Wil de echte Coeur de Boeuf nu opstaan?

InlineRepresentation27898e1b-568b-4624-98ed-b74773cdf1d6[4]

Daar de variatie bij de vier Coeur de Boeuf types die dit jaar 
als proef geteeld werden opnieuw opvallend was, was het leerrijk en nodig om eens dieper te graven in dit tomatentype.

Dit artikel is geschreven in de veronderstelling dat er zoiets als een originele Coeur de Boeuf bestaat en dat er ook een Coeur de Boeuf type Albenga (Liguria) bestaat. De meeste kwekers van heirloomrassen behouden de naam Coeur de Boeuf enkel voor de originele Coeur de Boeuf. Daarvan bestaan er wel diverse regionale types, dikwijls ook genoemd naar die  regio. De andere vallen dan onder het type Coeur d’Albenga. Dit type is dan genoemd naar de Italiaanse stad Albenga of ook genoemd type Liguria (de regio in Italië waar Albenga ligt). Wordt soms Coeur d’Albenga genoemd, of ook wel ook wel Cuore di Bue di Albenga (Liguria) genoemd.

Enkel de originele Coeur de Boeuf heeft de vorm en de grootte van een ossenhart waarnaar de tomaat genoemd is.  Ook inwendig zijn de vruchten van de originele Coeur de Boeuf niet vergelijkbaar met de Albenga-types. De Albenga-types zijn nadrukkelijk peervormig en matig tot sterk geribd. En zijn dus verre van vergelijkbaar met een ossenhart.

Door dit artikel (10 A4 blz., 30 foto’s) krijgt u een beetje overzicht op de wirwar van Coeur de Boeuf tomaten die hetzij als zaad, hetzij als plantmateriaal in de gangbare tuinhandel verkrijgbaar zijn.  Zodat de keuze om wat te telen als Coeur de Boeuf voor u gemakkelijker wordt.

Er is natuurlijk nog altijd de zeer grote variatie aan Coeur de Boeuf types die wereldwijd bij liefhebbers verspreid zijn. Hopelijk kan er ook daar een beter zicht op ontstaan dankzij de reactiebox onderaan dit artikel.

Andere namen voor Coeur de Boeuf zijn  Cuor Di Bue (It.), Corazon de buey (Sp.), Ossenhart (Nl), Oxheart (Eng.). Nog meer synoniemen “Cuor de Toro”, “Oxheart”, “Bull’s Heart”,  “Italian Oxheart” , “Oxheart Giant”, “Bitchyeh Gertzeh”, “Heart of the Bull”,  “Oxheart Giantissima” enz… Allemaal leuk om eens in Google Afbeeldingen in te geven.

1. Coeur de Boeuf tomaten kopen.

1. 1 De Coeur de Boeuf in de groentewinkel.

1.1.1 The Original

De originele Coeur de Boeuf vind je niet in de groentewinkel (laat maar weten als je weet waar die wel te verkrijgen zijn). Deze tomaten zijn glad, niet of lichtjes geribd en hartvormig. De vrucht heeft brede schouders en een smal uiteinde. De kleur is eerder donkerroze zowel buitenkant als binnenkant. De vrucht is bijna niet hol, bevat veel vruchtvlees en heel weinig zaden.
Original : Deze zaadvaste populatie is al meer dan honderd jaar geteeld en heeft waarschijnlijk als oorsprongsgebied Italië.

1.1.2  The New One

 De  “commerciële” Coeur de Boeuf, die aangeboden wordt in de groentewinkels en warenhuizen lijkt helemaal niet op de originele Coeur de Boeuf.  Het gaat hier eigenlijk om Coeur de Boeuf type Albenga. De vruchten zijn peervormig en afhankelijk van het type sterk of matig geribd. De vruchten zijn iets meer hol en bevatten meer zaden. Alhoewel de vruchten aan de buitenkant soms nog wat onrijp lijken en eerder oranje zijn met zelfs wat groenige vlekken soms, is de binnenkant toch al mooi rijp. 
New One : Je zou kunnen stellen dat dit een nieuwe Coeur de Boeuf is die in het laatste decennium door de professionele groentehandel tot leven gewekt is.

1.2 Plantjes kopen van Coeur de Boeuf 

Plantmateriaal van Coeur de Boeuf die je vindt in tuincentra is niet altijd de originele Coeur de Boeuf. Zijn het F1 hybriden die je koopt dan zijn dat altijd tomaten van Coeur de Boeuf type Albenga (zie verder)

De goedkope Coeur de Boeuf plantjes die je ook wel vindt  zijn vrijwel zeker de originele Coeur de Boeuf types. Ze zijn goedkoop omdat het geen F1 hybriden zijn.

1.3. Zaden kopen van Coeur de Boeuf

Zaden van niet-hybriden van Coeur de Boeuf die je vindt in de tuincentra zijn altijd de originele Coeur de Boeuf soorten. De echte Coeur de Boeuf bestaat nog niet niet als hybride (?). Het spreekt voor zich dat je van de originele Coeur de Boeuf zelf zaad kan overhouden.

