Overal is de oogst van de aardbeien in open lucht goed en wel van start gegaan.
Gelet op het zeer warme weer is het absoluut noodzakelijk om de aardbeien dagelijks water te geven. De hitte is uitzonderlijk groot en zonder voldoende vocht blijft de aardbei niet alleen te klein, maar zijn ze ook minder lekker en worden ze taai. Vooral de planten met minder goede wortels dreigen met dit weer onderuit te gaan.
Oogst de aardbeien ‘s morgens vroeg, dan zijn ze het sappigst!

Deze artikels over aardbeien verdienen alvast een plaatsje bij uw favorieten!
Aardbei de teelt
Aardbei vervroegen van de teelt
Aardbei teeltzorgen na het eerste oogstjaar
Aardbei zelf plantjes opkweken
Aardbei groei en bloei verlate teelt

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  24 reacties aan “Aardbeien water geven”

Reacties (24)
 1. bedankt voor de inlichting en de beste groeten jean

 2. Hallo,
  Mijn aardbeien staan in lange bloembakken. Ze ontwikkelen heel goed blad, krijgen enorm veel uitlopers, maar de aardbeien zijn piepklein. Ik weet helaas niet welke soort ik heb, maar ik had gehoopt op grotere aardbeien. Met wat heb ik te maken 🙂 ?

  • Ik heb ook aardbeien in bloembakken.
   De uitlopers haal ik allemaal weg, tenzij je een nieuw plantje wil, dan laat ik er 1 per plant zijn gang gaan. Van de trossen haal ik alle nieuwe bloempjes weg zodra er 3 of 4 bloemen bevrucht zijn en dus piepkleine groene aardbeitjes geworden zijn. En veel water geven, af en toe wat mestkorrels erbij.
   Op 2 a 3 plekken in de bloembak (hangt van de maat bloembak af) heb ik een plastic bloempotje doorsnee ca 10 cm in de grond gedrukt, daar doe ik mestkorrels in en giet daar het water in. De rand van het bloempotje is nog net boven de grond.
   De mest en water komt dan waar het zijn moet, bij de wortels, en smelt in verloop van tijd. Ik hou de planten in de gaten, om bovenop de grond water bij te gieten. Als het heet weer is, begin ik vroeg in de morgen, en giet vaak over de dag verdeelt.
   Om de aardbeien zelf te eten hang ik er een vitrage overheen, die ik bij Ikea heb gekocht, zeer goedkoop.
   Dit is een samenvatting van allerlei tips die ik op deze site gevonden heb en er zitten heel grote lekkere aardbeien aan Ik heb beide soorten.

   • Geweldig Els ! Ga dit onmiddellijk toepassen en als ik dan van mijn aardbeien ga smullen denk ik aan jouw raad. Bedankt.

 3. jean.
  de vruchten droog houden lijkt mij het beste dus gieten tussen de rijen. dit om de vruchten te sparen .
  m v g.
  fil.

 4. bezit een 100 tal aardbeiplanten voor het ogenblik in volle bloei heb stroo tussen de rijen gelegd moet ik tussen de rijen gieten of gebruik maken van een spoeier die mijn halve tuin bereikt ?

 5. OK, bedankt Monique

 6. Ik denk dat er een stukje van het label zal weg zijn,deze aardbeien zijn nml. Korona,ik heb ze ook gezien in de Lidl

 7. Moeder heeft van de week aardbeienplantjes gekocht bij de aldi of Lidl, met als naam KONA
  Kent er iemand deze aardbei en welke zijn zijn eigenschappen
  Thx
  RobC

 8. Hallo, je kan ze ook laten staan voor stekjes, geen enkel probleem.

 9. Goedenavond
  Mijn aardbeien staan in open lucht en hebben heelwat uitlopers,3a4 per struik Ik had er graag gehouden voor stekjes De struikjes zijn jongen van eind vorig jaar
  Bedank voor het snelle antwoord en e-mail
  Dany

 10. Eigenaardig.
  Staan de aardbeien in open lucht?
  Misschien slechts een paar uitlopers of toch heel veel en lange uitlopers?
  Je mag ze ook wel verwijderen als je ze niet gebruikt voor stekjes, maar het wordt normaal niet gedaan. Omdat er voor de pluk ook nog niet veel uitlopers zijn. Tenzij dat het er nog zijn van vorige nazomer.

