(Uit Boer en Tuinder, 28 oktober 2005, pagina 40)
(foto van http://perriol.fr/lejardin/consommateur/amateur%20new.htm )
De truffelaardappel maakt deel uit van een opleving van ‘nieuwe’ exclusieve aardappelrassen voor de fijnproevers. Hij is een opvallende verschijning door zijn langwerpige vorm en zijn dikke, zwartpaarse schil. Dit bijzondere aardappelras wordt in het Meetjesland geteeld door Luc en Els Van Ootegem – De Pauw
Pomme de terre Vitelotte
De Pomme de terre Vitelotte of truffelaardappel is bij kenners ook welbekend onder de naam Vitelotte-Noir. Het vruchtvlees van de truffelaardappel heeft een prachtige paarse kleur die lijkt op die van paarse bierjes. Het paars wordt afgewisseld met de vertrouwde lichte aardappelkleur. De truffelaardappel heeft zijn naam vooral te danken aan de vorm en de kleur. Deze komen sterk overeen met die van een (zwarte) truffel. Qua smaak is de truffelaardappel wat zoeter dan een gewone aardappel; in culinaire kringen wordt gesproken van een ‘lichte notensmaak’. Qua structuur is de truffelaardappel vrij stevig. Hij behoort tot de vast-kokende rassen zoals Charhtte en Nicola. Als je hem wilt klaarmaken kan je hem best eerst vijf a zeven minuten ongeschild koken, afhankelijk van de grootte. De schil laat zich dan eenvoudig verwijderen. Je kan truffelaardappelen gemakkelijk verwerken tot puree, frieten of chips. De variëteit beschikt in iedere bereiding (gekookt, gebakken, gepureerd of gefrituurd) over een hoge decoratieve waarde. Het is dus een must voor creatieve koks.
Franse delicatesse van Meetjeslandse bodem
De Vitelotte-Noir is eigenlijk een oude Franse aardappelsoort. Luc en Els Van Ootegem ontdekten dat deze soort uitstekend gedijt in de goede poldergrond van het Meetjesland. Na een beperkte tuinproef in 2004 werd in 2005 geopteerd voor een kleinschalig productie-veld van 0,1 hectare. De beschikbaarheid wordt geschat rond de 2200 kilogram; fijnproevers zullen er dus snel bij moeten zijn. Na het rooien en een kleine rustperiode in de schuur komt de truffelaardappel eind oktober, begin november op de markt. Voor de afzet wordt geopteerd voor de betere restaurants, traiteurs en groentehandelaren.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  11 reacties aan “Truffelaardappel is nieuwe delicatesse”

Reacties (11)
 1. Welke vitaminen en bijzondere stoffen zitten er in de truffelaardappel?
  Dank je

 2. Op Texel heeft een oude baas een groentetuin aan de Pontweg, hij gebruikt geen bestrijdingsmiddelen en heeft nu truffelpiepers, heerlijk, ik kook ze in de schil,snij ze in plakjes en roerbak ze in de knoflookkokosolie en strooi er verse rozemarijn over.
  Ik denk dat alle aardappelschillen giftig zijn, Fam. Van de nachtschade!

  • Dus tomaat is ook gifig? Is ook familie. Ik denk niet dat je er druk om hoeft te maken, de bessen van de aardappel zijn misschien giftig maar de aardappel niet

 3. In diverse natuurvoedings winkels bieden ze truffelaardappels aan. Ook op biologische markten staan mensen die deze aardappel verkopen.
  Een makro kaart is echt niet nodig, Ik vraag me af of de Makro wel truffelaardappels verkoopt.
  Dus gewoon bij een goede groentehadel ergens in je buurt navragen of zelf gaan verbouwen.

 4. Waar kan ik de griffe aardappel kopen?
  Heb geen macro kaart.
  Dank

 5. Lekkere licht zoetige aardappel. Opvallende kleur naast witte bloemkool of groene brocoli. Ben benieuwd in hoeverre de kleurstof die de aardappel paars kleurt een percentage analine heeft.
  Is de aardappel bij veelvuldig gebruik giftig?

  • Daar ben ik ook benieuwd naar. Ik heb een aantal kilo’s van dit leuke aardappeltje van mijn moestuin kunnen halen en ben op zoek naar manieren om ze te verwerken. Kan je ze bijvoorbeeld in de schil laten en met olijfolie en rozemarijn in de oven doen??

   • De truffelaardappel is ook bijzonder lekker in een soep.
    In een klein beetje olie spekblokjes aanbakken, aardappeltjes in blokjes gesneden even meefruiten, samen met een gesnipperd sjalotje en een gesnipperd teentje knoflook. Afblussen met groentebouillon, klein kwartiertje koken, staafmixer erin en dan nog heel even de soep laten koken met kleine bloemkoolroosjes erin. Vooral de Romeinse bloemkool is heel decoratief en lekker.

 6. Heb in Orvelte op een marktje een kilo gekocht voor 2 euro……..

 7. ik zou graag de prijs van vitelotte aardappelen van per kg van het voorbije
  jaar graag weten?

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)