Knoflook telen

“Knoflook moet bij voorkeur in oktober, ten laatste begin november worden geplant. Wanneer toch later wordt geplant kan structuurbederf optreden, waardoor de opbrengst lager uitvalt. Vooral op wat zwaardere grond is dat het geval. Daar komt nog bij dat de bodemtemperatuur niet lager mag zijn dan 7 à 10°C, omdat anders de planten niet goed weggroeien. Later planten – in het voorjaar – kan wel maar dan met andere rassen. Voor een goede ontwikkeling heeft knoflook een koudeperiode nodig van een tweetal maanden. Daarom geeft planten in het najaar de beste opbrengst. Vooral in een flauwe zomer is een voorjaarsplanting dikwijls een tegenvaller. ”

Lees dit artikel op Groenteninfo


Reacties

114 reacties op “Knoflook telen”

  1. Erik avatar
    Erik

    Eind oktober teentjes geplant in de serre en buiten. De teentjes waren afkomstig van eigen kweek(Germidour violet de cadours), waar ik prachtige grote bollen van geoogst heb. Het verschil in de kas en buiten is enorm, ik zend enkele foto’s mee.

    1. vandaele piet avatar
      vandaele piet

      Dag Erik,

      Ben benieuwd naar de foto’s. En ik zou graag het vervolg weten (zien) bij de oogst. Zou ze anders ook in de serre planten eind dit jaar

      groeten

      piet

      1. Erik avatar
        Erik

        Beste Piet, Luc is waarschijnlijk in verlof want de foto’s verschijnen niet. Ik heb jarenlang look buiten gekweekt met alle narigheden eraan verbonden. Vervroren, roest, schimmel, rot, wormen etc. Nu ik ze in mijn serre plant heb ik al de narigheden niet meer. Ik kan de grond beter onder controle houden wat betreft vochtigheid. Als u mij uw email adres laat weten stuur ik de foto’s rechtstreeks naar uw mail adres. Mijn mail is: molly3@telenet.be
        Groetjes Erik

  2. Als ik in de 40-er jaren knoflook gegeten had, verdween iedereen uit mijn nabijheid vanwege de onaangename lucht. Deze knoflook gaf aan vooral Indonesische gerechten de geweldig lekkere smaak.
    Kan iemand mij zeggen, waar ik voor mijn eigen teelt nog zulke ouderwetse knoflook kan krijgen?
    Bij voorbaat dank

  3. Heb dit voorjaar vroeg knoflooktenen gepoot (gewoon van een bol biologische knoflook) en eerste resultaat viel niet eens tegen. Door een tekort seizoen kleine 1-teens bollens maar smaak was heerlijk. Dit jaar ga ik proberen in een kleine kas die in de winter net vorstvrij blijft, heb ze deze week dus 1e week november gepoot, we zullen zien of het wat wordt (is pas 2e poging dus wie weet)

    1. Leo, mijn look is gepoot einde september, zoals steeds en dat gaat elk jaar goed. Het ene jaar iets beter dan het andere. Ik zit nooit zonder. Groetjes Tuinman Peter.

  4. mieke avatar
    mieke

    wat kan/mag ik in juli na het oogsten van het knoflook nog telen voor oogst dit jaar? Alleen maar bladgewassen?

      1. Het is nu het goede ogenblik om look te planten. Koop plantlook en verdeel die in losse teentjes. Deze teentjes plant je in oktober in rijtjes met plantafstand 15 x 40, niet diep, juist onder de grond. Je plant in een goed doorlatende grond, het mag zelfs kleigrond zijn als die maar goed is gedraineerd. Voor de winter zullen de teentjes wortelen en hier en daar reeds een sprietje vormen. Vanaf einde februari zul je bladgroei zien. Vanaf dan mag je reeds bemesten, liever meermaals een lage dosis dan 1 maal een hoge dosis. De totale hoeveelheid mag 10-15 kg organische korrelmest zijn per 100 vierkante meter in 3 maal met 1 maand tussenpauze toe te dienen. Op deze manier kan je teelt niet fout gaan. Groetjes Tuinman Peter.

  5. Garlike avatar
    Garlike

    Zoekt er iemand nog plantknoflook met grove tenen?

    Heb nog een paar kg Messidrome tenen over.
    Herkomst: Frankrijk
    Virusvrij

    Mooi wit softneck longkeeper.

    Stuur maar een berichtje en we komen er wel uit.

  6. Ik teel al 5 jaar knoflook en dat gaat geweldig! Afgelopen jaar heb ik 5 vierkante meter gepoot en geoogst! In knoflook zit een stof waardoor deze niets zo makkelijk bevriest,De lente begint bij mij in de winter als de aarde bedekt is en de knoflookpluimen boven de sneeuw uitsteken! Dit vind ik een van de mooiste momenten van teelt.Natuurlijk heb bij anderen gezien dat het mis ging,omdat de knoflooktenen net onder het oppervlak waren gepoot,een knoflookteen moet kunnen gedijen, de grond moet rul zijn en niet te kompact ,luchtbellen die in rul grond zitten bevriest niet.

  7. gerben avatar
    gerben

    hallo pe,

    de oogst was prima , op 1 na waren alle geplante tenen uitgekomen en vormden prima bollen.
    geen last gehad van schimmels of iets dergelijks.
    omdat het mijn eerste keer was heb ik 8 soorten geprobeerd, de german stiffneck en purple glazer gaven de grootste bollen/tenen.
    ga nu proberen om de oogst van dit jaar nu weer te planten en kijken hoe dat dan volgend jaar uitpakt.

  8. […] af zodat de grond in het voorjaar kan opwarmen. Eénmaal er onkruid komt, dan kan het terug. Zie http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/knoflook-telen/#comment-36830 Snijbiet in pot, een pracht van een najaarsgroente. Wie mooie groenten wil op het terras moet soms […]

  9. Hi Gerben,

    Ik Woon ook in WF en ben benieuwd hoe je oogst is geweest van je knoflook. Welke soorten heb je gebruikt?
    Heeft het stro geholpen of veroorzaakt het schimmel op de bol?

