Dit bericht werd geschreven door Herman. Wie Herman is en een overzicht van zijn artikels vind je op deze pagina : http://herman.plantaardig.com .

In dit artikel biedt Herman twee oplossingen voor wie onverhoopt te kampen krijgt met te te grote planten die te vroeg zijn voor de buitenteelt. Welke oplossing het best is zal moeten blijken binnen enkele weken.


13/05/07 : De planten van de 2de zaaibeurt (voor buitenteelt) vragen om aktie!

Ondertussen blijkt de opkweek van de 2de zaaibeurt ruim te vroeg volwassen en, met het minder gunstig weer, is er teveel risico(koud en eventueel nog nachtvorst) om buiten uit te planten.

Om te beginnen worden alle planten wat verder uit mekaar gezet zodat er maximaal licht gegeven wordt. Gezien de ver gevorderde inworteling in de reeds te kleine potten (9cm) en het alsmaar bleker worden van de bladkleur is het nodig om iets te doen.

16/05/07 Belangrijke test

Gezien ik over zelfgemaakte koepels (geplooid en gelast betonijzer van diameter 6 mm) beschik, doe ik volgende test:

– 9 planten (één volledige rij ), worden uitgeplant buiten onder de koepels en afgedekt met plastiek (geperforeerd)

– 6 planten (nu nog in potjes van 9 cm) worden verplant in grotere potten (diameter 13 cm) gevuld met geraniumgrond

Zelfgemaakte koepel met geperforeerde folie

tomaten verplant in grotere pot

Bedoeling is om de koepels weg te nemen op een gunstig ogenblik en terzelfdertijd de 6 planten buiten uit te planten. Later zal blijken wat de beste methode is.

Probleem is dat de 6 planten voldoende moeten ingeworteld zijn in hun grotere pot en men dus in zekere mate niet op gelijk welk moment buiten kan uitplanten.

Ondertussen is er altijd mogelijkheid om, bij mooi weer, de plastiek van de koepels af te wikkelen en de planten te laten gewennen(afharden) aan het weer; ‘s nachts gaat de plastiek er terug op. Ook de 6 planten met hun grotere pot kunnen overdag , bij mooi weer, buiten geplaatst worden om af te harden.

Nu maar afwachten wat dit geeft.

25/05/07 Uitplanten van de buiten-tomaten (pot van 13 cm)

Vandaag gebeurt het definitief uitplanten van de 6 tomaten in een tweede rij buiten in de volle grond naast de serre (kant morgenzon).

De planten zijn ondertussen heel goed doorworteld, relatief weinig gegroeid in hoogte maar hebben, naast een stevige stam, een mooiere groene kleur gekregen.

Terzelfdertijd wordt de plastiek van de koepels verwijderd.Nu maar zien welke methode het beste resultaat geeft…

Het resultaat zal maar pas binnen een paar weken kunnen geevalueerd worden aangezien de 6 nieuwkomers zich nu pas kunnen inwortelen in de volle grond.


Foto : Links de rij tomaten uit het koepeltje, rechts deze uit de grote pot, die geplant werden op hetzelfde moment als het verwijderen van het koepeltje.

11/06/07 Eerste bespuiting tegen de aardappelplaag

Gezien de alarmerende berichten omtrent de aardappelziekte,spuit ik vandaag, nu het eens droog is, de buitentomaten.Tot nu toe geen enkel spoor van ziekten.
Aangezien mijn tomaten onbeschermd staan(geen afdakje dus) is het risico zoveel groter.
Terzelfdertijd worden alle takken en/of bladeren die de grond raken zover als nodig weggesneden dit om schimmelaantasting vanuit de grond te vermijden.

16/06/07 Tweede bespuiting tegen aardappelplaag

De afgelopen dagen heeft het dusdanig geregent dat de intervallen tussen opeenvolgende bespuitingen(normaal elke 10 dagen) moeten ingekort worden vandaar de bespuiting van vandaag.

