Dit artikel is er vooral voor wie zich afvraagt vanwaar die “puistjes” op de witte kool komen. Inderdaad! Trips. Ook in sluitkool is trips, in warme, droge zomers, veel talrijker aanwezig. Hoe dat komt en andere info over dit insect lees je in het artikel over trips bij prei.

trips bij witte kool

thrips tabaci sluitkool

Schadebeeld
Ook in sluitkool is trips in warme, droge zomers dikwijls opvallend aanwezig. De buitenste bladeren van de kool vertonen, afhankelijk van de grootte van de tripspopulatie, lichte tot zware oneffenheden en verruwingen. Een door trips aangetast koolblad ziet er soms uit als schuurpapier. Ook kunnen er grote wratachtige structuren ontstaan. Het is, zoals bij prei, een cosmetische schade. De groei van de kool heeft er niet rechtstreeks onder te lijden. Afpellen van een aantal beschadigde bladeren is nodig vooraleer je weer een gladde kool bekomt. We kunnen min of meer stellen dat voor de hobbytuinder het probleem zich beperkt tot het afpellen van enkele buitenste bladeren, met wat gewichtsverlies tot gevolg. 

Onder het blad
De tripsen  houden zich schuil onder de buitenste bladeren. Ook in sluitkool speelt  het kleine insect immers verstoppertje en laat zich niet direct opmerken als schuldige voor dit soms opvallende schadebeeld.

image

Meer uitgebreid info over kenmerken en levenswijze van trips lees je in het artikel over trips bij prei.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  Een reactie aan “Trips maakt kool ruw.”

Reacties (1)
  1. de blaadjes van mijn jonge plantjes tuinbonen worden op ge eten door een insect wat kan ik doen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)