Update 11 oktober 2010.

Alle records gesneuveld.
Terwijl 8 jaar geleden het gewicht van de Belgische en Europese kampioenschappen nog in de reeks van 400 kg zat (Europees record 412 kg!), komen er nu al heel veel deelnemers boven de 600 kg uit. Een fenomenale verbetering. De zwaarste pompoenen worden nog steeds geteeld in Amerika.
Pech voor de Belg Jos Ghaye. Hij kwam in dit bericht regelmatig voorbij als Europees kampioen en Belgisch kampioen. Hij heeft dan ook reputatie uitgebouwd in het kweken van kolossen van pompoenen, maar had dit jaar verschillende tegenslagen. Enkele van zijn pompoenen zijn dit jaar opengebarsten, waaronder zijn vermeende recordhouder. (Zie zijn pompoenendagboek 2010)

Belgisch kampioen “zwaarste pompoen”

Dit jaar werd de heer Jef Leysen recordhouder met een pompoen van 655 kg (gewegen op 3 oktober 2010 te Duisburg) De volledige uitslag, ook deze van de zwaarste squash vind je onder deze link.

De internationale pompoenenweging in het Duitse Ludwigsburg op 10 oktober 2010.
Die wedstrijd kan een beetje beschouwd worden als het Europese kampioenschap. Winnaar de heer Baumert met een pompoen van 661 kilo. Op de tweede plaats Jef Leysen, met een intussen iets lichter geworden pompoen van 648 kg. Op de derde plaats ook een Belg uit Kasterlee, Luc Berrens met 601 kg. (link)
Het is de eerste keer dat een Duitser het Europees kampioenschap in Ludswigburg wint. Vorig jaar was de eer nog aan Jos Ghaye met een pompoen van 654 kilogram

Brits record : 682 kilogram, gewegen op het Pumpkin festival in Netley, Hampshire, op zaterdag 9 oktober 2010.
Deze gigantische pompoen groeide in een serre in het Britse Hampshire. De pompoen heeft een omtrek van ruim 5 meter. Met een gewicht van 682 kg verbreekt deze reuzepompoen alle Europese en wereldrecords.pompoen werd gekweekt door de Britse tweelingsbroers Ian and Stuart Paton (link)

Nederlands record
Bart Jan van Raalte (19) won  met zijn reuzenpompoen de eerste prijs bij het officieuze NK Reuzenpompoenen in Beilen. De pompoen was 586 kg zwaar. (link)

Het wereldrecord is weeral gesneuveld.

1810.5 pound of 823 kg is het nieuwe wereldrecord, verbeterd door de Amerikaan Chris Stevens. (link) Dit is 41 kilogram beter dan het vorig wereldrecord van 2009!


Update 4 oktober 2009
Jos Ghaye heeft het weer gedaan! Zijn eigen record van de dikste pompoen (en dat van vele anderen) is grandioos verbroken. Wat een verrassing, ook dit jaar weer. Iedere keer komen er niet een paar kilootjes bij, maar worden de reuzepompoenen gegarandeerd enkele tientallen kilo’s zwaarder. Dit jaar zomaar eventjes 40 kilogram dikker.
Vrijdag laatst oogste hij, volgens zijn pompoenendagboek 2009, twee even grote dikkerds, één werd zondag laatst gewogen op het Duitse kampioenschap voor pompoenkwekers. Met de kampioenentitel tot gevolg. Hoeveel de andere weegt komen we waarschijnlijk binnenkort te weten. En dan te bedenken dat hij het Europees kampioenschap in 2004 won met een pompoen van 416 kilogram!. Hoe je (misschien….) zulke zware pompoenen teelt, lees je in de dagboeken van Jos 2004 2005 2006 2007 en 2008 of lees een interpretatie ervan in de minihandleiding : Reuzen pompoen telen is full time job.

4 oktober 2009
De dikste pompoen van Europa weegt nu 659 kg ! Proficiat Jos! Op naar het wereldrecord!

Zwaarste Duitse pompoen is Belgisch.

Dit teletekstbericht blijkt uiteindelijk niet juist te zijn, de zwaarste Duitse pompoen komt wel degelijk uit België, maar weegt 659 kg, geen 695!

