Rattenstaartjes of slangenradijs, een makkelijke groente in de tuin.

Rattenstaartjes – Radijsvruchtjes – Slangenradijs -Raphanus sativus
(Rat’s tail – Podding radish)

peultjes-op-hand Heb je zin om eens een groente te telen waar je geen omkijken naar hebt?
Een groente die zo groeikrachtig is dat hij dwars door iedere plaag of ziekte heen groeit?
Een groente die je in de herfst of het jaar daarna niet opnieuw moet zaaien, omdat, als je de afgestorven groente opruimt, de grond al vol staat met nieuwe zaailingen?
Een groente die een overvloed aan pittig smakende vruchtjes voortbrengt het hele voorjaar, zomer en herfst? En dit al zeven weken na zaaien?

En toch is de naam rattenstaartjes of slangenradijs niet te danken aan de uitbundige, weelderige, wilde groei van deze groente. De radijssoort wordt niet geteeld voor de knol, maar voor


de knapperige, vlezige hauwtjes (de plantkundige naam voor vruchtjes van kruisbloemigen) die gemiddeld zo’n vijftien centimeter lang worden. Het zijn deze conische, lange vruchtjes die de groente ook de naam rattestaartjes bezorgden. Of je kan ze vergelijken met kleine kronkelende slangetjes, vandaar de naam slangenradijs.

Alhoewel deze groente een radijssoort is, levert ze geen eetbare knolletjes

De specifieke, indringende, pittige smaak is een perfecte aanvulling om salades te vervolmaken. Ook in roerbakschotels zijn de radijsvruchtjes een perfecte aanvullende smaakbrenger.

Grond, standplaats en bemesting
Deze plant is absoluut niet moeilijk en groeit op alle grondsoorten, van zwaar tot licht. Enkel sterke droogte kan de plant hinderen. De plant groeit zowel in zon als halfschaduw. Hou er, omwille van de vruchtwisseling, rekening mee dat het een kruisbloemige is met een lange groeiduur. Om typische koolziekten, zoals knolvoet, te voorkomen wordt ze best geteeld op het perceel van de koolgewassen. Bemest maar half zoveel als voor sluitkool of bloemkool, de groei is zo al weelderig genoeg. Het is immers een vruchtgroente. Een 50 gram per m², bv van een meststof met benaderende samenstelling 8-8-12, is voldoende op voedzame grond.

Zaaien
pas-gekiemd
Net zoals radijzen kan je deze groente al heel vroeg op het seizoen zaaien. Van einde maart tot begin augustus is de meest voorkomende zaaiperiode. De zaden zijn vrij groot, en zien er net zo uit als radijszaden. Je kan dus gerust de zaden met een halve tot één cm grond afdekken. Volgens de leverancier zaai je de rijen op 30 centimeter afstand. Maar gelet op de hoogte van de volwassen planten en de zeer sterke groei mag is het beter de rijen op een halve meter afstand te zetten. Alhoewel, het is nog maar de vraag of je meer dan één rij van deze groente moet zaaien. De oogst is overvloedig en het gebruik is eerder als aanvullende, smaakbrengende groente. Heel veel planten heb je dan ook niet nodig. Twee weken na zaaien zijn de plantjes al gekiemd. Na opkomst wordt uitgedund op een ruime afstand van 25 centimeter.

Wil je het hele jaar wat radijsvruchtjes oogsten, dan zal je best minimaal twee keer of beter drie keer zaaien. De zaaiing van april is zowat uitgebloeid in juli. Begin juli wordt dan ook opnieuw gezaaid.

Groei en oogst
weelderige-groei eerste-bloei-rat's-tails In het begin vormen zich grote, weelderige bladeren.(foto 1) Acht weken na zaaien verschijnen de eerste bloemen (foto 2) en dan ook al snel de eerste vruchtjes. De oogst kan vanaf dan wel een kleine twee maanden doorgaan. Oogst de peultjes in jonge toestand. Laat ze niet helemaal uitgroeien. Oudere peulen worden al snel taai en dradering. Sommige hauwtjes ontwikkelen een paarse schijn. Hou er rekening mee dat deze peulen nog net iets indringender zullen smaken.
Deze groente leent zich perfect om zelf zaad over te houden. Laat van één plant de hauwtjes afrijpen op de plant en laat ze daarna opdrogen.
Zaden kan je alvast kopen hier en hier.

uitbundige-groei peultjes-van-jong-naar-oud


Reacties

15 reacties op “Rattenstaartjes of slangenradijs, een makkelijke groente in de tuin.”

