Een klimaatbox voor juiste temperatuurmeting (Tomaten telen met Herman)

Dit artikel werd geschreven door Herman. Wie Herman is en welke artikels hij al geschreven heeft vind je op http://herman.plantaardig.com.
Hoe de temperatuur meten in de volle zon van een kas? Een thermometer die in de zon hangt geeft veel te hoge temperaturen aan. En schaduw is er zeker in het voorjaar, als de planten nog jong zijn, niet te bespeuren. Herman geeft in dit artikel een goede doe-het-zelf oplossing voor dit probleem. Op professionele bedrijven hangt de elektronische temperatuurmeter in een witte ‘klimaatbox’, die verlucht wordt met een kleine ventilator. De witte kleur verhindert de opwarming van de klimaatbox en de ventilator zorgt voor toevoer van lucht buiten de klimaatbox.

Klik op de foto’s om te vergroten.

schaduwhokje schaduwhokje2 schaduwhokje3

Herman schrijft :
“Omdat verschillende malen de min-max thermometer in de serre abnormaal hoge temperaturen noteerde, vermoed ik dat rechtstreeks invallende zon de meting foutief beinvloedt.

Vandaar het idee om een schaduw-hokje te maken om de thermometer (en eventueel vochtigheidsmeter of draadloze weerstation-eenheid) in te plaatsen.

Met een minimum aan materiaal (en kosten) vervaardig ik het schaduwhokje. Dit met behulp van witte geperforeerde unalit(karton)-plaat (zie evt brico), plastiek hoekmouluren,enkele latjes,gepaste vijsjes,een stuk pvc electriciteitsbuis(5/8″) en een betonijzer. Dit heeft een diameter 12 mm past precies in het stukje electriciteitsbuis,om het bakje op gewenste plaats en hoogte in de serre te installeren).

De schaduwbox geeft,voor zover ik het reeds kan beoordelen nu,minder grote schommelingen(de hoge toppen van 50°C en meer zijn er af).De witte plaat reflekteert goed het zonlicht;de gaatjes en de openingen boven en onder zorgen voor een zachte luchtcirculatie.”

Dit bericht werd geschreven door Herman. Wie Herman is en welke artikels hij al geschreven heeft vind je op http://herman.plantaardig.com In dit artikel geeft Herman een oplossing voor een veel voorkomend probleem.


Reacties

10 reacties op “Een klimaatbox voor juiste temperatuurmeting (Tomaten telen met Herman)”

  1. Herman avatar
    Herman

    Nogmaals bedankt voor de info Danny.Je hebt er goed werk van gemaakt.De potten zijn ruimer dan deze welke ik zal ingraven in de kasgrond nl 15 liter.Aangezien ik voorzie dat de beworteling de volledige pot zal willen te buiten gaan,heb ik grote 6 grote gaten van 4,5 cm geboord met een klokboor(werkt perfekt).De wortels gaan dus,indien nodig,kunnen verder doorgroeien onder de pot.Op het einde van de rit zal wel blijken of die gaten echt nodig waren maar kwaad kan het niet.In uw geval van buitenteelt kunnen de gaten in de bodem veel kleiner zijn,ze hebben als enige funktie van water opslorping tot in de wortelkluit mogelijk te maken.
    Als er nood is om andere details te bespreken(je bent al “goed bezig” blijkbaar),aarzel niet.We(Luc en mijzelf) zijn steeds beschikbaarom te helpen.
    Met vriendelijke groe(n)ten,
    Herman…

  2. danny avatar
    danny

    ja beste herman er zijn wel degelijk gaten in de potten ,ik maak er steeds 4 of 5 met een diameter van 10 mm afhankelijk van de grootte van de potten ,de bakjes waarin mijn potten staan en waarin ik ze water geef hebben een opkant van 6 cm zodat niet de hele wortelkluit in het water staat . Mijn tomaten staan in L vorm tegen de gevel van ons huis richting zuid en oost min of meer uit de wind als het eens regent of onweert elke week verplaats ik ze eens zodat ze allen kunnen genieten van de middagzon

  3. Herman avatar
    Herman

    Hartelijk dank Danny voor uw info.
    Het vraagje omtrent de gaten in de bodem van de potten is
    nogal belangrijk.Zijn er gaten in de bodems(hoeveel,hoe groot)en heb je er zelf nog bijgemaakt?
    Mvg.
    Herman…

