peulenontdraden

Juni is de erwten- en peulenmaand bij uitstek. (foto : peultjes toppen en “ontdraden”)

Wie een eigen groentetuin heeft, met erwten en peulen,  kan zich gelukkig “prijzen”. Dat is zowat het besluit van Nick  Trachet in zijn rubriek Culinair ontdekt op Brusselnieuws.be. Doperwten en sluimerwten moet je echt wel dagvers eten!

Doperwten
Nick komt ook tot het verrassende besluit dat gedopte erwten 13,5 euro per kilogram kosten. Gelukkig doet hij er meteen een tip bij om ook de lege peulen nog te kunnen gebruiken. Hoe Nick tot die verrassende vaststelling komt dat doperwten eigenlijk 13,5 euro per kilogram kosten lees je in dit citaat.

Peulen
Ook peultjes kosten best veel. In juni toch zeker 10 euro per kilogram leert mij wat opzoekingswerk. Want zelf koopt een moestuinder die natuurlijk nooit. Een snelle rekensom : 10 m² sluimerwten (peulen) brengen minstens 10 kilogram op. Dit is dus 100 euro opbrengst voor 10 m² peulen. En die kun je zeker zaaien met één pakje zaaizaad van 100 gram (400 zaden). 2 tot 2,5 euro investeren brengt u binnen de maande een kapitaal van 100 euro! Uw aankoop van  de Groente & Fruit Encyclopedie is zo wel heel snel terug verdiend 🙂

Anderzijds is het wel heel logisch dat de prijs per kilogram van erwten en peulen hoog ligt. Er is immers heel wat arbeid nodig voor het plukken van een kilo erwten en daar komen nog de teeltwerkzaamheden bij.

Citaat uit de rubriek Culinair ontdekt op Brusselnieuws.be.:

Wie Edward Bunyard, Brits levensgenieter en vooraanstaand lid van de machtige Britse tuiniersvereniging NHS schreef schreef in de eerste helft van de vorige eeuw: “Om te zonnebaden moeten we ver reizen, maar erwtjes zijn nergens zo goed als thuis.” Hij vermeld ook het ultieme geheim  van goede erwtjes: versheid. “Alleen wie een tuin heeft, kan ze eten zoals dat moet: onmiddellijk na de pluk!” Enkele uren al beroven de erwt van haar heerlijke versheid.

Wat een trompetterend argument voor groenten uit eigen tuin!

Aangezien ik geen tuinderambities heb, moest ik voor een compromis gaan. Verse peulen van de markt. Ze zagen er behoorlijk vers uit (dat ziet men aan de steeltjes, hoe minder verlept, hoe verser). Ik schrok wel van de prijs: 3,50 euro per kilo. Dat is bijna zoveel als een bot asperges.
Maar dan begint het pas. Het moeilijkst is om eraf te blijven. Ik popte een peul open (een grappige bezigheid) op weg naar huis en proefde een rauw erwtje. Hééérlijk. Eigenlijk hoeven die niet eens gekookt te worden. Terug in de keuken heb ik ze dan snel gedopt. Er waren er bij die al wat groot en zelfs gelig begonnen te worden, andere waren nog minuscuul.
Het doppen verliep vlot, en al snel lag er een hoopje erwtjes op het aanrecht. Met nadruk op hoop-je. Wat zielig, van mijn hele kilo bleef amper 260 gram over. Dat is minder dan na het pellen van een kilootje garnalen. Mijn handgepeulde erwtjes kostten dus 13,50 per kilo, zonder arbeidsuren. Over luxevoedsel gesproken!

Meer prettige info over erwten en hoe je de lege peulen nog nuttig kan gebruiken lees je in het artikel op Brusselnieuws.be, klik hier

Lees meer over de teelt van erwten op Plantaardig.com.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  11 reacties aan “Verse doperwten kosten 13,5 euro per kilogram”

Reacties (11)
 1. als we de uren en kosten gaan berekenen dan kan je beter naar de groenteboer gaan
  maar als je iets lekkers en vers wil eten dan moet je het toch echt zelf verbouwen zo vers en lekker kan je het niet eten zelfs niet in de duurste eet gelegenheden
  en je ben lekker bezig goed voor de spieren [ kost minder dan een sport school ] en je ben buiten bezig

 2. Vanaf wanneer kan je erwten beginnen planten???
  En tot wanneer kun je ze nog planten?
  ( Ik heb erwtjes geplant ui thet konijneneten en ze zijn uitgekomen!!! Maar ik denk dat ik een beetje te laat ben om nog erwten te kunnen oogsten , Het is begin juni, ze zijn nog maar een week geplant en zijn nog maar enkele centimeters groot. Lukt het dan nog ???

  mvg Toon

  • Beste, erwten zaai je best in april of ten laatste begin mei. Bij een koele zomer zal uw teelt wel lukken. Maar bij een normale, warme zomer doen erwten het niet zo goed. Wat niet wil zeggen dat het helemaal zal mislukken. Ik vrees vooral voor meer ziekten en plagen, met als voornaamste bladluizen, witziekte, en erwtenkever.