  1. Yenk avatar
    Yenk

    Toevallig heb ik ze net gekocht bij het http://www.vlaamszaadhuis.com als je op de site zoekt naar “Javaanse Radijs” of “Mongri RAT’S TAIL” zul je ze vinden en kunnen kopen.

    Ik had ze 3 dagen na mijn bestelling in huis..

  2. N van Barschot avatar
    N van Barschot

    gevonden op http://www.seedo.nl
    Javaanse radijs, Mongri – Raphanus caudatus

    Latijnse naam : Raphanus caudatus / Raphanus sativus Caudatus
    Dit lijkt me dezelfde soort, alleen staat bovenaan het artikel hier dan niet de volledige naam.
    Is dit ook hetzelfde??

  3. N van Barschot avatar
    N van Barschot

    De websites waar je door kunt klikken om de zaden te kopen doen het niet meer. Weet iemand waar ik aan zaad kan komen van deze rattenstaartjes / slangenradijs? Liefst in Nederland.

    1. Luc Oscé avatar
      Luc Oscé

      Zoals vroeger al gezegd: Vreekens Zaden Nederland heeft die slangenradijsjes. Het is trouwens een hele interessante website.

  4. Oh, dat van die koele nachten komt dan wel goed nog, deze week. Morgenavond mogen ze buiten overnachten :-)

  5. Ik heb ze voorgezaaid, en van de week stuk voor stuk in een potje uitgezet (binnenshuis), maar wanneer kunnen ze eigenlijk de volle grond in?

    1. Slangenradijs mag al vroeg naar buiten. Dat mag dus nu al. Maar nu ze toch verpot zijn, misschien eventjes wachten tot de potkluit goed doorworteld is. Of ze tot dan buiten zetten in het potje lijkt me ook wel goed. Houdt eigenlijk van koele nachten.

  6. hetty avatar
    hetty

    wat leuk deze groente.
    toen ik nog les gaf op de schooltuinen in zoetermeer liet ik de kinderen zien enproeven dat je de hauwtjes van de radijs kan eten. nooit geweten dat er ook rassen waren die er speciaal voor geselecteerd zijn.

  7. Beste Willem
    Ik heb zopas in mijn zaadarchief gesnuisterd en heb zowel van slangenradijs en asperge-erwt nog wel een twintigtal, helaas niet meer, zaadjes.
    Zoals gezegd, het zijn geen productieve groenten, het zijn eerder delicatesse groenten, als aanvulling op het gewone assortiment, maar wie weet past de pikante smaak van slangenradijs wel in hun zuiderse keukens. Asperge-erwt heeft als oorsprong Azië en zou goed de warmte kunnen verdragen. Ik probeer ze deze week nog op de post te doen!
    groetjes
    Luc Nog even de url met uw postadres geven voor lezers die ook overschotjes van allerlei groentezaden willen opsturen :
    http://zadenvoorleven.wordpress.com

  8. Hartelijk dank. Ik ben zeker bereid een hoeveeelheid zaden te kopen, maar was toch eerst op zoek naar enkele zaden om te kunnen testen of de rattenstaarjes ook resultaat opleveren in de Sahara of in Zuid-India. Vandaar mijn vraag : wie kan mij een twintigtal zaden bezorgen ?

    1. Willem, zijn er nog projecten waar het opsturen van zaden van dienst kan zijn? Zijn er nog andere materiële of andere hulpen nodig? Groetjes Tuinman Peter.

      1. Hallo Tuinman Peter,
        Willem heeft het inzamelen van zaden aan anderen binnen de groep overgedragen. Wij hebben de afgelopen jaren projecten mogen ondersteunen in Congo, Rwanda, Senegal, Gambia, Ghana, Oeganda en Malawi. Mocht u zaden overhebben, dan komen wij daarvoor graag in aanmerking! U kunt ons bereiken via bovenstaand e-mailadres. Vriendelijke groet, Marja Verrijk, zaden voor voedsel.

  9. Luc Oscé avatar
    Luc Oscé

    Je kan zaad kopen bij Vreeken’s zaden in Nederland.

  10. Heel interessant artikel dat vooral mijn aandacht trok door eventuele toepassingsmogelijkheden voor onze humanitaire UNICEF-projecten in de vluchtelingenkampen van Z.W. Algerije en in Tamil Nadu (Zuid-India). Ik zou zeer graag uittesten of we deze rattenstaartjes ook daar kunnen kweken. Het zou een fantastische bijdrage kunnen betekenen voor de voedselvoorziening voor die arme plattelandsbevolking. Daarom wou ik vragen wie mij een hoeveelheid zaden van deze slangenradijs wil bezorgen ? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw steun aan onze projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.