Hopelijk regent het niet te vlug…

De buitentomaten komen nu in de 2de bloementros en doen het goed

19/06/07 Derde bespuiting tegen aardappelplaag.

De vorige bespuiting is nauwelijks enkele uren regenvrij geweest.Het regende met bakken.De spuit dus nog maar eens uithalen.

27/06/07 Vierde bespuiting tegen aardappelplaag

Sinds de vorige behandeling(ongeveer een week) is er geen dag voorbij gegaan zonder belangrijke regen.

Vandaag waag ik het erop om opnieuw te spuiten.Men voorspelt evenwel opnieuw regen.

30/06/07 Vijfde bespuiting en een eerste aantasting van aardappelplaag is er op één plant.

Vandaag blijft het normaal gezien droog.Vooraleer te bespuiten ga ik aanbinden en dieven wegnemen.

Hierbij vind ik op één plant één tak aangetast door de aardappelziekte. Waar doorgaans de ziekte aanvangt op de bladeren is het hier begonnen vanop de tak. Vandaar dat het zo goed verborgen is gebleven.

De aangetaste tak wordt volledig verwijderd. Hij is binnenin bruin en rot. Slechts een beperkt aantal bladeren op de tak zijn eveneens aangetast. Dit was gisteren nog niet het geval aangezien ik elke dag alle planten nauwkeurig op de bladeren kontroleer. Het kan dus heel vlug gaan die aardappelziekte.

01/07/07 Het resultaat van mijn test

Tussen de planten van de eerste rij en de tweede rij is geen enkel verschil te merken,noch qua grootte of aantal bloemtrossen of dikte van de stam (maw wortelgestel)

Dit is een gunstig resultaat. Het blijkt dat planten afkomstig van verpotting in grotere potten tov planten onder koepel in de buitengrond even goed presteren.

Algemene conclusie:

Wie tomatenplanten heeft die vroegtijdig volgroeid zijn, en gezien het weer nog niet kunnen uitgeplant worden, heeft twee mogelijkheden:

1)Wie geen koepels heeft om de planten buiten te beschermen kan verplanten in grotere potten(bvb van diameter 9 naar 12 cm).

De planten blijven dan noodzakelijkerwijze in de serre tot wanneer de kluit voldoende beworteld is. Bij goed weer belet niks van de planten overdag buiten te zetten om af te harden.

Van zodra de kluit ok is (en het weer ook) kan uitgeplant worden.Toch trachten van geen planten te kweken die op het ogenblik van uitplanten reeds een eerste bloemtros hebben.

Die planten hebben het extra moeilijk om in de groei te komen…

2) Wie wel koepels heeft kan kiezen maar indien men kiest voor (vroegtijdig) uitplanten onder koepels toch bedenken dat de fameuze ijsheiligen nog eens kunnen parten spelen.

Dit jaar is er geen nachtvorst meer geweest na 13 mei (de datum waarop ik uitplantte in volle grond onder de koepels).

Persoonlijk vind ik het verpotten in grotere potten het beste. Bij mooi weer,als het echt warm wordt in de serre,kunnen de planten buiten gezet worden om af te harden en veilig binnen staan in de serre wanneer het s’ nachts een beetje vriest. Nadeel is dat het verpotten meer werk (en materiaal zoals potten en bijkomende geraniumaarde) vraagt…alles hangt ervan af over hoeveel planten het gaat.

Foto’s buitentomaten op 01/07/2007 (klik om te vergroten)
IMAG0162 IMAG0165

Dit bericht werd geschreven door Herman. Wie Herman is en een overzicht van zijn berichten vind je op deze pagina : http://herman.plantaardig.com .

