vruchtenbloemkl

Watermeloen (Citrullus lanatus) is een plant die tot de familie van de komkommerachtigen behoort. Net zoals meloenen, courgettes, pompoenen, augurken en komkommers. Toch zien de diep ingesneden, sierlijke, grijsgroene bladeren van watermeloen er helemaal niet uit zoals die van veel andere komkommerachtigen. Het is een teelt die enkel mogelijk is in de kas. Zaai en opkweek is gelijk aan die van meloenen. Wat betreft onderhoud zijn er wel een aantal verschillen. Voor wie beschikt over een ruime kas valt deze teelt zeer goed mee.

watermeloen_zaden watermeloen_zaaien
Foto : de zaden van watermeloen zijn vrij groot en donkerbruin van kleur. In ieder potje wordt een zaadje ongeveer 1-1,5 cm diep gelegd en afgedekt.

Zaaien
Zaaien in setjes of bloempotjes is aan te raden, zoals alle komkommerachtigen laat watermeloen zich niet graag verspenen. De laatste dagen van maart tot de eerste tien dagen van april is de beste zaaiperiode.

Veel speelruimte is er niet, na half april zaaien geeft u dikwijls pas watermeloenen in september, en dat is toch een beetje vijgen na pasen. Vroeger zaaien zadelt u op met grote planten die je niet kan planten omdat het nog te koud is in de kas.
Meloenen en watermeloenen plant je best pas na 10 mei in de kas. Ze hebben dan ook warmte nodig, meer dan tomaten alleszins. watermeloen_zaaien_watrgeven watermeloen_warmte
Warmte voor de kieming
Maak na het zaaien het substraat vochtig en plaats dit op de warmste plaats die je hebt. In dit geval het donkere lokaaltje van de centrale verwarming. Dek af met plastiekfolie. Deze behoudt de warmte én het vocht. Als het daar zo’n 25°C is, dan is er bij veel komkommerachtigen na enkele dagen al kieming. Komkommers zijn er al na 2-3 dagen, meloenen één of twee dagen later. Watermeloenen komen nog iets later. Op de foto hieronder ziet u de komkommers die al gekiemd zijn, de watermeloen is er nog niet!
Eén nadeel om te laten kiemen in zo’n donkere ruimte: de bloempotjes moeten er weg nog voor de zaden boven staan. Dit is ten laatste als je een klein barstje in de potgrond van één van de potjes ziet. Controleer twee keer per dag.
Het belangrijkste is eigenlijk dat in deze warme ruimte de kieming heel snel en zeer gelijkmatig op gang komt. Enkele dagen verblijf in deze warme ruimte is dan ook voldoende voor komkommerachtigen. watermeloen_de_traagste

Opkweek
Vlak voor de plantjes boven de grond komen, ze onmiddellijk zo licht mogelijk zetten. Maar een beetje rek naar het licht is onvermijdelijk, voor wie binnenshuis opkweek zonder belichting. Zet de plantjes nog eens in een minikasje indien mogelijk. Zeker als de zon er aan kan in de namiddag spaar je op die manier veel warmte die aanwezig blijft tot een stuk in de nacht.

watermeloen_uit_trays

watermeloen_verpotten watermeloen_verpotten2

Overpotten
Het klassieke verspenen, zoals bij tomaten wordt bij komkommerachtigen beter niet gedaan. Het is zaak de wortels van de jonge plantjes zo weinig mogelijk te beroeren. Je zou direct in een grote pot kunnen zaaien. Maar dan heb van in het begin veel meer ruimte nodig die licht en warm is.

Foto’s : Plantjes te lang?
De plantjes worden voorzichtig losgemaakt uit de potjes/trays en in de bloempot gezet. De plantjes zijn soms nogal lang. Geen nood, je mag ze diep in de pot zetten. Het enige waar op gelet moet worden is dat de kiemblaadjes boven de grond blijven. Het deel boven de kiemblaadjes is in dit stadium van jonge plant zeer gevoelig voor rotten.

in pot uitgeplant

Planten
Soms gebeurt het dat de kas niet op tijd vrij is. Of dat het nog te koud is daar. Om deze periode te overbruggen kan er geplant worden in een grote pot van 10 liter met veel draingaten onderaan. Het heeft daarna weinig zin om deze planten uit de pot te halen om te planten in de grond.
De reden dat deze watermeloenplanten in pot staan is omdat er in dezelfde kas ook meloenen geplant werden. En omdat dit daar de eerste keer niet was, was het gevaar op fusarium bij de meloenen groot.
In grote potten uitplanten in de kas, vertraagt de indringing van bodemschimmels waar de grond al verschillende jaren intensief beteeld werd. Het is dus een tip om bodemmoeheid te temperen, zoals kurkwortel bij tomaat of verwelkingziekte bij aubergine)

Plantschema
Er wordt vrijwel altijd op de grond geteeld. In een ver verleden kweekte ik wel eens aan touw, maar het ophouden van de vrij zware vruchten aan de tengere plant viel niet mee (tips welkom).
Voorzie voor iedere plant zo’n anderhalve m² ruimte. Plant de planten daarbij langs één kant van de voorziene ruimte en gebruikt de aansluitende ruimte om de ranken uit te leggen. Op bovenstaande foto is dit dus de strook dicht tegen de bloempotten die afgedekt is met antiworteldoek. Het gebruik van grondbedekking is bij deze teelt een aanrader.

Bemesting
Watermeloen stelt geen speciale eisen aan de bemesting, gebruik een samengestelde, organische of samengestelde, minerale meststof voor vruchtgroenten. Deze bevat in verhouding meer kalium. Aparte bemesting hoeft niet, gebruik dezelfde hoeveelheden en soorten als voor de tomaten of komkommers die je in dezelfde kas teelt.

Groei.
wartermeloenuitgegroeidDe generatieve, beheerste groei van watermeloen is op deze foto duidelijk te zien. Er is wel een flinke hoeveelheid bladeren, maar dat komt omdat de stengels, als ze buiten het voorziene stukje grond kwamen terug geleid werden. Maar wat vooral opvalt is dat je dwars door het gewas heen kunt kijken. Zonder snoei zou dit bij gewone meloenen al snel een ondoordringbaar bladerdek geworden zijn.

Als onderhoud moeten, de ranken die ontstaan wat verdeeld worden over de beschikbare oppervlakte. Dus eventueel een draai geven zodat ze terug groeien van waar ze gekomen zijn.

 

 

 

 

watermeloen_vroeg_eerste_vruchtje

Foto : van dit vruchtje is nog niet zeker of het ook een watermeloen wordt.

Generatief, dus niet snoeien.

De snoei bij meloenen (zie dit artikel) is bedoeld om de groei te beheersen en zo de vrouwelijke bloemen sneller te doen verschijnen.

Bij watermeloenen is dit niet nodig. De planten groeien heel beheerst, de bladmassa is zeer beperkt. En de eerste vrouwelijke bloemen verschijnen zeer snel. En dit in de oksel van de hoofdranken.

