Wanneer en hoe tomaten planten in de kas.

 

IMG_6217

Foto: Deze plant is klaar om te planten.

Update 2015

Nog enkele zeer koude nachten in ’t verschiet. Tot zaterdagochtend. Wie al geplant heeft, en dat zijn er wel wat, sluit best vroeg in de namiddag de serre zodat er veel warmte kan gespaard worden. Als je kan wachten met planten , dan zijn de planten beter af als ze overdag in de kas staan en ’s nachts afgedekt worden.  Of wachten met planten een optie is lees je in het begin van dit artikel.

Update 2014

Nog wat koude dagen dit paasweekend, maar daarna gaan de temperaturen omhoog en ook de nachttemperaturen.  Het weekend daarna halen we opnieuw bijna 20 graden. En met de nodige zonneschijn. Heb je al voldoende grote planten, dan kunnen die volgende week eigenlijk wel de kas in. Zijn de planten nog wat kleiner en doen ze het goed in de pot, dan kunnen we het weekend daarna aan de slag. Door het mooie weer is de grond wel voldoende warm, dus dat is geen punt. Dit jaar hoeven we niet te wachten tot 1 mei, zoals vorig jaar wel het geval was (zie hieronder). Zelf voorzie ik het uitplanten het weekend van 26-27 april.

(Update 2013 Nog wat koude nachten tot eind deze maand (april). Maar vanaf 1 mei lijkt er niets in de weg te zitten om de tomaten in de kas uit te planten. Deze tekst uit een ander artikel  is nu wel heel toepasselijk : “In regel kan men ten vroegste vanaf half april tomaten in de kas brengen. Toch zijn er heel wat jaren waarin het beter is om te wachten tot 1 mei om de tomaten definitief in de kas te brengen, wegens al te koude nachten, nog niet opgewarmde grond en onvoldoende uitgegroeide planten” Zelf kwam ik ook niet aan planten toe. De planten zijn nog te klein en de voorteelt is nog niet geoogst!)
 

Het goede planttijdstip kiezen?

Of je al dan niet kan planten hangt van veel dingen af. Van de grootte van de planten die je teelde of gekocht hebt. En van de voorbereidingen die je al genomen hebt. Die voorbereidingen, zijn na een koude aprilmaand extra belangrijk. Kleinere planten kun je nog wat verder in de pot opkweken. Je kan ze wel al naar de kas brengen om af e harden. En de grond kan je best nog wat laten opwarmen. Maar waarschijnlijk is dit laatste dut jaar niet echt nodig.

Ten eerste, hoe groot zijn de planten al?

Als je zelf opkweekte is er veel kans dat de planten ook wel al vrij groot zijn. Als de bloemen nog niet zichtbaar zijn, en als de groei nog in de plant zit, met een mooie bladkleur, dan is er geen haast bij. Zo kan je nog een weekje wachten. Maar toch al de voorbereidingen treffen. Zelf zal ik nu nog niet planten, omdat de planten nog geen bloemtrosje laten zien. En omdat de grond nog te koud en te nat is, na een voorafgaande slateelt. Volgend weekend, dan wel.

Afkweken, Afharden (wat is dat)?

Is er al bloei of is het eerste trosje zichtbaar, dan kan er toch wel aan uitplanten gedacht worden. Ook planten waar de groei er uit is, omdat ze al te lang in dezelfde pot staan, kunnen best uitgeplant worden.

Deze planten, die al dan niet een zeer kleine, bloemtros hebben maken we best al gewoon aan de kas. Breng deze planten, die in een aparte opkweekruimte stonden, of die je kocht in het tuincentrum naar de kas, maar laat ze in de pot. De eerste dag laat je ze nog bij elkaar. De volgende dag zet je ze uit elkaar, zodat ze elkaar niet meer raken. Een vijftal dagen laten we de planten zo in de pot. Sommige jaren is dit goed om de planten gewoon te maken aan de fellere lichtinval in de kas. Soms is het om gewoon te worden aan de lagere temperaturen. Hoe dan ook, de overgang maken van de opkweekruimte of het tuincentrum naar de kas, door ze eerste enkele dagen in de pot te laten is een goed idee. Wil je het helemaal perfect maken, dan haal je ze, bij nachttemeraturen onder de 7-8 graden, de eerste twee dagen ’s nachts naar binnen.

De grondvoorbereiding (verhoog de bodemtemperatuur).