    Mvg
    Pe

  10. Harald de Baan avatar
    Harald de Baan

    Als ik teentjes knoflook in een pot binnen kweek, hoeveel tijd is er nodig om worteltjes aan de teentjes knoflook te krijgen?

    1. Na een week al wat kleine worteltjes, na twee weken al flink ingeworteld.

  11. nachtegaele régine avatar
    nachtegaele régine

    Ik heb een vraag in verband met knoflook te telen.
    Moet de hele bol in de grond of kunnen alle teentjes apart in de grond of in een pot gestoken worden?

    1. Michel avatar
      Michel

      Alle teentjes apart. Elk teentje ontwikkelt zich tot een nieuwe bol. Niet vergeten: het wortelstukje naar onder!

  12. rens avatar
    rens

    waar kan ik knoflook scheuten (??) kopen om te planten?

    1. Michel avatar
      Michel

      Knoflook maakt geen scheuten.
      KnoflookTEENTJES (waaruit de ganse bol is samengesteld) kan je in elke zaadhandel, tuinbouwcentrum, internet, etc. kopen.
      Alternatief koop je een bol knoflook in de (bio)supermarkt en scheidt de teentjes uit mekaar.
      Planten doe je met het wortel(eindstukje) naar onder!

  13. Angelique avatar
    Angelique

    Hallo Allemaal,

    Ik ga voor het eerst knoflook telen.
    Op watvoor grond heb ik daar voor nodig?
    Ik ga ze in potten en volle grond zetten, om te kijken wat het beste gaat.Wie kan mij antwoordt geven.Alvast bedankt.

    ANGELIQUE

  14. Ad van As avatar
    Ad van As

    Deze knoflook komt uit Marokko,en is blauw paars van kleur.gekregen van Marokkaan in 2010.Ras weet ik niet,maar zijn wel productief en weinig ziek of rot. gr ad

  15. Ad van As avatar
    Ad van As

    En bovendien waren de plantbollen van eigen gekweekte knoflook.Volgens een marokaanse moestuiner naast mij zijn de donkere beter dan de licht gekleurde knoflook,ook sterker van smaak.Bij mij waren ze allebei goed,dokere misschien iets groter.
    vgr AD

    1. Joke Brasser avatar
      Joke Brasser

      Nooit gehoord van donkere knoflook. Welk ras is dat?

      1. Michel avatar
        Michel

        Ook nog nooit van gehoord, maar ziedaar…!
        http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=82144
        en daar..,
        http://blackgarlic.com/

      2. Joke Brasser avatar
        Joke Brasser

        Volgens mij is dit niet de knoflook waar Ad het over had. Deze heeft een dropachtige smaak en op 1 van de site’s staat:
        That’s what they said.
        Don’t let looks fool you: This black garlic (fermented under high heat for a month) is culinary gold.

      3. Michel avatar
        Michel

        het uitgangsprodukt voor deze ‘black garlic’ is de Spaanse paarse knoflook.
        http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=26108

      4. Michel avatar
        Michel

        Hallo Joke,
        ik heb net ‘Purple Glazer’ besteld bij http://www.levenvanhetland.nl/knoflook.htm
        Ik ben benieuwd.
        grtjs

      5. Joke Brasser avatar
        Joke Brasser

        Bedankt voor de link. ik ga daar ook bestellen

  16. Ad van As avatar
    Ad van As

    Ik heb nov 2011 en maart 2012 knoflook geplant,op zware kleigrond,en heb in juni geoogst. beide najaar als voorjaargeplante bollen waren zeer goed en vrij groot. Dus het kan alle kanten op zie je wel.(wel zeer vruchtb are grond) vgr Ad

    1. omer Vanhelmont avatar
      omer Vanhelmont

      Dit jaar heb ik knoflook voor het eerst geteeld die ik kocht in een groentewinkel. Ik gebruikte alleen de buitenste bolletjes en heb bemest met droge koemest dat ik in een gleuf strooide voor het planten van de knoflook. Met een aanaarder maakte ik een heuvel waarop ik de bolletjes 10 cm diep heb geplant nooit heb ik nog bij gemest omdat er onder in de gleuf voldoen korrels waren had ik een mooié oogst met bollen van wel 7 cm doormeter. Wat ik wel eigenaardig vond was dat de buitenste rokbladen totaal zwart waren maar eens die verwijderd was had ik mooie witte knoflookbollen

  17. harold avatar
    harold

    hoi, nu het augustus is en heel veel knoflook is getroffen door een ziekte of rot, omdat het te nat geweest is in de tijd dat de knoflook het hartste groeide. Dit merk ik als ik nu kijk bij de zaadleveranciers, daar zie je vaak dat de knoflook niet leverbaar is door slechte oogst dus heb ik al besteld want het is schaars. Maar ik zou nog graag de reuze knoflook gezet hebben weet iemand waar ze deze nog hebben?? PS voor het verkomen van bevriezen van knoflook gooi ik ongeveer 10 gestoomde gemeentekompost er op. Voordelen minder onkruid, het is veel warmer onder de laag compost, dus in de winter ook en het is mest voor de plant
    greets Harold

  18. ALEX avatar
    ALEX

    Over heel het land is de prei hard getroffen door de zeer koude periode.Een oorzaak is zeker geen of weinig sneeuw om de planten enige bescherming te bieden,want onder de sneeuw is er bescherming tegen kou en wind.
    ALEX

  19. carrette raf avatar
    carrette raf

    Geachte.
    ik heb mijn knoflook half oktober geplant.
    Ik lees in uw artikels dat look een koude periode nodig heeft om een goede opbrengst te bekomen Maar na de (erg)koude periode deze winter stel ik vast dat heel wat(bijna de helft) van de lookplantjes vervroren zijn .
    Had ik dat geweten dan had ik ze zeker beschermt tegen deze lange koude periode.
    Grt raf

    1. gerben avatar
      gerben

      hier (west-friesland) ook in oktober geplant (iets van 10 verschillende soorten , net voor de strenge vorstperiode heb ik de bollen (die toen al aan het uitlopen waren) afgedekt met stro , en nu staan op 3 tenen na alle plantjes zo’n 20cm hoog .

