Courgette_bestuivingDat er bij courgettes zo nu en dan een misvormde vrucht ontstaat is moeilijk te vermijden. Ook rot aan het uiteinde van de vrucht zal iedereen die ooit al courgettes teelde wel eens gezien hebben. Het is zaak te voorkomen dat er te veel misvormde of rotte vruchten ontstaan. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het komt dat vruchten misvormen en rotten. Daarna wordt stap voor stap met foto’s uitgelegd hoe je zelf handmatig een courgettebloem kunt bestuiven.

Bijen, hommels en andere insecten zorgen voor de overdracht van het stuifmeel van de mannelijke bloemen naar de vrouwelijke bloemen. Dit moet altijd ’s morgens vroeg gebeuren omdat courgettebloemen na de middag verwelken. Bij minder goed weer vliegen er ’s morgens soms niet voldoende insecten en verloopt de bestuiving niet goed.

Als er geen bestuiving is van de stamper van de vrouwelijke bloem kan er ook geen bevruchting van het vruchtbeginsel plaats vinden. Er is dan ook geen zaadvorming. De zaadvorming stimuleert de vrucht om uit te groeien. Zonder zaadvorming groeit de vrucht slechts een heel klein beetje. Het gedeelte bij de steel groeit nog wat uit, terwijl het uiteinde van de vrucht dun blijft. Het is beter niet te wachten op de uitgroei van deze vruchten, verwijder ze onmiddelijk. Zo komt er extra groeikracht vrij voor de plant en zullen er makkelijker nieuwe vruchten gevormd worden.

Watergebrek kan ook een oorzaak zijn van misvormde vruchten, maar dan moet het toch wel extreem droog zijn.

Courgette_misvormd Een misvormde courgettevrucht, let op het smalle uiteinde.

Courgette_rot Rot begint steeds aan het uiteinde van de vrucht.

Samengaand met een slechte vruchtuitgroei zien we dikwijls ook dat de punt van de vrucht aan het rotten gaat. Het gaat meestal om grijs schimmelpluis. Het is de schimmel Botrytis cinerea die ook bij veel andere (vrucht)groenten wel eens voor problemen kan zorgen.

Ook bevruchte courgettes kunnen rotten. Bij vochtig weer ontstaat een schimmel op het verdroogde bloempje dat aan het uiteinde van de vrucht overblijft. Deze schimmel kan dan, bij koude en vochtige omstandigheden, de punt van de vrucht aantasten. Zo’n vruchten moet je onmiddellijk verwijderen.

Courgette_verdroogde_bloem foto : de verdroogde bloem aan het uiteinde van de vrucht kan bij vochtig weer makkelijk rotten en dan ook de vrucht besmetten.

Vrees je dat er de vruchtzetting niet goed zal zijn, dan kan je best handmatig bestuiven. Je brengt dan zelf het stuifmeel van mannelijke naar vrouwelijke bloemen over. Zeker als je maar twee of drie courgetteplanten hebt is deze werkwijze aan te raden. Hoe je de bestuiving van courgette best aanpakt zie je stap voor stap op de volgende foto’s.

fotoreeks Een handje toesteken bij de bestuiving van courgettes.

Courgettebloem_mannelijk Een mannelijke bloem, onder de bloem is enkel het bloemsteeltje te zien.

Courgettebloem_vrouwelijk Een vrouwelijke bloem, te herkennen aan het vruchtbeginsel onder de bloem.

Courgettebloem_mannelijk_bestuiving Ontdoe de mannelijke bloem van de kroonblaadjes.

Wrijf voorzichtig met de meeldraden tegen de stamper van de vrouwelijke bloem. Er is voldoende stuifmeel om zo een drietal bloemen te bestuiven.


Lees ook het uitgebreide artikel over de teelt van courgettes.

  26 reacties aan “Bestuiving en bevruchting bij courgettes is belangrijk om misvormde en rotte vruchten te voorkomen”

Reacties (22) Pingbacks (4)
 1. @Cora,
  Zoals je zelf aangeeft ligt het inderdaad aan de bestuiving. De reden is dat je maar een plant hebt staan. Courgettes doen aan kruisbestuiving, je hebt minimaal 2 planten nodig. Als je zelf bestuift gebruik dan een mannelijke bloem van een andere plant. Jammer wordt dit niet vermeld in het artikel bovenaan, ook niet in het filmpje.