Foto : Bloemtrosje net zichtbaar

Dit alles geeft ons de tijd voor de grondvoorbereiding, om de grond los te maken en te bemesten. Strooi een 80 gram van een samengestelde minerale meststof, bv 12-8-16, of 150 gram van een organische handelsmeststof bv 6-3-12. Dit is voldoende als er de grond ieder jaar ook voorzien wordt van compost of stalmest en er vanaf de derde tros aan bijbemesting gedaan wordt. Specifiek voor tomaten strooien we op lichte grondsoorten nog wat extra kalium voor een betere kwaliteit en kleuring van de vruchten? Strooi zo’n 45 gram per m².

Werk alles zeer goed in. En maak zo de grond goed los. Dit bevordert de opwarming van de grond.

Maak droge grond wel eerst wat vochtig, maar niet (te) nat. Doe dit voor de grondbewerking en bemesting. Een iets vochtiger grond zal wat trager opwarmen, maar geeft ’s nachts minder snel zijn warmte af.

Als alles klaar is leggen we een plastiekfolie, zo warmt de grond sneller op. Eind deze week kan je planten.

Hoe planten?

Maak een voldoende ruime plantput. Plaats de potkluit daar in. Vul aan met aarde, tot je even hoog zit als de potkluit en druk met de hand aan. Aarde op de potkluit vermijd ik liever de eerste weken. Dit doet de mogelijkheid ontstaan dat er sporadisch een stengel net boven de grond gaat rotten door verschillende varianten van voetziekten. Dit is zeker van belang bij komkommers, paprika en meloen die gevoeliger zijn dan tomaat voor voetziekten

De bovenkant van de potkluit zit iets dieper dan het omringende grondniveau, zo ontstaat er een klein putje rondom de plant. Op die manier wordt het makkelijk om de plant aan te gieten met, bij voorkeur, lauw water. Tomaten verdragen wel wat in verband met de temperatuur van het water, maar koud en te veel water aangieten bij komkommers en meloenen kan de wortels onmiddelijk doen afsterven.

Enkele weken later, als de plant goed ingeworteld is, de stengel harder en beter bestand tegen voetziekten is, kan het putje rondom de plant dicht gedaan worden, waardoor er nu ook kasgrond tegen de stam zal komen. Maar noodzakelijk is dat volgens mij niet. Een wijd verbreid gebruik bij volkstuinders is het schuin in de grond zetten van (iets te lang uitgegroeide) tomatenplanten. Ook hier zou ik het planten in twee keer uitvoeren en dus pas later de hele plantput vullen.
Foto : goed doorwortelde potkluit.

Tomaten planten

Hoe ziet een ideale tomatenplant er uit als die klaar is om uit te planten?

  • De potkluit is voldoende doorworteld, zodat deze bij het uitplanten niet uiteen valt.
  • Het eerste tomatentrosje wordt net zichtbaar. Dit is de ideale grootte van de plant. In een grotere potmaat (diameter 12 cm) kunt u wachten tot net voor de bloei. Als u het planten uitstelt, let er dan op dat de bladeren mooi groen blijven, zoniet moet u uitplanten of bijbemesten indien dit niet mogelijk is.
  • De potkluit is voldoende vochtig (de planten enkele uren vooraf water geven ofwel de potten water laten opzuigen)
  • De planten zijn al gewoon aan de lichtrijke – warme en (in andere jaren) koude omstandigheden van de kas. Ze zijn afgekweekt/afgehard.

Nader verklaard : afharden/afkweken van tomatenplanten.
Met name planten die voor het raam opgekweekt zijnzet u de eerste dagen niet de ganse dag in de volle zon. Zoniet zou er bladverbranding kunnen voorkomen. De planten moeten afgekweekt (= afharden, maar dan in de kas) worden, dat wil zeggen gewoon maken aan het klimaat in de kas. Breng ze bij zeer zonnig en warm weer de eerste twee dagen slechts enkele uren in de kas, hetzij voor 11 uur, hetzij na 16 uur. Na een drietal dagen laat u ze de hele tijd in de kas, maar wel nog even in de pot. U zal merken dat de bladkleur donkerder wordt en de stengel steviger.

Tot slot : beter een iets kleinere plant uitplanten dan één die al volop in bloei staat. Jonge planten slaan beter aan en maken meer blad vooraleer de eerste tros bloeit. Planten die bloeien in de pot zijn dikwijls niet sterk genoeg om deze eerste tros goed te doen uitgroeien.

 

 

Foto : Ruim en voldoende diep plantgat

Foto : Niet helemaal bijvullen, die plantput, doe dit binnen enkele weken

Lees hier tientallen artikels over tomaten telen

Tomaten poten


Reacties

43 reacties op “Wanneer en hoe tomaten planten in de kas.”