  4. danny avatar
    danny

    beste Herman ,
    De potten die ik gebruik varieren een beetje op grootte de grootste zijn ongeveer 25 liter en de kleinste ongeveer 15 liter ,de grote gebruik ik voor vleestomaten en andere grote soorten ,de kleine voor kerstomaatjes en minder grote soorten zoals trostomaten,bij het rooien zijn de wortels over gans de potten verdeeld ,voor hergebruik na de oogst bv voor bloemen of andere planten moet ik wel de grond die ik van de wortels kan afschudden goed zeven. Ik haal tot 5 trossen per plant en geef gewoonlijk om de week eens water langs boven doch nooit op de plant zelf ,altijd aan de voet.Zoals eerder vermeld staan mijn potten in plastiekbakjes van ongeveer een zestal liter die ik om de 2dagen eens bijvul ,bij erg warm weer kan het zijn dat de bakjes eens droog staan maar dat kan geen kwaad ,enkel als je ziet dat de plant de bladeren laat hangen dringend water geven.Zelf kweek ik elk jaar enkele plantjes Golden sunrise (gele tomaten ) en Roma halfronde rode tomaten ,niet te groot maar erg lekker.Ik koop ook wel eens enkele plantjes op een plantenbeurs of zo en heb ook een vriend die elk jaar zo een 70 tal soorten kweekt van groene ,gele ,oranje ,rode tot zelfs zwarte tomaten ,daar haal ik dan ook enkele plantjes meestal vleestomaten en kerstomaatjes.

  5. Herman avatar
    Herman

    Danny,toch nog een paar vraagjes:
    -hoe groot zijn uw potten(liters) en zijn er grote
    gaten in-of bijgemaakt?
    -hoe ver zijn ze beworteld op het moment van rooien?
    -hoeveel bruikbare trossen kun je gemiddeld kweken?
    -geef je dan nooit water langs boven?
    -enig idee hoeveel water je geeft per gietbeurt?
    -gaat het hier over courante tomatenrassen?
    Uw kweek is,gezien de planten bijna nooit hemelvocht
    krijgen,een beetje met de kweek in de serre te vergelijken,alleen kunnen daar de temperaturen hoog oplopen en is er bijna geen wind.Zijn uw planten dan nooit afgeschermd tegen de wind?
    Tot zover de vragen.Bij voorbaat reeds dank voor uw
    bereidwillige medewerking.
    Groetjes.Herman…

  6. danny avatar
    danny

    reactie op de feedback van Herman

    de potgrond die ik gebruik is universele potgrond van brico , als de potgrond in reclame staat koop ik steeds een zak of 20 en kan daarmee toch een 30 tal potten voor tomaten en enkele voor paprika s en geraniums vullen .Ik gebruik nooit 2 jaar na mekaar dezelfde potgrond ( om ziekte s tegen te gaan ) en ook steek ik in iedere plant een stukje koperdraad tegen de tomatenplaag ,dit is nog een overblijfsel van mijn grootvader zaliger die vroeger steeds de mooiste tomaten uit de buurt had. Als bemesting gebruik ik speciale meststof voor tomaten van aveve te beginnen bij het verplanten 1 maal per maand en zodra er kleine vruchtjes opkomen om de 14 dagen een beetje bijmesten . Als steun gebruik ik rieten stokken doch als de planten ongeveer 1 m hoog zijn span ik een touw dat ik vastmaak aan de voet van de plant tot tegen het plafond van de oversteek rond ons huis waar ik oogvijzen in heb gedraaid . Dit omdat de potten gemakkelijk omwaaien als er eens veel wind is .
    Als er nog vragen zijn beantwoord ik deze met veel plezier

    Groetjes Danny

  7. Herman avatar
    Herman

    Hallo Danny,
    Bedankt voor uw feedback.
    Dit is zeker een goede tip voor wie een tomaten-buitenteelt voor tomaten opzet.Verdere informatie omtrent
    de gebruikte potten,grondmengsel+basisbemesting,bijbemesting enz enz mag je steeds opsturen(via email naar Luc Dedeene),mogelijks kan hij dat een plaatsje geven op de website.
    De test die ik voorbereid is uiteraard verschillend en gaat over het ingraven van grote potten(15 liter) in de serregrond(die reeds te lijden heeft van bodemmoeheid).Wie nuttige tips hierover denkt te hebben mag die altijd opsturen.
    Met vriendelijke groe(n)ten.
    Herman…

  8. danny avatar
    danny

    Beste Herman

    over ervaringen met tomaten kweken in potten heb ik reeds een zestal jaren heel goed resultaat het is makkelijk om water te geven ,ik zet er een vierkant bakje onder en vul dit om de twee dagen aan ,om te bemesten is het ook ideaal ,een kleine plant geef je ietsje minder dan een grote plant ,je kunt de planten op een plaats zetten waar veel zon komt en zo mooiere vruchten bekomen ,is er een plant waarvan je denkt “oei deze gaat ziek worden ” neem gewoon de pot er van tussen en zet hem ver genoeg van de andere planten om besmetting te voorkomen . Ik moet er wel bijzeggen dat wij rond ons huis een oversteek hebben van bijna een meter en ze dus steeds droog staan als het regent

    Groetjes Danny

  9. paul avatar
    paul

    HOE praktische WAMWATERBEHANDELING TOE PASSEN OP ZADEN EN BOLLEN?VOOR EEN NATUURLIJKE ONTSMETTING !!!

  10. […] telen met Herman in 2007 Deel 3)Tomatenplanten te groot? (Tomaten telen met Herman 2007. Deel 4)Een klimaatbox voor juiste temperatuurmeting (Tomaten telen met Herman)Vanaf de 4de bloemtros tot eerste oogst (onder glas) (Tomaten telen met Herman. Deel 5)De […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.