Tomatenplant klaar om uit te plantenUpdate 2013

Nog wat koude nachten tot eind deze maand. Maar vanaf 1 mei lijkt er niets in de weg te zitten om de tomaten in de kas uit te planten.
Deze tekst is nu wel heel toepasselijk :
“In regel kan men ten vroegste vanaf half april tomaten in de kas brengen. Toch zijn er heel wat jaren waarin het beter is om te wachten tot 1 mei om de tomaten definitief in de kas te brengen, wegens al te koude nachten, nog niet opgewarmde grond en onvoldoende uitgegroeide planten”

Hoe ziet een ideale tomatenplant er uit?

 • De potkluit is voldoende doorworteld, zodat deze bij het uitplanten niet uiteen valt.
 • Het eerste tomatentrosje wordt net zichtbaar. Dit is de ideale grootte van de plant. In een grotere potmaat (diameter 12 cm) kunt u wachten tot net voor de bloei. Als u het planten uitstelt, let er dan op dat de bladeren mooi groen blijven, zoniet moet u uitplanten of bijbemesten indien dit niet mogelijk is.
 • De potkluit is voldoende vochtig (de planten enkele uren vooraf water geven ofwel de potten water laten opzuigen)

Potkluit goed doorworteld van tomatenplant Eerste trosje zichtbaar in de kop van de tomatenplant

 • De planten zijn al gewoon aan de lichtrijke – warme en (in andere jaren) koude omstandigheden van de kas. Ze zijn afgekweekt.

Nader verklaard
Met name planten die voor het raam opgekweekt zijn zet u de eerste dagen niet de ganse dag in de volle zon. Zoniet zou er bladverbranding kunnen voorkomen. De planten moeten afgekweekt (= afharden, maar dan in de kas) worden, dat wil zeggen gewoon maken aan het klimaat in de kas.

Breng ze bij zeer zonnig en warm weer de eerste twee dagen slechts enkele uren in de kas, hetzij voor 11 uur, hetzij na 16 uur. Na een drietal dagen laat u ze de hele tijd in de kas, maar wel nog even in de pot. U zal merken dat de bladkleur donkerder wordt en de stengel steviger.

Let wel : beter een iets te kleine plant uitplanten dan één die al in bloei staat. Jonge planten slaan beter aan en maken meer blad vooraleer de eerste tros bloeit. Planten die bloeien in de pot zijn meestal niet sterk genoeg om deze eerste tros goed te doen uitgroeien

Hoe planten?

Maak een voldoende ruime plantput. Plaats de potkluit daar in. Vul aan met aarde, tot je even hoog zit als de potkluit en druk met de hand aan. Aarde op de potkluit doet de mogelijkheid ontstaan dat er sporadisch een stengel net boven de grond gaat rotten door verschillende varianten van voetziekten.

De bovenkant van de potkluit zit iets dieper dan het omringende grondniveau, zo ontstaat er een klein putje rondom de plant. Op die manier wordt het makkelijk om de plant aan te gieten met een ruime hoeveelheid water.

Enkele weken later, als de plant goed ingeworteld is, de stengel harder en beter bestand tegen voetziekten is, kan het putje rondom de plant dicht gedaan worden, waardoor er nu ook kasgrond tegen de stam zal komen. Maar noodzakelijk is dat niet

Tomatenplant in plantput Tomatenplant, plantput gevuld

Na het planten steeds aangieten!

Bekijk hier alle artikels over tomaten zaaien, planten, bemesten, oogsten, ziekten en veel meer.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  26 reacties aan “Tomaten planten”

Reacties (25) Pingbacks (1)
 1. Hallo,
  Mijn tomatenplantjes in de serre doen het heel goed, behalve de bloemen zelf dan. Net na de bloei valt het kroontje af en dus niks tomaten natuurlijk. Aan wat zou dat liggen. Heb de grond nochtans goed gevoed. Er staan ook komkommer en sla in de kast. Ligt het daar aan ? Kunt u mij helpen alsnog mooie tomaten te krijgen ?
  Mvg,
  Sabrina

 2. Ik heb 6 tomatenplantjes gekocht en geplant in mijn moesttuintje.Moet ik nu 6 spiraalvormige tomatenplantenstokken kopen of ken ik er gewoon een stokje naast planten?Vriendelijke groet Martine.

  • dag Martine.

   beiden kan, spiraal is makkelijker .
   stok moet je regelmatig binden.
   ook zien dat deze stevig genoeg is.
   met deze vraag ik aan groenteninfo of er een foto bij kan geplaatst worden die ik destijds doorstuurde.
   van mijn plaatsing van spiralen in mijn serre.
   vriendelijk groetend.Dit enkel als het mogelijk is !

   fil.
   bij voorbaat dank aan groenteninfo voor het toevoegen van de foto’s uit de moestuin van fil 2015.
   vriendelijk groetend. fil.

