Een vrije trage start.
Later haalt de plant zijn achterstand ruimschoots in, zeker als het weer wat meevalt.
Het heeft mij ook dit jaar verrast hoe traag aubergine wel kiemt. Ondanks de hoge starttemperatuur duurde het toch drie weken vooraleer alle plantjes gekiemd waren. Zelfs met een grondtemperatuur van 25 graden gedurende de eerste tien dagen!
Aubergines worden gezaaid en verder opgekweekt zoals u dat met tomaten doet.

Dit jaar, 2007,  was de kieming zelfs heel onregelmatig. Met meer dan een week verschil tussen de eerste en de laatste.  Maar misschien heeft dat te maken met de zadenmix van Thompson Morgan die ik zaaide. U kunt hier deze zomer foto’s verwachten van witte, paarse, rode, gestreepte, korte, lange, dikke …… aubergines.

Dit jaar, 2008, was de kieming heel wat sneller. Net iets trager dan tomaten. Blijkbaar zijn er grote verschillen in kiemduur  tussen auberginezaden.

Ook in 2009 is er een verschil van bijna twee weken tussen het hybrideras Solara en een zaadvast ras, zie het artikel Plantjes kweken van vruchtgroenten : gelijke opkweek, verschillend resultaat?

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  4 reacties aan “Aubergine komt traag op gang.”

Reacties (3) Pingbacks (1)
 1. ik heb een mand terug voor het eerste aubergine planten in de tuin gezet, ze waren 15 tot 20 cm hoog en ze zijn nu nog steeds 15 tot 20 cm hoog,waarom groeien ze niet, hebben ze bepaalde meest stoffen nodig of een specifike grond zoort? wat doe ik verkeerd !

 2. Beste Marie,
  voorzie voor aubergine ongeveer evenveel plaats als voor tomaten, toch zeker in de breedte. Dat wil zeggen, plant ze ongeveer op een halve meter van elkaar en 80 cm tussen de rijen indien meerder rijen. Er staan wel drie stengels per plant, maar per plant is er evenveel plaats nodig als bij tomaten. In de hoogte zijn ze net iets minder, bij een gelijke groeiduur van tomaten. Maar groeien wel hoger en krachtiger dat paprika. Reken in de hoogte op maximaal 1,50 m. Er staan dus drie stengels per plant, je kan de plant ongeveer snoeien en behandelen zoals in het artikel
  aubergine dieven en aanbinden
  Dit alles geldt voor de normale, grootvruchtige soorten. Er zijn ook mini-aubergines in verschillende vormen, die hebben dan minder plaats nodig.

 3. graag had ik geweten of da aubergineplant groot komt ,breed of die kan groeien als tomaten planten vind nergens een foto ervan als voorbeeld
  dank u vooraf marie

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)