De eerste weken na het planten in de kas. (Tomaten telen met Herman in 2007 Deel 3)

Dit artikel werd geschreven door Herman. Wie Herman is en welke artikels hij nog geschreven heeft op deze website vind je op http://herman.plantaardig.com.
Herman blijft zijn tomatenteelt nauwgezet opvolgen. Er zijn opnieuw heel wat interessante bevindingen en tips voor de hobbytuinder uit ontstaan. Zo kan je in een volgend bericht lezen over een speciaal schaduwhokje om de temperatuur te meten en over de oplossing om tomatenplanten die te vroeg plantklaar zijn toch buiten te zetten voor de ijsheiligen. Maar eerst kan je hier lezen hoe het verder verlopen is met de teelt van de tomaten in de kas/serre tijdens de maand mei.

04/05/07
Alle soorten hebben nu hun eerste bloemtros en doen het uitstekend, Hobby F1 (vleestomaat) is de sterkste groeier,Ferline F1 en Cristal F1 iets minder en zijn even groot opgegroeid.

06/05/07
Deze morgen bemerk ik voor het eerst krulkoppen (kop van de plant) bij Ferline en Cristal, niet bij Hobby F1. Opmerkelijk, artikels van Luc duiden aan dat dit eerder gebeurt bij sterk groeiende rassen. Dit zal ook wel zo zijn maar het blijkt dat het in zekere mate ook soortgebonden zou kunnen zijn. Ik hou goed in de gaten hoe Hobby zich in de komende dagen gedraagt.

Het enige vervelende bijverschijnsel van krulkoppen is dat het aanbinden van de planten aan de stokken speciale oplettendheid vraagt teneinde de kop van de plant niet te breken.

Voorlopig neem ik als aktie van de zon wat af te schermen met matten tegen de langszijde (middagzonnekant) van de serre en iets meer water te geven (niet de frekwentie van de gietbeurten maar de hoeveelheid)

09/05/07
Om de uitgroei van het wortelgestel van de planten te bevorderen maak ik,links en rechts van de planten, gietgeultjes van (30 cm lang,10 cm diep). Omdat de afstand tussen de planten in de rij ruim is(65 cm) is dit geen enkel probleem. Hierdoor hoop ik dat de wortels meer in de breedte gaan groeien gezien ze het vocht zullen opzoeken.Ondertussen genieten ze ook van de meststoffen die wat verder van de plant in de grond ingewerkt zijn.

Nu maar afwachten wat dit geeft.

01/06/07
Eerste bijvoeding met roze korrel oplossing.

Alle tomaten staan nu in hun 3de bloemtros, zijn nu allen gemiddeld 70-80 cm hoog, met de eerste vruchten op de eerste en soms op de tweede tros. Tijd dus om naast de gewone water-gietbeurten ’s morgens (twee tot driemaal per week,ongeveer 2-3 liter/plant,volgens het weer) één van de wekelijkse gietbeurten te vervangen door een gietbeurt met een roze korrel-oplossing van 2g/liter.

Een eenvoudige methode om niet steeds met enkele grammen meststof in de weer te zijn:

Hiervoor los ik 200 gr roze korrel in een emmer met 10 liter water.Van deze oplossing wordt er 200cc (na goed oproeren) gemengd in 10 liter water waarmee de planten dan aangegoten worden (gemiddeld 2-3 liter/plant).

03/06/07
Uitdunnen van de eerste tros. Gezien het aantal vruchten op de eerste tros ga ik nu uitdunnen tot 5 tomaatjes voor de Hobby F1 vleestomaat en max 7 vruchten/tros voor Ferline F1 en Cristal F1.

Nog steeds zijn er krulkoppen op de bovenste takken van Ferline en Cristal en niet bij Hobby F1 (het verst gevorderd qua groei en vruchtvorming) dus… blijkbaar toch soort-afhankelijk!

In de komende dagen(weken) zal dit verschijnsel vermoedelijk wel verdwijnen.

Bij twee andere tuinders bleek dat er geen krulkoppen waren.Het dient gezegd dat in beide gevallen,door de plaatsing van de serre, er veel minder lichtinval was. Bovendien bleek dat de planten hoger en dunner opschoten(ook bleker van kleur). In één van de twee gevallen zal er ook wel bodemmoeheid en onoordeelkundige bemesting meespelen. Ik maak de vergelijking omdat beide tuinders planten van mij kregen(de 3 soorten) zodat dit tenminste een vast gegeven is. (nvdr: wat een goede aanwijzing dat krulkoppen een signaal van sterke groei zijn!)