      1. Bedankt voor deze tip Gerben, enkel afdekken als het echt heel streng vriest, of doe jij dat iedere winter? Vanaf welke temperatuur haal je het stro boven?

      2. gerben avatar
        gerben

        dit is voor mij de eerste keer dat ik knoflook geplant heb , dus veel kan ik er niet voer zeggen , stro ligt er nu nog steeds op , het loof is al ruim door het strobed heengegroeid , en zo stopt het nog een beetje onkruid groei.

        gek genoeg heeft de prei het zonder hulpmiddelen wel gewoon overleeft.

      3. Michel avatar
        Michel

        ik heb in september (eigen geteelde) knoflook geplant in mijn tunnel en direct met hooi dik gemulcht. Langdurende vorst tot -16°C.Ze staat nu 20cm hoog. De hitte van de laatste weken (tot 30° in de tunnel) heeft wel het loof een beetje doen verbleken. De huidige koelte schijnt haar wel deugd te doen.

      4. wijnand kraan avatar
        wijnand kraan

        ik woon amersfoort, de knoflook niet afgedekt er zijn een paar niet opgekomen .
        en die mensen die stoo op het bed hebben
        lekker laten liggen ,tot aan de oogst kan geen
        kwaad. ik help een knoflook kweker die doet
        er nu stroo op om het onkruid tegen te houden,met poten geen tijd gehad daar voor

    2. Dag Raf
      Het was inderdaad uitzonderlijk, hier in West Vlaanderen is het van halfweg de jaren tachtig geleden dat de prei nog zo massaal vervoren was. Volgens mij is de grote boosdoener het uiterste zachte weer voor de vorstperiode. De planten waren helemaal geen kou gewend. De overgang was te plots. Van prei zegt men wel eens dat die winterhard, dat is dan zonder die ene winter in 30 jaar gerekend. Laat ons zeggen dat het inderdaad vanaf -10°C zowel voor prei als knoflook zekerheid schept als je dan afekt met vliesdoek bv. Ook bij de teelt van prei vind je in geen enkele tekst dat je die moet beschermen in de winter. Nu dus wel…………….

    3. ed hoen avatar
      ed hoen

      Knoflook kan over het algemeen goed tegen koude, in Rusland wil het nog wel harder vriezen dan hier en de knoflook gedijt er goed. Funest is de combinatie vorst en nattigheid. Op natte gronden zou ik zeker afdekken in de winter. Daarbij mag stro lang blijven liggen, ook tegen het onkruid; de knoflook groeit er wel doorheen. Mulch die vocht vasthoudt moet er na de vorst wel af.
      Op droge grond hoef je eigenlijk niet af te dekken, bij zeer strenge vorst een warme afdeklaag, zoals bladeren bv.

      1. Joke Brasser avatar
        Joke Brasser

        Mijn knoflookplanten hadden ook geen last van de vorst maar wel van heel veel regen daarna. Het is een nieuwe tuin waar de grond lemig is. April en mei zag ik 5 verschillende soorten knoflook zachtjes aan wegrotten. Van 5 soorten, 3 bollen elk geen bolletje kunnen oogsten. Vorige tuin was zandgrond en dat ging altijd goed.

  20. In pot telen, dat kan zeker. In de kas ook , alhoewel knoflook toch een plant is die het best groeit in open lucht volgens de natuurlijke seizoen om zo de beste bollen te bekomen. Best planten in oktober-november. Anders nu zo snel mogelijk.

  21. piet biemans avatar
    piet biemans

    kan knoflook ook in pot geteelt worden in de kas
    zo ja wanneer planten ?

  22. Marielle Smidt avatar
    Marielle Smidt

    Ik mijn knoflook in oktober gezet wanneer kan ik dan oogsten ??

    1. kleiwief avatar
      kleiwief

      Ha Marielle dat kan je volgend jaar vanaf augustus.
      Het kan in 2012 natuurlijk raar weer zijn
      ( voorkom grote droogte ) maar als je loof begint te minderen kan je ze opgraven. Ik heb wel gehad dat het loof door roest tot niets ging in juni/juli en heb toen even zo goed op dat moment al prima knoflook op gegraven. Het luistert niet zo precies. Standaard zegt men begin september meen ik maar laat je leiden door wat je bovengronds ziet gebeuren.

  23. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Ik heb mijn knoflook al geplant maar ben benieuwd of ik iets had moeten toevoegen aan de grond zoals bijv. mest, houtas, kalk etc.

  24. Oh op die manier.
    Nee hoor het maakt knoflook voor zover ik het weet helemaal niet uit op wat voor grond ze staat. Als het maar niet te zuur is ( lage PH waarde )
    Wel hoor je soms van mensen op klei dat de knoflook door nattigheid verrot is maar ik heb dat nog niet onder vonden.
    Op zand of andere heel goed doorlatende grond wordt het soms te droog en dan moet je of nat houden of wat organisch materiaal, compost b.v., toevoegen zodat de boel niet uit kan drogen.
    Veen is weer te nat en zuur begrijp ik.
    PH waarde meten kan je heel goedkoop met een lakmoes papiertje ( als je iemand kent met een kind in het voortgezet onderwijs kan die vast wel 1 voor je mee brengen van school ) Of je koopt een meetsetje in het tuincentrum. Dat kost rond de 7 Euro meen ik.
    Dat is een simpel setje dat alleen de PH meet via poeder, gesteriliseerd water en wat van je grond in een buisje. De meest ideale PH is 6.5 dat is neutraal en daar groeit bijna alles wel goed. Zit je er boven dan is je grond basisch en eronder zuur. Meer dan 1 punt als afwijking betekent dat je moet nadenken over grond verbeteren.
    Mijn PH 7 betekent bijvoorbeeld dat ik niet veel kalk moet strooien want dan wordt het nog basischer en dat is niet goed.
    Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
    Groet
    Kleiwief

  25. Ik bedoel in wat voor soort grond plant je knoflook.
    Is dat alleen klei? en hoe meet je de PH waarde van aarde of klei
    Groetjes Henk

  26. Wiens grond bedoel je Henk?
    De mijne is klei met een PH van 7.

  27. Ik zou wat meer over de soort grond willen weten,
    daar kan ik niet veel wijs uit.

  28. Net de knoflook geplant. Wat betreft de roest, ja die is er nu eenmaal op een volkstuincomplex. Ik kreeg het advies om houtas uit de haard rond de knoflook te strooien. Vorig jaar leek dit te werken. Maar je weet natuurlijk nooit zeker of het niet gewoon geluk/pech is dat er wel of geen roest komt.
    Oh ja ik gebruik gewoon verse knoflook van de supermarkt en het lijkt geen problemen te geven.
    Even op de vensterbank, noordzijde, een week of 2 laten drogen en dan poten.