 2. Hallo
  Ik heb een courgetteplant met bladeren maar waar enkel de steeltjes van overbleven heb de plant uitgedaan en een andere gezet en afwachten dus.
  Nu heb ik gezien dat er van verschillende planten precies de bloemen afgegeten zijn en het steeltje alleen overblijft met als gevolg dat ik geen vruchten zal hebben wat zou dat kunnen zijn. Zouden die bloemen
  opgegeten worden van één of ander dier?
  dank voor een antwoord.
  Antoine

  • Dag Antoine
   de mannelijke bloemen staan op vrij lange stelen. Al na één dag vallen ze daarvan af. Ze blijven maar open tot de middag.
   Ik denk dat het dat is wat je ziet, de overgebleven stelen van afgevallen mannelijke bloemen.
   De vruchten moet je bekomen van de vrouwelijke bloemen, deze staan dichter bij de stam en hebben onder de bloem al een verdikking, de aanzet van de courgette-vrucht.

   groetjes
   Luc
   http://groenten-boek.plantaardig.com

 3. @dinie
  Ik had uw berichtje even uit het oog verloren. Maar hoogstwaarschijnlijk is het een virus. Dat ik ook al in particuliere tuinen zag. Geen remedie mogelijk.
  Hierbij het citaat uit dit artikel over ziektes bij courgettes
  Watermeloen mozaïek virus – WMV
  Uit analyses is gebleken dat de grote virusproblemen die er waren in het najaar van 2006 toe te schrijven waren aan het WMV, vroeger WMV2 genoemd. Net zoals CMV belemmert WMV de groei van de plant. Op de bladeren komt een groenige mozaïek voor en de gebieden rond de hoofdnerven zijn vaak donkerder gekleurd.
  Ter hoogte van de nerven kan het blad opvallend langer uitgroeien. De geïnfecteerde bladeren ontwikkelen zich ongeveer tot de normale bladgrootte.
  De plant kan bossig uitgroeien doordat de stengels verkorten. De geïnfecteerde vruchten vertonen kleurbrekingen en/of vervormingen door knobbelige verhogingen op de vruchten. !Bij gele vruchten
  kunnen er op de vruchten groene stippen
  voorkomen.

  mvg
  Luc Dedeene
  http://groenten-boek.plantaardig.com

 4. Wat betreft de vraag over de voeding van courgettes. Ik heb dit jaar voor het eerst courgettes geplant en ik heb er 2 in Mel’s Mix (google maar even) gezet en die deden het vortreffelijk. Heb pakweg 9 courgettes gehaald. Een courgette in gewone tuinaarde bleef klein en gaf me ca 5 vruchten

 5. Ik heb meerdere courgetteplanten, ze doen het allemaal erg goed en heb al veel vruchten kunnen oogsten. Nu merk ik alleen dat deze laatste 2 weken bij mijn Gold Rush courgette dat de courgette niet meer mooi geel is, maar er allerlei groene “deukjes” in komen/zitten.
  Houdt dit nu in dat de plant “op” is? of ligt dit aan iets anders?

  thx!

 6. Wilt u zien hoe de courgette groeit, bestuift wordt, volg dan deze link dan krijgt u hiier een leerzaam filmpje over.
  Erg handig misschien.
  http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20030108_courgette01

 7. Ik heb 1 courgette op het zuiden staan met links op 2 meter een haag. De zon staat daar vanaf 11.00uur tot laat in de avond. Echter de plant heeft alleen vrouwelijke bloemen en na verloop van tijd rotten alle courgettes inderdaad weg. Dacht nog dat de grond misschien te nat was maar we hebben toch een prachtig voorjaar gehad. Er zitten heel veel vruchten aan maar heb nog niet een courgette groot gekregen. Denk toch dat het aan de bestuiving ligt. Is voor de 1ste keer dat ik courgette heb geprobeerd en denk dat het hier bij blijft. Heb ook compost gegeven. Kan ik nog iets doen?

 8. Hallo Luc,

  Bedankt voor het antwoord. Ik begon me er toch wel een beetje zorgen over te maken want normaliter zijn courgettes wel zo’n beetje de gemakkelijkste groente en nu wil alles produceren behalve de courgettes. Wellicht is het toch wat aan de warme kant voor ze. We wachten af.

 9. aan allenik was voor de middag even een toertje gaan maken naar een paar tuinvrienden en bij de tweede halte was ik in mol-ginderbuiten op een bepaalt ogenblik viel mijn oog op een courgetteplant heel licht van blad(dus lichtgroen)misschien wel met twintig bloemen aan doch enkelmannelijke bloemen aan de andere zijde van zijn zaaibed op zes meter stonden twee planten wel met mannelijke en vrouwelijke bloemen en met courgette.hoe verklaart men dat?waarom een plant met enkel mannelijke bloemen.?mvg fil6/07/0917.00u

 10. Beste Theo,
  gewoon even geduld hebben,waarschijnlijk heeft het ontbreken van vrouwelijke bloemen te maken met de warmte. Er zijn altijd wel periodes met minder vrouwelijke en/of minder mannelijke bloemen. Dit komt zeker goed.
  vriendelijke groeten
  Luc
  http://groenten-boek.plantaardig.com

