Schorseneer maakt comeback.

Schorseneer is ook één van de weinige groenten die tijdens de winter in de groentetuin kunnen blijven.image De verse schorseneer is terug en gemakkelijker schoon te maken.
De Belgische veilingen lanceren verse schorseneren onder het Flandriakeurmerk.
Alleen de beste schorseneren komen daarvoor in aanmerking. De “stokken” zijn lang, dik en gelijkmatig en dat maakt de schoonmaak veel gemakkelijker. Op die manier krijgen we de kans om de echt verse en boterzachte smaak van deze vergeten groente te herontdekken.
Onder het wat minder aantrekkelijke uiterlijk verbergt zich een heerlijke groente met een milde, boterzachte en zelfs ietwat zoete smaak. Ze leent zich ook tot een heel brede waaier van bereidingen (topkoks hebben dat al lang ontdekt). En ze is een nog echt typische seizoensgroente. Ze is alleen te krijgen in de herfst en de winter.

Schoonmaken in minder dan 5 minuten

• Trek plastic handschoenen aan (belangrijk om vlekken op de handen te voorkomen).
• Borstel de nog resterende aarde van de Flandria-schorseneren.
• Schil ze in snelle, rechte bewegingen met een dunschiller.
• Leg ze in een kom met water en het sap van een halve citroen om bruinverkleuring tegen te gaan.

image Traditionele en nieuwe bereidingswijzen
Traditioneel: snijd de geschilde Flandria-schorseneren in stukjes van 5 cm lang. Breng
een pan met ½ liter water, ½ dl melk en zout aan de kook en laat ze niet langer dan 15
minuten koken. De melk zorgt ervoor dat de groente mooi wit blijft. Laat de stukjes
schorseneer uitlekken en laat ze nog even fruiten in een klontje boter. Of serveer ze
met een witte saus. Het gezeefde kookvocht kunt u gebruiken voor een soep.
Als nestjes : schaaf de gekookte schorseneren met een dunschiller in lange, dunne slierten. Laat de slierten 5 minuten koken in gezouten water met wat melk. Laat ze uitlekken en dep ze droog. Vorm nestjes van de slierten en serveer ze bij gebraad, bij konijn of bij een wildstoverij.
Gewokt: snijd de schoongemaakte schorseneren in ringetjes van 1 cm dik. Verhit wat olie in een wokpan of een wokpan en roerbak hierin een fijngesnipperde ui en wat spekblokjes. Voeg nu de schorseneren toe en laat ze al roerend 5 minuten meebakken.
Serveer ze bij gebakken vlees, bij een wildstoverij of als warme garnituur op een salade.
Als puree : stamp de gaargekookte schorseneren met 2 gekookte aardappelen tot een gladde puree. Breng die op smaak met peper, zout en nootmuskaat. De puree is heel lekker bij vis.
(meegedeeld door www.flandria.vlam.be )


Reacties

19 reacties op “Schorseneer maakt comeback.”

  1. Gerard van Beusekom avatar
    Gerard van Beusekom

    In Nederland hadden schorseneren vroeger de bijnaam keukenmeidenverdriet, wegens de zwarte handen die je aan het schillen over hield.

  2. eggy avatar
    eggy

    Dag allemaal,

    Gisteravond voor het eerst weer dit seizoen schorseneren gegeten,gekookt met een beetje zout in melk,heerlijk met een sausje met een lekkere rollade er bij en helemaal geen aardappels Ze waren best mooi ,af en toe wat vertakkingen aan de wortels .Vorig jaar heb ik ze een keer gekookt en daarna de schil verwijder,dat vond ik niet geweldig ,ze waren toch wat verkleurd.
    Wat me dit jaar gebeurde en ik heb er volgens mij no nooit zo,n last van gehad ,winderigheid ,de gehele avond en nacht ,vervelend maar ik eet ze er wel om .Je moet maar een dag uit kiezen dat je niet de deur uit moet is verstandig.

  3. Hallo daar, ik heb dit jaar voor het eerst schorseneren geplant en alles lijkt voorspoedig te gaan, althans boven de grond. Ze staan nu in bloei, prachtige gele bloemen en ik vroeg me af of ik dat weg moet snoeien of niet?