Wat wel even hard nodig is als bij meloenen is de bestuiving en bevruchting. Merk je geen insecten in de nabijheid, voer dan manueel bestuiving uit. Je kan dit doen zoals beschreven in dit artikel over bestuiving bij meloenen.

vruchtenbloemDe mannelijke bloemen zien er hetzelfde uit als de vrouwelijke bloemen, maar er is geen vruchtbeginsel aanwezig.
De bloemen staan op een steeltje van enkele centimter lang. Mannelijke bloemen komen in veel groter getal op de plant voor dan vrouwelijke.

Foto : mannelijke bloemen bij watermeloen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

watrmeloen pas gezet

Vruchtzetting

Foto: Lang hoef je niet te wachten om te zien of de vruchten zullen uitgroeien.
Na enkele dagen zal de vrucht al zwellen. Is dit niet het geval na enkele dagen, dan zal het ook niet meer gebeuren.

watrmeloenspint

Spint
Er worden zelden problemen ondervonden bij de teelt van watermeloenen. Bij deze teelt was er wel een lichte aantasting van spint. Deze aantasting was te merken aan de gele puntjes op de bladeren, die later overgaan in gele vlekjes. Gele vlekjes, niet zo typisch natuurlijk, ook gebreksziekten kunnen daar de oorzaak van zijn. De spint die je, best met een loep, kan zien aan de onderkant van de bladeren bevestigt dan, al dan niet, de diagnose.

Oogsten
Als het weer wat meezit kan oogsten ten vroegste vanaf half augustus.  De vruchten zijn oogstbaar als de bleke kleur van het gedeelte van de vrucht die op de grond ligt geel verkleurt en als u bij het kloppen op de vrucht een dof en hol geluid hoort.
Ook is de doffer wordende groene kleur van de vrucht een aanwijzing.

watermeloen-gele-onderkant

watermeloen-stuk_rijpDe bij ons te verkrijgen variëteiten zijn alle kleinvruchtige, snelgroeiende cultivars. ‘Sugar Baby’ vormt eerder kleine (2-3kg), donkergroene vruchten met helder rood vruchtvlees, die ook in ons klimaat nog tijdig afrijpen.
.

.

  120 reacties aan “Watermeloenen kweken”

Reacties (118) Pingbacks (2)
 1. hallo.
  ik zit in spanje, op vakantie.
  deed voor de gein wat watermeloenpitten in een pot, en wat schetst mijn verbazing, er zitten er een aantal aan.
  2 zo groot als een tennisballetje, en nog wat kleinere.
  en dat in 3 en een halve week……heel leuk.
  jammer kan geen foto plaatsen.
  allemaal veel succes

 2. Vandaag mijn 1e watermeloen uit de kas geoogst; helemaal groen, goed aan gewicht en goed geluid bij het kloppen. Maar bij het opensnijden blijkt hij wit van binnen! Heb ik te vroeg geoogst?

  • Ik vrees van wel….
   Zekerheid heb je als de watermeloen minimum 5 weken, maar zekerder nog, 6 weken geleden gezet is. Niet zo makkelijk om te weten natuurlijk. De gele plek is niet zo’n goed kenmerk heb ik ondervonden. Wat wel een zeer goed kenmerk is, dat is dat het hechtrankje dichtst bij de watermeloen bruin verkleurd is. Dan zijn ze zeker en vast rijp. Tot slot is er nog het geluid bij het kloppen op de meloen, maar dat is soms moeilijk te horen voor mij. Ik baseer mij de laatste jaren vooral op het bijna helemaal verdroogde hechtrankje dichtst bij de vrucht.

 3. Kan ik ook gewoon zaadjes gebruiken die in watermeloenen zitten. En die zaadjes gebruiken om nieuwe watermeloenen te planten en als dat kan wat moet je dan doen moet de zaadjes. Moet je ze gaan weken in water of gewoon laten drogen in de zon????
  jenny

 4. Hoe komt het dat mijn watermeloen gele bladeren krijgt en ook de stengel sedert hij in volle grond uitgeplant is in de serre/kas? Wat kan ik daaraan doen en zou hij het nog redden?

 5. Hoi , mijn meloenen zijn heel goed gegroeid op de met zwart plastic bedekte rug, de paardenmest werkt heel goed ! heb veel meloenen eraan zitten (minimaal 36 grotere)op ongeveer 12 planten ,
  De Red star F1watermeloenen groeien zeer goed zelfs nog beter als de Sweet gold F1 minimaal 3 meloenen per plant , en wat er nog bijkomt aan nieuwe vruchten, en de Emir F1 (gewone) meloen doet het net als vorig jaar zeer goed!!! alle soorten die ik gebruik zijn voor iedereen buiten zeer aan te raden, gewoon van de koude grond meloenen eten !!! helemaal niet moeilijk , af en toe beetje voeding erbij , de plant vindt zelf zijn water!!!!, zelf geteelde meloenen smaken echt het beste .
  Had alleen last van muizen die een paar meloenen hebben aangevreten, (alleen de donkere schil???)
  maar dat heb ik met muizenvallen opgelost.sommige meloenen lijken al af te rijpen,,foto,s volgen nog..

  • hallo gisteren mijn meloenbed (rug) gemaakt ,, eerst gefreesd en daarna half vergane paardemest erin vermengd (gevuld)en nog wat bio mest pellets erbij gedaan grond erover gedaan de rug glad gemaakt en daarna zwart/wit plastic eroverheen (15 meter)en ingegraven.
   nu kan het tot na de ijsheiligen rijpen .
   dit jaar heb ik dus ook paardemest gebruikt vorig jaar niet, toen alleen bio, koe kip paarde mest korrels en
   toen had ik al goede resultaten.
   dit jaar heb ik voor 3 soorten f1 zaden gekozen, :
   Emir f1 (zelfde als 2013) zaden zijn al uitgekomen.
   Sweet gold f1 watermeloen..(zelfde als 2013)zaden komen bijna uit.
   en een nieuwe soort ,nieuw in 2014 , Red Star f1
   watermeloen

  • Dag Arjan,
   dank voor het doorsturen van de positieve resultaten van meloenen in open lucht, want zelf heb ik daar geen ervaring mee. Ik ben alvast benieuwd naar de foto’s ( sturr ze naar lezersbijdrage@plantaardig.com )

   • Vorig jaar had ik ook zo’n goede resultaten tot het rond 1 september een fikse bui deed. Gedaan met de gewone meloenen(allen gerot), watermeloenen kunnen wel zeer goed tegen water op de rijpende vruchten. Ik wens het niemand toe, ik constateer alleen. Arjan, ik hoop dat ik het verkeerd heb. Groetjes Tuinman Peter

  • Hallo Arjan,
   Voor de gewone meloen heb ik voor Magenta gekozen, echt superzoete vrucht. Ik laat ze langs een draad groeien naar boven. Watermeloen heb ik er al een paar geprobeerd en dat gaat goed. 2j geleden heb ik het met 1 kruiwagen paardemest per plant gedaan en over de gehele oppervlakte zwarte compost. Dat heeft een mega opbrengst gegeven.
   Kan je meegeven welke soorten jij als beste hebt onder de watermeloenen en de gewone meloenen?