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  35 reacties aan “Tomatenplanten te groot? (Tomaten telen met Herman 2007. Deel 4)”

Reacties (34) Pingbacks (1)
 1. Beste,

  Ik heb een vraag ivm met mijn tomaten planten.
  Het is al het tweede jaar op rij dat mijn planten enorm hoog worden meer dan 2 meter zelfs.
  Ik zou graag lage planten hebben.
  Doe ik ergens iets mis?
  Zaden zijn binnenshuis in kweekbakken gezaaid en in mei buiten onder een beschutting gepland.
  Ze hebben tomaten voeding gekregen en dit het aanbevolen hoeveelheid wat ze zeggen.
  Heeft iemand hier een antwoord op??
  Alvast bedankt.

  • Beste,

   Als de tomaten reeds 2 meter zijn vermoed ik dat er al wel een 6 tal trossen (of bloemen op staan). Zeker voor de buitenteelt is dat meer dan genoeg (of eigenlijk al te veel) . Van het moment dat je genoeg bloemen (trossen) hebt kan je de top van de plant uitnijpen en daardoor de lengte beperken. Vroeger wanneer ik buiten tomaten zette topte ik ze op 3 of maximum 4 trossen en dan bleven de tomaten laag.

   Greetz

   Piet

 2. Beste Karel,
  Ik veronderstel dat de tomaten begonnen zijn met rijpen.
  Een vuistregel is dat je de bladeren tot onder de hoogst rijpende tros gewoon verwijdert.Dus telkens een tros begint te rijpen,verwijder je de bladeren tot onder die tros.Dit doe je tot aan de derde tros.De rest van de bladeren onder tros 4 tem de laatste tros blijven dus op de plant tot wanneer ze gerooid wordt.
  Occasioneel wordt nog wel eens,op het einde van het seizoen,als de temperaturen lager zijn,een blad verwijdert om een tros meer zonlicht te geven zodat de rijping gewoon doorgaat.Oké?
  Groetjes,
  Herman.

 3. ik heb veel bladeren in de tomatenplant mag je die weghalen

 4. Beste Frans,
  Lees eens het artikel Van Luc Dedeene betreffende het dieven van tomaten.Jouw vraag is daar behandeld.
  Zie volgende link: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/over-tomaten-dieven/

  Met vriendelijke groeten,
  Herman…

 5. Hallo Herman,

  Ik hoorde vanmorgen van een andere tomaten liefhebber dat hij bij kerstomaten de top er uitknipt en de dieven gebruikt om de kerstomaten te laten groeien. Dat zou een betere productie opleveren. Hij gebruikt een dief die op +/- 50cm zit. Hij doet dit alleen bij kerstomaten.
  Weet jij hier iets van?

 6. “….Als ik me niet vergis is de oksel dief boven een tros sterker, dus als je kan kiezen…..”
  Schreef ik de 21e april maar ik vergiste me dus wel want het is de okseldief onder de bloemtros die altijd veel sterker groeit.
  Excuus hiervoor.
  Groeten, nico.

 7. Fil,
  Daarmee bedoel ik dat dan onder andere het dieven hier(na) is gebeurt, dat er licht en lucht blijft komen in het gewas, en die 5 bladeren nog voeding geven(sapstroom), en de bloei ook weg is(rijpen nooit meer af).
  En met de laatste tros bedoel ik de bovenste tros tot 5 augustus
  Ik praat dan over de koude kas he, en cherry (favorita), en gewone ronde tomaten(ferrari).
  Groeten, nico.

 8. beste Nico

  wat bedoelt je met na 5 bladeren van de laatste tros de kop er uit te halen?

  groeten fil.