Koop je hybridezaden van Coeur de Boeuf (voorlopig heb ik enkel weet van verkrijgbaarheid van deze bij Vlaams Zaadhuis) dan zijn dat altijd tomaten van Coeur de Boeuf type Albenga.

2.  De groei van de originele Coeur de Boeuf

2.1 De bladeren en dieven

De groeiwijze van de echte Coeur de Boeuf is niet om aan te zien, de bladeren hangen helemaal naar beneden, lijken wel te lijden  onder chronisch watergebrek. De bladeren zijn bont, ze vertonen alle symptomen van magnesiumgebrek. En toch vertonen alle andere tomatenrassen in dezelfde kas deze bontkleurigheid niet. En tenslotte, om het helemaal mistroostig te maken, rollen de bladeren na een tijdje sigaarvormig op.

2.2 De bloemen

De bloemtrossen zijn sterk vertakt en eveneens afhangend. De bloemen hangen met tientallen aan één tros. Toch is het zo dat hoogstens één derde van die bloemen effectief vrucht zet. Al bij al valt de productie toch nog mee, en hangen er toch wel een vijftal vruchten per tros.

De groeikracht van deze echte Coeur de Boeuf valt eigenlijk heel goed mee. De plant blijft ook na meer dan vijf trossen goed doorgroeien. Enkel het aantal vruchten op de hoger gelegen trossen heeft de neiging om redelijk wat te verminderen.

Deze  opmerkelijke, ietwat mistroostige groeiwijze werd nu al drie jaar na elkaar vastgesteld bij de echte, zaadvaste Coeur de Boeuf types, afkomstig van diverse zaadleveranciers en/of plantenkwekers. Je zou bijna niet geloven dat van zo’n plant toch nog een goede  oogst kan komen. In ieder geval niet een plant om als beginnende tomatenteler mee naar buiten te komen. Ervaren kwekers, maar die Coeur de Boeuf niet kennen, zouden wel eens denken dat je alle zonden van Egypte begaan hebt bij uw eerste tomatenteelt.

2.3 De vruchten

 De vruchten zijn wisselvallig van grootte, maar er zijn altijd wel wat grote vruchten tot 400 gram zijn wel bij. De vorm is hartvormig of omgekeerd eivormig met brede schouders dus en uitlopend op een smal uiteinde. De kleur van de echte Coeur de Boeufs die ik uitprobeerde was is eerder roze, tot zacht rood. De vruchten zijn bij rijpheid vrij zacht en zullen bij de wisselvallige weersomstandigheden wel een barsten. De neiging tot groenkragen is groot. De kleur in de vrucht is dezelfde rozige kleur als buitenkant. Ook zijn er heel wat vruchten die minder groot zijn en zelfs misvormd. Ook de vruchten zijn, net zoals de plant, niet echt een toonbeeld van schoonheid.

3. De groei van de Coeur de Boeuf Albenga (syn Coeur de Boeuf Liguria) 

Het type Albenga wordt al onder diverse soorten hybriden aangeboden, die meestal groeikrachtig zijn, en een vrij goede productie geven. De groei van bladeren en bloemen van het type Albenga is  vergelijkbaar met de klassieke tomaten, alhoewel een goede toeschouwer toch wel de licht hangende en bonte bladeren van de echte Coeur de Boeuf zal opmerken. Opvallend hierbij is dat hoe meer je de typishe Coeur de Boeuf groei van bladeren en stengels opmerkt, hoe meer de trossen op dergelijke planten ook meer vertakt zijn en het aantal bloemen per tros groot is. Het planttype van Coeur d’Albenga kan dus nauw aanleunen bij dat van Coeur de Boeuf, maar dit is niet altijd zo.

Er zijn types die zeer dicht aanleunen bij de groeiwijze van de Coeur de Boeuf en die sterk geribde vruchten geven (Aurea F1, Riviera F1) en types waarvan de groeiwijze slechts weinig opmerkelijk is en die peervormige vruchten geven die minder geribd zijn (Fourstar F1, Corazon F1).

Gelijkenis met het planttype van de originele Coeur de Boeuf of niet, nooit hebben ze de vruchtvorm van een echte Coeur de Boeuf.  De kleur binnenin de vrucht is al mooi rood, terwijl de buitenkant eerder nog wat groen lijkt. Je kan deze vruchten dus al gebruiken als ze van buitenuit nog wat groen lijken.