 11. Hallo Billy

  dat de courgettebloemen afvallen is perfect normaal hé.
  Courgettebloemen bloeien maar één (voormid)dag!
  De mannelijke bloemen vallen volledig af. Van de vrouwelijke bloemen blijft het vruchtbeginsel staan en groeit eventueel uit tot een courgette. Wil je, als je slechts twee planten hebt, zeker zijn dat de bloemen bevrucht worden, pas dan de methode toe zoals hierboven met foto’s uitgelegd.
  Bekijk ook eens deze video. Daar zie je hoe de kwekers bestuiven met een kwastje!

  vriendelijke groeten
  Luc
  Zeer interessante video :

 12. beste BILLY

  heb je de informatie gelezen bij groenteninfo http://www.plantaardig.com/groenteninfo/ daar heb je de rubriek (bestuiving en bevruchting bij courgette is belangrijk om misvormde en rotte vruchten te voorkomen) heb je dat gelezen en daar niets gevonden?
  daar is toch een goede beschrijving wat betreft de courgette plant.
  laat dat eens weten. m.v.gr fil

  5/07/09
  22.08u

 13. hi fil,

  could not find the answer i was looking for at the link you sent me as i have been there before!

  this morning i pulled out the last courgette plant as it was not only not producing fruit but it was also covering the cucumber plants that i planted with them!

  i only hope i don’t have the same problem with my cucumbers!

 14. Hallo,

  Ik heb hetzelfde probleem als Truike hierboven. Vorig jaar heb ik ook courgettes gekweekt en toen ging alles uitstekend, veel kunnen oogsten. Dit jaar echter is het andere koek. Vorig jaar had ik twee planten aan de oostkant van de tuin (tuin op het zuiden), nu heb ik er twee op de westkant en één op de oostkant. De westelijke planten blijven erg klein en hun blad is lichtgroen. De oostelijke plant ziet er wel normaal uit: grote donkergroene bladeren. Maar alle bloemen zijn mannelijk. Alle knoppen die ik zie zitten zijn ook mannelijk. Tot nu toe heb ik nog niet één vrouwelijke bloem of bloemknop gezien! Is dit gewoon pech, of is er iets aan te doen?

 15. My apologies for writing in English. I read, speak and understand Dutch perfectly but am very bad at writing it. Please feel free to respond in Dutch!

  I have a wonderfully healthy courgette plant on my very small balcony which is producing a healthy crop of beautiful flowers! But that is where it ends! Without having to hardly touch them they just fall off cleanly!Every day I throw away at least three to four blooms!

  Desperate for help!

 16. Ik heb een probleempje met de bloemen van mijn courgette en patissonplanten. Alle bloemen die groeien zijn mannelijke! Er zijn er zelfs stelen bij waar 2 bloemen op groeien. Iemand een tip om vrouwelijke bloemen te laten groeien? De courgetteplanten zijn gekocht, de patissons zelf gezaaide.

 17. Hartelijk bedankt Luc voor uw antwoord. Ondertussen heb ik al verschillende gezonde courgettes geoogst !
  Groetjes,
  chantal

 18. Ik denk dat mijn courgetteplant te weinig voeding krijgt, dus wil ik gaan bijmesten (als dat zo heet?) Het is de eerste keer dat ik ben begonnen met een moestuintje, dus moet alles proefondervindelijk leren. Kunt u mij vertellen wat voor spul ik hiervoor moet kopen en waar ik dat kan kopen. Is deze voeding/bemesting dan ook geschikt voor andere planten? Is er een artikel met tips over alleen bemesting/voeding van de groenten?

  Mvg

  Maaike

 19. fijn artikel, nu weet ik iig waarom die courgettes met een dik begin en een smal einde zo zijn. Ik heb ze nl in een grote metalen ton staan en dacht al dat de hitte van het metaal verhinderd had dat ze daar dik werden.
  hihi. Tja als je het niet weet, ga je redenen verzinnen.

 20. Dit jaar voor het eerst courgetteplantjes gezet om mijn terras. Ze doen het zeer goed. Heb al twee courgettes kunnen oogsten, er zitten er zeker nog acht klaar. Is er iets te doen tegen die schimmelinfectie waar jullie over spreken ? Als de courgette aan het uiteinde rot is (een klein beetje), dan is de rest van de courgette toch nog bruikbaar of niet ? Dank, chantal

  • Beste Chantal
   eigenlijk hoef je niet veel te doen tegen die schimmelinfectie, wel zorgen dat de plant iedere ochtend en na regen zo snel mogelijk kan opdrogen. En geen water geven op de planten, geef ’s morgens water.
   Als de courgette rot is aan het uiteinde zou het wel kunnen dat er smaakinvloed is op de rest van de vrucht. Toch een voldoende groot stuk afsnijden alleszins.
   vriendelijke groeten
   Luc
   vriende

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.