 11. Hallo
  Ik heb een vraagje Mijn aardbeien(elsanta)hebben nu al lopers en de aardbeien moeten nog rijpen Is dit normaal of wat zou ik moeten doen????
  Alvast bedankt

 12. Beste Dany
  Elsanta is een junidrager, dat wil zeggen, bloeit één maal per jaar en draag één maal vrucht per jaar. Doordragers bloeien en dragen vrucht de hele zomer, vanaf juni tot eind september.
  Als het Elsanta is zal je de bloemen moeten laten zitten en zo snel mogelijk de planten de ruimte en grond geven om verder te groeien, liefst in de kas of in een grote/kleine plastic tunnel. Het is nog wat te vroeg om nu bloeiende aardbeiplanten buiten te zetten (nachtvorstgevaar)
  groetjes
  Luc

 13. dag Luc
  Ik heb je gisteren gemaild ivm vroegtijdige bloei
  Mijn ras dat ik heb heet ELSANTA
  Sorry voor mijn domme vraag maar wat bedoel je met
  junidragers of doordragers????
  Alvast Hartelijk Bedankt

 14. Hallo Danny
  hangt ervan af welk ras het is : junidragers of doordragers? Bij doordragers kan je bloemen best verwijderen. Om zo eerst meer blad te hebben.
  Maakt toch steeds nieuwe trossen de hele zomer lang. Junidragers kan je best niet wegdoen, maakt geen trossen meer bij! Deze planten in grotere potten en in de kas houden tot het vorstgevaar geweken is.
  Weet je de naam van het ras? Of de afkomst van de planten?
  groetjes
  Luc

 15. Vraagje:Mijn aardbeien hebben een vroegtijdige bloei
  Wat kan of moet ik ermee doen (Ze staan nog in potjes)
  Hartelijk dank!!!!!

 16. Hallo Dick
  inderdaad koraalalgenkalk of zeewierkalk is een zacht werkende kalksoort en bevat veel mineralen.
  Toch durf ik het niet aanraden bij aardappelen omdat de kalk ook kan zorgen voor schurftvlekken op de aardappelknollen. Vlak voor een teelt van aardappelen mag je de grond niet bekalken.

 17. KORAALALGENKALK spuit ik ook in het voor en najaar op de fruitbomen en bessenstruiken, bramen ja alles ten eerste is het tegen ongedierte, het groen op bomen en takken van de struiken gaat het regenen komt het op de grond terecht en is het een goede bemesting, bestaande uit koraal en algen uit de zee. ook de aardappelen groeien perfect en had geen last van schimmelziekte.

 18. In Nederland op de klei in de Flevopolder kweek ik ook aardbeien. Ik geef iets koemestkorrels en spuit een paar keer tegen ongedierte met daarbij (tesamen) KORAALALGENKALK de ervaring van enkele jaren is een grote oogst in grootte maar vooral een betere smaak

 19. Dag Jan, de teeleisen zijn grotendeels gelijklopend.
  Soms zijn er wel heel veel bloemen en wordt er daar wat in gesnoeid, vooral in het voorjaar als de planten nog niet genoeg blad ontwikkeld hebben. Verder vragen aardbeien in pot vrij veel water, en groeien ze best in een luchtig potgrondmengsel.
  Er is op GroentenInfo al een artikel over verschenen, meer info over vruchtsnoei en potgrondmengsel vind je in dit artikel over doordragers in pot

 20. Geachte,
  Ik kweek doorlevende aardbeien in bloempotten op het terras. Kan ik daarvoor dezelfde teeltwijze gebruiken als beschreven voor gewone aardbeien?

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)