 6. Hallo Luc,
  Inmiddels hebben we de meloenplant 4x bestoven en 2 ervan groeien door. Nu is mijn volgende experiment een klimkooi zodat hij in de hoogte groeit. als de meloenen te zwaar worden wil ik ze in een soort hangmatjes ondersteunen.
  Mijn vraag is of dit kan en aangezien de plant alleen de potaarde heeft, of hij extra bemest moet worden?
  Hier een foto: http://www.pbase.com/dubbellu/image/156125174

  • Dag Rob, mooi zo’n watermeloen in een kooi. Ja, je kan dat idee van ondersteunen van de vruchten gebruiken. Bijbemesten zou ik in dit specifieke geval doen met een vloeibare meststof voor bloeiende planten, volgens de richtlijnen op de verpakking. Meegeven met het gietwater dus. Zonder bijbemesting zal de groei stilvallen. Ik ben ook zeer nieuwsgierig hoe dit ‘binnenhuis’ experiment verder gaat.

  • Vorig jaar had een overvloed aan mannelijke bloemen, de bloemen waar geen vruchtbeginsel aan zit. Dit jaar heb ik nu al bloemen waar een vruchtje aan zit, vrouwelijke dus, maar nog geen mannelijke bloemen. Wat moet ik nu doen? Bestuiven met de hand, zo ja kan dat b.v. ook met gewone bloemen of moet ik het de bijen laten doen? Of ben ik te vroeg en moet de plant zich nog verder ontwikkelen?

   vriendelijke groet, Pieter

   • Nog eventjes geduld, voor de mannelijke bloemen. Van zodra je er ééntje vind kan je met dat bloempje een viertal vrouwelijke bestuiven

 7. heb sinds vorige week meloen plantje in de kas, maar blaadjes blijven slap. Moet ik nu veel of weinig water geven?

 8. Hallo,

  Ik heb 2 watermeloenen in het kasje, die al aardig groot zijn, omtrek ong 40 cm. Nu geven ze volgende week lagere temparaturen op. Moet ik me zorgen gaan maken???

  Op het kaartje staat : Oogst juli tot en met oktober

  groeten, Pieter

  • Dag Pieter, eerst en vooral moet je uitmaken of dat de vruchten rijp zijn. Zoniet zou ik zeggen dat bij lagere temperaturen het wat trager gaat. We moeten voor het verder rijpen wel hopen op nog wat zon. Oogsten en binnen in de warmte leggen heeft geen zin, immers watermeloenen worden alleen zoeter aan de plant. Succes, Groetjes Tuinman Peter.

   • Hallo,

    Binnen zou wel kunnen, met plant en al, want de watermeloenen staan in een (hele) grote pot. Op basis van voorgaande reacties moet ik zeggen dat ze nog niet rijp zijn. Volgens het kaartje zou ik zo’n 1,5 maand hebben.

    Was alleen benieuwd of koude temparaturen en veel vocht funest zouden zijn voor de meloenen. Schimmels e.d.

   • Voor watermeloenen is water van bovenaf niet onmiddellijk een probleem(meloen is een ander verhaal). De vruchten rotten ook niet zo gemakkelijk. Dat is ook de reden dat de rijpe vruchten van watermeloen(in de koeling) zo lang kunnen bewaard worden. Groetjes Tuinman Peter.

 9. Ook bij de gewone meloenen buiten op het land merk ik dat de F1 (Emir F1) het beter doen dan normale niet f1, ze zijn eerder rijp (meer dan 1-2 weken eerder!!!) ik ben echt het meest tevreden met de Emir F1 die is echt snel rijp heel mooi oranje vlees heel sappig smaakvol en Zoet! echt de beste die ik heb geprobeerd, de Melba rijpt heel traag is heel moeilijk om te zien dat ze rijp zijn , heb er al meerdere van weg kunnen doen omdat na pluk bleek dat ze na een paar dagen liggen nog niet rijp waren de Zatta is ook laat rijp met meerdere kleine vruchten een redelijk grote .
  en een paar vruchten die overrijp leeggelopen waren
  heb niet gezien dat die rijp waren…dus volgend seizoen alleen nog maar F1 soorten !! niks anders meer dan F1 soorten ben er echt heel tevreden mee
  en ga meer meloenen kweken en ga nog wat intressante f1meloensoorten voor volgend seizoen zoeken .Groeten

 10. Hallo , al mijn watermeloenen op het land zijn inmiddels geplukt , en meest opgegeten , er hangt nog 1 grote zwarte 3-5 kilo zware sugar baby achter thuis in de platte bak die heeft nog geen tekenen van dat ie rijp is .Ik ben zeer tevreden met de soort : Sweet Gold F1 !! deze soort was echt de snelste met meeste meloenen van klein tot hele grote langwerpige die allemaal rijp waren toen ik ze plukte en echt heel mooi en lekker smaakvol en zoet de sugar baby op het land deden het niet goed genoeg en de krimson sweet had maar 1 3-5 kilo zware meloen (was mooi rood en ook heel lekker. volgend seizoen probeer ik meer F1 soorten , die zijn duidelijk beter buiten.dan niet f1 !!

 11. nadat de watermeloen (1 plant) veel vrucht had gezet ongeveer 10 stuks is er een schimmel in de plant gekomen en heb ik er 1 van 3,5 kg. kunnen oogsten.
  Heel erg lekker in smoothies samen met aardbeien en in ijsjes mmmmmmmmmmmmmmm
  De rest hoop ik dat die narijpen en dat we die ook nog kunnen oogsten.
  Verderop in de tuin staan ze ook en die hebben ook schimmel.

  groeten Eduard

 12. Heb deze zome voor het eerst watermeloenen laten groeien op mijn balkon. Uit 2 planten is uiteindelijk één redelijke meloen gegroeid. Niet veel, maar ben er toch blij mee. Vandaag heb ik hem geoogst, ook omdat het warme weer wel afgelopen lijkt te zijn. Het vruchtvlees is gelig tot roze (misschien niet helemaal rijp), maar wel zoet en heeft de goede smaak. Meloen weegt ongeveer 2,5 kilo. Was leuk en hopelijk volgend jaar weer.

