Zaaien en Verspenen (Tomaten kweken bij Herman in 2007 Deel 1)

Dit artikel werd geschreven door Herman. Wie Herman is en welke artikels hij al geschreven heeft vind je op http://herman.plantaardig.com

Herman De Moor is gepensioneerde (61jaar) en ex IBM werknemer/techn ing electronica en heeft sinds zijn pensioen volop tijd om tuinieren als een mooie hobby uit te bouwen. Zijn echtgenote en hijzelf zijn verzot op sla en tomaten. Daarnaast teelt hij ook nog suikerbrood, andijvie, boontjes, prei en selder. Herman is van nature nogal een nauwkeurig iemand. Hij noteert alles heel nauwkeurig. Hij vindt het goed, dat speciaal voor de lezers van www.plantaardig.com zijn bevindingen over de teelt van tomaten in 2007 gepubliceerd worden. Hou deze pagina in de gaten, want er verschijnen dit jaar regelmatig bevindingen over zijn tomatenteelt die zopas weer opgestart werd. Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.
Update 10/04/2007
Update 01/05/2007 over de rest van de opkweek
Update 04/05/2007 leest u in het bericht
Tomaten telen met Herman, het planten.

Hoe de teelt van vorig jaar bij Herman was en details over de gebruikte teelttechnieken lees je in de artikelenreeks tomaten kweken bij Herman in 2006

  • zaterdag 10 maart 2007


Alle tomaatjes(3 bakjes) (Hobby F1, Ferline F1 en Cristal zijn nu gezaaid ,het toestel ingesteld op halve kracht(via de dimmer) en de temperatuur ingesteld op 22°C. En nu maar wachten wie van ons de eerste is!

  • zaterdag 17 maart 2007


De 3 varieteiten op zaterdag 10/03/07 gezaaid waren reeds op woensdag 14/03 meer dan voldoende gekiemd om de propagator af te schakelen.Sindsdien staan de zaaibakjes naast mekaar aan de venster van de keuken(20°C) en (zonder het plexideksel erop.Ze bereiken nu reeds een hoogte van 3 cm.

Ik heb ze vanavond in de kelder (16°C) geplaatst(daar is het wat koeler dan in de keuken…) zodat ze niet te vlug opschieten;morgenvroeg haal ik ze terug voor de venster van de keuken.

De ingestelde temperatuur van de propagator was 23°C en met de ondervinding van verleden jaar varieerde de grondtemperatuur van het middenste bakje van 22,5 tot 24,2°C (dus behoorlijk nauwkeurig)

Ik stel nu ook vast dat in de 2 buitenste zaaibakjes de temperatur een graadje lager was.Elke dag heb ik de bakjes dan ook van plaats gewisseld in de propagator.

De beste kiemer(en gelijkmatig zonder verlies) was Hobby F1(zaad van 2007) gevolgd door Ferline(zaad van 2006) en als laatste Cristal F1(zaad van 2006) met licht verlies en een beetje onregelmatig.

Vraag : Zou ik nu best zo vlug mogelijk verplanten(blaadjes tot juist boven de potgrond?)

Antwoord: Je hebt ruim gezaaid. Dus dat wil zeggen dat de plantjes nog voldoende ruimte hebben om te groeien.

Je hoeft helemaal niet haastig te zijn om te verspenen. Als de plantjes één tot maximaal twee echte blaadjes (dus niet de kiemblaadjes) hebben kan er gerust nog verspeend worden. Zolang ze maar de ruimte hebben.

Probleem is nu natuurlijk het fileren van de plantjes wegens lichtgebrek. Vandaar hun hoogte. Maar het is niet de hoogte die het moment van verspenen bepaalt, maar wel het aantal echte blaadjes die zichtbaar zijn.

Met de temperatuur in de keuken is eigenlijk niets mis. Het is nu één maal minder licht bij het keukenvenster. Het was tot nu toe ideaal weer om de plantjes overdag in de kas te zetten! Dat houdt zeker en vast de plantjes kort. Ook als het daar overdag wat warmer is, dan nog zullen ze minder fileren dan voor het keukenraam. Daar rekken ze immers in de richting van het licht. Dat is namelijk de beste methode om ze kort te houden, zoveel mogelijk in het licht! Wordt het overdag warm genoeg in de kas, dan staan ze daar best. Maar zoals je zelf zegt, er is dan nog wat meer aandacht nodig voor de plantjes, zoals tijdig luchten van de kas en kijken of de kleine zaaibakjes niet uitdrogen en de plantjes de eerste dag in de gaten houden of ze de overgang keuken-kas wel goed doormaken (zouden de eerste dag misschien wat slap kunnen worden). Zolang je in de kas niet boven de 28 gaat is er geen enkel probleem voor het fileren en ook niet voor de warmte. Want in de kas groeien ze recht omhoog en voor het raam rekken ze hun kopje naar het licht.