4. Professioneel onderzoek omtrent Coeur de Boeuf

De indeling zoals hierboven beschreven werd geïnspireerd door een professioneel onderzoek. 
Het betrof een tweejarig onderzoek naar diverse Coeur de Boeuf rassen door het proefstation. ”Station Expérimentale Horticole de Bretagne Sud – 56400 AURAY (Fr).” Het volledig pdf-rapport van dit onderzoek vindt u onder deze link : proefresultaten Coeur de Boeuf.(Comparaison de variétés de tomate appartenant au type « Coeur de Boeuf »)

De definitie Coeur de Boeuf, luidt volgens hen als volgt (uit Italiaanse teksten)

 • Een gladde tomaat, niet geribd.
 • De vorm van een hart, puntige onderkant dus.
 • Vleestomaat, zonder holtes, met weinig zaden.
 • Roze kleur

Bij het uittesten van diverse tomatensoorten die door de zaadhuizen omschreven werden als Coeur de Boeuf kwamen ze tot volgende conclusies.

image

Van de 11 rassen getest waren er dus 5 in de vorm van een “hart”, waarvan 3 roze als kleur hadden en  2 rood waren. De roze bevatten minder zaden, de rode meer zaden. Er waren er ook zes bij in de vorm van een peer, meer afgeplat en geribd, allemaal rood,  met meer zaden.

5. Foto’s bij bovenstaand artikel.

(foto’s aanklikken om te vergroten)

Coeur de Boeuf (Diverse zaadhuizen of plantenkwekers), Aurea F1 (De Ruiter), Riviera F1 (Vlaams Zaadhuis) Fourstar F1 (De Ruiter), Corazon F1 (Clause)

5.1. Originele Coeur de Boeuf (Diverse zaadhuizen of plantenkwekers).

I Groeiwijze van de originele Coeur de Boeuf is opvallend, zoals beschreven in 2.1 en 2.2

Coeur-de-Boeuf-tomaten (1)  Coeur-de-Boeuf-tomaten (3)

II  Vruchtkleur en vruchtvorm van de originele Coeur de Boeuf zoals beschreven in 2.3

Coeur-de-Boeuf-tomaten (5) Coeur-de-Boeuf-tomaten (8)

Onderstaande foto is afkomstig van een eerdere bespreking van deze Coeur de Boeuf op deze tweede pagina over tomatenrassen (klik)

Coeur de boeuf oogst

III. Roodkleurige Coeur de Boeuf wordt soms aangetroffen bij liefhebbers,  voldoet dus niet helemaal aan de definitie in paragraaf 4.

Coeur-de-Boeuf-tomaten (7)

IV. Grote bloemtrossen en vooral naar boven toe moeilijker vruchtzetting soms. Vruchtsnoei op de onderste trossen is waarschijnlijk een optie om dit te voorkomen. Coeur-de-Boeuf-tomaten (9) Coeur-de-Boeuf-tomaten (10)

V. Vorm en doorsnede van de originele Coeur de Boeuf. Zeer vlezig, weinig zaden, weinig holtes. De laatste foto toont dat deze tomaten perfect geschikt zijn voor de Carpaccio van Coeur de Boeuf tomaten.

Coeur-de-Boeuf-tomaten (12) Coeur-de-Boeuf-tomaten

Coeur-de-Boeuf-tomaten (13)

5.2. Coeur de Boeuf type Albenga

5.2.1 Aurea F1

I.  Grote, sterk vertakte trossen met in eerste instantie  goede vruchtzetting. Hogerop blijft de groei van de plant tamelijk goed, maar is het aantal vruchten per tros eerder beperkt. Om dit te voorkomen is trossnoei zoals bij vleestomaten aangewezen. Sommige vruchten behouden ook na volledige rijpheid groene schouders.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-aurea (1)Coeur-de-Boeuf-tomaten-aurea (2)

II. Plantgroei doet wel degelijk aan de originele Coeur de Boeuf denken, maar  iets minder  opvallend.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-aurea (3)

III. Vruchtvorm en doorsnede. Vlezig, met toch meer zaden en holtes dan bij de originele Coeur de Boeuf.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-aurea (4) Coeur-de-Boeuf-tomaten-aurea (5)

Coeur-de-Boeuf-tomaten-aurea

5.2.2 Fourstar F1

I. Langgerekte, regelmatige trossen. Zeer goede vruchtzetting, goede kleuring en weinig groene schouders. Ook hogerop nog veel tomaten. Een Coeur de Boeuf type Liguria die groeit als een gewone hybride, ook hoger dan vijf trossen.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-Fourstar (2) Coeur-de-Boeuf-tomaten-Fourstar (3)

II. Het planttype is slechts weinig gelijkend op de originele Coeur de Boeuf.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-Fourstar (5)

III. Vorm en doorsnede van de vrucht. Vruchten vertonen relatief weinig ribben en hebben een zeer nadrukkelijke peervorm. Vlezig, meer holtes en zaden dan de originele Coeur de Boeuf.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-Fourstar (6) Coeur-de-Boeuf-tomaten-Fourstar (7)

 Coeur-de-Boeuf-tomaten-Fourstar

5.2.3 Corazon F1

Grote, onregelmatige trossen, goede vruchtzetting. Wat betreft vorm en uiterlijk van de vruchten vergelijkbaar met Fourstar. Het grootste verschil lijkt de trosstructuur te zijn, vandaar dat deze kan geplaatst worden tussen Aurea en Fourstar in, de groeikracht en vruchtzetting van Fourstar, de groeiwijze van Aurea.