  1. Cheela Oldenburger avatar
    Cheela Oldenburger

    Ik heb de acht grootste tomatenplanten naar de tomatenkas (plastic) verhuisd, het werd te druk hier binnen. Ze staan nog op pot, mocht er vorst komen kunnen ze weer terug naar binnen.

  2. Als test heb ik 14 dagen geleden enkele tomatenplanten in mijn onverwarmde serre gezet, ze gingen even slap hangen maar zijn nu volop aan het groeien, planten waren onder licht tot een 30cm gekweekt en dan uitgeplant, na ze beetje te harden op de vensterbank voor een raam. toen ik ze uitplante was het nog -2 buiten snachts

  3. jos Van Lierde avatar
    jos Van Lierde

    Wat te doen voor de tomaten die nu nog in de koude serre staan,om die het best kunnen afrijpen?

  4. Leopold Loenders avatar
    Leopold Loenders

    In mijn serre staan tomaten en sla ,geeft dat problemen? Groetjes Leon

    1. Sla en tomaten kan wel, maar eigenlijk is het ’s zomers te warm om sla in de serre te telen.

  5. Wendy avatar
    Wendy

    Even een vraagje. De tomatenplantjes van de winkel zijn donkerder groen dan de mijne, waar ligt dit aan? Voegen zij iets toe? Bepaalde meststoffen?

    Bedankt

    1. Wendy, de kleur van een tomatenplant kan beïnvloed worden door: de hoeveelheid bemesting, de samenstelling van de bemesting(N-P-K), de standplaats, de opkweektemperatuur en zelf het ras. Wat het belangrijkste is, wanneer die planten, zowel de lichte als de donkere, goed aan de groei komen en er in de verdere groei voldoende zon, temperatuur, water en voeding krijgen, de startbladkleuur weinig of geen invloed hebben op de oogst. Voor de handel in planten is het belangrijk dat de potentiële klant de plant wil kopen en net hier is de bladkleur een verkoopsargument. Groeten tuinman Peter

  6. dehaes leo avatar
    dehaes leo

    Geachte tuinliefhebbers

    Dit jaar had ik zaden genomen van coeur de boeuf en
    Ik vind dat ze nogal slapjes groeien tegenover de andere
    Tomaten Is dat normaal of moet ik nog wat afwachten,
    Aan de onderkant lijkt me redelijk normale groei

    1. Hallo Leo

      Zaadvaste Coeur de Boeuf soorten groeien dunnetjes op met afhangende bladeren, met grote trossen, en hebben bleker blad dan andere tomaten. Zie je ze naast andere planten staan, dan zou je denken dat ze ziek zijn.
      zie ook http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tomaten-telen-coeur-de-boeuf-ossehart/

      groetjes,
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  7. Johan avatar
    Johan

    Beste, hoe ver mag ik tomatenplanten en peperplanten van de wand van de serre planten? Dit is het eerste jaar dat ik in een serre ga planten.

    Groeten,
    Johan

    1. 50 tot 70 cm van de wand af. Iets ruimer planten geeft een betere luchtcirculatie en geeft een sneller drogend gewas in de morgen en alzo minder vlug bladziekten. Ruimer planten geeft normaal minder ziekten. Groetjes Tuinman Peter

    2. vandaele piet avatar
      vandaele piet

      Dag Johan,

      Dit is van veel factoren afhankelijk, ten eerste heb je veel plaats in je kas of heb je weinig plaats. wat is de vorm van de kas “rond, schuin, recht”. Zijn uw tomaten plaag gevoelig of niet. In mijn plastiek tunnel plant ik de tomaten ongeveer op 50 cm van de kant om ze dan makkelijk op te binden, pepers rond de 40 cm. In mijn glazen kas welke maar 2.5 meter breed is ben ik iets zuiniger op de plaats en plant ik beiden op 35 cm van de kant. Natuurlijk moest ik meer plaats hebben plant ik ze verder maar ik wil in de glazen kas 4 rijen planten.

      groetjes

      Piet

      1. Johan avatar
        Johan

        Mijn kas is inderdaad niet zo groot. Hoeveel moet ik de tomatenplanten best uit elkaar zetten?

        groetjes

      2. vandaele piet avatar
        vandaele piet

        Dag Johan,

        Ik probeer per tomaat 0.35 a 0.40 m² te voorzien. Dit kan zowel 60 op 60 zijn als 50 op 70 indien plaats 50*80etc. Het is handiger dat de rijafstand 70 a 80 cm is dan 60. Dan kan je er beter tussen om te plukken. Paprika’s en pepers plant ik dichter, namelijk 50 x 50.

        groetjes

        Piet

  8. kleykens elise avatar
    kleykens elise

    ik zou willen weten waarom mijn trostomaten niet blinken, ze zien er altijd mat uit,hoe zou dat komen. Graad een adviesje, dank bij voorbaat.