Wat je ook kiest, keuken of kas, beide methodes zullen slagen. In ieder geval is de kas tijdens de nacht voorlopig nog uitgesloten.

Nog een methode om tot wat steviger plantgoed te komen is de watergift niet te overdrijven

Ik denk dat het verspenen bij jou best binnen een tiental dagen kan gebeuren.

Vanaf hier : Update nummer twee

  • 23/03/07

De 3 zaaibakjes staan voor het keukenschuifraam(20°C) onder een zelfgemaakte testopstelling (1,20m lang,0,30m breed) met lichtbak (2 x 36 Watt groeilampen,gekocht bij Vlaams Zaadhuis ;12,5 euro/stuk)

Bij onvoldoende licht wordt de lichtbak aangeschakeld(soms tot 12 uur/dag). Het valt op dat de plantjes niet meer gaan rekken naar het buitenlicht.

Probleem
Bij 25% van de plantjes blijft het zaadje de toppen van de kiemblaadjes blokkeren. Het zaadje blijkt steenhard te zijn is niet verwijderbaar zonder de toppen van de kiemblaadjes te beschadigen.

Vermoedelijk heeft dit te maken met de droogte van de grondoppervlakte (onvoldoende nat gehouden in de propagator) De zaadjes werden tijdens het zaaien nat gesproeid vooraleer ze te bedekken met een dun laagje zaai/stek grond en dan terug besproeid met de nevelspuit.

Bij een volgende zaaibeurt (voor de buitenteelt) dient dit aandachtig bekeken te worden. Indien er nog problemen optreden,eventueel bedekken met wit zand ipv zaai/stek grond.Zand is heel gemakkelijk te bevochtigen en zou het zaadje beter vochtig houden tijdens het kiemen zodat het gemakkelijker loskomt van de kiemblaadjes…

Heeft iemand ervaring met het probleem dat de zaadjes de kiemblaadjes blijven vasthouden? Laat het weten via dit formulier ?

  • 25/03/07

De plantjes zijn nu 5 cm hoog,om fileren zoveel mogelijk tegen te gaan verhuizen ze s’nachts naar de kelder (16°C) tot s’morgens.

  • 29/03/07 Verspenen

Tijd voor het verspenen;van elke soort worden de beste 12 plantjes geselekteerd(ze hebben minstens reeds één echt blaadje) en zijn nu ongeveer 6 cm hoog.

De vierkante potjes zijn voldoende groot genomen(9 cm breed en 10 cm diep en voorzien van gaatjes) en geplaatst in waterdichte plastiek bakken teneinde water te geven langs onder toe te laten.

De licht vochtige geraniumgrond wordt na licht aandrukken tot aan de rand van het potje gevuld, een paar keer goed overgoten waarna alle potjes een halve dag op 20°C geconditioneerd worden.

Daarna begint het verspenen. De plantjes blijken reeds een stevig wortelgestel te hebben(totale hoogte 8 cm,wortels inbegrepen).

Van de 3 x 12 plantjes zullen uiteindelijk, na opkweek tot begin mei, 17 plantjes hun plaats krijgen in de serre ttz 5 x Hobby F1,7 x Ferline F1,5 x Cristal F1.

Opmerking
Bij een beperkt aantal verspeende plantjes was de geraniumgrond toevallig natter. Benieuwd of ik tijdens het opgroeien hier een verschil ga merken.

  • 01/04/07 tweede zaaibeurt, buitentomaten

Tijd voor 2de zaaibeurt (terug dezelfde soorten) voor de buitenteelt (uitplanten vermoedelijk einde mei)

Ik dek de zaadjes nog steeds af met een laagje zaai/stek aarde. Opletten nu voor het vochtig houden van het dunne laagje grond in de propagator.

Na het opwarmen op volle vermogen (50 Watt bij 230 Volt, met dimmer op maximum) en de propagator ingesteld op 23°C wordt de dimmer op de helft van de schaalverdeling gebracht.Na meting blijkt bij deze stand 100 Volt op de verwarmingsweerstand te staan ipv 230 Volt wat overeenkomt met nauwelijks 10 Watt verbruik. De grondtemperatuur varieert van 22,4°C tot 23,9°C wat perfekt is voor kiemen van tomatenzaad.