Coeur-de-Boeuf-tomaten-Corazon (1)

Coeur-de-Boeuf-tomaten-Corazon (2) Coeur-de-Boeuf-tomaten-Corazon (3) Coeur-de-Boeuf-tomaten-Corazon (4) Coeur-de-Boeuf-tomaten-Corazon

5.2.4 Riviera F1

Lijkt mij de tomaat die het minste te plaatsen is tussen de Coeur de Boeuf types. De typische peervorm of hartvorm ontbreekt veelal en de vruchten zijn vooral plat en geribd. De groeiwijze van de plant lijkt heel sterk op deze van de originele Coeur de Boeuf. Dit ras werd al besproken in dit artikel. Of het zou moeten zijn dat Vlaams Zaadhuis veranderd is van zaadherkomst, want nu (2010) lijkt de tomaat op hun website wel veel meer op Coeur de Boeuf (klik voor de webpagina). Onderstaande foto’s zijn afkomstig van zaden gekocht in 2007. Voor een uitgebreide bespreking van dit Ras, zie deze pagina over tomatenrassen.

coeur-de-boeuf-tros-groen-21coeur-de-boeuf-tros-rijp-21 coeur-de-boeuf-bakje-21

6. Besluit : Welke Coeur de Boeuf?

The Original

De meest vlezige tomaat bekomt u enkel door de originele Coeur de Boeuf te telen. Met deze tomaat maakt u waarschijnlijk de beste Carpaccio van Ossenhart. Wilt u in de vrucht alle goede Coeur de Boeuf eigenschappen samen aantreffen, dan moet u deze telen.

Maar dan hebt u wel een plant die minder productief is en er als plant wel heel speciaal en mistroostig uitziet. Voor wie dit niet gewoon is lijkt het wel of er iets mis is met de teelttechniek. Niet echt iets om mee uit te pakken als staaltje van stielkennis. Ook de vruchten zijn eigenlijk niet zo mooi en zouden waarschijnlijk nooit in het winkelschap raken wegens groene kragen en gevoeligheid voor barsten en vrij veel misvormde exemplaren ertussen.

The New One

De Albenga (Liguria) types zijn iets minder vlezig, maar zijn veel productiever. De schaarse plaats in de kas is met dit type alvast beter benut. De wel degelijk grote inspanningen om een tomatenteelt tot een goed einde te brengen, werpen met het type Albenga -(letterlijk en figuurlijk)- vruchten af. De vruchten zijn mooi van vorm en structuur zowel inwendig als uitwendig.

Wat betreft de smaak tenslotte denk ik niet dat er een onderscheid te maken is. Beide smaken goed en zijn zacht en eerder zoet van smaak.

Hebt u andere inzichten omtrent de echte Coeur de Boeuf dan deze die in dit artikel beschreven worden?  Of hebt u specifieke redenen waarom u Coeur de Boeuf teelt? Of wilt u graag helpen om dit artikel te verbeteren en verder aan te vullen?

Laat het dan zeker weten hieronder.  Stuur uw bijhorende foto’s naar lezersbijdrage@plantaardig.com

  175 reacties aan “Tomaten telen – Coeur de Boeuf – Ossenhart”

Reacties (173) Pingbacks (2)
 1. Ik heb coeur de boeuf tomaten gekweekt op mijn terras en heb er al een zestal kunnen oogsten, nu hangen er nog wel een 10 tal aan die groen zijn, oorspronkelijk waren er meer, doch de plant heeft wat afgezien van de grote hitte die donderdag in juli, veel bladeren zijn ros, doch ik denk dat ze zich toch herpakt heeft, natuurlijk met verlies, kernen die uitgedroogd zijn van de felle zon.

 2. Beste Danny
  Ik heb voor het eerst couer de boeuf geplant in de serre. Heb bemest met koemest korrels daarna met blauwe korrel en mest stof van DCm, de planten zijn meer dan 2m maar niet zoveel tomaten en ze zijn naar de kleine kant. Wat heb ik fout gedaan Danks Pierre

  • Als de planten twee meter lang geworden zijn, dan waren de groeiomstandigheden zeker en vast goed. Vergeet echter niet dat er veel “lijnen” zijn bij de zaadvaste Coeur de Boeuf tomaten. Afhankelijk van waar je het zaad aanschaft kunnen de planten en vruchten sterk verschillend uitgroeien. Zo zijn er die kleinere (maar wat is klein?) dan andere. Als je weinig vruchten hebt,… zou het kunnen dat de bloemen niet getrild werden? Het is typisch voor de zaadvaste Coeur de Boeuf dat die grote trossen met veel bloemen levert, maar dat bijlange niet alle bloemen een vrucht leveren. Heb je hoger op de plant een vier of vijf vruchten per tros, dan is dat eigenlijk zeer goed.

 3. Mijn Coeur de Boeufplanten zijn nu ongeveer 50-60cm en nu krijg ze bijna allemaal een splitsing van de stam !
  Het zijn zeker geen dieven hoor !
  Wat is nu de beste oplossing , een van de splitsers verwijderen of de 2 stammen laten en afwachten ?
  Is het eerste jaar dat Coeur de Boeuf in de serre heb .

