Het artikel “Allereerste Belgische truffel geoogst (Het Nieuwsblad)” dateert van 2 jaar geleden. Misschien komen er binnenkort wel bij. Want je kan nu ook in België “truffelbomen” kopen. Het project leek mij “speciaal” genoeg om op vraag van Christophe dit berichtje te plaatsen. Truffels zijn toch wel een beetje exclusieve groenten. Net zoals champignons. Het zijn immers paddenstoelen. Met dat verschil dat niet alleen de schimmeldraden onder de grond groeien (zoals bij de meeste paddenstoelen), maar dat ook de vruchtlichamen zich ondergronds bevinden.

Christophe, (van www.kitchengarden.be) schrijft:

……Na verschillende aanvragen van klanten heb ik dus besloten om Truffelbomen te verdelen. Ik ben heel trots omdat ik het een heel spannend project vind. Truffelbomen zijn inderdaad een zeer specifieke product en interesseren veel personen.

Nu het product : we verdelen dus truffelbomen die geënt zijn met Zwarte Truffels uit de Périgord (Tuber Melanosporum) of met Bourgogne Truffels (tuber Uncinatum). Puur goud !

We importeren op drie wijzen, ofwel hazelnotenboom, groene eik of Quercus pubescens, de zachtharige eik. Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden voor dit kwaliteitsproduct.

Verkopen zonder raad zou fout zijn, dus raden we een specifieke keuze aan voor België. We raden aan om de Bourgogne truffel op basis van de hazelnotenboom te gebruiken. Dat is wat het best kan werken in ons klimaat. Deze bomen zijn wel gevoeliger voor droogte, hou dan ook rekening met de droogtegevoeligheid van het terrein. Ze geven een vroegere productie dan de eiken. Daarom zijn de hazelnoten truffelbomen aanbevolen door de experten voor onze Belgische klimaat om de beste resultaten te leveren.

Nu iets belangrijk! Onze planten zijn een jaar oud; men zou kunnen denken dat oudere planten sneller resultaat leveren, maar dat is helaas niet waar, een oudere plant zou veel moeilijkheden hebben om zich goed te vestigen in de grond. Zoals ik hoger zei, we willen echt het gepaste product verkopen en zeker niet een product dat “lijkt” mooi te zijn maar weinig kans zou hebben om te slagen. Die eenjarige planten zijn ongeveer 40 à 50 cm groot, beker inbegrepen. Eén truffelboom is voldoende, het planten van meerdere bomen geeft alleen wat resultaat.

De truffelbomen kunnen al een productie leveren vanaf 4 à 6 jaren voor wat betreft de hazelnotenbomen. Men kan de truffels zoeken op drie manieren. De traditionele, met een varken, maar ja, niet iedereen heeft er een thuis. Tweede mogelijkheid, met een hond, dat is het gemakkelijkste, de hond kan wat getraind zijn met een product die bij ons verkrijgbaar is. De derde mogelijkheid zal het meest gebruikt zijn denk ik, dat is zelf zoeken. Als men maar een paar planten heeft is dit heel gemakkelijk, men moet gewoon zorgvuldig zoeken met de hand of wat observeren. Er is inderdaad een heel specifieke vlieg die in cirkels vliegt waar de truffels zich bevinden. En het zoeken is ook een belangrijk deel van het avontuur !
Tuinieren, gastronomie en avontuur onder het zelfde dak…..”

Meer info : www.kitchengarden.be

Dat de truffelteelt of “trufficulture” niet nieuw is, blijkt uit een uittreksel uit het artikel Geweldige truffels…

image “Met de term truffel worden eigenlijk ondergrondse paddestoelen bedoeld. Deze variëren in grootte van een walnoot tot een tennisbal en groeien tussen de wortels van bepaalde bomen. Ze leven in symbiose met de gastheerboom en zouden niet kunnen worden geteeld. Maar truffels zijn wel degelijk te telen en dat worden ze ook. In Frankrijk is het zelfs een bijzonder lucratieve branche: de “trufficulture”. Aan het begin van de 19de eeuw werden in Frankrijk een aantal geslaagde pogingen gedaan om truffels te kweken, met name in Apt, in de Vaucluse, waar men op het idee kwam om eikels te poten die men had geraapt aan de voet van bomen waarvan bekend was dat ze als gastheer dienden voor de truffelsporen.