Opmerking

Tijdens de eerste zaaibeurt werd er steeds gekozen voor de grootste zaadjes;nu blijven er meestal kleinere zaadjes over;benieuwd of er een verschil zal zijn bij kiemen en opkweek.

  • 01/04/07

De verspeende plantjes van de eerste zaaibeurt doen het goed maar moeten toch nog eventjes wennen.

  • 04/04/07

De tweede zaaibeurt begint te kiemen; de zaaibakjes gaan nu uit de propagator en verhuizen naar het schuifraam van de keuken(20°C) en zoveel mogelijk onder de lichtbak.

Er blijkt nog steeds een probleem met geblokkeerde zaadjes op de kiemblaadjes, minder erg dan tijdens de eerste zaaibeurt.

Voorlopige conclusie:beter wit zand gebruiken om de zaadjes af te dekken in de zaaibakjes(ongeveer 3 mm laagje zou moeten volstaan


  • 10/04/07 Mooi weer, overdag in de kas


De verspeende plantjes van de eerste zaaibeurt doen het uitstekend.De meeste plantjes zijn ongeveer 5 cm boven de kiemblaadjes uitgegroeid met uitzondering van deze die in nattere geraniumgrond verspeend werden.Deze laatste hebben toch een lichte achterstand opgebouwd.

Tijdens de voorbije dagen was er zon en werden de plantjes overdag in de serre geplaatst. S’avonds komen ze terug naar de keuken.

Conclusie:geen te vochtige geraniumgrond gebruiken .Tenzij de grond echt uitgedroogd is,gewoon de licht vochtige grond rechtstreeks uit de zak gebruiken.

  • 10/04/07

De tweede zaaibeurt blijkt onregelmatiger te kiemen en de opgroei is ook wat flauwer.Kleine zaadjes blijken ook zwakkere plantjes te geven?

14/04/07

De eerste echte blaadjes beginnen te komen in de 2de zaaibeurt(gezaaid op 01/04/07).

18/04/07

Vullen van de potjes (geraniumgrond) voor verspenen van de 2de zaaibeurt; nog eens grondig de potjes gieten na vullen; morgen wordt er verspeend…

18/04/07 Eenmalige bijvoeding met roze korrel

Ik besluit,na consult met Luc Dedeene, van éénmalig de planten van de eerste zaaibeurt bijvoeding met “roze korrel” te geven volgens het gekende principe van 2g/liter gietwater.

Daartoe giet ik in de bakken (met 12 plantjes elk) 1 liter gietwater. Na 5 a 10 min is reeds alles opgeslorpt door de plantjes. Dit is een goed teken en bewijst dat de kluiten allerminst verzadigd zijn

met water. In dit laatste geval zou het gietwater veel langer in de bodem van de bakken blijven staan.

Tijdens het opkweken van de plantjes in pot tracht ik steeds het water geven zowel langs boven en onder(in de bakken) te combineren er op wakend dat het gietwater in de bakken voldoende vlug (max 15min) opgeslorpt wordt. Is dit niet het geval dan leeg ik de bakken volledig teneinde verzuring van de plantjes te voorkomen.

Water langs boven geef ik,in kleine hoeveelheden,wanneer de bovenlaag van de grond duidelijk uitgedroogd is. In de mate van het mogelijke houd ik steeds gietwater beschikbaar op serretemperatuur.

19/04/07 Verspenen van de 2de zaaibeurt

De 32 (8xFerline,12xHobby,12xCristal) beste plantjes worden uitgezocht voor verspening. Ze zijn allen iets minder hoog dan deze van de eerste zaaibeurt maar stevig en goed geworteld. Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat bij het doorkomen van de eerste kiemen in de propagator ze onmiddellijk onder het groeilicht aan het schuifraam in de keuken geplaatst werden. Ik heb dus niet gewacht tot alle kiempjes te zien waren. Dat dagje verschil heeft dus blijkbaar geleidt tot minder fileren.

Ook is het duidelijk dat, omwile van het gebruik van de kleinere zaadjes in kleinere plantjes resulteren.

De verspeende plantjes gaan nu voor een paar dagen onder de groeilampen en blijven daarna nog enkele dagen in de keuken.