  • hallo Miel ik heb vorig gekocht en ik jaar nieuw zaad gekocht en ik ondervind hetzelfde probleem !Vriendelijke groeten
   Bea

 4. Wij kweken al meer dan 30 jaar de echte ossen harten denk ik en dit is gewoon van vader op zoon gegaan. Mijn vader heeft die zaadjes ooit van iemand gekregen en al meer dan 30 jaar kweken wij gewoon door via jaarlijks nemen van zaadjes. Ik moet wel zeggen dat wij hoofdzakelijk die tomaten in de serre hebben staan. Kruisbestuiving (probleem?) is dus niet aanwezig. Gezien de uitputting van de grond en diverse meer, zetten wij de laatste jaren onze planten in een grote pot met potgrond in de serre. Resultaat: soms takken met meer dan 3 kg rijpende tomaten (die zijn al afgebroken met tomaten aan). Onze grootste tomaat en een echte ” coeur de boeuf” woog 1,120 kg. Er zijn blijkbaar al veel pogingen op de mark die dit willen nabootsen en heel duur verkopen. Heb zelf al enkele planten gekocht, maar bedroevend resultaat. Mijn kweek is dit jaar zeker gelukt en ik overweeg dit jaar zeker veel meer zaadjes te willen hoogsten. Laat maar weten als je er ook wil?

  • Beste Paul, kan ik wat zaden van die ossen harten kopen aub?

   Bedankt!

   • Beste Danny,
    Stuur mij je adres door via email en ik bezorg je gratis een twintigtal zaden. Stuur jij me ook enkele zaden van jou ossenhart tomaten door?

   • Beste Neman,
    Waar mag ik ze naar toesturen?

   • Beste Paul

    Je mag ze sturen naar
    Kapellendries 36
    9090 Melle
    België
    Reken uw kosten en ik betaal u!

   • Beste Paul, uw enveloppe zeer goed ontvangen doch er bleek niks in te zitten? Heb tot mijn grote verbazing vastgesteld dat de enveloppe blijkbaar was geopend en zo in mijn brievenbus beland is. Als het nog even kan, zou u nog enkele zaadjes kunnen opsturen aub? Ik wil ze gerust komen halen ook!
    Zeer hartelijk bedankt!

  • Ik ben ook erg geinteresseerd!

   • Rutger,
    Stuur mij ook jou adres door voor een aantal zaden.

   • Mijn adres is maerlantstraat 31, 6531 as te Nijmegen. Bedankt!

   • Dag Paul,

    dit jaar voor de eerst maal coeur de boeuf geplant en de oogst viel nogal tegen. Heb ook wel interesse in een paar zaadjes voor volgende zomer, indien dit mogelijk is.

    Alvast bedankt,

    Peperstraat 82, 9230 Wetteren

  • Hallo Danny ,
   Ook hier aan zee reeds een paar jaar ossehart tomaten gekweekt uit zaden , echter met wisselend succes , wat betreft de opbrengst , maar steeds superlekkere tomaten , Graag zou ik wat zaden verkrijgen indien mogelijk, vanzelfsprekend betaal ik u de verzendingskosten .

  • beste Paul,

   indien u nog zaadjes heeft zal ik deze met plezier in mijn serre planten,

   Werner Vogels
   eivalstraat 29A
   3830 Wellen

   • beste Paul,

    ik heb vandaag je zaadjes ontvangen en direct ingezaaid in de serre.

    bedankt

  • Hier aan zee kweken wij reeds enkele jaren coeur de boeuf , wel met wisselend succes wat betreft opbrengst , de smaak wel steeds onovertroffen .
   zo een paar zaadjes zou ik wel graag ontvangen en natuurlijk vergoed ik de kosten .

  • Beste Danny, als je nog een paar zaden kunt missen, wil ik die graag proberen te kweken.
   gaarne sturen naar adres:
   Fam. Van Den Dool
   Eykmanstraat 14
   2871 KP Schoonhoven.

   bij voorbaat heel hartelijk dank.

  • Beste Danny, zou ik ook wat zaden over mogen nemen. Alvast bedankt. Mvg Anja

  • Beste Danny,
   Sinds een jaar ben ik begonnen met eigen vleestomatenteelt.
   In de week dat ik ze kon oogsten constateerde ik dat elke vleestomaat rot was, d.i.t.t. de cherrytomaatjes.
   Je begrijpt de teleurstelling.
   In het najaar heb ik dan maar besloten een kleine tomatenserre te bouwen zodat regenwater de plant niet kan besmetten.
   Nu heb ik ik het tuincentrum een geente Coeur de Boeuf gekocht.
   Mijn vraag is nu, heeft het enten van mijn tomatenplant voordelen boven gewoon gezaaide exemplaren?
   En… als je volgend jaar nog over hebt, mag ik dan enkele zaadjes van je overnemen?