    Bij voorbaat dank voor advies!
    Eva

  4. rene monard avatar
    rene monard

    Dag Karel,
    bedank voor snelle reactie,
    maar ik dacht dat schorseneren juist een humusrijke grond vragen, die zit toch altijd vol stikstof (dacht ik, maar ik kan verkeerd zijn)
    vr gr
    rene

  5. karel janssen avatar
    karel janssen

    beste,
    michien te veel meststoffen met te veel stikstof
    of te droog geweest en daarna doorgegroeid,
    bij droogte de grond vochtig houden.
    vriendelijke groeten
    karel

  6. rene monard avatar
    rene monard

    beste,
    dit jaar is 80% van mijn schorseneren opgeschoten, ze zijn nog wel eetbaar, maar het bovenste stuk is hol en moet dus weggegooid worden. Wat doe ik verkeerd???
    op de vraag hierboven ‘waar kan ik schorseneren kopen in Luik???’ iedere zondag, is er la batte, daar kun je alles kopen, dus ook schorseneren
    vriendelijke groeten
    rene

  7. Hoi

    Bij het omspitten van de grond houtasse onder doen
    samen met samengestelde meststoffen geeft goede
    resultaten .
    Met houtasse minder roestplekken heb het zelf
    ondervonden.

    groetjes

  8. p.bos avatar
    p.bos

    Ik heb ook wel last gehad van vertakkingen,maar ik heb het idee dat ik de planten te veel heb uitgedund.Dit jaar heb ik dat niet gedaan en ik heb het idee dat ze nu veel rechter en langer zijn.Misschien het proberen waard

    1. Bedankt voor deze tip, het zou goed kunnen dat als de planten te wijd staan ze te ongebreideld gaan groeien!

  9. Hoi

    Ik koop altijd bij de Bolster mijn groentezaden. biologisch
    en ik heb schorseneren Verb. Reuzen Nietschieters

  10. […] nog in mei?Snijbiet zaaien en planten, suikermaïs zaaien, schorseneer zaaien, rode biet zaaien tot einde juli, koolrabi planten,…. Weinig wat niet kan gezaaid […]

  11. Jaak Vertonghen avatar
    Jaak Vertonghen

    Verleden jaar heb ik zoals mijn witloof, de schorseneren moetn herzaaien wegens slechte kieming.Ik had nog een restje van zaad van AVEVE na de eerste zaaing en heb dan nog zaad bijgekocht van VILMORIN omdat ik bang was voor terug slechte kieming van het eerste zaad.Ook ik heb problemen gehad met erg vertakte wortels (vorige jaren niet) en slechte opbrengst.De wortels van VILMORIN zaad zijn erg lang maar zeer dun,dus moeilijk te schilen.Ondanks dat ik een lichte zandgrond bewerk was de opbrengst laag en had ik veel vertakte wortels.Graag zou ik de naam van een degelijk type bekomen want de shorseneer is een zeer gegeerde groente in de 2 famillies waar ik voor kweek.

    Jaak

  12. Swannet  Nicole avatar
    Swannet Nicole

    Mijn zus en ik hebben het voortdurend over schorseneren, zij (mijn zus) woont in luik, maar kan ze nergens kopen. Waar kunnen wij nog verse schorseneren kopen ? ik zelf woon in Turnhout. Kan u ons hiermee helpen. dank u bij voorbaat.
    Oproep
    “Wie weet adressen in de regio Luik en Turnhout waar je schorseneren kan kopen?”

  13. Beste Luc,

    Ik heb geloof ik niet te veel last van die bruinverkleuring. De bruine stukken snijden we uit de wortels. Ik had vorig jaar wel zoiets in mijn haverwortels. De smaak wordt dan ook bitter, eigenlijk ronduit vies.

    De bekendste ziekte die vaatbundels kleurt is Fusarium, maar dan worden ze meestal zwart. In mijn VELT moestuinboek staat niets over bruinverkleuring in schorseneer.

    Ik heb dit jaar nog geen schorseneer of haverwortel geoogst. Het zijn groentes die goed tegen de vorst kunnen, dus meestal eten we ze later in de winter. Ik laat ze gewoon in de grond zitten totdat ik ze oogst.

    Met vriendelijke groeten uit Jansmoestuin

  14. Luc Dedeene avatar
    Luc Dedeene

    Hallo Jan, interessante “schiltip”
    Heb jij soms inwendige bruinverkleuring al gezien in de schorseneren?