    1. Niet goed uitgegroeide vruchten, wegens een slechte bevruchting zijn altijd wat mat, minder blinkend. Ook buitentomaten die volledig blootgesteld zijn aan het buitenklimaat kunnen er matter uitzien.

  9. hallo,ik heb een vraag over mijn COER DE BUEFtomaten .Hoeveel trossen moet ik laten staan en moeten de trossen uitgedund worden voor een goede
    productie want er staan wel veel bloemen op. Weet iemand raad
    groetjes Leo,

    1. Staan ze in de kas dan kan je de trossen laten komen tot half augustus. Staan ze buiten tot eind juli. Grote trossen is typisch voor CdB. Maar niet alle bloemen worden vruchten. Dus wacht tot er een zevental vruchten per tros uitgroeien, de rest kan je dan verwijderen.

      1. bedankt voor de inlichting er staan nu al vier trossen per plant,ik dacht dat er dan kleiner vruchten zouden opkomen
        groeten Leo,

  10. Beste Ilse
    tomaten in de kas moeten bestoven worden, doe dat door om de andere dag tegen de trosjes te tikken, kort na de middag.
    Watermeloen hoef niet zoveel water, dus een fles is voldoende.
    Meer weten over de bloemetjes bij tomaat? Eventjes concentreren op dit artikel.
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tomaten-over-de-bestuiving-en-vruchtzetting/

  11. Ilse avatar
    Ilse

    Hallo, sinds dit jaar heb ik een serre…mijn tomatenplanten van de winkel zien er een beetje lang gerekt uit..krijgen bloemen maar die vallen er af…maw geen vruchten….degene die ik zelf gezaaid heb in de kas zien er steviger uit maar nog geen bloemen te bespeuren, ik heb ook watermeloen geplant..en er een fles naast gezet…is dat voldoende

  12. Leo .
    dat is mij ook een raadsel er zal wel iemand zijn die er raad mee weet.Is die bloemloze scheut onder de enting dat kan misschien al een verklaring zijn of hebben.
    niet dat ik het weet.
    ik laat de oplossing aan andere .
    met vriendelijke groeten . fil
    een foto zou veel verduidelijken voor de kenners.

    1. hallo Fil,
      het probleem is opgelost de bloem is er eindelijk gekomen
      groeten Leo

  13. hallo iedereen
    Ik heb de eerste maal COER DE BEUF staan in de serre en bij het uitdieven zag ik dat op het uiteinde van de bloemstengels ook een kop staan,mag ik die afknijpen.

    1. afknijpen Leo zeker weten uw planten hebben hun sap elders nodig niet aan twijfelen.
      met vriendelijke groetjes.
      fil.

      1. bedankt Fil heb ik gedaan,ik heb ook een geente tomatenplant gekocht en bestaat uit twee apparte stengels ,de ene draagt vruchten en de andere groeit goed mee maar
        draagt geen bloem of vrucht hoe zou dat komen

      2. Dag Leo
        ik heb de foto gezien, dit lijkt mij een normale scheut, waarschijnlijk is de eerste tros er niet geweest, maar de tweede wel. Kijk eens goed in het kopje van de plant of je daar niet al een piepklein trosje ziet, want dat kan ik op de foto niet zien.
        Komt wel goed volgens mij
        groetjes,
        Luc
        http://groenten-boek.plantaardig.com

  14. Etienne avatar
    Etienne

    dat is toch geen grap, heb ik nog nooit ondervonden en nog nooit gehoord. Ik heb er het voor bij je wekend 20 geplant en die staan uit stekend er komen zelfs al bloemtrossen in.

    gr Etienne.

  15. Rene ceuppens avatar
    Rene ceuppens

    Beste ,

    Vorig weekend 100tomatenplanten geplant , sommige planten werden na een uur helemaal wit en waren na 2 uur helemaal verdwenen , iemand een idee hoe dit zou komen ?

    Mvg

    1. De planten hebben binnenshuis gestaan, bij minder licht? Dan kan het zijn dat ze verbranden door hevige zon en warmte. Maar alles weg in 2 uur tijd? Dat is spectaculair :-) Heb je fotos? Stuur ze anders naar lezersbijdrage@plantaardig.com

  16. peter avatar
    peter

    Volgend weekeinde plant ik ze ook,eerst nog de voorteelt spinazie en sla oogsten. Ieder jaar zet ik 10 verschillende rassen,echte aanraders vind ik noir de criméé,coeur de boeuf,Pyros,Sweetie en Yellow plum. De rassen premio en marmande (ziektegevoelig)vielen mij tegen vorig jaar. Ook Roma gaf weinig vruchten Iemand ervaring met geente tomaten, zijn ze hun meerprijs echt waard ?