  29. IK BEN BENIEUWD WAT HET ZAL WORDEN,DE GROND GOED NAT HOUDEN WANT HIER IS HET ERG HEET GROETJES AAN ALLE TELERS

  30. Dasar ben ik ook zelf mee begonnen hier op het eilan Curacao een paar weken geleden Alles is aan het groeien ben Benieuwd
    groetjes aan alle telers
    Doeiiiiiii

  31. Leo van Wijk avatar
    Leo van Wijk

    Ik ben een beginnend moestuinkweker en heb de reacties van alle hobbytuinders graag ter harte genomen. Ik ben er weer een stuk wijzer van geworden.

  32. jan walta avatar
    jan walta

    als je gewoon KNOFLOOK in tik krijg je alle informatie die er is over knoflook grt,

  33. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Je kunt die bolletjes gewoon eten maar ze ook terug stoppen in de grond en ze groter laten worden. Als je ze bewaart gaan ze het niet overleven tot oktober.
    Het beste is om in oktober knoflook bollen te kopen die geschikt zijn om te planten…….dus niet uit de supermarkt. In juni/juli 2012 heb je dan mooie knoflook. Er zijn verschillende rassen en die verschillen in grootte en smaak. Op http://www.vreeken.nl kan je veel info vinden.

  34. gerben avatar
    gerben

    hallo allemaal ,

    een (waarschijnlijk) domme vraag, ik heb in maart hele bollen knoflook die al aan het doorschieten was uit de keukenkast gehaald en in de grond gezet , de scheuten groeiden prima, echter 2 weken geleden begon het loof geel te worden en af te sterven, ik dacht dus dat de plantjes dood gegaan waren.
    vandaag de resten eruit gehaald en alle (voorheen) teentjes waren nu kleine bolletjes geworden (ongeveer rond 2 cm).
    is dit nu voor consumptie geschikt of kan ik dit beter gebruiken om in oktober weer onder de grond te stoppen ??

    een heel erg beginnend knoflook teler

    1. Hi Gerben,

      Wat voor knoflook was dat? Chinees uit de supermarkt of verse…
      Hoedanig lag het al in je kast, gekoelde ruimte of was het kamertemp.
      Stonden ze in de volle zon of schaduwpek..
      Hopelijk kun je het nog herinneren en wil je mij informeren.

      Mvg
      Pe

  35. vraag,
    Ik heb look geplant maar hoe zie je wanneer de look goed is ?
    gr; luc

  36. Willem avatar
    Willem

    Geachte Vutter!

    Door het verwijderen van afwijkende planten ben je onwillekeurig aan het selecteren. Dat is prima en het werkt. Maar pas op! er zijn ziekten en plagen die je in het gewas moeilijk of niet vindt.Grote gebieden in de traditioneel knoflook telende wereld zijn geinfecteerd met “witrot” een sluipende schimmelziekte die in de grond achterblijft. Knoflook , uien , lellie’s , prei en enkele kleinere gewassen zijn dan niet meer te telen. In ons land wordt het overgebracht via knoflook en eerste-jaars plantuitjes.Zelfs gekeurd pootgoed geeft geen 100% zekerheid, maar verkleint de risico’s behoorlijk. Droogrot wordt manifest in de bewaring , en is niets anders aan te doen dan verversing van plantgoed. Geel-streep virus, een degeneratieziekte is zichtbaar in het blad en op te selecteren. Andere degeneratie-virussen vragen ervaren selecteurs met ervaring in de selectie van bloembollen. Inderdaad , roest is weinig aan te doen . je kunt spuiten met zware schimmelbestrijders , maar dat is niet aan te bevelen. Als je tot nu toe vrij blijft en je eigen materiaal kunt vermeerderen heb je geluk gehad en helpt je selectie natuurlijk ook.
    Vergeet vooral niet dat je voor omliggende bollentelers een potentiele besmettingsbron bent! De N.A.K. (keuringsdienst vermeerderingsmateriaal) zou je kunnen verplichten om goedgekeurd uitgangsmateriaal te gebruiken , zodat geen onnodige virusdruk op de omgeving ontstaat.

    Echter , zolang het kleinschalig blijft en jij zorgvuldig de zieke planten verwijdert zal het wel loslopen. Succes !!

    Willem

  37. Hallo Willem.

    Even een reactie op je opmerking m.b.t. gekeurd plantgoed.

    Als professioneel teler is dit inderdaad heel belangrijk! Het is ten slotte je boterham, die je er mee moet verdienen, dus neem je geen enkel risico!

    Maar als hobby tuinder til ik daar minder zwaar aan.
    Knoflook teel ik al zo’n 10 jaar. De eerste jaren gewoon teentjes uit de supermarkt.
    Dat ging best goed, maar de bollen waren niet zo groot.
    Bij een buurman, die wel grote bollen had, heb ik toen een paar bollen gebietst.
    Daarvan teel ik nu al zo’n 6 – 8 jaar steeds door zonder enig probleem.
    Natuurlijk gedurende de groei opletten, dat er geen afwijkingen te zien zijn, (b.v. virussen e.d.). Mocht ik een wat ongezonde plant zien, dan gaat die er direct uit.
    Tot heden geen enkel probleem ondervonden, uitgezonderd roest, maar dat heeft m.i. niets met plantmateriaal te maken.