  • Peter, bedankt om jou teeltervaring te telen.
   Kun je nog wat tips geven voor al wie het volgend jaar ook wil proberen? Grootte pot? Naam van het ras? Zuidgericht balkon? Iets gesnoeid? Bijbemest in de pot?
   Alvast bedankt!
   groetjes,
   Luc

 13. hoi mijn watermeloenen buiten zijn bijna zover , heb toch eens voorzichtig aan onderkanten gekeken .. duidelijk gele plek en de kleine lepelblaadjes bij de krullende rankjes beginnen uit te drogen als de krullende rankjes beginnen te verdrogen ga ik de eerste watermeloen oogsten en foto maken . Heb zin in rijpe watermeloen … groeten

 14. Heb watermeloen in Kas elke plant één en snij verder alles weg als zich één meloen heeft gevromd. Het gebruikt zoveel vocht dat andere bloemen toch uitdrogen.
  En ja hoor ik heb een B_H voor deze drommelse dikzakken. in een Uien netje. Waarom pakt deze de Foto Niet?

  • Hoi je kunt zeker wel 2 watermeloenen per plant doen hoor , bij mij buiten heeft elke watermeloen soort wel 2 eraan . watermeloen vraagt niet extreem veel water !! woestijnplant!!
   snij je alles weg na eerste watermeloen ????
   ook stengels??. watermeloen moet je eigenlijk niet snoeien. mzzl

   • Vroeger als oud tuinder veel meloenen gekweekt
    ong .900 ramen Platglas . Oranje Ananas en Netmeloenen…teeltmethode ging als volgt..eerst poten we de planten 1 per raam .vervolgens trokken we om de plant met de hand een diepe geul met een klein handje kunstmest (12-10-18 Natrium Kalium Phosfor)waarin we een emmer water deden de plant staat dan als het ware op een eilandje in het midden hierna aarden wij de geul weer aan ..deze manier gaf de plant voldoende water en voeding voor de teelt.. van de plant snoeiden we de eerste en tweede zijrank er af, de 3de 4de en 5de hielden we aan,van deze zijranken hielden wij de 2de en 3de rank aan hier hielden wij een knikkergroot meloentje aan (mooiste.) de rest van de ranken wat kort houden..vraag gerust ook via FB Mvg Hijman

  • Hallo, je kan foto’s sturen naar lezersbijdrage@plantaardig.com . Wordt dan achteraf toegevoegd aan jou reactie.
   Zelf heb ik andere ervaring, ik laat ze groeien en oogst toch een viertal vruchten per plant soms.
   Groeten,
   Luc

 15. Hallo,
  Ik heb ondertussen een plant met 1 meloen en 1 die mogelijk nog gaat groeien. Het meloentje dat er nu aanhangt lijkt niet meer te groeien maar wordt wel steeds donkerder van kleur. Heeft iemand een idee waarom dit zo kan zijn of moet ik maar gewoon afwachten?

  vriendelijke groet,
  Thuin

 16. hallo,

  wij hebben een groot stuk grond in zuid-oost Turkije
  en daar hebben planten wij ook watermeloenen alleen wanneer het bijna tijd is om het te plukken dan barsten de watermeloenen….
  heeft iemand een idee hoe of wat of waarom dit is ?

  graag hoor ik een reactie terug

  m.v.g.

  farhad

  • hoi wat ik ervan weet is dat het kan zijn dat er te veel water wordt gegeven , watergifte moet je afbouwen naarmate de meloenen rijpen.
   of jullie laten ze te rijp worden.
   maar ik denk dat het beide is.
   en een teveel aan water als de meloenen bijna rijp zijn schijnt de zoetheid uit te spoelen .groeten.

  • Hier in België kennen wij geen ziekten bij watermeloenen, mijn eerste vraag is? Door het andere klimaat, kunnen de gebarsten vruchten niets te maken hebben met een ziekte(echte meeldauw, valse meeldauw)? Beschrijf beter de plantstand of maak foto’s en post ze. Op deze manier kunnen we misschien beter tot de oorzaak komen. Groetjes Tuinman Peter

 17. ze zeggen vaak dat een watermeloen een beperkte groei heeft en niet veel blad maakt maar bij mij in de platte bak (zonder deksel) staan 2 sugar baby,s en 1 emir en 1 melba alles groeit mega groot en de watermeloenen, (sugar baby) zijn nog groter dan de (gewone) en klimmen overal rondom omhoog de hoofdstengels zijn denk ik wel 4 meter lang uhh er zitten ook al watermeloenen in .een deel groeit in het komkommerrek omhoog en daar lijken ze meer vrouwelijke bloemen te maken er hangen al een paar kleinere in het rek die zich vormen .
  komt dit omdat de platte bak maar een halve dag direct zonlicht krijgt? enze daarom aan alle kanten omhoog wil klimmen naar het licht? ze hebben niet veel bemesting gehad ze lijken wel gewone meloen planten. sugar baby planten zouden ook kleine planten zijn??

 18. bedankt voor de reactie ,
  de meloenen van de onderkant bekijken is geen optie voor mij ze liggen strak tussen het gewas en ben bang wat te forceren van de kleur van de meloenen kan ik ook niets zeggen aangezien het 3 verschillende soorten zijn .kloppen erop maakt mij ook niets wijzer.wat ik wel zie is dat de klim / hecht rankjes bij de vruchtstelen van al mijn meloenen nog niet verdroogd zijn. op youtube zijn veel filmpjes over w meloen oogsten de meeste geven aan pas te oogsten als die rankjes verdroogt zijn dus dat ga ik in de gaten houden . en hoop dat het werkt . groeten

 19. Arjan, mijn ervaring met watermeloenen zegt: bij de donkergroene soorten(die ik tot nu toe heb gekweekt) krijg je aan de grondkant een gelig verkleuring bij rijping en als je dan zo een vrucht lichtjes knijpt en je oor te horen legt tegen de vrucht dan hoor je een licht barsten vanbinnen. In dit stadium zijn ze rijp om te oogsten. Oogst nooit meer vruchten dan je dezelfde dag kunt eten, aan de plant worden ze steeds beter. Hoe het met de lichtgekleurde gestreepte soorten moet daar kan ik ook nog niets over zeggen. Smakelijk, een aan de plant gerijpte watermeloen is mierzoet, hemels. Zo kun je ze in de winkel niet kopen. Groetjes Tuinman Peter

 20. Hallo mijn watermeloenen zijn bijna zover, toen ze eraan kwamen heb ik uitgeteld dat ze half augustus aan de 35 dagen zitten (gedeelte van de 8 stuks nu)
  bij de gewone meloenen zijn er genoeg aanwijzingen dat ze rijp zouden zijn , maar bij de watermeloenen is het onduidelijk,de kleur is donker ,beetje mat , bleke onderkant .klinken hol als je er op klopt , alleen wil ik ze pas oogsten als ze echt goed rijp zijn , nu las ik ergens dat de beste aanwijzing dat ze rijp zouden zijn de dichts bij de meloen zittende klimrank is (opkrullend draadje)
  als die verdroogt zou de meloen goed zijn … wie heeft daar ervaring mee? geld die regel voor alle soorten watermeloenen??? (dit is mijn 1e keer watermeloen kweken) en zou het erg zonde vinden om een onrijpe meloen te oogsten maar ze mag ook niet openbarsten . wie heeft info ?? mzzl

