voor de tomaten.

 12. Beste Lex,

  Hier in Portugal zeggen ze dat watermeloen niet van water houdt. Ik stak een met water gevulde plasticfles waarvan ik de stop doorprikte met een dikke naald, naast de plant in de grond, want van begieten houdt de meloen niet, alleen in de kiemperiode totdat de planten enkele bladeren hebben.
  Kan je misschien eens proberen de volgende keer:-)
  Groetjes

 13. ik heb een watermeloen plant onder platglas,hij groeide eerst goed, en heeft meerdere meloenen ,echter nu sterft de plant af,hoe komt dat? ik heb hem eerst meer water gegeven, toen knapte hij op, maar nu is het weer ingestort, de meloenen zijn niet echt groot,mag ik ze nu oogsten,want anders ben ik bang dat ze het begeven!

  groeten Lex

 14. Ik heb in mijn eerste groententuin in Portugal ( op zeer arme grond en met hoge temperaturen (weken na mekaar gemiddeld 35º) watermeloenen gekweekt. Heb zonet geleerd dat het de Crimson Sweet was, want ik heb plantjes gekocht op een plaatselijke markt. Ik heb geplant eind mei en de eerste zeer zoete meloen gegeten vorige week. Het gemiddeld gewicht van mijn meloenen is rond de 5 kilo.Ik ben dus heel tevreden met de ervaring want ik had dit nooit verwacht. Ik zie op de gepubliceerde fotos, dat jullie meloenen zeer veel grotere bladeren hebben, de mijne hebben dat niet, de blaadjes zijn zo’n 10 cm hoog, zeker niet meer. Komt dit door de kasteelt?

 15. Oh, nu zie ik het, alleen in de kas. Jammer, ik kweek liever op volle grond. Geen meloenen dus voor ons.

 16. Is deze informatie over meloen telen voor de volle grond of kasteelt?

 17. Hallo,
  Wie heeft keukenervaring voor de verwerking van “Rapen” of “Keukenrapen” of in de franse taal Bette.
  Graag recepten uit vroegere tijden.

  Bedank jullie alvast. Frieda

  • Halo Frieda,

   Als je de groenten die ook wel knolraap wordt genoemd dan heb ik hier wat kooktips. Vanzelfsprekend de ouderwetse door kinderen zo geliefd zoete patatjes. Knol on 1 cm dikke plakken snijden, schillen, wassen en in 1 cm dikke repen snijden. Deze in ± 30 g boter even aanbakken, een paar eetlepels water, kaneelpoeder en suiker naar smaak toevoegen en in ± 30 min. laten gaar smoren. Suiker en kaneel kunnen ook vervangen worden door uit gebakken bacon- of spekreepjes. Dan wel iets minder boter gebruiken.
   Of snijd er blokjes van, kook ze voor in water met zout totdat ze beetgaar zijn en vervolgens afgieten en in een ovenschaal doen, bechamelsaus erover en bestrooien met geraspte kaas en nootmuskaat en in de oven laten garen en gratineren.
   Voor een wat modernere bereidingswijze kun je je blokjes ook verwerken in een roerbak. Bijv. met knapperig gebakken speklapblokjes en een beetje soja.

   Succes!

  • Frieda,
   Moeder deed vroeger (Jaren 50)de geschilde en in 2 cm dikke plakken gesneden rapen bij de aardappelen en deze werden dan in één kookpot samen gekookt. Wanneer de aardappelen gaar waren, afgegoten en een beetje melk en muskaatnoot erbij en enkele lepels spekvet of reuzel. Daar werd dan een heerlijke “stoemp” van gemaakt. Was wel een goede gasvormer in de darmen. Maar was wel heel lekker en gauw klaar. Daarbij enkele lappen spek. Mmmmmm.
   Moeder had toen een gezegde : ” Rapen doen het gat gapen, elke beet is een scheet.”

  • Hallo Frieda, het recept van Marijke is héérlijk!!! ik heb nog een TIP die ik van mijn groenteman heb gekregen, vroeger werdt de raap met een lepel stroop gekookt. Ik denk dat men dat in die tijd deed omdat er geen suiker bestond. Je moet vragen bij de groenteman of de rapen uit Friesland komen, dat schijnen de lekkerste rapen te zijn. Ik denk dat het met de grondsoort heeft te maken. Groeten Laura.

 18. hallo meloenenkweker
  kan ik deze ook in een grote pot kweken vind alleen de bloei al prachtig maar een rijpe vrucht zou ook fantastisch zijn groetjes annelies

 19. Jarenlang heb ik meloenen geteeld aan de draad en daar tussen in over de grond groeiend de watermeloen Sugar Baby. Mijn zoon werd uiteindeijk de expert wanneer precies de Sugar Baby moest worden geoogst. Dat is als het vruchtstengeltje bruinachtig begint te verkleuren.
  100% gegarandeerd rijp, op deze manier nooit meer een watermeloen die niet genoeg uitgerijpt is. Na het oogsten vroeg in de ochtend de punt van een mes erin en hij barst open en is volledig rood.I n de vroege ochtend smaakt de Baby het best. Alberto.

  • Dag Alberto
   leuke tip om watermeloen onderaan de gewone meloenen te telen. Bij een verdroogd steeltje zijn ze inderdaad gegarandeerd rijp. Maar ik ondervind dat je dan wel heel lang moet wachten. En er eigenlijk een moment is dat ze rijp zijn, vooraleer het steeltje bruin is.
   Wat wel vermeld wordt, is dat het hechtrankje,het dichts bij de meloen bruin verkleurd moet zijn. Heb ik deze zomer gecontroleerd, en dan heb je gegarandeerde zekerheid. De foto’s van wat ik bedoel zal ik later eens bij dit artikel voegen.

   Luc
   http://groenten-boek.plantaardig.com

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)