Update 15 oktober 2008
Records sneuvelen dit jaar aan de lopende band bij de Europese pompoenwegingen. Blijkbaar groeit de kennis en ervaring  en komt stilaan komt het wereldrecord van 766 kg (Joe Jutras, Rhode Island, USA, 2007) ook in Europa in zicht. Een week nadat de Limburger Jos Ghaye het Europees record kon afsnoepen van een Engelsman ligt de bal helaas weer in het Engelse kamp.

Twee broers uit het Verenigd Koninkrijk kweekten een pom poen van 660 kilogram  Met deze pompoen hebben Ian en Stuart Paton het Europees record gebroken. De pompoen werd gekweekt in een kas. Volgens Ian Paton draait alles om de juiste zaden en voldoende voeding. Er was 1,5 ton kunstmest nodig voor deze pompoen, die soms wel 22,5 kilogram per dag groeide. Het duurde 129 dagen om de vrucht tot Europese recordgrootte op te kweken.
Beluister de reactie van Jos Ghaye op dit nieuws :   Interview met Jos Ghaye, oktober 2008
Update 5 oktober 2008.

615,8 kg ! Proficiat Jos!

Het zag er vorige week heel even naar uit dat Jos Ghaye zijn Europees record van vorig jaar kwijt zou raken aan een Engelsman. Maar Jos  kon dit zaterdag ll. mooi rechtzetten. Hij verpulverde zijn eigen record en dat van de Engelse teler. De Standaard en Het Nieuwsblad meldden vandaag een wereldrecord, maar dit klopt niet (Het wereldrecord in 2007 bedroeg 691 kg)
Het bericht
Ook dit jaar is Jos Ghaye er in geslaagd de zwaarste pompoen te telen. De Belgische Pompoen Confederatie (BPC) heeft zaterdag in Duisburg voor het tweede jaar op rij Jos Ghaye uit Tongeren uitgeroepen tot Europees kampioen pompoentelen. Ghaye bracht de zwaarste pompoen mee, met een gewicht van 615,8 kilogram. Daarmee verbrak hij het Europees record, dat sinds vorig jaar eveneens op zijn naam stond, toen met een pompoen van 588 kilo.De tweede zwaarste pompoen zaterdag was die van Nele Cuypers uit Mol (498,2 kilo) en de derde kwam van Iwan Horde uit het Nederlandse Leerden (438 kilo).
Voor BPC-voorzitter Marc Trappeniers is de recordpompoen een grote verrassing, gezien de weersomstandigheden. “Wie had zich een dergelijke pompoen kunnen voorstellen met zo’n slechte zomer”, aldus Trappeniers.
Kennelijk woedt de pompoenenkoorts ook aan de overkant van het Kanaal, want Ghaye kreeg onlangs zelfs een journalist van de Britse krant The Guardian over de vloer staat in Het Nieuwsblad

Uit Het Nieuwsblad
“De man wou weten hoe ik mijn pompoenen zo dik krijg. Wel, ik gebruik alleen zelfgemaakte compost van tuin- en groenteafval die een jaar oud is. Die stop ik in het najaar in de grond en in de lente plant ik daar mijn pompoen op. Kunstmest komt er bij mij niet aan te pas. Het zaad is afkomstig van allerlei kruisingen. Ik stuur elk jaar naar 300 mensen over de hele wereld zaden en ik krijg er ook van evenveel terug. Daaruit maak ik dan een selectie. Het is natuurlijk altijd een beetje geluk hebben ook. Zulke kolossen kunnen immers barsten onder hun gewicht en dan heb je niks”, besluit Jos Ghaye.

nvdr : Opvallend dat van die bemesting, blijkbaar is de bemestingstechniek van Jos gedeeltelijk veranderd, want in  van zijn pompoendagboeken (bv hier, 2006) van een paar jaar terug konden we nog foto’s zien van watertanks, waar vloeibare kunstmest aan toegevoegd werd om als bijbemesting toe te dienen. De hoofdbemesting was toen ook al koemest en compost, dat wel. Maar inderdaad, dit jaar heeft Jos compostthee gemaakt als bijvoeding, dit staat in zijn pompoendagboek 2008. Bij zijn bezoek aan  Canada dit voorjaar  naar “the Niagara Growers Convention” bleek iedere reuzepompoenteler compost te gebruiken, zo staat ook in zijn dagboek.

De zwaarste pompoen 2008

Dit is nu de zwaarste pompoen van Europa 2008

Hoe je zulke zware pompoenen teelt, lees je in de dagboeken van Jos 2004 2005 2006 2007 en 2008 of lees de vertaling ervan in de minihandleiding : Reuzen pompoen telen is full time job.