  17. Etienne avatar
    Etienne

    ik heb de goede raad van de mensen van groenten info,gevolg en uit gevoerd.ik heb dan ook verleden jaar in het achterjaar de serre uit ge graven en nieuwe grond uit de tuin terug in gevoerd.nu in het voor jaar hebben wij de serre goed afgewassen en ontsmet zoals ze mij aan geraden hebben en ook die zwarte doek achter wegen laten zo dat de grond goed kan opdrogen.ik heb er ook zeer rijpe compost in gevoerd en goed in ge werkt en ik heb de serre nu ook al bemest zo dat ze klaar is voor uit planting de plantjes staan nu ongeveer 15 cm hoog en het is tamaris, ze zien er heel goed uit en ik kan ze misschien volgend wekend uit planten.ik hou jullie wel verder op de hoogte hoe het allemaal verloopt.

    gr Etienne.

  18. henri avatar
    henri

    Ik plant de iomaat gelijk met de grond maar er wordt
    aan de wortel wel een afgesneden melkfles geplaatst,
    waar ik water in giet.
    Dat werkt prima.

    1. beste tuinliehebbers,

      Ik heb voor het eerst een serre aangekocht en heb een vat van 1000l staan dat aangesloten is aan de
      afloop en zo aangesloten aan een druppeldarm die voorzien is van een afsluitkraan
      ,zou dat goed zijn voor de tomaten te bevloeien

  19. Dag Piet, de tip van de leverancier van Tamaris is mij welbekend. Uw tip van ” touw te vieren ” (planten laten zakken) betekent inderdaad dat uw tomatenteelt het zeer goed doet! Hierbij nog de link naar het artikel waar Tamaris besproken wordt. Inderdaad een aanbevolen ras, enkel te verkrijgen bij Vlaams Zaadhuis.
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/tomatenrassen-F1.htm

  20. piet vandaele avatar
    piet vandaele

    Ik heb in de serre het ras tamaris staan. Dit is een F1 hybride. In de catalogus van het tuincentrum staat er dat je dit ras niet moet toppen. Vorig jaar heb ik dus de planten die in het midden van de kas (plastic tunnel) staan nooit getopt. Ik heb tomaten getrokken tot in december (moet er wel bij zeggen dat de smaak veel minder is).
    Trouwens om de planten verder te kunnen laten groeien laat ik regelmatig hun touw vieren. Dit wel na het verwijderen van de onderste bladeren zodanig dat het enkel stengel is die op de grond terecht komt.
    Voor de liefhebber die nog een ras moet kiezen zeker een aanrader.

  21. Ik heb een kas van 3,5 bij 9 meter. Ik heb er een druif
    ( een franketalen) in staan en 40 tomaten planten, 8 f1 hibr en 32 monimaker. De f1 dief ik niet en de andere wel na de 6 de vrucht ga er de kop eruit. Het werkt bij mij perfekt en bijna geen last van ziekte en volop tomaten en druiven

  22. vertenten freddy avatar
    vertenten freddy

    vind de site zeer interesant , mijn vraag is hoe bepaal je hoeveel trossen je hebt op een plant .

    1. Voor buitentomaten moet je de plant “toppen” eind juli of na 4-5 trossen, voor tomaten in de serre, moet je zeker “toppen” rond 10 augustus, voor een laatste oogst begin oktober. Meestal een zes-zeven trossen. Reken 8 weken tussen bloei en rijpe vrucht in die periode.

  23. marleen de bode avatar
    marleen de bode

    ik lees altijd uw suggesties ze zijn zeer welkom

  24. J.thijssen avatar
    J.thijssen

    Lees met plezier, de gegeven suggesties – die kan ik goed gebruiken, dank daarvoor

  25. Dat is iets wat ikzelf niet doe. Maar soms is de plant vrij lang uitgegroeid. En is de serre/kas tamelijk laag. Het schuin planten zorgt voor wat winst in de hoogte…

  26. Bedankt voor deze interessante blog over tomaten, ik moet nog veel leren want ik had al mijn tomatenplantjes in de kas ( in huis kon ik ze niet meer hebben, dat was echt teveel) Toen kregen we nachtvorst: min 6!! Ik ben minstens de helft kwijt. Ik hoor van een hoop anderen hier in Frankrijk hetzelfde verhaal. Vraag: waarom planten volkstuinders hun tomaten schuin? Ik begrijp dat niet helemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.