 9. 21 april 2009.
  Beste tomaten telers,
  Even wat tijd over om hier te neuzen, hopelijk kan ik een bijdrage leveren.
  Vermeerdering doormiddel van marcoteren bedoeld Peter met zijn Amerikaanse vriend, te vinden op google, met uitleg.
  Als ik me niet vergis is de oksel dief boven een tros sterker, dus als je kan kiezen.
  Persoonlijk neem ik de dieven zo snel mogelijk weg (cherry) daar de energie in de plant blijft, en er een klein wondje achterblijft, en zonder mes gaat het sneller en ben ik niet zo gevaarlijk.
  In de koude kas haal ik na 5 augustus alle bloementjes weg daar deze meestal niet meer afrijpen, en bij ruimte gebrek boven de draad en ook (voor werk vermindering) haal ik na 5 bladeren van de laatste tros de kop er radicaal uit, bij langer doorgegroeide planten was geen grotere of meer oogst geconstateerd.
  Bij wegval later in het seizoen van een plant laat ik een dief bij een buurplant die plek opvullen.
  Ook kan je rustig van 1 plant twee koppen laten groeien, indien er maar voldoende ruimte is, en voeding, ook dat bespaart kosten, is alleen even lastig met opbinden.
  Inderdaad grote dieven weg snijden (zonder stompje) geeft glad wond oppervlak en geeft minder gevaar, als de wond snel opdroogt heb je minder kans op ziek en zeer, dus nooit savonds dieven.
  Groeten, nico.

 10. interessant artikel (van betrouwbare bron khk)

  het uitbreken van de dieven zou dit seizoen zeker niet meer gebruikt worden want het was me al opgevallen dat er soms kuiltjes ontstonden waarin (condens?) water leek te blijven staan, en die kuiltjes daardoor maar al te vaak bron van besmetting bleken.
  Lichte bladbesmetting is inderdaad nog redelijk in de hand te houden door regelmatig te controleren en alle verdacht blad resoluut te verwijderen (er is een tijd geweest dat ik het zonde vond om blad te verwijderen maar ik heb zeer drastische snoeipraktijken gezien met goede resultaten dus een blad minder ‘daar maal ik niet om’).

  Het was mijn bedoeling om de dief na het eerste blad te snijden vanwege de mooiere wonde dan bij breken en omdat de doormeter van de wonde na het eerste blad altijd kleiner is dan bij de basis. Dieven zijn ook lastig uit te snijden zonder een stompje te laten doordat ze in de oksel zitten (het artikel gaat dan ook vooral over bladsnoei en niet zozeer het dieven).

  Ook goed dat ze bevestigen dat het zieke materiaal op de composthoop mag. Ze zeggen het niet in zoveel woorden maar ze zeggen ook niet “doe het nooit”. Let wel, enkel voor gevorderde composteerders, niet voor de ‘ik heb een hoop en in het beste geval maak ik die elk jaar eens leeg’-storters 😉

  Peter

 11. @Frans
  Betreft:uw TIP ivm wegsnijden van grote dieven.

  Beste Frans,
  Het wegnemen van grote dieven zal naar onze mening toch
  nog best gebeuren door met een scherp mes zo dicht mogelijk bij de stengel af te snijden.
  Als je daarentegen een stompje laat staan door verder van de stengel af te snijden is er steeds een risico
  dat daar een botrytis infectie op komt wat een oorzaak is van stengelrot bij de tomatenteelt.
  Dat je methode tot nu toe feilloos gewerkt heeft is gewoon omdat de botrytis infectie sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden en blijkbaar heb je hierbij steeds een beetje geluk gehad.
  Ter illustratie van de ernst van de botrytis aandoening op snijvlakken van zowel bladeren als dieven volgt hier een link naar een “botrytis site” :
  http://botrytis.khk.be/tomaat/basis.php
  Conclusie:Alle snijvlakken zo dicht mogelijk bij de stengel uitvoeren.
  Met vriendelijke groeten,
  Herman…

 12. Dag Frans,
  Het tijdstip waarop je kan uitplanten in potten kan
  vroeger dan half mei.Begin mei is volgens mij goed haalbaar in een koude kas.
  Hoe klein mogen de planten dan wel zijn bij uitplanten?
  Ikzelf hanteer volgende norm:
  een plant is “plantrijp” van zodra ze goed beworteld is
  dus als de kluit voldoende stevig is zodat er geen schade aangericht wordt bij het uitnemen uit de pot.
  Het tijdstip van uitplanten heeft dus minder te maken met de grootte van de plant.Een korte stevige plant is
  beter dan een hoog opgeschoten plant en de korte plant
  kan minstens even goed beworteld zijn.
  Met vriendelijke groeten,
  Herman…