  • Mijn ervaring dit jaar is dat de regel van 35 dagen opnieuw klopt, ditmaal met het ras Krimson Sweet.
   Weliswaar in de kas. Ik vrees dat dit in open lucht eventueel meer is dan 35 dagen. Dit jaar was het echter ook een warme zomer, dus zal dit niet zoveel verschillen. Het hechtrankje dat verkleurt geeft volgens mij absolute zekerheid. Bij mij in de kas waren er al enkele verkleurd. Ik denk, dat als het hechtrankje vergeelt, dat je dan ook al goed zit. Het geluid dat Peter beschrijft in zijn reactie is ook een goede indicator, maar niet voor iedereen even goed te horen. Ik zou mij toch even wagen aan de oogst van één vrucht. Ook zonder verkleurd hechtrankje zijn ze soms al rijp. Het wordt straks weer zomers weer en dan zal de watermeloen heerlijk zijn.
   groetjes,
   Luc

 21. een watermeloen heeft geen extra water nodig dus?
  1 plant buiten staan van de watermeloen, deze bloeit volop en gaat nu vrucht zetten. Plant staat tegen de composthoop aan lekker beschut en onder de plant ligt een heleboel paardenmest.

  groetjes Eduard

  • zo dat is goed gedaan, ik denk dat je veel vruchten gaat krijgen .watermeloen heeft niet veel water nodig (woestijnplant) zelf geef ik ook niet veel
   de wortels gaan heel diep en als er al redelijk grote vruchten aanzitten minder water geven heb ik ergens gelezen dat zou de smaak nog meer verbeteren

 22. moeten we watermeloenplanten laten klimmen of gewoon
  over de grond laten groeien?
  wij laten ze klimmen……oei….

  janko en mama

  • De beiden zijn mogelijk. Als je de planten laat klimmen moet je de wassende vruchten ondersteunen om het uitscheuren van de scheut te voorkomen, verder geen problemen. Groetjes Tuinman Peter.

 23. hoi nog iets wat me opviel is dat sommige stammen bij de grond dikker zijn als een duim hoe dik zijn meloen stammen in de kas ????

  • Wat ik in het verleden en in de kas heb gezien dat: voor sommige planten en soorten er een soort van overgangszone ontstaat, onder dunner, boven veel dikker. Ik weet zelf niet goed wat dat geeft. Een natuurlijk fenomeen? Groetjes Tuinman Peter

   • Inderdaad, Peter, als een tomatenplant bijvoorbeeld veel vruchten draagt, dan wordt de kop van de plant dunner. Als er daarna vruchten geoogst worden, zal de kop, die ondertussen al wat verder zit natuurlijk, weer dikker worden. Aan de dikte van de stengel kan je zo de groeikracht op dat moment aflezen…

  • De stam van meloenen in de kas wordt ook wel zo dik. Een dikker wordende stam onderaan wijst op een goede, blijvende, groeikracht!

 24. wat ik ook nog wil melden is dat ik ook een stukje meloenrug heb gemaakt zonder zwart plastic erover , als vergelijking . zonder plastic =veel kleinere planten nog geen grote vruchten alleen beginnende (gelukkig toch nog wel) en achterthuis in de platte bak 2 sugar baby en 2 gewone meloen planten =1 redelijk grote meloen en aantal beginnende vruchten . ik ben van mening dat zwart plastic op een bemeste rug wonderbaarlijk goede resultaten geeft het heeft alleen maar voordelen, nl: onkruid ,vochtvasthoudendheid,warmte, schone ondergrond voor vruchten ,droogt sneller op ,grond wordt veel minder nat bij regenbuien. positief dus .
  als ik er een goede oogst vanaf haal dan maak ik volgend seizoen 2 ruggen i p v 1 nu 1 voor watermeloenen 1 voor (gewone). ben zeer tevreden de meloenenplanten groeien super. groeten.

  • Dat is een mooi voorbeeld van het nut van zwarte bodembedekking, de warmte daaronder heeft de meloenen tijdens de maanden mei en juni duidelijk deugd gedaan. En de grondstructuur is door regen niet aangetast. Bedankt voor deze ervaring rechtstreeks uit de praktijk!

 25. hallo, bij deze wil ik even melden dat er buiten nu 6 watermeloenen aan zitten waarvan al een flink grote
  en ook een paar langwerpige watermeloenen?? huh zou dat dan de geelvlezige f1 zijn?, de zatta meloenen beginnen nu ook te vormen en ik denk dat het totaal aan alle (gewone)
  meloenen nu ergens rond de 25/30 zit er zijn veel nieuwe vruchten en de grootste lijken nu max formaat bereikt te hebben .de zware storm van laatst is over het meloenenbed gegaan , maar geen schade , alleen een paar pepers omgewaaid maar hersteld. groeten.

  • Dag Arjan, denk eraan, als het weer wat omslaat om te controleren of de meloenen die op de grond en misschien ook wel op de plastiek liggen niet zouden beginnen rotten.
   Het lijkt wel goed er een houten plankje, een tegel, een stukje isomo (tempex), of … onder te schuiven.

   • hoi heb dat gechecked 1 kleinere gevonden waarbij de bovenste helft was afgevreten en rottend (slakken) bij die meloen was de binnenste structuur met kleine pitjes mooi (voor iets rottends) gelukkig geen rotte onderkanten ik bljf het in de gaten houden groeten.

 26. hallo ik denk dat er nu 2 watermeloenen bestoven zijn ze begonnen uit te groeien, over paar dagen moet dat wel duidelijk zijn. dan zal ik foto,s erbij doen.
  en mijn meloenen groeien sterk foto,s volgen. groeten

 27. Ik heb al vruchten in groei op de meloensoort: ‘Farr North’. Mijn watermeloenen geven nog geen bevruchte vruchtbeginsels. Groetjes Tuinman Peter.

 28. Hierbij enkele van de foto’s van Arjan, ook buiten groeien de meloenen zeer goed op dit moment.
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/meloenrug1Kopie.JPG[/img]
  De rug waarop Arjan de meloenen teelt. Je merkt ook de watermeloenen.
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/meloenrug4Kopie.JPG[/img]
  Ander zicht op de ‘meloenenrug’
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/snelgroeiendemelbameloen1Kopie.JPG[/img]
  Snel groeiende ‘Melba’ meloen
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/2dagenlater2Kopie.JPG[/img]
  Melba meloen, twee dagen later.
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/2dagenlater1Kopie.JPG[/img]
  Goede vruchtzetting bij de meloenen
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/buitenmeloenpadbewatering1Kopie.JPG[/img]
  Padbewatering bij de meloenen
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/2dagenlater3Kopie.JPG[/img]
  Zatta Meloen

 29. hallo,
  vandaag om 11 uur s,ochtens bij de meloenen wezen kijken het groeit supergoed de bladeren waren zelfs aan het gutteren en er waren heel veel bijen aan het bestuiven , het meegenomen penseeltje was dus niet (meer) nodig .
  heb ook gelijk alle meloenen vloeibare bio/min mest gegeven.
  hoeveel meloenen is maximaal per plant buiten ? of gewoon alles laten groeien?? groeten.