    Met vr. groet,
    vutter.

    1. Hanna avatar
      Hanna

      Zou een graag paar knoflook bollen willen bietsen
      heb wel kleigrond gemengd met scherpzand.
      Ben dit jaar voor het eerst in de moestuin bezig.

      Mvg. Hanna

  38. jan walta avatar
    jan walta

    hoi willem,ik heb 15 okt knoflook tenen geplant, die had ik bij vreeken gekocht volgens de voorschriften, maar er komt nog weinig uit de grond, ook heb ik de zelfde dag 15 okt tenen geplant uit de supermarkt, die staan al 15 cm boven de grond!, zit dat verschil in de koeling of zoo?, en moet ik geduld hebben ?, ook heb ik twee dagen terug tenen geplant , die had ik mee van vakantie uit maleisie, wat denk je kan dat wat worden?, ik teel ze op geest grond aan de kust in egmond, bedankt! grtes jan walta

    1. Willem avatar
      Willem

      Hallo Jan,

      Waarschijnlijk zijn de “supermarktbollen” koud bewaard geweest , zodat de kiemrust is gebroken. Dan zijn ze sneller dan het plantgoed van Vreeken.
      Ook soortverschillen kunnen van invloed zijn. Pas altijd op met niet goedgekeurd plantgoed. Voor je het weet smeer je je knoflook onder de schimmels en virussen! Houd ze dus bij de oogst in ieder geval apart. Het materiaal van Vreeken is over het algemeen gezond en kan nog een jaar nageteeld worden zonder selectie.Met de rest moet je niet verder gaan!. Regel blijft : ALTIJD GEKEURD PLANTGOED GEBRUIKEN !

      Je grondsoort is ideaal. Ik kan het weten want 32 jaar geleden ben ik in Wimmenum ( t Woud) met mijn kraam begonnen.

      Succes!

      Willem

  39. Charel avatar
    Charel

    Beste moestuin collega’s,
    Kun je ook verse knoflookteentjes in oktober/november planten. Ik heb wel eens gehoord dat dit wel gebeurd in de provicie zeeland. Graag jullie reactie. (bvd)

    1. Willem avatar
      Willem

      Beste Charel,

      Over de voors en tegens van herfst of voorjaar planten wordt in de diverse reacties op deze site voldoende gezegd.
      Uit het feit dat je met name het zuidelijker gelegen Zeeland noemt , leid ik af dat je zorgen hebt over de temperatuur.
      Dat is onterecht. In ons klimaat heeft knoflook geen problemen met lage temperaturen. Zelfs strenge vorst hoeft niet problematisch te zijn. Als het maar niet te lang duurt , want bij een z.g. “kale” vorst kan knoflook last van droogte krijgen. Bij sneeuwbedekking is er niets aan de hand.
      Ikzelf geef de voorkeur aan maart planten in verband met onkruidvorming en de risico’s van roest-en droogrotschimmels bij een lange groeiperiode. Dan wel het plantgoed eerst een poosje koelen om de kiemrust te breken. Bij gekoelde bewaring gedurende de winter en/of in een koud voorjaar is ook dat geen probleem.

      1. Charel avatar
        Charel

        Beste Willem,
        Bedankt voor je reactie, maar dat je knoflookteentjes in het voorjaar of najaar kon planten is bekent maar het ging er bij mij om moet je de teentjes niet eerst laten drogen en dan planten.Ik kan nergens vinden dat je ook verse teentjes kan planten. Ik ben ook niet bang voor de kou(ik woon in de regio Alkmaar) want ik weet dat knoflook een hoop kan verdragen.

      2. Willem avatar
        Willem

        Beste Charel,

        Geen probleem om ze vers te planten. Bijvoorbeeld heb ik dit jaar in augustus per ongeluk een enkele plant vergeten te rooien. Die staat nu 20 cm hoog weelderig te groeien!

  40. Antoine avatar
    Antoine

    Kan men ook knoflook in een potjes kweken in de serre?

    1. Willem avatar
      Willem

      Beste Antoine,

      Natuurlijk kan je in een serre of kas knoflook telen. Hou rekening met de grondsoort in de potjes. Half-zware zavel geeft als regel de beste resultaten . Geef beslist niet teveel water . Liever iets te droog , dan te nat. Het beste is water van onderop . Dus de potjes in een schotel of bak , en in de bak een laagje vilt. Dan het vilt regelmatig nat houden. Door de gaatjes in de bodem van de potjes verzorgt de knoflook haar eigen vochtvoorziening. Het allerbelangrijkste echter is het licht. Knoflook is van nature een tropisch/subtropisch gewas , gewend aan een daglengte van ca 12 uur. Een kortere dag laat de “lange” cellen langer groeien en krijg je planten die uit hun krachten groeien met veel loof en weinig bol. Een langere dag nodigt de knoflook te snel uit tot afrijpen met als gevolg een (te) korte groeiperiode voor een voldragen gewas. In een kas of serre heb je in het algemeen minder licht dan buiten. Daar wordt het niet beter van. Om de temperatuur hoef je niet naar de serre. Knoflook kan ons klimaat makkelijk aan.DENK ER OM DAT JE JE PLANTGOED EERST EEN WEEKJE ONDER IN DE KOELKAST LEGT. Dat breekt de kiemrust.

  41. Frank avatar
    Frank

    Van een bevriende teler de tip gekregen mbt knoflook telen: namelijk het getal 10.
    Dat is het enige wat je hoeft te onthouden. Op 10-10 (10 Oktober, ongeveer) de tenen op 10 cm afstand van elkaar op 10 cm diepte poten.

    1. Willem avatar
      Willem

      Die 10 cm methode is weinig mis mee. Maar hou in de gaten dat de onderlinge afstand in de rij voldoende is om er met je schoffel tussen te kunnen werken zonder de knoflook te beschadigen. Het blijft een open gewas met erg veel onkruiddruk. Ik neem in de rij 15 cm en zo kan ik er prima met de schoffel doorheen.