    Ik ben even op zoek gegaan naar info voor Eddy, omdat ik er zelf ook geen ervaring mee heb.
    Er zijn twee soorten bruinverkleuring : gewoon bruine vlekken en verkleuring van de vaatbundels. Aangezien Eddy spreekt van strepen, denk ik dat het de vaatbundels zijn.
    Dit is het enige wat ik te weten gekomen ben van een onderzoeker die zich verschillende jaren met schorsenere bezig hield.
    – Het is voor en stuk rasgebonden. Sommige rassen zijn gevoeliger. In hun proef kwam het ras “Flandria” er minder goed uit.
    – Het heeft ook te maken met de grond en de weersomstandigheden. Met name grond en weersomstandigheden die de groei verstoren. Waardoor er groeischokken optreden. Een regelmatig groeiverloop zou in dat geval beter zijn.
    Dit is voorlopig hetgeen ik kan vertellen over inwendige bruinverkleuring bij schorseneren.
    Maar ik blijf hier en daar mijn licht opsteken, omdat ikzelf ook graag het antwoord op deze vraag zou kennen.

  15. Beste belangstellenden,

    Mijn vrouw spoelt de wortels af en kookt ze daarna drie minuten ongeschild in water met wat melk.

    Daarna kunnen ze geschild worden en verder gekookt.

    De teelt is overigens niet zo moeilijk op mijn zandgrond met compost. Ik gebruik gewoon verbeterde Reuzen nietschieters van Oranje Band. De kiem blijft maar een jaar goed.

    Groeten uit Jansmoestuin.

  16. Eddy Aelbrecht avatar
    Eddy Aelbrecht

    beste, ik kweek ze ieder jaar maar sommigen vertonen bruine strepen (roestkleur) inwendig en zijn ook taai.
    Wat opvalt is dat enkel de mooist gevormde het gevoeligst zijn en vertakte dit zelden vertonen.Graag zou ik de oorzaak weten en wat er aan te doen is.
    Het ras is Nietschieters van Aveve of VT-zaden.
    Dank bij voorbaat. mvg Eddy.

  17. Plantaardig avatar
    Plantaardig

    Beste Maurits
    Schorseneer houdt inderdaad van een lichte, diep doorwortelbare maar humusrijke grond. Op zwaardere gronden wordt de teelt moeilijker omwille van vertakte wortels.
    Maar ook aaltjes kunnen oorzaak zijn van vertakte wortels. Voor schorseneren is een zeer ruime vruchtafwisseling nodig. Verder wordt het inspitten van stalmest ook dikwijls als oorzaak van vertakte wortels aangegeven.
    De naam Flandria schept soms verwarring. Het is zoals je zelf zegt, een keurmerk van groenten geteeld door professionele groentetelers in België. Aan te bevelen indien de productie uit eigen moestuin te kort schiet.
    Flandria website

    Je kiest best voor moderne rassen. Die zijn geselecteerd op ziekteresistentie, lengte en rechte wortels. Zo heeft Vlaams zaadhuis nu de schorseneer Antonia ter beschikking. Dit is volledig resistent tegen echte meeldauw, die op het einde van de teelt bij schorseneer wel eens hardnekkig kan zijn.
    Bij professionele telers zijn dit veel gebruikte rassen :
    Alpha, Belstar, Super, Duranova en Flandria (het ras), maar waarschijnlijk moelijker te vinden voor de amateurtuinder.
    Indien je geen van al deze vindt, dan is “Westlandia” het beste alternatief.
    Nog iemand tips voor rassen van schorseneer ?
    groeten,
    Luc

  18. Maurits Tax avatar
    Maurits Tax

    Geachte redactie, met plezier las ik uw artikeltje over de schorseneer. Ik kweek hem al enkele jaren, met wisselend succes. Vermoedelijk vanwege niet goed voorbereide structuur van de grond soms te vertakt.
    Maar mijn vraag is: heeft u zusterorganisaties in Nederland alwaar ik zaadgoed van de “nieuwe” soort van het Flandria-keurmerk kan kopen? Bij voorbaat hartelijk dank voor enige informatie hierover.
    Mvg,
    Maurits Tax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.