 13. Hallo Herman,

  Normaal zet ik mijn tomaten half mei in potten in de kas.
  Zou het ook eerder mogen, met andere woorden hoe klein mogen de tomatenplante zijn?
  Gaarne reactie

 14. @ Frans (test met cocospeat)

  Beste Frans,
  Interessante test.Ik ben zeer benieuwd naar jouw resultaten.Hou ons op de hoogte.
  Met vriendelijke groeten,
  Herman…

 15. Beste Herman,

  Hierbij weer een tip uit eigen evaring.

  TIP:
  Als je te laat bent met dieven dan moet je de dief er niet zo uitbreken maar met een zeer scherp mes wegsnijden en iets hoger dan normaal.
  Met het dieven van en te dikke tak(dief)dan maak je een te grote wond waar snel schimmel op kan komen zeker op de rauwe randen.

 16. Ik test dit jaar de cocospeat.
  60% potgrond 40% kokos-peat dit ziet er zeer goed uit.
  De ckokos-peat geeft +/- 5 maanden nog voeding af.
  Ik heb vandaag mijn 2 komkommer’s geplant in deze combinatie.
  Ben nu bezig om al mij potten te vullen met de zelfde combinatie voor mijn tomaten.
  Laat je later weten hoe het groeiproces verloop.

 17. Er zijn 2 prijzen voor kokospeat
  1)origineel euro 7,=
  2)eigen merk Praxis euro 4,= maar dit is waT grof.
  Beide 40 liter.
  Ik koop de Originele kokospeat.

 18. tomaten verdragen het zeer goed om dieper geplant te worden, zelfs voorbij de kiemblaadjes, ik heb nog nooit stengelrot gehad op ‘volwassen’ planten na uitplanten. Bij het verspenen gaan ze ook wat dieper maar dan blijf ik wel ruim onder de kiemblaadjes maar dat stengelrot lijkt enkel de heel jonge zaailingen te treffen. Ik ken liefhebbers die bijna heel de plant ondergraven.
  Bij geënte planten kan het trouwens wel als je dus maar onder de entplaats blijft. Het heeft weinig zin al die tijd en moeite in het enten te stoppen als je de plant daarna toelaat om wortels te vormen op het niet-geënte deel (dan verlies je zoals wel vaker de kwaliteiten van de onderstam).
  Wortelen doen ze op elk stukje stam, ook boven de kiemblaadjes. Dus gewoon doen, gene bang hebben 😉

  Ik heb de techniek van het diep planten (recht en schuin) nog niet naast de ‘net zo diep als in het kweekpotje’ nog niet naast mekaar uitgetest omdat je het diep planten maar één keer geprobeerd moet hebben om nooit nog traditioneel te planten (al was het maar omdat je veel minder moet gieten).

 19. Beste Frans,
  Jouw TIP is mij bekend van een bevriende hobbytuinder,die het schuin inplanten van zijn tomatenplanten reeds een drietal jaren toepast.
  Hij bevestigt mij vandaag dat dit belangrijke voordelen oplevert ingeval men te maken heeft met te hoog opgeschoten planten die dan ook te dunne stengels hebben.
  Bij het rooien blijkt dat de stengel idd een gans bijkomend wortelstelsel gekweekt heeft.
  We zullen het toch nog deze zomer eens uittesten met enkele planten bij Luc Dedeene om zo de vergelijking te kunnen maken met normaal geplante planten. Want tot nog toe hebben we nog niemand ontmoet die de twee methodes naast elkaar in dezelfde serre uitprobeerde.
  Luc is wel geen voorstander van het systeem omdat, en ik citeer nu wat Luc mij vertelde :
  “…..het algemeen aanvaard is dat de kans op rotten van de stengel toeneemt als die met aarde bedekt wordt tot boven de kiemblaadjes. Het stengeldeel boven de kiemblaadjes (of waar de kiemblaadjes zaten) is steeds gevoeiliger voor voetrotschimmels. Eigenlijk is het principe nooit kiemblaadjes onder de grond! Komkommers en meloenen zijn nog gevoeliger in dat verband……”
  Sowiezo is het duidelijk dat deze methode van (schuine) inplanting slechts van toepassing is voor planten die (te) dun opgekweekt zijn.Stevige en kort opgekweekte planten zullen steeds goed in de groei komen en zullen zonder moeite een goed wortelstelsel uitbouwen.
  Bovendien is dit ook niet van toepassing op geente planten gezien de entplaats niet in contact mag komen met de grond.