      1. Frank avatar
        Frank

        Willem & anderen,

        Vanmorgen mijn eerste knoflook geoogst, wat een feest. Er goed gelukt vindt ik, alle tenen uitgegroeid tot mooie bolletjes. Volgend jaar gaan er meer de grond in, dat weet ik nu al..

        Voor nu, is er nog een speciale manier om de bollen te vlechten?

        Frank

  42. […] “Ongeveer 30 jaar teel ik (in Nederland) knoflook voor eigen gebruik. Een echte misoogst heb ik nooit gehad. Wel wisselt het resultaat van jaar tot jaar……” Lees deze uitgebreide lezersreactie hier verder. […]

  43. Willem avatar
    Willem

    Ongeveer 30 jaar teel ik (in Nederland) knoflook voor eigen gebruik. Een echte misoogst heb ik nooit gehad. Wel wisselt het resultaat van jaar tot jaar.

    Globaal zijn er twee soorten knoflook. Weliswaar wordt gesproken van ca 600 soorten , maar de meesten daarvan zijn selecties uit de hoofdsoorten en genetisch identiek aan de hoofdsoorten.
    1. “Rocambole” type , zg “bloeiende” knoflook , rood/roodbruin . redelijke opbrengst , goed bewaarbaar , en de meest aromatische.
    2. “Thermidrome” type , niet bloeiende. lichtpaars tot wit.Hoge opbrengst , matig bewaarbaar , matig aromatisch.

    Een voordeel van de bloeiende soorten is , dat zij zg “broedbollen” produceren . als je ze volledig laat uitgroeien. De virussen en schimmels waar knoflook gevoelig voor is , gaan niet over met de broedbollen.
    De nateelt van de broedbollen levert zg “tulpjes” , kleine compacte bolletjes , die het jaar daarna zeer gezond plantmateriaal opleveren.

    Het is dus zaak zoveel broedbollen door te laten groeien , dat het uitgangsmateriaal voor volgende jaren verzekerd is. De overige broedstengels moeten tijdig worden afgesneden om tot een optimale consumptieopbrengst te komen.

    Een andere manier om zeker te zijn van gezond plantmateriaal is , om direkt na de oogst van de voor plantgoed geselecteerde planten de wortelkrans kort op de bol af te snijden , en alleen die bollen voor plantgoed te houden die op het verse snijvlak geen enkele verkleuring laten zien.

    Over het algemeen wordt aanbevolen om in oktober te planten , voor oogst in juli. Dat geeft inderdaad een iets betere opbrengst dan maart/april planten voor augustus september.
    Echter: Het langere groeiseizoen vanaf oktober levert ook meer besmettingskansen met virussen en schimmels. Als in de omgeving , en dat is zeker op volkstuinen het geval, winterprei wordt geteeld , is de kans op roest , een meniekleurige schimmel die de knoflook totaal kan vernietigen , sterk aanwezig. Prei is de “topwaardplant” voor roest in lillium/allium. De jaarrond teelt van prei is altijd een bedreiging voor de knoflook.
    Daarom is , ondanks de beperkte oogstreductie , de teelt vanaf maart tot augustus zekerder. Dit alles nog los van het feit dat in een “open ” gewas als knoflook een lang groeiseizoen veel meer onkruiddruk oplevert.
    Laat het gewas niet volledig afsterven. een nog iets groen geoogst gewas , geeft na droging onder bijv. een afdakje een veel beter bewaarbaar en schoner eindprodukt.
    Gebruik voor plantgoed de grofste tenen, en zorg er voor dat de huid van het plantgoed intact blijft. Ook dit i.v.m. mogelijke besmetting door fusariumschimmels e.d.(droogrot)

    Het lukt mij al jaren om een jaarrond zelfvoorzienend te blijven in de knoflook.En wij zijn inmiddels “grootverbruikers”.

  44. Hallo
    onze knoflook komt uit Amerika en op dit moment telen wij rode( iNCHELIUM Red)en de Persian Star. Naar wij verwachten zal de opbrengst goed tot zeer goed zijn. Hier houd ik jullie van op de hoogte
    Jack
    D’n tuin Helmond

    1. Hoi Jack ik ben ook Helmonder en fervent hobby knoflook teler
      hier gaat ook alles uit de kunst

      1. hoi
        het is leuk om te horen dat wij niet de enige zijn in helmond. ik weet niet waar uw tuin is anders kom ik een keer langs.

  45. Jan de Mol avatar
    Jan de Mol

    Kan men knoflook kweken uit de zaadbolletjes?
    Wanneer zaaien?

    1. wijnand kraan avatar
      wijnand kraan

      Ja, jan men kan deze broedbolletjes, zo heten deze bolletjes poten alleen duurt het drie jaar voor je een grote bol hebt, je kan beter de grote tenen in de grond poten in oktober of november.Ze moeten wel 5 centimeter aarde boven zich hebben, je hoeft ze ook geen water te
      geven in het voorjaar en zomer,de wortels zijn lang
      genoeg.

    2. Evert avatar
      Evert

      knoflookzaad,
      het knoflookzaad kan je in het voorjaar zaaien ongeveer in maart en ongeveer eind augustus begin september oogsten. Voor bolletjes het kleine zaad en voor teentjes het groffe zaad. (indien u consumptie knoflook heeft). Door de bolletjes weer op te poten krijg je na twee jaar grotere teentjes en meer per plant. Het zaaizaad moet niet dieper als 2 cm gezaaid worden en op een goed losgetrokken zaaibed niet dieper als 6 cm. En pas na een week droogte gehad te hebben kleine hoeveelheden water toevoegen, 3 mm per om de dag ongeveer.