Onderstaand bericht dateert uit 2007, ook al een record voor Jos

We hadden het al zien aankomen in het bericht Pompoenen dit jaar dikker dan ooit?
En het is gelukt, Jos heeft het kampioenschap gewonnen!image
Foto : de zwaarste  Europese pompoen  ooit wordt van het veld gehaald. Geen makkelijke klus!

588,4 kg ! Proficiat Jos! Hoe hij er toe kwam kan  je bekijken en lezen in zijn pompoenendagboek.

****Bekijk hier de video op TV Limburg.

Hieronder het persartikel uit www.zonien.be .

Jos Ghaye uit Tongeren heeft tot nu toe de zwaarste pompoen van Europa gekweekt. Gisteren brak hij in Duisburg (Tervuren) met zijn pompoen van 588,4 kg immers het Europees record. Het vorige record stond op naam van Paul Boonen met een pompoen van 484,5 kg. De zwaarste streekpompoen kwam uit Duisburg zelf. Danny Vandenplas kweekte er eentje van 255,2 kg en werd dertiende.

Jos Ghaye kwam naar Duisburg afgezakt met twee reuzepompoenen. Meteen goed voor plaats één en twee met een Europees record er bovenop. “Ik was echt verwonderd toen ik mijn pompoenen begin september snel zag groeien”, vertelde een dolgelukkige Ghaye. “Iedere ochtend moest ik mijn ogen uitwrijven toen ik zag dat het volume weer was toegenomen.”

Er was 12 man nodig om de pompoen op de weegschaal te krijgen (Foto: HD)

“Wat het geheim is? Goeie grond, op tijd, maar niet te veel water geven, en heel veel compost erop gooien. Ik recupereer alle keuken en tuinafval en composteer dat om dan op de grond te gooien”, verklapte Ghaye. Bovendien kweekt Jos zijn pompoenen in een serre. “Ik kweek ze eigenlijk in zo’n plastieken tunnel”, verduidelijkt de winnaar. “Je hoort steeds dat het een slecht pompoenseizoen is geweest, maar eigenlijk hebben we toch een vrij normale zomer gehad. Althans voor mij toch”, grapt Jos.

Jos deed al voor de vierde keer mee in Duisburg aan de weging. Ook in 2004 won hij er, toen met een pompoen van 416 kg. “Ik kom hier graag”, zegt Jos. “Het is een officieel Belgisch Kampioenschap en dat geeft toch erkenning voor wat je doet.”

In de reeks squash-pompoenen (de groene) werd Alfons Verstappen uit Keerbergen winnaar met een pompoen van 259 kilo. In totaal waren er 53 deelnemers, vooral Belgen maar ook enkele Nederlanders.

Update 01/11/2007 : de pompoen van Jos lokt belangstelling uit de hele wereld. Er zijn nu al aanvragen van meer dan 200 mensen die graag deze waardevolle zaden in hun bezit zouden hebben. Daarom werd de pompoen, naar traditie van Halloween, versneden en de zaden zorgvuldig verzameld. Het lot van de pompoen van Jos wordt uiteindelijk de composthoop. Bekijk het op deze video : http://www.tvl.be/nl/nieuws/zoek?src=pompoen

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  3 reacties aan “De zwaarste pompoenen in Europa en de wereld.”

Reacties (3)
 1. Ook in september 2015 worden weer de Nederlandse kampioenschappen zwaarste pompoen gehouden! Voor meer info kijk op http://www.mijnakkertje.nl/index.php/nk-zwaarste-pompoen en https://www.phonegigant.nl/pompoenenactie waarbij je het gewicht in €uro’s kunt winnen!

 2. Een welgemeend proficiat aan Jos!
  Zaterdag hebben we hier ook honderden kilo’s pompoen geoogst, maar dan allemaal heel lekkere. Wij kweken namelijk uitsluitend culinaire rassen: hier kiezen we niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit 🙂

 3. Hallo Pompoenliefhebbers,

  Ieder jaar Country & Pumpkin Fair in september.
  Rond de Pompoenerie-Boerderij te Nieuw-Weerdinge (Dr)

  info……. http://www.pompoenerie.nl
  http://www.countryenpumpkinfair.nl

  Hartelijk welkom

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)