   Met vriendelijke groet,
   R. Nijsten
   J. v. Puijenbroeckstraat 10
   6231NA Meerssen

  • Beste

   Samen met mijn schoonbroer heb ik geprobeerd de echte ossehart tomaat te kweken. Daar we moeilijk aan zaad kunnen geraken ben ik op zoek gegaan op internet. Kan u mij zeggen hoe ik zaad van de bestaande plant kan nemen om volgend jaar dit zaad te kunnen gebruiken?
   Alvast bedankt.

  • Danny
   Zou ik voor volgend jaar enkele zaden van de echte coeur de boeuf kunnen kopen indien ik via e-mail je adres ken stuur ik een gefrankeerde omslag
   met vriendelijke groeten en dank
   Bea

   • beste Danny
    is het mogelijk enkele zaadjes van echte
    coeur de boeuf kunnen kopen voor volgend jaar
    bea Vandendriessche
    kruisstraat 5
    8581 Kerkhove

  • @Danny
   Beste Danny, is het u eventueel mogelijk ook enkele zaden voor mij te bewaren aub?

   bedankt alvast!!

  • Hallo Paul
   IK heb die couer de boeuf ook in de serre staan maar zoveel tomaten heb ik er niet aan en ze zijn eerder naar de kleine kant de planten zijn meer dan 2 meter hoog en heb de bladeren van onder weg geknipt. vraag wat om dikke tomaten te kweken danks

  • Vorige jaar een coeur de boeuf van 1082 gram gekweekt op chateau neercanne moestuin in Maastricht

  • Beste Danny,

   Zou ik voor volgend jaar enkele zaden van de echte coeur de boeuf kunnen kopen indien ik via e-mail je adres ken stuur ik een gefrankeerde omslag.
   Ik woon in Merelbeke.
   Met vriendelijke groeten en dank
   Dominique

  • Danny

   Graag had ik enkele zaden gekocht van coeur de boeuf. Mag ik je gegevens kennen aub? Ik woon in Melle

   Bedankt!!

  • Beste Danny ik ben wel geïnteresseerd in een 20 tal zaden van uw tomaten is het mogelijk om daar iets over af te spreken ik geef u om te beginnen mijn mailadres marcel.van.dyck@telenet.be

  • Danny, ik heb jou artikel gelezen over het kweken van de coeur de boeuf.Graag had ik van u een 10tal zaadjes ontvangen .Hoe kunnen we afspreken voor het zelf af te halen of opsturen.We zijn woonachtig in opglabbeek.tel 0497556047 of langs mail.
   immogodo@gmail.com

  • Beste Danny,
   kan ik enkele zaden van je ossen harten kopen
   mvg Frederik,

  • Beste Danny,
   Ik lees nu pas jouw verhaal over die fantastisch tomaten is het mogelijk om enkele zaadjes te bekomen ik wil graag de onkosten betalen!

  • Beste Danny, graag wil ik proberen om in mijn kast ossenhart tomaten te kweken, ik heb er laatst een bij iemand geproefd en vond hem overheerlijk. Is het mogelijk om via jou aan een paar zaden te komen. Portokosten wil ik graag vergoeden.
   Alvast hartelijk dank bij voorbaat.
   Mijn adres is:Kolkgriend 136, 1356Bl,Almere, Nederland
   Vriendelijke groet, Joke
   M.vr.gr.Joke

  • Beste Danny,
   Kan ik wat zaad van uw echte coeur de boeuf krijgen.
   Verzendkosten wil ik graag vergoeden.
   Groetjes

 5. Ik heb zaden kunnen kopen van de echte coeur de boeuf in Ponta Delgada (Azoren). Deze zaden kwamen waarschijnlijk uit Portugal. Daar noemen ze “curacao de boi”.

 6. Hallo.
  Ik heb coeur de boeuf type Corazon F1 buiten in potten staan en per plant dragen ze nu al +- 50 tomaten waarvan een 6 tal zo groot als een tennisbal is dat wel goed ?

 7. Beste groentenliefhebbers,

  Ik wil dit jaar graag experimenteren met tomatenrassen en vraag me af of iemand mij wat zaadjes van bijzondere planten kan toezenden. Ik zou in ieder geval erg blij zijn met een originele coeur de boeuf! Mijn adres is maerlantstraat 31, 6531 AS Nijmegen in NL. Ik betaal graag de onkosten. Alvast bedankt!

  Rutger

  • Zaadjes gekocht bij Intratuin
   Prijs weet ik niet precies ong. € 4 (denk ik)
   Staan te pronken in de kas
   Veel vruchtjes al aan de plant

   Coeur de Boeuf proeven kun de bij de Sligro , daar worden ze verkocht

 8. Ik heb sinds vorig jaar een oude hobbyserre van mijn vader overgenomen, samen met mijn zus. Ik heb wat proeven gedaan met de originele soort ossenhart en dit verloopt ongelofelijk goed tot op heden. Er zijn planten bij die op heden exemplaren van rond de 500 gr opleveren.
  Echt mooie exemplaren en ongelooflijk van smaak. Aan bepaalde planten hangen er wel 8 van deze en de planten blijven maar door groeien (sommige met nu al meer dan 20 groeiende tomaatjes, naast de rijpende 20 andere tomaten). De planten heb ik zelf opgekweekt met zaad van het vorige jaar. Ik heb al zaad genomen van deze mooie exemplaren. Volgens mijn mening kan dit soort van tomaten veel meer opbrengen voor diverse doeleinden.

