Zeetuinen voor teelt zilte groenten

Dit bericht duikt vandaag op in verschillende kranten en nieuwsbronnen. Ze zijn allemaal gebaseerd op het persbericht van de Stichting Duinbehoud

Het unieke van zee, strand en duin wordt voor een deel bepaald door de ligging tussen de zoute zee en de zoete binnenwateren. Duinbehoud wil de natuurwaarde van de zoet-zout overgangen en alle gradiënten daartussen bekender maken. Samen met Ecomare, het Pieter Vermeulen museum, gemeente Velsen, Stichting Ark en Nationaal Park De Oosterschelde gaat Duinbehoud bijzondere ‘Zeetuinen’ ontwikkelen. Heemtuinen onder invloed van het getij met daarin planten als zeevenkel, zeepostelein, zeekool en zeekraal. Deze planten groeien verspreid langs de hele kust, maar in hele lage aantallen. Sommige veroveren de Nederlandse kust vanuit het zuiden, nu de aarde opwarmt. De zeetuinen zullen niet alleen natuurinformatie geven, maar er worden ook recepten en menu’s opgesteld met groenten van de kust..

Lees de meer uitgebreide artikels over dit onderwerp in de volgende kranten
Proeftuin voor zoute planten
Provinciale Zeeuwse Courant
Zeetuinen moeten zeegroenten op de kaart zetten
Volkskrant
Zeetuin wil zilte groente op de kaart zetten
Reformatorisch Dagblad
Zeetuinen: Groe(n)ten van de kust
Op Texel
Zeetuinen voor teelt zilte groenten
Zibb.nl

Update in Provinciale Zeeuwse Courant.

Natuurdeskundige Chiel Jacobusse juicht het toe dat er meer aandacht komt voor zilte planten. Hij zet wel vraagtekens bij de haalbaarheid……

……Hij realiseert zich ineens dat veel van deze planten te vinden zijn in de Oosterschelde bij inlaag Keihoogte op Noord-Beveland, in beheer bij stichting Het Zeeuwse Landschap. „Daar staat een keur van zeldzaamheden bij elkaar. En iedereen kan en mag er gewoon naar komen kijken. Want betreding is juist goed.“
Toegankelijk
Tot de soorten die de medewerker van Het Zeeuwse Landschap er heeft waargenomen, behoren: zeekool, zeevenkel, strandbiet, zeelathyrus, zeepostelein, zeekraal, zeeaster, zeealsem, zeewolfsmelk en gele hoornpapaver. „Je kunt het zo als tuin gaan beheren en nog versterken. Het is een vrij toegankelijke plek.“…….. Lees het volledige artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.