Opmerking:

Het probleem van de zaadjes die op de kiemblaadjes blijven zitten blijft alsnog onopgelost en vanuit de lezers is er nog geen geen reactie gekomen.

Verschillende mogelijke oorzaken zijn naar mijn mening:

– De propagator zorgt ervoor dat,omwille van de vorm van het deksel,alle condensatiedruppels terecht komen in de 2 cm dikke zandlaag op de bodem van zijn bak en NIET op de zaaigrond.

Bij gebruik van een zaaibak,afgedekt met een glazen plaat,vallen de waterdruppels wel op de zaaigrond wat dan zorgt voor een automatische (maar niet kontroleerbare) bevochtiging van de zaaigrond-oppervlakte.

– Ik heb de zaadjes afgedekt met een dun laagje zaaigrond en niet met zand. Zand is dus misschien beter en houdt bij bevochtigen met een nevelspuit beter de oppervlakte(en de zaadjes) vochtig.

-De verluchtingsgaatjes van de propagator bleven open tijdens het kiemproces zodat de luchtvochtigheid binnen in de bak minimaal was. Misschien beter alles dichthouden…

-De afdeklaag van de zaadjes is misschien nogal dun:hoe dikker de laag,hoe langer de zaadjes vochtig blijven en ze,bij het doorkomen van de kiemen,gemakkelijk loskomen van de kiemblaadjes?

Moraal van het verhaal:zand gebruiken als afdeklaag(hoe dik?),verluchtingsgaatjes dichthouden tijdens kieming,regelmatig vochtig houden met nevelspuit??

Dit artikel werd geschreven door Herman. Wie Herman is en welke artikels hij al geschreven heeft vind je op http://herman.plantaardig.com


Reacties

39 reacties op “Zaaien en Verspenen (Tomaten kweken bij Herman in 2007 Deel 1)”

  1. […] Zaaien en Verspenen (Tomaten kweken bij Herman in 2007 Deel 1) In dit artikel leest u hoe u tomaten kan zaaien en opkweken binnenshuis met behulp van een verwarmde propagator en een lichtbak. (En hier nog ook nog wat foto’s over het zaaien van tomaten. ) […]

  2. Radj. niet dat ik de oplossing voor jou heb maar ik wou toch even reageren.
    Hoe hoog is de temperatuur daar?
    als je weet dat hier de planten boven de 35 graden niet zobest meer groeien daar het dan te warm is.
    Daarom mijn vraag hoe warm het daar kan zijn.
    En misschien wel een van de redenen zou kunnen zijn van uw probleem!
    misschien meermaals zaaien en planten.?
    Hopelijk hier een klein beetje mee te helpen en meerdere reacties los te krijgen en die zullen zeker wel volgen, groet ik u vriendelijk.
    Fil.

  3. radj avatar
    radj

    Radj..Heel misgien kan iemand me helpen hiermee. Ik ben een suriname, helemaal uit de tropen. Wij zijn lanbouwers..Zelfstandige bedrijf. Wij telen hoofdzakelijk tomaten. Ik persoonlijk wil heel graag weten waarom wij maar 4 keren intensief kunnen oogsten en daarna de planten uitdrogen/ verouderen. Ik bezoek heel graag de website van Nederland waar men plant in de zogenaamd kassen. Waarom kan er zolang in de kassen en zelfs buiten de kassen geoogst worden in nederland, maar niet in de tropen namelijk suriname. Graag antwoord daarop.

    P.S. de tomatenplanten in suriname groeien niet te hoog. Ongeveer 1.50 m maximaal

    1. Beste Radj
      Buiten de kassen is ook bij ons moeilijk om lang te oogsten.
      In de professionele kas worden planten soms tot zes meter lang.
      Maar, zoals Fil zegt, waarschijnlijk door de zeer hoge temperaturen en vochtigheid doen de tomaten het niet lang bij jullie.
      Tomaten zijn eigenlijk een subtropische plant. Groeien het liefst bij een graad of 20-25 maximaal en niet al te vochtige lucht.
      groetjes
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  4. @ Piet.
    compo tomaten meststof
    800 gram
    prijs 4.99 euro
    voor dertig planten.
    ook verkrijgbaar in nederland.
    dan spaar je verzendings kosten en de ganse rondslomp uit.
    met vriendelijke groeten.
    fil.