  Alvast bedankt voor jouw TIP.Wordt vervolgt. Ervaringen van andere hobbytuinders zijn hier zeker welkom.

  Met vriendelijke groeten,
  Herman….

 20. Beste Herman,

  TIP:
  ik zet straks mijn tomsten planten niet rect in de grond maar onder een hoek van 45 gr. en een beetje dieper.
  De plant dan wel schuin dat komt wel weer goed.
  Voordeel: De plan slaat beter aan en is daardoor een stuk dikker van stam.

 21. Hallo,

  Zoals ook al blijkt uit de eigenschappen van Cocospeat die Peter aanhaalt : cocospeat is veel gebruikt in de professionele tuinbouw als substraat voor tomaten en komkommers. Met name voor korte substraatteelten als alternatief voor steenwol. Het is namelijk achteraf veel makkelijker te recycleren dan steenwol. En het heeft een grotere waterreserve. Soms wordt Cocospeat ook gebruikt door kwekerijen die leveren aan Engelse warenhuizen. Sommige daarvan eisen “eco-vriendelijke” substraten. Het is dus een degelijk alternatief voor het witveen in potgronden. Maar het is ook duurder.

 22. cocopeat heeft als voordelen dat het veel water kan opnemen (en dus ook weer ter beschikking stellen van de planten) op een manier waarop de planten er iets aan hebben. Je kan elke plantpot onder water zetten maar daardoor vul je alle vrije ruimte tussen de bodempartikels met water (en ontneem je dus alle lucht) : je planten zullen verdrinken doordat de wortels niet kunnen ademen. Cocopeat neemt dit vocht op in het materiaal en de wortels kunnen het er weer ‘uitzuigen’.
  Een ander voordeel is dat cocopeat een hernieuwbaar materiaal is, ‘t is te zeggen : het is afval van de cocosteelt die NU aan de gang is, dus geen roofbouw op turfvelden die honderden, duizenden jaren nodig hadden om zich te vormen.
  Ik geloof dat het ook niet zo verzuurd zoals ‘gewone’ turf (peat=turf). Dus het kan met verzorgen van de plantjes misschien wel wat vereenvoudigen (ik heb het zelf nog niet geprobeerd) – meestal (geranium)potgrond. Probeer maar niet te veel te besparen op de potgrond, ik heb al meer tijd en moeite verloren aan de supergoedkope potgronden dan ik centen uitgeef aan een paar zakken ‘goede’ potgrond…

 23. Beste Frans,
  Ik heb tot op heden nog geen gebruik gemaakt van kokospeat bij het telen van mijn tomaten.
  Ik heb Luc Dedeene gevraagd om daar eventueel iets meer over te vertellen.
  Met vriendelijke groeten,
  Herman…

 24. Hallo Herman,

  We weten allemaal de voordelen van kokospeat.
  heb jij kokospeat wel eens gebruikt om Tomaten te laten groeien. Dus niet opkweken.