 30. als ie bij mij erin zou zitten zou ik hem (levend)vangen en verwijderen of anders met zo,n ultrasoon mollenverjager??

 31. hallo,
  vandaag snelle telling v d buitenmeloenen gedaan 17 stuks meest melba aantal emir en een ogenmeloen(die had ik er later bij gezet), maar is net zo,n grote plant als de rest .
  de watermeloenen hebben nog geen vruchten ik dacht dat er een aantal bestoven waren maar toch niet en ze lijken voeding nodig te hebben .binnenkort geef ik ze vloeibare biologisch/minerale bloei mest dat zal de bloem en vruchtvorming hopelijk verbeteren.groeten

  • Ik heb een ander probleem. Uiteraard geef ik mijn watermeloenen water in deze warme periode. Een mol vindt het leuk om rond mijn watermeloenplanten te gaan woelen. De gehele rij(mijn proefopzet)wordt elke dag opgestoken om wormen te zoeken(frustrerend). De planten staan redelijk goed maar de mol doet veel schade. De natuur op zijn best. Groetjes Tuinman Peter.

  • Bedankt voor de opvolging Arjan. Je hebt nu alvast de zomer mee. En ik volg het op de voet jou meloenen in open lucht. Blijf ons allemaal op de hoogte houden, bedankt!

 32. Hallo, mischien heeft het er mee te maken dat de watermeloenen in een te grote pot staan en te langzaam opwarmen??ook kan er te veel stikstof in de grond zitten waardoor ze meer in de groei blijven.
  mischien moet je bloeivoeding geven?.
  groeten.

 33. De watermeloenen staan ieder apart in twee hele grote potten (meer dan 20 ltr) met een mengsel van bemeste tuinaarde en potgrond. De kas staat in de zon vanaf half 11 tot ongeveer 6 uur, daarna is de zon even weg vervolgens van 8 tot zonsondergang.( Die twee uur staat er een boom in de weg) Lengte van de planten nu ongeveer 2 meter

  • Ik blijf vragen stellen, welke serre-dakmateriaal heb je? Groetjes Tuinman Peter

   • Al een paar keer geprobeerd een reactie te plaatsen maar dat ging niet. Inmiddels na een warme week zitten er 8 bloemen aan, 3 vrouwelijk met meloentje, en de rest dan denk ik mannelijk. Blijf hoop houden dat het dit jaar nog goed komt. Bijkomend detail, de watermeloen die ik later kocht, groeit beter dan de plant ik als eerste kocht begin mei.
    Ik heb voor potten gekozen omdat het de bedoeling is om ieder jaar meloenen te gaan kweken, zodoende hoef ik alleen de grond weg te gooien en te verversen, dat wordt regelrecht in de kas een ander verhaal. En nog een reden om het in een pot te kweken zijn slakken, had ook twee fraaie ogenmeloenen in de grond staan maar die waren volledig aangevreten aan de steel net boven de grond. Ondanks dat er redelijk wat slakkenkorrels lagen. Ze staan nu in een grote pot, met daaromheen slakkenkorrels, en om de plant heb ik een plastic 2 liter fles doorgesneden (onregelmatig, scherp, en 15 cm hoog) en dit werkt perfect tegen slakken. Ook bij komkommers en paprikaplanten.

  • Twee meter is voor een watermeloen nu ook wee niet zo lang. De bloemetjes komen er volgens mij binnenkort zeker aan. Gezien de planten voldoende licht hebben.

 34. Goedenavond, Ik heb twee watermeloen staan in de kas. gekocht in mei en toen in de kas geplant. het resultaat op 14 juli is flink gegroeide planten, met in de planoksels de beginsels van de vrucht. Echter tot nu toe gebeurt er weinig. Moet ik me zorgen gaan maken?

  De planten zijn gekocht bij een groente en fruit centrum.
  Op het kaartje staat Citrullus Lantatus

  met vr groet, Pieter

  • Waar je die planten hebt gekocht maakt niets uit. Je heb mannelijke en vrouwelijke bloemen nodig en ook nog bestuiving. Een mannelijke bloem draagt onder de gele bloemdelen geen bolletje, een vrouwelijke bloem draagt onder de gele delen steeds een groen bolletje(een vruchtbeginsel). Wanneer je die twee hebt op dezelfde dag dan kan een insect stuifmeel overbrengen van een mannelijke bloem naar een vrouwelijke bloem. Daarna kan bevruchting optreden en een vrucht ontwikkelen. Om dit te verkrijgen moet je de vensters of de deuren open houden om de insecten binnen te laten. Heb je nooit insecten in de kas dan kun je zelf zorgen voor bestuiving. Je plukt een mannelijke bloem(in de late voormiddag) en je vriemelt met de bloemdelen in de vrouwelijke bloemdelen, zo breng je stuifmeel over op de vrouwelijke bloem. Nu kan bij goede omstandigheden bevruchting optreden. Hier groeit nu een vrucht uit. Veel succes, groetjes Tuinman Peter.

   • Dank voor de informatie. Wat ik eigenlijk bedoel is dat er geen bloemen verschijnen terwijl het nu al half juli is. In de oksels is wel het begin aanwezig (kleine krul en een uiterst klein knopje) maar van uitgroei tot bloem/vrucht m/v is nog geen sprake, terwijl de planten best redelijk groeien. Aangezien ik voor het het eerst in de watermeloenen ‘zit’
    en de zomer begint te vorderen deze vraag. Met (zelf)bestuiving heb ik wel wat ervaring dus dat zou goed moeten komen t.z.t.

    groeten, Pieter

   • Een vraag, groeien je watermeloenen in de kas in de volle zon of heb je schaduw door omliggende bomen of hagen of door te intensief gebruik van de kas(tomaten, komkommer enz..) of weinig zondoorlatende dakbedekking. Dit beïnvloed alles samen de groei en bloemvorming van watermeloenen in je kas. Het is niet normaal dat je nu nog niet volle bloei hebt.
    Graag meer info. Groetjes Tuinman Peter.

 35. Ik heb een vraag:
  Kunnen vrouwelijke bloemen alleen bevrucht worden door een mannelijke bloem van een andere plant?

  • Je hoeft niet 2 planten te hebben om tot bestuiving en bevruchting te komen, wel mannelijke en vrouwelijke bloemen. Groetjes Tuinman Peter

   • Dank je wel voor je snelle reactie.
    Mijn plant gaat morgen of vandaag in de bloei, er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Ik ben benieuwd!