  5. Piet,
    U zou ook kunnen contact opnemen met de leverancier van Compo in Nederland en hun vragen naar verkoopadressen van blauwe korrel en roze korrel.
    Succes!
    http://www.compo.be/consumer/voor_de_handelaar__1_284.html

  6. Beste,
    deze meststoffen zijn ook in Nederland beschikbaar onder het merk Compo
    bv hier, http://tuinboetiek.nl/catalog/default.php?cPath=144_158&osCsid=b4c0e698ff59c00f445b1b16e366765e
    maar ook wel in een aantal tuincentra. Ga dus op zoek naar het merk Compo en kijk of de samenstelling zo is dat het derde cijfer (K, Kalium) ongeveer 50% meer is dan het eerste (N, stikstof)

    Ook is er Asef Tuinmest met de geschikte verhouding
    http://hettuincentrum.nl/products/Asef-tuinmest.html
    niet om op te lossen, dat wel.
    Als u dergelijk kleine hoeveelheid nodig heeft, kan u ook een doosje tomatenmest aanschaffen in het tuincentrum. Meestal is de verhouding van deze meststoffen ook aangepast aan de teelt.

  7. beste Piet.
    ik heb roze korrel van
    16-18-25
    en blauwe korrel van
    12-12-17(+2) (+20)
    nu heb ik even gezien op google en de npk is niet meer dezelfde verhouding
    dus raad ik aan even te kijken op google dan kun je vergelijken en een alternatief zoeken.
    m v g
    fil.

    1. Piet Muller avatar
      Piet Muller

      Hoi Fil,
      Bedankt voor je reactie. Ik heb ook al gegoogled, maar ik kwam er niet uit.
      Ik ben een bescheiden tomaten kweker (10 planten) dus heb niet zoveel meststoffen nodig. Ik heb een brutale vraag(?) Kun je mij niet wat mest opsturen? Ik weet niet wat de verpakking is maar met 200gr blauwe en 400gr roze korrel ben ik dik tevreden.
      De kosten (Incl. verzenden) zullen vooraf aan je overgemaakt worden.
      Belgie helpt Nederland!
      Met vriendelijke groet
      Piet

  8. Piet Muller avatar
    Piet Muller

    Bij ons (Nederland) is geen blauwe of roze korrel te koop. Wat is het alternatief i.v.m. de verhouding NPK?
    Met vriendelijke groet

    Piet Muller

  9. Ik heb het zaad van snoeptomaatjes gezaaid en deze zijn wonderwel uitgekomen. Ga ze nu verspenen maar vroeg me af hoe hoog de plant uiteindelijk zal gaan worden. Wie kan mij daar antwoord op geven?

    1. Dag Mia,
      die wordt uiteindelijk wel 1,5 tot 2 meter hoog, afhankelijk of je die buiten teelt of in de kas. Is een flinke groeier?
      Gaat die buiten of in de kas? Lees hier meer
      http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/iedereen-kan-dit-met-n-snoeptomatenplant-43-trossen-860-vruchten/
      en nog meer
      http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/je-eigen-snoeptomaatjes-telen/

      Uiteindelijk laat je die zo groot groeien als je zelf wil/kan. Als die te groot wordt kan je “toppen”

  10. zeer intressant, vooral als je net je eerste bakje moet zaaien , wat ik juist heb gedaan volgens jullie advies… ben is benieuwd…. heb de zaadjes ook even in water laten weken….

    bedankt

    1. Hallo Chantal

      hoe ons op de hoogte!

  11. […] Zaaien en Verspenen (Tomaten kweken bij Herman in 2007 Deel 1) […]

  12. Dag Rita,
    aan het antwoord van Herman kan ook niet zo veel toevoegen, de oorzaken kunnen divers zijn. Misschien is de geelverkleuring ook niet zo erg en kan de plant zich nog herstellen. Een foto is hier eigenlijk nodig om verder te kunnen nagaan wat het probleem is.
    Foto’s kunnen opgestuurd worden naar lezersbijdrage@plantaardig.com , dan stuur ik ze ook door naar Herman en zet ze ook bij uw vraag zodat andere mensen ze ook kunnen zien.

    groetjes
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  13. Herman avatar
    Herman