In het volgende deel meer over wat je doet met buitentomaten die te vroeg plantklaar zijn en het schaduwhokje voor de temperatuurmeting.

Dit bericht werd geschreven door Herman. Wie Herman is en een overzicht van zijn berichten uit 2006 en 2007 vind je op deze pagina : http://herman.plantaardig.com .


Reacties

9 reacties op “De eerste weken na het planten in de kas. (Tomaten telen met Herman in 2007 Deel 3)”

  1. Herman avatar
    Herman

    Hallo Fiona,
    Het antwoord op uw vraag vindt je in de lezersvragen van
    mijn artikel 2007(deel 1) en is hierna geplakt:

    Roze korrels is een meststof(NPK 16,18,25) voor bijvoeding,oplosbaar in water,in Belgie frekwent te koop in grootwarenhuizen,tuincentra(bvb Aveve),Makro.
    Het product is eveneens in vloeibare vorm(handig voor bijvoeding van kamerplanten bvb,maar duurder dan de korrelvorm).Het is een goede en eenvoudige aanvulling op
    de basisbemesting in de tomatenteelt(zie ook mijn volgende artikels van het opkweken van de tomaten).
    Je vind op de http://www.compo.be de informatie omtrent dit product : http://compo-be.high-end.de/consumer/content.aspx?menu=4,87,174,243&iddoc=528

    “Rozen meststof” vindt je bij dezelfde leverancier maar is niet wat we nodig hebben voor onze tomaten wegens de
    andere samenstelling(NPK 16-7-15 +2).
    Is dit duidelijk genoeg?
    Vriendelijke groeten.
    Herman…

  2. Ik heb wat in uw site zitten lezen, want ik heb heel veel tomatenplanten van verschillende rassen en heb het idee dat ik weer eens voeding moet gaan geven.
    Nu las ik dat u rozenkorrels aanbeveelt.
    Is dat wat je ook gewoon rozenmest noemt?

    Fiona

  3. Herman avatar
    Herman

    Hallo Nic,
    Eerst een paar vraagjes:
    -Hoe groot zijn de planten nu precies 1,6meter of 0,6m??
    -Hoeveel bloementrossen heb je nu?
    -Gaat het hier over de gewone ronde of vleestomaat?
    -De gele vlekjes treden die alleen op bij de bladeren
    op de kruin en blijven de nerven ervan mooi groen?
    Of wordt het volledige blad geel en verwelkt eventueel.
    -Heb je de laatste dagen geen hitteslag in je kas
    gehad en sterke zon op je tomaten?
    Krulkoppen zijn normaal,bewijzen dat de plant sterk groeit,maar zijn het wel krulkoppen?of gaat het krullen tesamen met het gele-vlekken-verschijnsel.Heb je die krulkoppen ook op de andere planten?
    Een foto zou hier kunnen helpen.Zie je de mogelijkheid om er een op te sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com ?Dan kan Luc ook eens zijn idee geven omtrent jouw probleem.
    Groetjes?
    Herman…

  4. van kempen avatar
    van kempen

    goeden avond Herman ik heb F1 hybride ik heb de laatste week van mei mijn planten gezet in mijn hobykas ze staan nu ongeveer op 1.60 met een dikken stam heb ook last van krulkoppen en gelen vlekken op de kruin bladderen niet op allen maar op een stuk vier planten wat kan ik hier aandoen,Er hangen reeds vruchten aan verder Ziet de plant er goed uit , komt dit vaker voor ik gebruik geen kunstmest alleen paarden mest.is dit normaal graag een antwoord wat kan ik hier mee met vriendelijk groet nic

  5. Beste Piet,
    hierbij nog wat aanvullingen bij het antwoord van Herman.
    Het is inderdaad niet evident, die combinatie van krullen en slap hangen.
    Een foto zou super zijn. Stuur er één naar lezersbijdrage@plantaardig.com indien mogelijk. Want er zijn meerdere oorzaken en uitingen van krullen van de bladeren bij tomaten.
    Voorlopig houd ik het ook, zoals Herman bij krulkoppen.
    Je kan alles vinden over krulkoppen in dit artikel
    http://home.scarlet.be/groenteninfo/2006/06/krulkoppen-bij-tomaten.html
    Zie je enige gelijkenis? Laat het weten aub?
    Is het dat niet, dan kan inderdaad gezocht worden bij te hoge temperaturen in combinatie met een te weinig ontwikkeld wortelgestel, wat het tijdelijk (slap) gaan kan verklaren. Maar een foto zou veel suggesties kunnen elimineren.
    Wat betreft de bladeren onderaan de komkommerplant, laat die maar hangen. Zorg er enkel voor dat er geen scheuten op de onderstam komen. Zijn de planten wat groter, dan kan je de bladeren alsnog verwijderen, nu kunnen ze nog bijdragen aan de groei van de plant.
    groetjes
    Luc