 36. Hallo allemaal,
  een kort verslag over mijn buitenmeloen proef .
  Het zijn nu al flinke planten (zatta is het grootst)
  met pas een paar vrouwelijke bloemen die ik gisteren heb bestoven met een penseeltje.
  de melba en emir hebben al absurd veel vrouwelijke bloemen die heb ik geprobeert allemaal te bestuiven , maar er waren niet genoeg manelijke bloemen voor. en er waren al een aantal vruchten zich aan het vormen. de watermeloenen (is nog een krimson sweet bijgezet)doen het ook goed met 2 vormende vruchten.
  en alle soorten watermeloenen beginnen nu flink te groeien (sugar baby, geelvlezige F1 ,krimson sweet.
  binnen korte tijd komen de foto,s . groeten.

  • Fantastisch, hartelijk dank voor de informatie. Als we in de kwakkelzomer van 2013 kunnen meloenen en watermeloenen kweken in open lucht dan moet het toch in elke zomer kunnen. Groetjes Tuinman Peter

 37. arjan, wat een mooie proef (genetisch)(wij moeten onze resultaten uitwisselen), jij hebt een mooie uiteenzetting gedaan in verband met meloenen kweken op een broei-rug. Het is spijtig dat je die rug zo lang geleden hebt geactiveerd. Normaal geniet je optimaal van de verteringswarmte wanneer je ongeveer 1 week voor het planten de rug activeerd. Ja natuurlijk het weer in mei was niet van die aard om vroeger te planten en toch was het voor de planten op een broeirug te doen om 1-2 weken vroeger te planten, welliswaar afgedekt met vliesdoek.
  Geen nood, nu planten geeft nog steeds een restwarmte in de grond en zeker de kant en klare voedingsstofen(een gerijpte bodem). Ikzelf denk te planten volgende week vrijdag(tijdsgebrek). Hoe raar het lijkt watermeloenen kweken is eenvoudiger dan meloenen kweken. Wordt vervolgt. Groetjes Tuinman Peter

  • Hallo ik heb mijn meloenplanten afgelopen donderdag avond geplant ,een kleine week vantevoren had ik de meloenen getopt ,de watermeloenen niet .en daarna buiten in platte bak af laten harden en laten wennen aan felle zon .
   ik heb op een hoger aantal bladeren getopt dan op de verpakkingen stond , mijn idee hierachter is dat ik een teveel aan tak of vrucht altijd nog wel weg kan halen , liever teveel plant als te weinig ,toch?
   bij het uitplanten (16x) was de met zwarte plastic bedekte rug nog aardig warm van binnen 25 graden zeker .heb na het uitplanten veel lauw water
   uit regenton gegeven .
   ze staan nu een aantal dagen en met het goede weer van de laatste tijd (gelderland) hoop ik dat ze goed aanslaan .fotos volgen nog.

   • Arjan, ik kom je steeds weer tegen, meloenen en watermeloenen, dat is mijn proef voor dit jaar. Volgende week ga ik planten en ik denk dat ik nog ga afdekken met vliesdoek tegen de koude tot aan de beginnende bloei. Er volgt uiteraard een uitvoerig verslag met foto’s. Groetjes Tuinman Peter.

 38. Je kan ook de zaadjes in het water steken een klein bodempje is goed . Na 2a3 weken zie je al leven .

 39. hoeveel meloenen komen er eigenlijk aan de plant

  • een 3, misschien 5 per plant…

  • Ik heb 2 soorten watermeloenen voorgezaaid en ga ze in open lucht planten einde mei. Als ik een rendement bekom van 2 vruchten per plant dan ben ik reeds heel tevreden. Watermeloenen in het verleden gekweekt in een tunnelserre haalden 4-6 per plant en wat een fenomenale smaak bij volledige rijpheid. Hopelijk zal het weer tegen dat ik moet planten beter worden anders zal ik nog wat moeten afdekken met vliesdoek tot de planten beginnen te bloeien. Groetjes tuinman Peter

   • Nog vergeten de soorten te vernoemen:
    watermeloen: Cougar F1
    watermeloen: Sugar Baby
    Voor de buitenmeloenproef:
    meloen: Far North
    meloen: Hale’s Best
    Zon, zon hebben we nodig, echt zon.
    Groetjes Tuinman Peter

   • heeft u ze al geplant??
    Moet ik mijn meloenplanten lang laten afharden ,??
    ze staan in een polycarb, kas dag temp ongeveer 30 graden, nacht 15 graden minimaal(heater)kunnen ze het aan om nu afgehard te worden met deze temperatuur buiten ik wil ze niet verliezen aan temp shock of zoiets,?
    soorten: sugar baby,geelvlezige watermeloen,en een paar soorten voor buiten: melba, emir f1, zatta.na het afharden komen ze op een rug met koe kip paarde mest korrelsmix erin gewerkt beetje nat gemaakt en zwart plastic erover, die ligt al weken .dit is de eerste keer dat ik zoiets probeer.hopen op goede zomer.tips zijn welkom

   • Heeft iemand hier wel eens Kiwano’s gekweekt? Ook wel Hoornmeloen genoemd. Ze worden verkocht via Oranjeband zaden, de reeks Xotica. De verpakking geeft niet veel informatie over de teelt. P.S. het is eigenlijk geen echte meloen, maar een kruising tussen een banaan en citroen.

 40. Luc het is zo dat ik vandaag 1 van die bloemen hebt bevrucht ik deed de mannelijke bloem zonder kroonblaadjes voorzicht op het vrouwelijke bloem ik zag uiteindelijk zo,n soort poeder op de vrouwelijke bloem ik hoop dat ik het goed gedaan hebt

 41. Het is zo dat ik gisteren 3 vruchtbeginsel heb gezien wat een geluk! Ik zag er eigenlijk 2 aankomen de bloemen van hun zijn nog niet open morgen denk ik dat ze bloeien.Maar gisteren zag ik 5 bloemen open staan ik wist niet dat 1 van die bloemen een vruchtbeginsel was.Toen ik de plantjes water gingen geven zag ik pas avond de vruchtbeginsel.smorgens zie ik ook bijen maar ik weet niet dat deze bij die vruchtbeginsel bevrucht heeft.de vrucht beginsel is ook heel harig.Gaat het dan ook gebeuren dat tie gaat zwellen..??? En nog een vraag is het zo als de bijen de bloemen bevruchten en ik ook ze zelf bevrucht met de mannelijke bloemen dat de vrucht gewoon gaat zwellen?? alvast bedankt!!!!