    Beste Rita,
    Vergeling en afsterven van kiemblaadjes komt frekwent voor en dient men zich geen zorgen over te maken.Indien het vergeling van de echte bladeren van de plant is,is dit niet meer als normaal te beschouwen.Te droog opkweken blijkt het niet te zijn en dan zou je zeker op bepaalde momenten verwelkte planten gehad hebben.
    Mogelijke oorzaken zijn dan bvb overdreven hoeveelheden watergift ter hoogte van de stengel.In dat geval zou ik je aanraden van een aantal dagen te wachten met
    water geven tot wanneer de bodem goed droog geworden is.Bij gebrek aan water zullen de planten uiteindelijk gaan verwelken als er té laat opnieuw water gegeven wordt.Ook kan bij gebruik van onvoldoende oud stalmest(geen gedroogde korrels dus) wortelverbranding optreden tijdens de eerste weken wat uiteindelijk totale vergeling en afsterven van de plant tot gevolg kan
    hebben.Het uitgraven van één aangetaste plant en inspectie van het wortelstelsel kan dit aan het licht brengen.Het wortelstelsel dient voldoende uitgegroeid te zijn en vele kleine witte worteltjes bevatten.
    Met het bemestingsschema uit mijn artikels is er absoluut geen gevaar maar ik weet dus niet of je echte stalmest gebruikt hebt zo kort voor het inplanten.
    Misschien heb ik je met mijn antwoord reeds voldoende aanwijzingen gegeven om de vinger op de wonde te leggen.Aarzel niet om met meer details en vragen
    terug te komen.Van hieruit is het voor mij niet evident om een sluitende diagnose te stellen ook al omdat niet alles duidelijk is.
    Met vriendelijke groeten,
    Herman…

  14. rita de graeve avatar
    rita de graeve

    Dag Herman
    Kun je mij advies geven, heb tomaten geplant in een serre, de grond heb ik voorbewerkt voor het planten met koemest na drie weken stel ik nu vast dat de blaadjes aan de plant geel worden, er zijn nog geen vruchten te zien, wat moet ik nu doen? de grond is vochtig maar ik had geen kuiltjes gegraven de grond was vlak?
    In afwachting op een antwoordje Met vriendelijke groeten fam De clercq

  15. […] Zaaien en Verspenen (Tomaten kweken bij Herman in 2007 Deel 1) In dit artikel leest u hoe u tomaten kan zaaien en opkweken binnenshuis met behulp van een verwarmde propagator en een lichtbak. […]

  16. T.Rozenberg avatar
    T.Rozenberg

    Ik wil tomaten gaan telen in een tunnelkasje (zelfbouw)daar voor ben ik opzoek naar FOLIE (de kap heb ik al) maar voor de zijkanten zoek ik 7.00 meter folie van 1.00 meter hoog en graag een stevige kwaliteit wie kan mij daar aan helpen of weet een adres waar je dat per meter kan kopen.

    Groeten T.Rozenberg
    Loenen a/d Vecht
    Nederland.

  17. […] De artikelenreeks van Luc Dedeene omtrent het enten van tomaten hebben mij overtuigd om dit in 2008 ook eens uit te testen.Het artikel  over de kopenting bij tomaten is daarbij een uitstekende hulp gebleken en de conclusies aan het einde van mijn testen in een niet-professionele omgeving (terug in agendavorm weergegeven), doen dan ook niets af aan de methode als dusdanig. Daarom werd, als eerste test, gekozen voor afenten tot het bekomen van een plant met één stengel. Ik vertrok hierbij van een set onderstamzaad “Resistar  F1” (25 zaadjes met bijhorende clips gekocht bij het Vlaams zaadhuis).Ik koos voor Hobby F1 (vleestomaat) en Tamaris F1 (kleine vleestomaat)  voor de enten. De propagator, zoals reeds beschreven in eerdere artikels, kwam hierbij goed van pas. (Lees het artikel “Feedback omtrent het gebruik van een propagator met de thermostaat“) Wat volgt is het exacte relaas van het ganse proces tot aan het uitplanten van de geente planten in de volle grond van de kas. Bedoeling van onderstaande agenda is de beginnende hobbytuinder concrete, uit de praktijk afkomstige, timings te geven om zodoende zijn zaai en plantdatums te gaan bepalen en reeds vooraf te weten aan wat hij zich mag verwachten. Het al of niet gebruiken van een propagator kan wat verschil in de timing geven (met propagator is kieming en ingroeien van de enten ietwat vlugger)  Ook bij de fotoreportage van Luc Dedeene over enten vind je data van het teeltverloop, dit is dan zonder propagator, maar wel tijdens het uitzonderlijk warme voorjaar van 2007.Details over zaaien en opkweek vindt u ook in het artikelZaaien en Verspenen (Tomaten kweken bij Herman in 2007 Deel 1) […]

  18. […] die u vast kent van de serie tomaten telen met Herman heeft dit jaar verschillende nuttige proeven gedaan met tomaten telen in potten en het enten van […]