 3. beste rik ,kan je me niet wat uitleg verschaffen voor het telen van handgeplukte boontjes?hoeveel kg kan je per uur plukken en hoe worden deze verpakt ?het is zo ik woon in roemenie en we denken er aan handgeplukte boontjes te telen omdat hier de loonkost heel veel scheelt invergelijking met belgie.weet je toevalig niet wat tegenwoordig in de veilingen wordt betaald voor een kg handgeplukte boontjes?en hoeveel kg moet je kunnen leveren aan de veiling?we hopen hier wat arbeidsplaatsen te kunnen creeren .het moet natuurlijk rendabel zijn he.met vriedelijke groeten .piet

 4. Hallo Jan,
  Ik zaai de peulen wanneer het me uitkomt, zo eind november, begin december, tegen de buitenrand van de onverwarmde serre. De peulen zaai ik vrij diep om ze tegen strenge vorst te beschermen. Ik dek ze niet af. Zij komen dus niet uit in de winter. Aan het einde van de winter is het, bij zonneschijn, al spoedig overdag aangenaam warm in de kas en de peulen lopen dan uit. Zij groeien dan in een hoog tempo. Van nachtvorst blijken ze weinig hinder te ondervinden. Het resultaat is heerlijke peulen of doperwten, heel lang voordat ze beschikbaar zijn vanuit de tuin.
  Wellicht ter aanvulling: ik tuinier in Hongarije, waar de winters door het landklimaat zeer lang en streng kunnen zijn, terwijl de overgang naar het warme voorjaar meestal maar kort duurt.

 5. beste joop,
  als je de peultjes zo vroeg zaait, hoe groot zijn die dan ongeveer net voor het ingaan van de winter?,,,is de serre verwarnd (eventueel om vorst buiten te houden) of worden de plantjes afgedekt?

  mvgr. Jan

 6. Een makkelijke methode om vroeg erten en peulen te bekomen is ze einde herfst, novmber/december in de kas te zaaien. Ik zaai een rijtje Sugar Snaps (suikererwten) aan de rand, waar de grond vochtig blijft. Heel vroeg in het seizoen hebben we al overheerlijke peulen, suiker erwten en daarna doperwten van dezelfde planten. Een makkelijke teelt die tot nu toe nog nooit is mislukt.

  Overigens lukt dat ook met vroege aardappels.

 7. ik ben biologisch beroepstuinder en heb ook al erwten en peultjes geteeld. Hoeveel kg denk je te kunnen plukken per uur. En dan zijn ze nog niet in de winkel of op de markt. Of heb je je uren er nog niet bijgeteld voor het klaar leggen van de grond, het opzetten van het rijsmateriaal (dat uiteraard ook geld kost), het wieden van het onkruid; het achteraf afbreken van het rijsmateriaal, want dat zijn allemaal zaken die bij die teelt horen en dus ook vergoed te worden. Dan vind ik 3.5 euro voor een kg maar een peulschil (what’s in a name) Je komt dan aan een uurloon als zelfstandige van ongeveer 10 euro per uur. Een garagist strijkt gemakkelijk 35 euro op, een computerspecialist 50 à  60 euro, een electricien 40 euro, idem voor een loodgieter… Geen wonder dat niemand zich nog aan de teelt van erwten waagt, en met de boontjes (handgeplukt) gaat het dezelfde kant op.

  • Dag Rik,

   U hebt volkomen gelijk, de “hoge” prijs heeft inderdaad voor een groot stuk te maken met de tijd die nodig is om deze erwten te plukken. Ik heb dan ook een zin daarover aan het artikel toegevoegd. Verder is het zo dat de prijs voor wie voedsel produceert dikwijls beschamend laag is, soms zelfs niet rendabel. Dit blijkt echter niet altijd in de handel en grootwarenhuizen, want die nemen daarentegen steeds een ruime marge. Waardoor het voor de consument niet altijd duidelijk is of de groenten op een bepaald moment goedkoop of duur zijn bij de tuinder.
   vriendelijke groeten
   Luc

 8. beste,

  dit jaar als experiment op 26 feb. lage dorperwten een nacht laten weken en daarna uitgeplant in potjes à 3 zaden per potje, op 25 mrt uitgeplant in de serre…net op tijd eind april om plaats te maken voor tomaten, en paprika maar intussen wel al genoten van lekkere erwtjes op een plaats die anders misschien wel eens leeg zou hebben gestaan. zeker het proberen waard… wat zouden die toen gekost hebben?

  mvgr.Jan

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)