  • Hey Jordi
   als er bijven vliegen komt het zeker goed, maar handmatig bevruchten mag ook nog hoor.
   Binnen de week nadat ze uitgebloeid zijn zou het toch al een tennisbal moeten zijn. Nu kan je dit nog niet zien.
   Succes!
   Luc

 42. Dankje wel Luc.Het is zo dat ik dol op watermeloenen bent.Elke dag ga ik de bloemen bekijken , smorgens vroeg tussen 8 uur.En volgens mij waar ik ze hebt geplant zijn er geen bijen ik zie wel vaak mieren in die bloemen.Waar ik de watermeloenen hebt geplant is het schaduwrijk.Maar wanneer de plant langer word komt hij terecht in de zon.Eerste keer toen ik de watermeloenen had geplant waren dat kleine zaadjes die groeien nu niet zo snel.Ze staan in de volle zon meschien is dat wel de reden,Ik had deze watermeloenen 3 weken geleden geplant ze groeiden sneller en langer dan die kleine zaadjes.

 43. Dag Jordy,
  Misschien was de bloem al een tijdje open? Je moet bijna iedere dag kijken voor nieuwe bloemen. Zijn er geen bijen daar? Er komen snel nog vele vruchtbeginsels, dus dat komt wel goed.

 44. Ik heb watermeloen op curacao geplant ,de plantjes groeiden heel snel tot er vandaag een vruchtbeginsel aan zat.Ik wilde die gaan bevruchten.Maar de vrucht is meteen los gegaan toen ik de bloem wilden bevruchten .De vrucht was ookn niet echt balvormig maar langvormig.De vrucht was bij de 5de blaadje.

 45. Wij hebben de watermeloen voor geplant en in mei buiten in de moestuin geplant,zit heel veel bloesem aan en hebben al een vrucht van ongeveer 10 cm doorsnee,zijn benieuwd hoe groot hij wordt.

 46. mijn watermoloen staan in grote beugelserre stonden heel gezond en op twee dagen tijd verschrompelen ze volledig .is dat om te weinig water

  • Ik denk dat er iets met de wortels of de voet van de plant is, die nu door het zonnige weer plots tot uiting komt. Eigenlijk kan watermeloen bijna groeien zonder water eenmaal ze goed ingeworteld zijn, dus ik denk niet dat het van te weinig water is. Wat wel kan, is teveel water, daar sterft de voet van (water)meloenen gegarandeerd van af. Misschien is er regenwater de tunnel binnengelopen. Kijk eens naar de voet van de plant, is het daar zeer nat, zie je bruin op de stengelvoet, zit de plant wat losjes in de grond? Je kan eigenlijk niet veel doen nu, behalve de tunnel zo koel mogelijk houden en heel misschien herstelt de plant zich nog.
   groeten,
   Luc

 47. Hallo,

  Ik heb reeds een jaar of 3 terug ook watermeloenen te telen geprobeerd, toen ging het redelijk ( 2 behoorlijke meloenen eraan). Nu wil ik het weer gaan proberen, en kreeg net het gekke idee om tijdens het opkweken, een paar flinke keien er bij te leggen, s’avonds op de verwarming, en als die uitslaat de keien bij de meloenplantjes te leggen. Steen geeft de warmte geleidelijk af.
  Heb dit dus nog niet geprobeerd, maar ga dit proberen, hopen dat het de opkweek bespoedigd.

  Groeten Koen

  • Leuke tip, dan staan die meloenplantjes in een soort minikasje, waar je dan die warme keien bijlegt? Misschien is zo’n kussen met kersenpitten ook wel iets?

  • Ik denk dat zo’n zak met kersenpitten zijn warmte sneller (te snel) afgeeft, als je basalt keien neemt, die hebben namelijk een hele hoge massa, die nemen zeer veel warmte op, en geven dit relatief langzaam weer af.
   Bijkomend voordeel hiervan is dat je redelijk lage temperatuurschommelingen hebt denk ik.

   Maar ik ga het proberen aanstaande week, en laat mijn bevindingen hier achter!

  • Het heeft gewerkt!!!

   Zondagmiddag heb ik gezaaid, de potjes in een afsluitbare bak gezet, en dit aan de buitenkant dichtgemaakt met restanten van steenwol, elke avond wanneer de verwarming afsloeg een grote natuursteen erbij gelegd, en heb er ook een temperatuursensor bij gelegd, als ik rond 21.00 uur naar bed ging, was het rond de 29 graden, en als ik rond 04.00 uur opstond was het nog ruim 23 graden. dus ze zijn opgekomen in 5 dagen bij een temperatuur schommelend tussen de 20 en 29 graden.
   Het op deze manier doen lijkt dus best goed te werken.

  • Dag Koen,
   bedankt voor deze tip Koen.
   Als je een foto zou hebben van deze opstelling (bak en natuursteen), dan zou dit heel leuk zijn om bij jou tip te plaatsen. Stuur deze eventueel naar lezersbijdrage@plantaardig.com
   groeten,
   Luc

  • Hierbij de foto’s van de zaaiopstelling van Koen. Interessante zaaitip! Want enkele graadjes verschil kunnen een grote invloed hebben op de kieming.
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/DSC_0032.JPG[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/DSC_0034.JPG[/img]

  • Dit moet gedaan worden met Speksteen een Kachel handel kun U wellicht verder adviseren.

 48. Hallo,

  Weet iemand waar ik die gele watermeloen zaden kan bestellen? ( Ik bedoel met gele watermeloen, die rode watermeloen soort ervan.)

 49. bij een tuincentrum

 50. Waar kan ik deze zaadjes kopen?

 51. hallo allemaal ik probeer weleens de zaadjes uit de watermeloenen te halen een dan te drogen om ze het volgende jaar weer te kunnen te zaaien maar dat lukt niet erg heeft iemand een tip zoja wilt u het dan even zeggen alvast bedankt.

 52. hallo ik heb al meerdere malen geprobeerd watermeloenen proberen te kweken tot nu toe nog steeds geen succes ik kom steeds maar tot de bloementjes en vervolgens komer geen water meloenen uit of ze worden zwart heeft hier mis iemand tips zodat het dit jaar wel goed gaat ???

  • hallo ik weet het niet zeker maar het kan zijn dat u ze teveel water geeft of teweinig water geeft of het water zakt tesnel weg dan kunt u humus of compost gebruiken want dat houd het water vast of de HP waarde van grond is te hoog of te laag maar als u last heeft van slakken kunt u de eier schillen bewaren een ze om de watermeloen planten leggen want de slakken vinden scherpen dingen niet zo fijn ik hoop dat deze tips helpen gr jesse

  • ik denk ook dat je ze teweinig water geeft of nischien meer zon?

 53. Watermeloen kan je ook in een net plaatsen en de net hangen die groeit langzam groot.Je kan ook een net van aardapelen en uien gebruiken.

 54. Ik heb misschien wel een tip hoe je watermeloen kan kweken aan een touw. Je kan de watermeloen gewoon langs een touw laten groeien en als je dan om de plant een soort van hek maat. Een paar palen met een dakje erop. dan zou je daar touwen aan kunnen doen met een bak(je) en daar zou je de meloen in kunnen hangen. dan kunnen ze ook niet zwaar worden voor de plant. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.
  groetjes,sandra

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.