jun 012014
 

Soms zorgt moestuinieren op kleine schaal er voor dat je meer aandacht hebt voor de opbrengst.

In een vierkante meter bak waren dit jaar vierkantjes met een zijde van 60 cm. Dus een oppervlakte van 0,36m². Van één zo’n vierkantje kon de afgelopen weken 3,45 kg spinazie geoogst worden. Voldoende voor drie maaltijden met vier personen.
Groot was mijn verbazing dat,  toen ik begon te rekenen,  ik er achter kwam dat dit maar liefst 9,58 kg spinazie was. Bijna 10 kg spinazie op één vierkante meter dus!
De basis hiervoor is dat  je ruim zaait en de oogst uitvoert door plukken, zodat de spinazie een paar keer kan hergroeien.

Wil je meer info over deze specifiek teeltwijze van plukspinazie, bekijk dan deze fotoreportage  over plukspinazie

Zie ook de grotere  foto’s onderaan dit artikel.

1. Zaai niet te dicht.
Het is aanbevolen dat je twee zaadjes samen zaait op een afstand 15×15. Dunnen is dan niet meer nodig. Vrees je voor een minder goede opkomst, zaai dan drie zaadjes en dun uit tot maximaal twee plantjes. Bij een grotere zaaiafstand bekom je veel grotere bladeren, we spreken dan van plukspinazie.

2. Moderne rassen
Kies een recent hybrideras, te herkennen aan de bijvoeging F1 bij het ras. Uniforme groei, meer opbrengst en betere resistentie tegen valse meeldauw zijn twee voordelen. Kies een ras aangepast aan de zaaiperiode, er zijn vroege rassen, beter bestand tegen de kou, en late rassen die beter bestand zijn tegen opschieten. Het is vooral belangrijk een ras te kiezen dat bestand is tegen de voorjaarswarmte. Een ras dat aanbevolen wordt als jaarrond te telen is ook interessant.

3. Vroeg zaaien.
Zaai de spinazie zo vroeg mogelijk. Laat gezaaide spinazie zal minder tijd hebben om te groeien vooraleer die gaat opschieten. Een tweede of derde plukbeurt wordt dan moeilijk. Spinazie zal immers door hoge temperaturen en droogtestress snel beginnen met een bloemstengel te maken. Maart tot half april is de beste zaaiperiode. Dek na het zaaien de spinazie af met een vliesdoek tot ze een viertal blaadjes heeft. Het blijft vochtig en warm onder het vliesdoek, de kieming en eerst groei verloopt veel sneller. Te lang afdekken zorgt, door een te hoge temperatuur onder het doek, voor een lagere opbrengst.

4. Zorg voor voldoende goed verteerde compost of goed verteerde stalmest. Strooi een laagje van 5 cm goed verteerde compost en werk dit zeker 20 cm in. Heb je geen compost, gebruik dan organische grondverbeteraar voor groenten (type Vivimus e.a.). Goed verteerde stalmest is nog een zeer goed alternatief.

5. Dien voor de grondbewerking een ruime hoeveelheid meststof toe, in aanvulling op de organische voorraadbemesting uit punt 4. Strooi bijvoorbeeld 200 g/m² 7-5-10 of 300 g/m² 5-5-5 en werk dit over een diepte van 20 cm zeer goed in. Het is de bedoeling dat, als je de formule op de verpakking bekijkt, de vermenigvuldiging van de hoeveelheid (in gram/m²) met het eerste cijfer (de stikstof) als resultaat ongeveer 1500 geeft. (Voor de kenners, dit is 1,5 kg N/are of per 100 m²). Dit is tegelijk de maximale hoeveelheid om overdreven nitraataccumulatie in het blad te voorkomen.

6. Als het een koud en regenrijk voorjaar is, zal je twee weken voor de oogst best nog eens bijbemesten met een kleine hoeveelheid stikstofrijke meststof. Bijvoorbeeld één derde van de hierboven aangegeven hoeveelheden. Maar het is beter een snelwerkende stikstofmeststof te gebruiken. Dus kan je 40 g/m² bloedmeel (13% N) toedienen.
.
7. Geef voldoende water.
Naarmate de oogst nadert nog meer. Het is zelfs een goed idee om de spinazie drie dagen voor de oogst nog eens flink water te geven.

8. Oogst niet te vroeg.
De groeisnelheid stijgt naarmate de teelt vordert. Dit is een exponentiële groeicurve. Dus op het einde neemt de opbrengst per dag veel meer toe dan bijvoorbeeld halfweg de teelt. Hoe groter de bladeren, hoe meer fotosynthese ze kunnen doen, hoe meer groei.

9. Oogst door blad voor blad te plukken. Zodat het hart van de plant intact blijft. Telkens één week of tien dagen later kan je opnieuw oogsten. Normaal mag je rekenen op drie oogstbeurten.

10. Verwijder al het onkruid zo snel mogelijk. Onkruid concurreert met de spinazie en zorgt later voor meer werk bij het oogsten.

 

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  Een reactie aan “10 tips voor een oogst van 10 kilogram spinazie op 1 vierkante meter!”

Reacties (1)
  1. Proficiat met het resultaat.
    Ik had graag geweten met welke soort zaad het gebeurde. Ook ik ben voorstander van grootbladerige opbrengst. Ik kocht reeds verschillende soorten zaad (steeds bij AVEVE) maar de oogst levert telkens klein blad die na één pluk geen opbrengst meer geeft.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)