  • Dag Danny, ook bij mij doet de zaadvaste Coeur de Boeuf het heel goed, beter dan anders. Naast het feit dat de afkomst van het zaad van grote invloed is, lijkt het er op dat deze soort een zonneklopper is en baat heeft bij mooi en warm weer.
   Uw foto’s en verdere ervaringen zijn steeds welkom via lezersbijdrage@plantaardig.com
   groetjes,
   Luc

 9. vraagje aan gust? die tomatenplanten degrose portugese zijn er voor buiten of voor in de serre.ik heb die zaadjes van u ontvangen heb daar een tweetal planten in myn serre gezet deze planten echter groeiden minder snel als de andere . van de vruchten heb ik klagen grote smaak zeer lekker en een aan rader voor anderen. verder graag antwoorden ; in portugal in de serre of open lucht ?

  • Beste Stan,

   Ik ben content dat je de smaak van deze wonderbare tomaat lekker vindt! Ze houden echter van heel veel humus en meststof, en een gemiddelde hoeveelheid water. Bekijk de foto van Fil toegezonden op 25/8/2012 eens, prachtig hé. In België moeten ze echter in de serre.
   Groe(n)tjes, Gust.

   • Beste Gust,

    ik maak graag passata en zou dit willen proberen met die grosse portugaise, kan ik wat zaadjes ontvangen, ook zaadjes van speciale uien ofzo zijn welkom, we experimenteren graag. Ik vergoed graag de verzendingskosten. ’t Is natuurlijk voor volgend voorjaar hé. ons adres: Defoer-Janssens Tieltseweg 1 – 8720 Dentergem België Alvast een dikke merci!!!

 10. graag zou ik van liefhebbers enkele zaadjes ontvangen, groeten jean meerten, maastrichtersteenweg 228 3770 riemst, mail johannes.meertens@pandora.be

  • beste Gust en Anne, nogmaals bedankt voor het toezenden van een keur van zaden voor mijn groeten tuin, graag wil ik u de kosten, gemaakt door u, betalen, ook qua zaaien en planten zou ik graag een beroep op uw ervaring willen doen, groeten jean en marie – louise meerten

   • Beste Jean, met graagte deel ik mijn eigen ervaring met andere geïnteresseerde tuiniers. Die verzending is zo wel OK hoor. Ik zal je duidelijke info over zaaien en (buiten) planten toezenden. Als je een mondje Engels spreekt, kan je al eens kijken op http://www.tomatofest.com : zeer duidelijk.
    Groetjes, Gust.

 11. Gust

  Ik heb dit jaar mooie tomaten, maar inplaats van groene kraag heb ik nu precies gele kraag . Weet je daar een reden voor? Het is ook wel zo, dat dit jaar de tweede bloem niet tot ontwikkeling is ,kan dit door het koude zijn . Tomaten uitgeplant eind april in plastiek serre. dank bea

 12. @ Gust Embrechts

  Beste Gust, heb je soms nog zaden over van deze tomaten aub? Je kan me bereiken op jds292@hotmail.com.

  bedankt!!

 13. hallo Gust.
  bedankt nogmaals voor het toesturen van het tomatenzaad (grote portugese )
  groenteninfo zal bij mijn tekst een foto plaatsen dan heb je zo een gedacht van wat ik kweekte uit jou tomatenzaad.
  met vriendelijke groeten
  fil.
  Bedankt Gust
  Bedankt Luc.

 14. Aan de heer Vancoillie,

  Geef ajb je adres door, dan stuur ik je de zaadjes op.

  Groetjes, Gust

  • hallo Gust
   hier volgt mijn adres vancoillie rene sportstraat 93 8450 bredene belgie . hartelijk bedankt , vermeld de kosten hieraan verbonden aub mvg rene je hoort zeker over het resultaat

 15. Ik Marie-Rose heb dit jaar terug Coeur du Boeuf geplant
  maar dit keer wat laat maar ik ben niet benouwd over de groei. Ik heb ze wel wat dieper geplant dan vorig jaar en terug met koemest en dan wat aarde erop en dan de plant en een fles er naast met de hals in de grond en de onderkant van de fles afgesneden om als het te droog wat
  water in te gieten en indien nodig aangepaste vloeibare mest met water aangieten maar niet te geweldig je kan ze verbranden. Mijn ervaring van vorig jaar was dat deze tomaat wel dorst kan hebben alhoewel ik vorig jaar ook al Grote tomaten had. Gr Marie-Rose een goede

 16. ik heb ze dit jaar in de kas staan en tot nu aan toe doen ze het goed, de eerste bloemen zitten erin ik hou ze aan de droge kant in verband met schimmelziektes.