  19. Herman De Moor avatar
    Herman De Moor

    Dag Frans,
    Het is mij niet helemaal duidelijk over welk kweekscenario je het hier hebt.Is het kweken van tomaten in potten(buiten of in de kas)?
    Kan je iets meer in detail treden dan kunnen we misschien nog wat bijleren,tenslotte zijn er meerdere wegen naar Rome toch?
    Groetjes,
    Herman…

  20. Herman De Moor avatar
    Herman De Moor

    Hallo Freke,
    Roze korrels is een meststof(NPK 16,18,25) voor bijvoeding,oplosbaar in water,in Belgie frekwent te koop in grootwarenhuizen,tuincentra(bvb Aveve),Makro.
    Het product is eveneens in vloeibare vorm(handig voor bijvoeding van kamerplanten bvb,maar duurder dan de korrelvorm).Het is een goede en eenvoudige aanvulling op
    de basisbemesting in de tomatenteelt(zie ook mijn volgende artikels van het opkweken van de tomaten).
    Je vind op de http://www.compo.be de informatie omtrent dit product : http://compo-be.high-end.de/consumer/content.aspx?menu=4,87,174,243&iddoc=528
    Met vriendelijke groeten
    Herman…

  21. Frans avatar
    Frans

    Ik gebruik bemeste tuinaarde vermengd met pot grond 50% 50%. De bovenste laag alleen potgrond, voor de eerste wortels. Na +/- 2 maanden geef ik (in warm water)de tomaten 1 x mest van de Lidl.

    Groet Frans

  22. Freke avatar
    Freke

    kan u mij vertellen wat bedoeld word met bemesting rose korrel is dit een bemestings product kunt u mij hier wat meer over vertellen

  23. […] Met propagator en belichting : Zaaien en Verspenen (Tomaten kweken bij Herman in 2007 Deel 1) […]

  24. Frans avatar
    Frans

    Dag Herman,

    Ja, 3 dagen is soms te lang ze zijn wel erg dik en gekiemd.
    Die al gekiemd zijn stop ik toch in de grond en heb daar geen probleem mee.
    Vaak groeien de voor gekiemde zaadje stuk sneller aan.
    probeer het maar eens

    Frans

  25. Herman avatar
    Herman

    Dag Frans,
    Vooraf de zaden weken is zeker nodig voor de eerder harde
    zaden(afhankelijk van het ras dus) maar 3 dagen laten weken in water is nu toch echt lang.
    In mijn propagator zijn de zaadjes op 3 dagen reeds gekiemd en staan de kiemen reeds boven de oppervlakte.
    Heb je dan nooit zaadjes die reeds gekiemd zijn terwijl ze nog in het water liggen?
    Mvg.
    Herman

  26. Frans avatar
    Frans

    Ik leg alle (apart) tomaten zaden 3 dagen in het water, heb daarom geen problemen met zaadlobben.

  27. Daniël Lenssens avatar
    Daniël Lenssens

    Hallo Herman,
    Als je de onze ervaringen bij mekaar legt kan het bijna niet anders dan een ras- of zaadgebonden probleem zijn.
    Sommige zaden zijn harder en verweken dus niet genoeg om de zaadlobben open te krijgen.
    Hierbij de foto
    Slechte kieming Tireno

  28. Herman avatar
    Herman

    Dag Daniel,
    Bedankt voor uw feedback.
    Dat het blokkeren van de kiemblaadjes slechts bij een tweetal van uw 20-tal soorten voorkomt,heeft misschien
    te maken met de hardheid van de zaadjes die wel eens zou kunnen verschillend zijn van soort tot soort.
    Wat ik tot nu toe begrepen heb is dat gedurende het kiemen en op het ogenblik dat de kiem zich door het zaaioppervlak boort,dit laatste goed vochtig dient te zijn om de zaadjes zo mals mogelijk te maken.Dan zullen ze,denk ik,gemakkelijker loskomen van de kiemblaadjes.
    Verder denk ik dat afdekken van de zaadjes met wit zand,wat gemakkelijker vochtig kan gehouden worden,ook een verbetering zou kunnen bijbrengen.
    Aangezien,in mijn geval,het kiemen in de propagator op
    amper 3 dagen gebeurd is,moet ik er speciaal op waken dat
    tijdens die periode de (zand)oppervlakte goed vochtig blijft.Wie géén propagator gebruikt zal waarschijnlijk een langere kiemtijd hebben en dus meer tijd hebben om de zaadjes vochtiger te houden doorheen het kiemproces.
    Als je kan mag je mij gerust eens een foto doormailen.
    Ik bezorg je mijn email-adres.
    Met vriendelijke groe(n)ten.
    Herman..