  46. stekjes avatar
    stekjes

    Ook bij ons waren de hyacinten om maar dat kwam door de harde wind ik heb er wat meegenomen voor op tafel

  47. Marleen Debrock avatar
    Marleen Debrock

    Tulpen en hyacinten afgeknaagd???
    Een vraagje over bloemen. Ik heb een border met veel vaste planten en bollen.
    Reeds enkele dagen vind ik tulpen en hyacinten die neer liggen. Ik dacht eerst aan een kat die daar de grond omwoelde. Ik probeer de bloemen terug op te knappen door ze af te snijden om in een vaasje te plaatsen. Het leek deze morgen alsof ze afgeknaagd waren onder de grond. Weet iemand raad?
    Dank je wel, Marleen

    1. Beste Marleen
      ik vrees dat ook bij u de veldmuizen zich tegoed gedaan hebben aan de ondergrondse bollen.
      Daar valt dit jaar weinig aan te doen. Volgende jaar kunt u de bollen in speciale “netschaaltjes” planten, zodat ze moeilijk bereikbaar zijn voor ondergrondse gasten.
      vriendelijke groeten
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  48. stekjes avatar
    stekjes

    Ik heb ook knoflook onder mijn rozen staan. Er komen dan minder ziektes te voorschijn ook bij de fruitbomen helpt het.

  49. Andre avatar
    Andre

    Als men zelf knoflook kweekt MOET het dan in de volle grond of kan het ook in bijv. een grote bak?

    1. Dag Andre
      Veel groenten doen het ook goed in potten.
      Dat moet wel lukken, als je ruim de helft potgrond neemt en de rest grond uit de tuin.
      vriendelijke groeten
      Zoek op de site ook naar http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/groenten/potten/

      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  50. marc avatar
    marc

    Hoi allemaal.
    Ook wij telen al vele jaren knoflook. Ook onze ervaring is dat grote tenen planten de kans op grote bollen oogsten zeker vergroot. Wij zijn nu op zoek naar methode om de hoeveelheid tenen in de bol te kunnen beinvloeden. Als er minder tenen in een grote bol zitten dan worden deze groter, hierdoor hebben we al groter plantmatreaal of grotere tenen voor de consumptie.
    groet Marc

  51. wijnand kraan avatar
    wijnand kraan

    als er mensen zijn die meer willen weten over
    knoflook kweken ga eens kijken bij
    http://www.knoflooksite.nl vorig jaar had deze man
    130 soorten en zo,n30.000 tenen gepoot.
    en van de hardneck,s kan je de stelen waar
    de (bloementjes)komen ook gebruiken en eten
    is heel lekker.

  52. HANS avatar
    HANS

    HOI IK BEN HANS IK HEB OOK UIT RUSLAND KNOFLOKEN MEE GENOMEN EN OOK TOMATEN ZAAD EN KLEINE HAP KOMKOMERTJES ZAAD IK HEB ZE IN OKTOBER IN DE GROND GEDAAN EN ZE ER WEER IN OKTOBER UIT GEHAALD GOEDE RESULTATEN DE TOMATEN ZAATJES IN HET VOOR JAAR GEWOON IN DE KOUDE GROND GEDAAN MET GOEDE RESULTATEN HET ZELFDE MET DE KOMKOMERTJES ZE WAREN ERG LEKKER ZO UIT DE TUIN HEERLIJK IK HAB OOK DE ZAAD BOLLEN BEWAART EN DE VOLGENDE OKTOBER IN DE GROND GEDAAN 5 CENTIMETERS ONGEVEER MAAR DAT WAS EEN RAMP DAT WERD HELEMAAL NIKS ZE WERDEN NIET GROTER DAN EEN KLEINE KNIKKER 1 CENTIMETER HOOG UIT IK HEB NOG WAT ZAAD OVER VOOR DE VOLGENDE KEER DAN PROBEREN WE HET GEWOON WEER DAT WAS HET LUITJES DE GROETEN VAN HANS

  53. wijnand kraan avatar
    wijnand kraan

    je kan knoflook kopen bij vreeken die heeft
    de meeste soorten.en als je een heel pittige
    soort wil hebben dan bij car leau de rose lautrec.

    1. Harold Hommeles avatar
      Harold Hommeles

      Hoi ik heb dit jaar ook weer knoflook besteld bij vreeken (2012) ik heb 10 soorten en ik moet zeggen dit zijn de mooiste knoflook die ik gezien heb grote tenen en alle tenen bruikbaar (niet aangetast) dus een aanrader die Vreken zaden nu nog dat het beter groeit dan 2011/2012 dan hebben we ongeveer rond de 300 bollen dan zullen mijn vrienden en familie weer blij zijn greets Harold Hommeles

  54. Mike avatar
    Mike

    haha ehm… wat heeft die volle maan ermee te maken?

  55. ad van as avatar
    ad van as

    hoi hans bedankt voor de tip,en ik zal het zeker ook proberen.vgr Ad

  56. HANS avatar
    HANS

    HOI AD, IK HEB VAN UIT RUSLAND 20 KNOFLOKEN MEE GENOMEN EN TWEE JAAR GELEDEN GEPOOT IN OKTOBER EN ER WEER UIT GEHAALD HET JAAR ER OP IN OKTOBER EN ER ZATEN OOK ZAAD BOLLETJES BOVEN AAN DE TOP VAN DE PANT DIE HEB IK 1 JAAR BEWAARD TOT WEER OKTOBER EN GEZAAID MET SUCCES? ZIJN NU ONGEVEER 30 A 40 CENTIMETER HOOG EN GEWOON OP DE KOUWE GROND. DOE ER VERDERS NIKS AAN DAN ALLEEN ONKRUID WEG TE HALEN EN WATER GEVEN ZO NODIG BEN NU MET TOMATEN EN OOK RUSSISCHE KLEINE HAPKOMKOMMERTJES EN RODE BIETJES WORTELTJES EN RADIJSJES HET GAAT REDELIIJK GOED ALLEMAAL MVG HANS

  57. ad van as avatar
    ad van as

    Het resultaat van mijn knoflook.
    De eerste foto is eigen kweek,de 2 de foto is van de supermarkt.Uw ziet het verschilt mekaar niet veel.
    Foto 3 is wat anders de spaanse hebben wel knollen maar ook een grote zaadbol.Is dit voor zaadwinning? wie het weet mag het me vertellen heel graag.Win zelf ook nog wel informatie in.foto’s worden meegestuurd. vgr Ad van As