 3. super info! groetjes Jonas

 4. Hallo iedereen, Ik heb sinds een maand of 2 denk ik 2 tomatenplanten in mijn vierkantemetertuin geplant. Die doen het erg goed vind ik, want er komen al tomaten aan, maar het schijnt dat je de onderste takken moet weghalen, ik heb degene weggehaald waar er geen bloemen aan hingen, maar er is telkens 1 tak die redelijk groot is en waar wel al bloemen aan hangen, maar het begin van de tak is heel laag, tot op de grond zelfs, moet ik die dan weghalen of niet?
  Groetjes,
  Dries
  P.S. Ik heb geprobeerd om foto’s toe te voegen maar dit lukt niet…

 5. hallo Els,
  de bloemen zouden binnenkort vanzelf moeten verschijnen je moet denk ik nog even geduld hebben.
  er komen altijd bloemen aan een tomatenplant.
  tomaten krijg je zeker nog wel er is nog genoeg tijd voor groeten.

 6. Al geruime tijd groeien de tomatenplanten op het balkon flink. De planten staan in ruime potten en de stengels/bladeren hebben de ruimte om te groeien.
  De planten zijn tussen de 60 en 90 cm hoog.
  Ik haal de dieven uit de oksels.
  Er komen alleen nog geen bloemen aan de plant (en dus ook geen tomaten).
  Kan ik iets doen om voor bloemen te zorgen?

  • probeer patentkali te verkrijgen van een tuinbouwer, 1 kilo is véél, en los ca. 3 eetlepels hiervan in een petfles.
   Eens opgelost giet je dit als “gietwater” in een gieter met 5 liter water. (en gebruik geen N stikstoffen meer !!)
   groetjes uit zoersel

  • Inderdaad, bloeien zullen ze zeker! Hoeveel bladeren hebben de planten op de stengel. Ongeveer na acht tot tien bladeren komt de eerste tros.

 7. Ik heb tomaaten zaadjes twee weken geleden gezaaid in een potje. Dit staat voor het raam ennis al serieus gegroeid. Ik heef het elke dag water. Ik ken nkets van tuinieren. Wat moet ik met plantje doen om tomaatjes te krijgen. Binnen laten staan of in de tuin uitplanten?

  • Dat was toch wel twee maanden te laat om tomaten te zaaien… hopelijk zijn het kerstomaatjes en kan je straks in september iets plukken. Zet de plantjes in een pot tegen een warme zuidermuur…

 8. BB, Willy, er gaat iets mis. waarschijnlijk heb ik meer verstand van tuinen, HI HI. MAAR ge begrijpt het het naar ik aanneem. een schamende groet, nico.

 9. wanneer kan ik de tomaten plukken,ze staan gewoon in de tuin en er zitten grote trossen aan die nog wel groen zijn. Moet ik wachten tot ze echt helemaal rood ziijn?????

  • bb, een wat late reactie maar!! als stelregel kun je hanteren 6 week na zaai de eerste bloemmen. 6 week na de bloei worden ze rood.bloemen na 2e week augustus komen meestal niet meer tot oogst(koude kas).Groet, Nico.

 10. ? Gaan de tomatenplanten vanzelf bloeien : ja, beste ad, nadien niet vergeten bij geopende bloemen – deze bloemtros te schudden of te tikken,
  ik doe dat dagelijks met mijn wandelstok.
  mvg

  • het is 17 mei en mijn plant bloeit nog niet.
   hoe kan dat?

   • ik bedoel is dat gek?

   • Willy, sorry BB zijn tekst staat bij de uwe.
    corrigeren kon niet van de meester.BB hopenlijks lees je je deze tekstook.

    Willy, hoe rooier de tomaat deste smaakvoller echter te rood word rot.Groene tomaten zijn ietwat giftig en gelukkig ook onsmakelijk. Zolang het niet vriest kun je de groene laten hangen om te kleuren, daarna kun je ze voor het venster bij laten kleuren. Groet, Nico.

 11. Gaan de tomatenplanten van zelf bloeien???

 12. mischien zijn ze aan het rotten laat de deur van de serre openstaan zodat er lucht binnen kan en dan uitdroogt pas dan weer water geven

 13. Hallo,

  gisteren bij 3 tomatenplanten zijn de bovenst bladeren en de top verwelkt. Kan dit het gevolg zijn van de vele regenval? In de serre is het heel nat. Wat is dit?

 14. Beste
  Waarschijnlijk waren het al grote planten en waarschijnlijk zijn ze nog maar pas geplant en moeten ze nog inwortelen in de grond? Pas dan zullen ze weer nieuwe voedingsstoffen kunnen opnemen en dan zal die vergeling overgaan in een groen kleur.
  Dit is natuurlijk een veronderstelling, dus misschien heb ik het verkeerd voor? En zijn ze wel al lang geplant?
  Laat het weten, dan zoeken we verder;
  groetjes
  Luc

 15. hallo,
  Ik heb tomaten planten in de kas en nu worden de bladeren geel heeft u misschien een tip wat ik daar aan kan doen de kas is voor de zon gewit vriendelijke groet tonnie koster

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)