Jarenlang werden verse groenten en zelfs fruit in onze restaurants nogal stiefmoederlijk behandeld. Met het bekende verhaal van de twee worteltjes, de drie peultjes en de vier plakjes champignon als extreem voorbeeld. Nu stappen steeds meer jonge topkoks in de voetsporen van Ferran Adrià en Frank Fol als het om het werken met groenten gaat. Voor een deel van hun basisingrediënten kiezen ze heel bewust voor het Flandria-keurmerk, aldus Lava.

Eén van die beloftevolle koks is Bart De Poorter (37), chef-exploitant van het gastronomische restaurant ‘Pastorale‘ in Reet, goed voor één Michelinster. “Verse groenten bieden heel wat mogelijkheden om veelzijdig uit de hoek te komen”, vindt de chef. “Ik hou van het spelen met texturen en smaken”.

De Poorter serveert bijvoorbeeld bloemkool als beetgare miniroosjes, als ‘zalf’ en als schuimpje. Het kookvocht van asperges en rode paprika’s blijkt ideaal voor espuma’s. Zijn purees krijgen aparte accenten door toevoeging van rauwe stukjes groenten, specerijen en kruidenolie. Handige tips die overigens ook door de thuiskok te gebruiken zijn. De Poorter zorgt ervoor dat groenten ook een verrassende plaats krijgen in nagerechten zoals asperge-ijs, cake met gelei van wortelen en gekonfijte venkel met abrikoos.

Sedert vorig jaar runt Wouter Van der Vieren Clandestino, zijn eigen zaak in Haasdonk, een dorpje tussen Antwerpen en Sint-Niklaas. Van Frank Fol, bij wie hij drie jaar aan de slag was, leerde hij zorgzaam omgaan met groenten. Van der Vieren gaat zelfs zover dat hij het hoofdingrediënt kiest volgens het groentegarnituur en niet omgekeerd. “Gooi bijvoorbeeld nooit het kookvocht weg. Dat van asperges laat ik inkoken. Die reductie meng ik dan met gemixte peterselie en natuurlijke gelatine. Op die manier kan ik bolletjes met een diepe smaak maken en serveren als speels garnituur.”

Bepaalde groenten vragen ook specifieke bereidingen. “Neem nu tomaten. Coeurs de Boeufs verwerk ik graag rauw, Barons zijn geschikt voor sauzen en Ministars doen het goed in allerlei hapjes. Prunella’s gebruik ik dan weer graag om te konfijten”.

Bron : VILT – Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw, gebaseerd op het uitgebreide artikel in de nieuwsbrief Flandria juni 2006

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)