  58. daenen henri avatar
    daenen henri

    Geachte tuincollega’s,
    Ik heb in het najaar 2007 mijn knoflook geplant en deze is mooi uitgekomen, maar…. nu heb ik van die kleine bruine beestjes(mineervliegen ?)in de planten die mijn oogst dreigen naar de verdoemenis te helpen.
    Dus is er maareen oplossing volgens mij dat is redden wat er nog te redden valt en nu oogsten wat nog niet volledig aangetast is.
    Maar nu komt mijn vraag,hoe kan ik de te vroeg geoogste knollen bewaren? in olie b.v. graag dringend suggesties
    waarvoor mijn dank voor eeuwig en een dag
    met vriendelijke groeten
    daenen henri

  59. Ad van As avatar
    Ad van As

    Beste lezers
    hier nog een paar foto’s van m’n knoflook
    de volgorde van de foto’s zijn:
    1ste stukje
    uit de supermarkt
    2de stukje egen kweek
    het laatste stukje van uit cran canaria
    u ziet dat dit blad veel grover is.
    Het resutaat weet ik uw over een maand te vertellen.
    vgr ad van as
    De foto’s :
    groentetuin 072

    groentetuin 073

  60. john avatar
    john

    in hongarije word al honderden jaren de knoflook op de 3 de week in oktober geplant 5 centimeter diep ! hou altijd zelf zaadgoed over ! ikzelf heb al sinds 45 jaar een moestuin , en heb altijd goede resultaten ,

  61. Beste Jack
    Over welke soorten knoflook gaat het hier? Zijn er soorten die aan te bevelen zijn of die er uit springen bij de keuze van knoflook? Ik denk dat heel veel hobbytuinders hier graag meer info over zouden hebben.
    groetjes
    Luc

  62. Hallo
    Wij hebben al 15 jaar een ecologische tuin waar wij met zeer veel succes knoflook telen. Wij hebben onze knoflook uit Amerika. wij telen 8 verschillende soorten. Wij verkopen ook zaden (zie onze site) dus u kunt bij ons ook ecologisch geteelde knoflook kopen. Wij poten deze al in oktober.

    met vriendelijke groeten
    Jack
    http://www.velt-helmond.nl

  63. Ad van As avatar
    Ad van As

    Beste lezers
    hier heb ik het eerste resultaat van mijn knoflook zoals beloofd.
    Op de eerste foto tot het witte pikketje is zaaigoed uit de supermarkt (geplant half nov.2007)

    Op de tweede foto tussen de 2 witte pikketjes in is eigen kweek (2007) geplant half nov 2007

    Op de derde foto en daar ging het over is het zaaigoed dat een vriend vanuit cran-canaria heeft
    meegebracht. Geplant 14 dec 2007.

    Dit is het eerste bericht er volgen er nog meer ik hou jullie op de hoogte.

    Op de laatste foto de twee nepkatten,om de vogels te verjagen of het helpt soms wel.ik heb ze zelf gemaakt
    met de decoupeerzaag uitgezaagd.

    vgr ad van as

    DSC01100

    DSC01101

    DSC01102

    DSC01103

    Hebt u ook verhelderende foto’s die passen bij uw bericht? Stuur ze op naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Ze worden zo snel mogelijk bij uw bericht geplaatst.

  64. Alex avatar
    Alex

    Hallo john ik zou ook graag willen weten hoe je die hongaarse wijzen toepast.
    gr.
    alex

  65. Bedankt Ad,
    Ik ben héél benieuwd!

  66. Ad van As avatar
    Ad van As

    Dit jaar heb ik via een vriend die een appartement heeft in Gran Canaria bij een privetuinliefhebber,een paar teentjes knoflook (zaaigoed) laten meebrengen. Ik heb ze begin december geplant. Ik laat het weten of het resultaat beter is dan mijn eigen zaaigoed.(eigen kweek)

    vrg ad van as

  67. Mary Vijg avatar
    Mary Vijg

    Ik heb verleden jaar voor het eerst knoflookteentjes geplant met veel succes. Ergens in het voorjaar, geloof ik. Dit jaar heb ik Rose van Lautrec geplant, na half oktober. Dat is een prachtige grote roze knoflook, met prachtig grote tenen, waardoor je knoflook natuurlijk ook groter wordt. Dat ras moet je echt eens proberen.
    Groetjes, Mary

  68. Plantaardig avatar
    Plantaardig

    Hallo John, je maakt iedereen hier wel nieuwsgierig, wat bedoel je met “hongaarse wijzen”?
    groeten,
    Luc

  69. john avatar
    john

    ik zaai al 40 jr. knoflook op de 3 de week van oktober [ niet met volle maan] volgens hongaarse wijzen ! met veel succes !

  70. Ad van As avatar
    Ad van As

    ik teel al 8 jaar knoflook op zware kleigrond,ik plant altijd begin maart en oogst aug-sept met redelijk goed resultaat. maar ik wil nu ook eens in het najaar proberen met knoflook te zaaien.

  71. Gerard avatar
    Gerard

    Ik kweek al jaren knoflook in de kas, wat een vroege maar zeer goede oogst geeft. Van de oogst bewaar ik een aantal bollen en zet de teentjes ult.nov. eerste week december in de bak. wel alert zijn op zaadstokken in de loop van het volgende jaar maar als je deze er tijdig uithaalt heb je volgend jaar augustus/sept. mooie knoflook. Uiteraard wel elk jaar op een andere plek de teentjes planten en bij warm weer de ramen openzetten.Veel succes ermee. Gerard.

    nvdr : Bedankt voor deze mooie tip!

  72. Hallo Ad,
    dat kan via de diverse zaadhuizen op het internet.
    Je kan alvast hier eens rondneuzen
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/gratis-zaadcatalogussen-groentezaden/
    Of je koopt gewoon knoflook op de markt zoals Cor het doet
    lees het hier (op 16 oktober))

  73. Ad de Jong avatar
    Ad de Jong

    Goeden dag,

    Ik had een vraagje, waar kan ik knoflook kopen om te telen is dit mogelijk via internet?
    Graag reactie.

    1. Bij Vreekenzaden.nl Daar heb ik goede resultaten mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.