Dat bleek te werken en er werden grote oogsten binnengehaald. De Fransen, die een fijne neus hebben voor alles wat lekker is, bouwden enthousiast voort op dit succes. Vele hectaren land werden vrijgemaakt voor de teelt en duizenden truffels voortbrengende bomen geplant. Aan het eind van de 19de eeuw besloegen deze bomen een oppervlakte van 750 km² en bereikte de productie met honderden tonnen truffels zijn hoogtepunt.

Dat werd allemaal anders in de 20ste eeuw. Door de industrialisatie en het feit dat de plattelandbewoners massaal wegtrokken, verwerden veel van deze truffelvelden (champs truffiers) weer tot woestenij. De Eerste Wereldoorlog en de daarmee gepaard gaande decimatie van de mannelijke arbeiders lieten op veel plaatsen op het platteland diepe sporen achter. Nieuwe tech nieken gingen verloren en oude truffelvelden waren niet langer productief. De rest is, zo gezegd, bekend. Toen de productie daalde en de vraag steeg, vlogen de prijzen omhoog. Tegenwoordig zijn truffels, naast saffraan, per gram een van de duurste voedingsproducten ter wereld. De grote vraag heeft echter ook geleid tot nieuwe pogingen om truffels en masse te produceren. Zo enten de Australiërs in Tasmanië op grote schaal bomen in met het truffelspoor en begint zich daar een kleine industrie te ontwikkelen. (Bron Geweldige truffels… )

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  10 reacties aan “Truffels kweken. Kan dat?”

Reacties (10)
 1. waar kan ik een boompje koppen met truffel

 2. ik zag laatst een tv programma waarin eikenboompjes met tuinturf en fijngemalen truffel met rijpe sporen werden geplant. Het zou zes tot tien jaar duren voor er truffels geoogst konden worden. Een van de voorwaarden voor resultaat zou echter een kalkrijke bodem zijn. Hoe zit dat? planten met turf in kalkbodem? Wie weet meer?

 3. Hallo,

  ik zit op de hotelschool in koksijde en zou graag wat over truffels weten, zoals veel meer andere producten.
  Ik zou op zoek willen gaan naar een truffel,
  vind je dit in belgie, zo ja waar juist, onder welke boom,… en hoe kan je ze vinden zonder hond?

  alvast bedank
  mvg Niklas

 4. zou ’t mogelijk zijn om een bestaande en gezonde notenboom te besmetten met sporen? hoe zou je dat doen? een op een franse truffelmarkt gekochte truffel fijn maken en dat in de grond bij de wortels injecteren? of vermengen met tuinturf bijvoorbeeld en dat uitstrooien, of kan je een boom alleen besmetten als ie jong is en de wortels dompelen in een bad met sporen? hoe zou je de truffel kunnen aansporen?

  • geloof niet in sprookjes van planten en enten. Wij hebben vorige nazomer 3 WITTE truffels gevonden in limburg,van,104 gr,168gr,en 27gr zo zit het niet ineen; van even te stappen en hopla,Alles moet meezitten ,grond,zon ,schaduw,varkens,honden ; ik heb de eerste gevonden,hoe herken je dat ,wel ik ben in een wijnklub en daar oefen je op geuren, verkopen ?,toen niet,we hebben 2x een feestelijke maaltijd , gehad in een restaurant ,we zijn 66 ,wees blij , 2 kinderen en 2 vrienden weten dit, de kok je bent de 6de persoon die het weet
   mogelijk tot later groetjes pierre

  • Beste

   Bij Mercuri Tartufi kan men de beste verse truffels van Belgie krijgen. Vele top restaurants in Belgie hebben al onze verse truffels ontdekt. Interesse ? Doe maar een mailtje om te zien welke soort er beschikbaar is.

   Groeten

   Mercuri Albano

 5. Hallo,

  Een hobby van mij is koken, ik zou graag een gerechtje willen maken met truffel.
  Waar kan ik truffels kopen? Een kleine truffel van enkele gram? Maar waar vind ik die…..? Kan je die bestellen bij de groetenboer…..?

  Enige suggesties?
  Alvast bedankt!
  joeri

 6. Ik zou ook wel willen weten waar ik zo’n truffelboompje kan kopen en hoeveel het kost. Kan iemand mij hierbij helpen?
  Dank bij voorbaat.

 7. aangenaam ik heb een vraagje over hoe kan ik zo een boompje
  bestellen en aan welke prijs
  het zou me een genoegen zijn om verder te gaan in de branche
  dank bij voorbaat
  Haegeman

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)