  Frans

 25. er kan nogal wat variatie opzitten ja. Ik heb een citron russe waar ik de moeite niet doe om het aantal bloemen op de trossen (veel te veel) en een San Marzano II die zo struikig uitgroeit dat hij er beter uitziet dan mijn buxusbollen in de voortuin.
  Ik ga volgend jaar het toppen van de dieven ook eens in een experiment gieten; het is me dit jaar opgevallen dat er nogal wat water blijft staan in de oksels van de planten, en dat dat ook typisch de plaats is waar de ziekte nogal fel uitbreekt – als daar een dief staat of nog een stompje van de dief dan kan er al geen water blijven staan. Maar dieven hebben toch nogal de neiging om groter uit te groeien dan de plant zelf dus ik denk toch dat ik de dieven altijd ga blijven aanpakken (behalve dan bij planten als die San Marzano want daar is geen beginnen aan 😉

 26. Herman ,
  Mijn kleindochter heeft zaadjes gepoot in potjes. Enkele zijn uitgekomen maar niet groeien. Voor Opa de opdracht om ze te laten groeien, ik heb ze in een container overgezet een plastic zak erover, mest en watergegeven+kalk. En nu groeien ze zo hard. Veel bloemen maar nog meer blad. Ik haal nu blad eraf. Kan dit? Dieven doe ik ook.

  Piet

 27. Peter, Herman, wat betreft dat dieven kan ik daar niet veel aan toevoegen. Eerst aanhouden en dan toch wegnemen verzwakt de plant een klein beetje. Is mijn persoonlijke mening.
  Er is wel een reden wat het aanhouden van dieven zou kunnen verantwoorden : het maken van extra bladoppervlak. Dus bij rassen met minder blad, een dief aanhouden en deze toppen op één of twee bladeren om extra blad te hebben. Maar in de praktijk nog niet tegengekomen….
  Kleinvruchtige (cherry) tomaten daarentegen kunnen best wat extra dieven (stengels) verdragen.
  Toppen van planten zorgt ervoor dat de laatste tros een tien dagen eerder afrijpt op het einde van het seizoen. En dat de laatste vruchten iets groter zijn. Niet toppen zorgt er wel voor dat de groei van de plant beter in balans blijft, voornamelijk de sapopname. Dat kan je een beetje nabootsen door in de kop de dieven te laten uitgroeien en telkens te toppen op 2 bladeren vooraleer bloemen gemaakt worden.
  groetjes
  Luc

 28. Peter,
  Los van aftoppen heb ik in het verleden ook wel eens de bewering gehoord omtrent het laten groeien van de dieven.
  Op mijn gevoel afgaande(en mijn analytische geest) zou ik het resultaat hiervan betwijfelen.Dieven zijn werkelijk dieven welke met de voeding van de plant gaan lopen zeker als ze daarbij ook nog weggenomen worden van zodra er zich andere dieven aanbieden hogerop de plant.
  Tenware het de bedoeling zou zijn om met één bepaalde dief een tweede stengel voor productie van trossen te laten opgroeien,betwijfel ik persoonlijk het nut hiervan sterk.Zolang de plant bovenaan niet getopt is zal er wel
  voldoende sapstroom zijn.En nog iets:volgens mij zal bij het zeer regelmatig verwijderen van de dieven de stengel van de plant daar van genieten en goed dik worden wat dan weer ten goede komt van de sapstroom.
  Zelfs met een nog gezond(onaangetast) wortelgestel moet men zeker geen energie verspelen.
  Maar goed,dit is mijn oordeel en gevoel.Ondertussen heb ik eens het idee van Luc Dedeene gevraagd in dat verband.
  Hij zal je hierover nog wel iets laten weten.
  Groetjes.
  Herman…

 29. Nee, die opmerking was nog los van het toppen zelf – de produktie zou beter zijn wanneer je altijd (dus van bij de jonge plant tot aan de volwassen toestand) de twee bovenste okselscheuten ongemoeid laat (tot er hoger weer eentje bijgekomen is). Ik heb de test zelf nog niet uitgevoerd, ik zet zelf ook allemaal verschillende rassen dus dan kan ik niet evalueren of er een verschil is tussen wel of niet dieven voor een specifiek ras. Zelf verwijder ik de scheuten zoveel mogelijk, toppen doe ik meestal niet, integendeel tegen het einde van het seizoen laat ik de plant meestal nog een deel zakken aan het touw zodat hij weer wat ruimte krijgt.
  Voor wie meerdere exemplaren zet van hetzelfde ras kan het een leuk experiment zijn om te zien of er verschil in opbrengst is tussen alles dieven, niet dieven en alles behalve de bovenste twee okselscheuten…