  29. Daniël Lenssens avatar
    Daniël Lenssens

    Reeds twee opeenvolgende jaren kamp ik met het probleem dat de kiemlobben de zaden versmachten echter heb hierbij het volgende opgemerkt : Ik zaai ieder jaar 10 à 20 rassen en het is opvallend dat een paar rassen zoals vb. Tireno van HVZ dit verschijnsel heel uitgesproken vertonen en de andere helemaal niet. Nochtans zijn alle rassen samen in eenzelfde zaaibak gezaaid.
    Indien gewenst kan ik wel eens een foto doormailen.
    mvg
    Daniël

  30. Daniël Lenssens avatar
    Daniël Lenssens

    Reeds twee opeenvolgende jaren kamp ik met het probleem dat de kiemlobben de zaden versmachten echter heb hierbij het volgende opgemerkt : Ik zaai ieder jaar 10 à 20 rassen en het is opvallend dat een paar rassen zoals vb. Tireno van HVZ dit verschijnsel heel uitgesproken vertonen en de andere helemaal niet. Nochtans zijn alle rassen samen in eenzelfde zaaibak gezaaid.
    Indien gewenst kan ik wel eens een foto doormailen.
    mvg
    Daniël

  31. Chris avatar
    Chris

    Hallo,
    hierbij mij tip
    Als je de zaadjes in een bakje zaait en aandrukt , vochtig maken ( niet te nat )en dan zilverfolie ( keukenfolie ) op aanbrengt . bij een temp van +- 20° een dagje of 2 .
    Na het kiemen zullen de zaden van de kiemlobben eraf vallen of heel makkelijk te verwijderen zijn.

  32. Herman avatar
    Herman

    Hallo Lodewijk,
    Bedankt voor uw feedback.
    Dit bevestigt mijn vermoeden dat ik met de propagator de grondoppervlakte zo vochtig mogelijk moet houden tot wanneer de kiempjes definitief opgekomen zijn.
    Ook best de zaadjes afdekken met een laagje wit zand ipv grond en kiempjes die eventueel bij het doorkomen nog hun zaadje blokkeren goed vochtig blijven houden met de nevelspuit.Ook de propagator verluchtingsgaatjes dichthouden,tot zolang de kieming niet beeindigd is,is
    denk ik een must.Speciaal aan de propagator is dat de condensatie niet terecht komt op het zaaibed maar langs de wanden afloopt in de zandlaag op de bodem.
    Vandaar dat de grondoppervlakte eigenlijk een beetje uitdroogt en harde zaadjes dreigen vast te raken op de kiemblaadjes.
    Uw aanpak voor het zaaien is zonder meer ook ok aangezien ge resultaat boekt.Tenslotte zijn er meerdere wegen om een doel te bereiken.
    Nog veel sukses gewenst met uw tomatenkweek in Bucarest
    en bedankt voor uw reactie.
    Herman…

  33. L.C. Rijkaart avatar
    L.C. Rijkaart

    Hallo,
    Ik kweek mijn tomaten in Bucarest, achter het raam in een gehalveerde 5 liter kunststof water fles, afgedekt met huishoud krimpfolie, daardoor ontstaat een micro klimaat. Ik geef geen water, de grond is bij het zaaien vochtig gemaakt en wacht tot de blaadjes tegen de krimpfolie aandrukken en daarna is het klaar. Geen harde schil van de zaadjes op de blaadjes omdat het klimaat voortdurend optimaal is en condens terug valt op de zaadjes en blaadjes.
    Over 2 weken gaan ze met mij mee naar 700 meter hoogte in de bergen en verdwijnen 3 weken op poot afstand onder doorzichtig tuinfolie, daarna stokken plaatsen en opbinden.
    Groet uit Roemenie

  34. Frans avatar
    Frans

    Tip:
    Als je zelf tomaten kweekt dan is het beste als men ze overzet in een grotere pot de plantjes niet vast te pakken. Maar met een lepeltje uit en in de andere pot zetten.
    Dat voorkomt schimmel in/op de stam.

    1. Dirk S avatar
      Dirk S

      Als ik de plantjes overzet gebruik ik in plaats van een lepeltje een vorkje, lukt ook best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.