  6. Herman avatar
    Herman

    Beste Piet,
    Jouw reactie zal ik sowiezo ook doorspelen naar Luc Dedeene,omdat ik mij eigenlijk nooit tot op heden bezig hield met komkommers.Luc zal ook wel ideeen hebben(of bijkomende vragen omtrenthet tomaten-probleem)
    Vragen heb ik ook:
    -gaat het over 10 planten van dezelfde soort(en welke?)?
    – gaat het over afgeente tomatenplanten?
    -hoe ver staan ze nu qua groei(1ste,2de bloem,,,?)
    -staan ze in een plastic tunnel
    -blijven de blaadjes permanent slap of enkel s’avonds na
    een warme dag?
    -zijn de blaadjes nog altijd normaal van kleur?
    -zijn er aan de onderkant van het blad geen parasieten
    te vinden(loupe gebruiken eventueel)?
    -staan de drie getroffenen tesamen of willekeurig
    tussen de andere planten?
    Vanop afstand zo is dit niet evident maar toch dit:
    -het krullen van de bladjes kan het begin zijn van
    krulkoppen,een apart onschuldig symptoom tijdens
    sterke groei
    -slap worden van bovenste bladeren is een verschijnsel
    dat wel eens optreed bij hele warme dagen als planten
    geen al te goed wortelstelsel hebben en onvoldoende
    opname doen van wat ze nodig hebben.Dit is vaak soort-
    gebonden,wordt opgemerkt op het einde van een warme
    dag en s’anderdaags dan weer min of meer ok.
    -ander mogelijkheid is het werkelijk verbranden van de
    de bladeren door rechtstreeks sterke invallende zon
    of extreem hoge temperaturen.
    Conclusie:niet evident,laat ons iets weten omtrent de vraagjes en Luc heeft misschien ook ideeen…
    Tot schrijfs.
    Herman…

  7. Piet Spapens avatar
    Piet Spapens

    Beste Herman,
    Bij drie van de tien tomatenplantjes zijn de bovenste blaadjes slap geworden en krullen naar binnen. De “des- kundigen” op de volkstuin staan voor’n raadsel, al denkt één iemand dat de temperatuur in de tunnel te hoog was afgelopen week. Ook zou ik u willen vragen of de twee onderste blaadjes van’n geente komkommer verwijderd moeten worden. (Van de plant waarop de komkommer geent is)
    Bij voorbaat heel hartelijk dank.

  8. Herman avatar
    Herman

    Beste Francis,
    Indien die gele vlekjes gelijken op de foto van mijn artikel(deel 5,datum van opname 06/06/07) dan duidt dit op magnesiumtekort.Als je normaal bemest hebt en het blijft voorlopig beperkt tot de onderste bladeren,dan moet ge u geen zorgen maken.Een digitale foto zou ons kunnen helpen.Wat ook wel gebeurt is het afsterven van kiemblaadjes of het eerste echte blad,kort na het uitplanten,maar daar zijn het geen gele vlekjes maar een
    progressief vergelen en afsterven van het blad.Ook dit is geen probleem om zich zorgen over te maken,zolang het bij het onderste blad blijft.
    Trossnoei moet je bij de vleestomaten(zoals Agora) zeker doen,om trossen van gemiddeld een 5-6(maximum) vruchten te bekomen.In fie van de groeikracht van uw plant en of het einde van het teeltseizoen al of niet kortbij is,moet je ook het aantal trossen beperken en dus aftoppen(zie de techniek zoals beschreven in mijn artikels).
    Stuur gerust een foto van het “verschijnsel” en verdere vragen.
    Met vriendelijke groe(n)ten.
    Herman…

  9. francis develter avatar
    francis develter

    beste herman,sinds 1 week heb ik 20 tomatenplanten van het type agora hf1 in mijn serre staan.nu verschijnen er al gele vlekjes op de onderste blaadjes moet ik mij daar zorgen om maken.ik heb de planten zelf opgekweekt en vindt ze heel stevig dankzij jullie tips.nog een vraagje over trossnoei ,moet ik dat doen bij dat soort tomaten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.