 30. Hallo Peter,
  Bedankt voor de uitleg.Dit kan stof tot nadenken worden voor de lezers.Zijn er nog leden die hier ondervinding van hebben?
  Wat betreft die bovenste okselscheuten die sommige laten groeien,vermoed ik dat het te maken heeft met het aftoppen van de planten.Als op dat ogenblik alle dieven ook weggenomen geweest zijn denkt men dat er minder sapstroom tot boven aan de plant is,wat de groei van de bovenste trossen dan weer beinvloedt.Vandaar dat er een bepaalde techniek van aftoppen is zoals beschreven in een artikel van mij nl Deel 6/2007 (hoofdstukje:”hoe tomatenplanten toppen?”)zie http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-buitenteelt-van-tomaten-tot-aan-de-eerste-pluk-tomaten-telen-met-herman-in-2007-deel-6
  Met vriendelijke groeten
  Herman…

 31. Die ‘dieven’ (okselscheuten) groeien blijkbaar zo graag dat dat stekken vrij eenvoudig lukt. Gewoon een bakje met wat vochtige tuinaarde volstaat (op water heb ik het nog niet geprobeerd maar de aarde of potgrond mag zeker niet uitdrogen, die ‘waterloten’ zijn nogal dorstig, of zelfs gewoon in de volle grond als je het boeltje maar niet laat uitdrogen. Een amerikaanse tomatenvriend heeft eens iets in elkaar geknutseld waardoor hij de dief kon laten wortelen terwijl hij nog aan de ouderplant stond (tomaten wortelen zeer graag op de stam en daar kan je dan gebruik van maken) – was eigenlijk niet meer dan een omgekeerd flesje met wat aarde erin (zoals op deze foto http://i73.photobucket.com/albums/i240/dcarch/rooting2.jpg)
  maar het kan dus eenvoudiger, geen stekpoeder geen weesgegroetjes, niets…

  En snel bovendien. Het is soms al ongelooflijk hoe snel die dieven groeien op de ouderplant als je ze een paar dagen uit het oog verliest. Ik kan er niet meteen een tijdsspanne op plakken maar je hebt vrij snel een nieuwe jonge plant die mee produktief is als je zo’n flinke scheut kan laten wortelen. En je verliest er niets mee want de meesten verwijderen die scheuten toch en brengen ze richting composthoop (al heb ik eens iemand horen vertellen dat sommige rassen bv cherokee purple het beter lijken te doen als je steeds de twee hoogste okselscheuten bewaart – ik weet niet of er nog meningen zijn daarover, tot nu vind ik zoveel meningen als dat er boerkes zijn van alles weg tot alles laten staan en alles daartussen).
  In elk geval de moeite om eens mee te experimenteren. Misschien kopen of zaaien jullie heel wat minder planten volgend seizoen 😉

 32. Hallo Peter,
  Dit is misschien een nuttige tip voor de lezers.
  Zie je kans om hier wat meer details te geven maw
  -hoe gebeurt het stekken (grond,water)?
  -hoe groot moet de stek zijn?
  -op welke termijn is dit een bruikbare plant?
  -alle nuttige details en tips om het goed duidelijk te
  maken voor de lezers.
  Bij voorbaat dank.
  Groetjes,
  Herman…

 33. Je kan in plaats van de ‘tweede zaaibeurt voor buiten’ ook gewoon een dief van de een plant uit de eerste lading wat groter laten worden en die stekken. Ongelooflijk hoe snel je een plant hebt die mee in productie kan door middel van stekken.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)