tomaat_stam_botrytis Botrytis cinerea is waarschijnlijk de meest verbreide schimmel bij groenten onder glas. Vooral in het vochtige najaar, maar ook bij zomers zoals we er nu één hadden. Synoniemen voor Botrytis cinerea zijn grijsrot, grijze schimmel, grauwe schimmel.

Kenmerken
De schimmel is dan ook heel makkelijk herkenbaar aan het grijze schimmelpluis. De schimmel doet de aangetaste plantendelen rotten, een echte rottingsschimmel dus. Typisch is ook het concentrische verloop van de schimmel. De schimmel breidt zich cirkelvormig uit, zoals een heksenkring.

Oorzaken
Er is waarschijnlijk geen groente of plant waarop de schimmel niet kan groeien. Maar het is geen agressieve schimmel. Het is  een typische zwakteparasiet. Er moet iets loos zijn vooraleer de schimmel infecteert.
Lees verder voor de kenmerken, de oorzaken en heel veel foto’s van schadebeelden bij verschillende groenten.

Er moeten dan ook een aantal voorwaarden vervuld zijn vooraleer er aantasting door grijsrot is. Deze voorwaarden uitsluiten is dan ook de manier om aantasting door grijsrot te voorkomen.

  • Eerst en vooral moet er een hoge luchtvochtigheid zijn, gecombineerd met een matige temperatuur. Zo’n 8 à 20°C is ideaal.
  • Verder is er ook een infectieplaats nodig

Enkel zo kunnen  de sporen die door de lucht zweven, kiemen en vervolgens nieuw mycelium maken waarop de sporen opnieuw kunnen groeien.
Wees voorzichtig wanneer u door botrytis aangetaste plantendelen of vruchten verwijdert. Het beste is ze onmiddelijk in een plastic zak op te bergen. En er zeker niet de kas mee rond te wandelen. Bij de minste aanraking verspreiden er zich wolkjes grijze sporen. Maar dat je de aangetast plantendelen best verwijdert is zeker, zo zorg je voor minder sporen in de kas.

Stengelbotrytis bij tomaten ontstaat waar een tiental dagen daarvoor blad gesneden is. Stengelbotrytis is voor biologische tomatentelers een groot probleem, want als de stengel afsterft is de hele plant verloren. Er is zelfs een hele website aan gewijd :www.botrytis.be

tomaat_stam_botrytis

  • Botrytis bij aardbeien vindt zijn ingang tijdens de bloei.

strawberry-botrytis-grey-mould

  • Bij bladgroenten kan je botrytis doen ontstaan als je bij het schoffelen de blaadjes beschadigt.  Zuig- en vraatschade van insecten vormen daar ook een ideale invalspoort voor de schimmel. Verder is het duidelijk dat botrytis ook kan ontstaan doordat dood plantaardig materiaal in contact komt met de bladeren. Een mooi voorbeeld zijn de herfstblaadjes die in de kas waaien en op de bladeren van sla of veldsla blijven liggen. Daaronder blijft het langer vochtig en kan hierop kan na verloop van tijd Botrytis ontstaan.
sla_smeul_botrytis2
Botrytis ontstaan bij sla in het late najaar in de plastiektunnel.
veldsla_botrytis
Botrytis bij veldsla ’s winters in de kas

Uitgebloeide bloempjes die aan het uiteinde van tomaten, courgettes, of komkommers blijven hangen kunnen bij vochtige omstandigheden beginnen rotten en zo de vrucht aantasten.

 

aubergine-botrytis aubergine-bloempje-botrytis
Grijze schimmel bij aubergine, veroorzaakt door vocht en de verdroogde bloemblaadjes die aan de vrucht blijven hangen. Soms is deze verwijderen aangewezen
beans-botrytis-grey-mould-plantaardig-com
Ook bij bonen kunnen de bloemblaadjes op het uiteinde de boontjes doen rotten.
imageSSA54503

Zorgen voor een droge omgeving
Verdord plantmateriaal verwijderen, planteigen of vreemd
Wonden vermijden, hetzijn door mens of fauna zijn enkele preventiemaatregelen tegen Botrytis.

M4110036
Botrytis ontstaan op één van de (beschadigde?) bladeren van bol.
snijboon-botrytis
Botrytis ontstaan bij snijboon die in contact kwam met de vochtige grond.SSA54413
Botrytis bij tomaat ontstaan door een te vochtig klimaat en een verdroogd bloempje.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  4 reacties aan “Botrytis, de grijze schimmel”

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)