 17. Ik probeer al twee jaar Coeur du Boeuf te telen in onze kas. Ik krijg veel bloesem, maar geen tomaat (vorig jaar 8 tomaatjes van 6 planten). Dit jaar gaat ook alle bloesem dood. Ik tik dagelijks voor bevruchting.
  Wat doe ik mis?
  (ik heb Ossenhart zaad van Van Hemert). ik ben benieuwd of iemand me kan helpen

 18. Gust.
  In verband met die warme plastiek serre , waar vind ik fijne groene akdekdoek . Bij ons nochtans een groot tuincentrum is alleen zware netten te krijgen
  Dank je
  Bea

  • dag Bea.

   je spreekt daar van lichte groene doek om de temperatuur te milderen in uw plastiek serre (tunnel )maar gebruik je niet beter wit doek niet dat ik het u af of aan raad.,toch zou ik er in uw plaats eens achter luisteren of een wit doek de temperatuur niet beter milderd.
   persoonlijk sta ik ook voor een schaduwdoek voor mijn tunnel.
   en dacht eer aan wit doek te gebruiken.
   beste Bea , wil je een seintje laten zodra je meer info hebt.dank bij voorbaat.
   met vriendelijke groeten.
   fil.

 19. Kathleen,

  Als je me je postadres geef, stuur ik wat zaadjes. Groetjes, Stan Jorens

  • dit ssort tomatem en nog vele andere zijn op internet te vinden kijkmaar eens op vreeken zaden staan er nog veel meer,let op tomaten zijn in ons klimaat bijna alleen in de kas te kweken
   op tijd dieven en zorg dat ze niet te veel groeien dit kan o a door de wortel kluit te beperken en heel zuinig zijn met meststoffen fosfaat en kali is prima maar pas op met stikstof

 20. Beste Bruno, Als je me je adres geeft, wil ik wel wat zaadjes van Coeur De Boeuf opsturen. Groetjes, Stan Jorens

  • Hallo
   Bruno Lenaerts
   Spoorwegstraat 5
   3300 Tienen
   Alvast veel dank bij voorbaat
   Mvg Bruno

   • Aan Stan en Gust
    Heel, heel, heel hard bedankt voor de toegestuurde zaadjes.
    Heel tof!
    Bruno

  • Beste,
   mag men coeur de boeuf ontluizen ?
   De okselscheuten verwijderen.
   Mvg,
   Danny

   • Ja zeker, dieven mag! Sommige CdB variëteiten hebben wel eens de neiging zelftoppend te zijn, zeker in het begin. Dan moet je er op letten dat je een dief laat staan om mee verder te gaan. Dit verschijnsel is enkele bij sommige CdB variëteiten en dan nog enkele planten daarvan.

 21. aan gust embrechts u hebt mij van morgen verrast in positieve zin want u briefje vanuit frankrijk is vandaag6/4/2012 vrijdag goed enwel aangekomen waar voorik u wil bedanken verder groeten vanuit de antwerpse kempen

 22. Hallo
  Ik ben op zoek naar “Coeur de Boeuf” zaad. Maar vind hier geen in mijn buurt. Kan iemand mij helpen, tegen vergoeding uiteraard.
  Dank bij voorbaat
  Mvg Bruno

  • Beste, ik heb nog verschillende soorten tomaten plantjes over, waaronder coeur de boeuf, pommedores, russische, kers, en vind het moeilijk om ze weg te gooien….
   Af te halen, hazenstraat Mol.

   groetjes, Tony Winters

 23. een vraag je aan gust embrechts ; zou het mogelijk zijn van zaadjes van die grote portugese en een paar andere soorten tomatenzaadjes mij te bezorgen , post
  kosten wil ik wel vergoeden;
  o ja mijn adres stan jorens kapelstraat 5 pulderbos 2242 belgie;

 24. hallo, ik heb verleden jaar tomaten zaad gekregen ,die ik nu gezaaid heb.ken iemand deze soorten .
  couilles de taureau.- coffre l’est.-coeur de pigeon.-teton de venus .graag een seintje .
  dank bij voorbaat . v.d.o

 25. Hallo Guus,

  Vorige jaar heb ik van je zaadjes coeur de boef gehad en ze groeit goed en helaas toch open gebarsten.Sommigen klein en groen gebleven.
  Ik denk ook, dat ik 2 jaar achter elkaar in de kas tomaten hebben geplant en dat is niet goed.
  Blijkbaar moet dat om de 3 jaar in de kas vanwege schimmel. Klopt dat?

 26. Ik heb vorig jaar deze tomaten geplant met een goede opbrengst. Deze tomaten mogen goed bemest worden met koemest ( putje maken koemest erin wat aarde erboven en dan de tomaat planten ) bij droog weer regelmatig water geven. Groeten Marie-Rose

 27. Ik had zaadjes gekregen ,maar helaas is er geen vruchtvorming,de plant schiet spichtig omhoog,staat wel in de koude serre,mogelijk is het slechte weer van juni,juli hier wel voor verandwoordelijk.

 28. beste gust.

  is het mogelijk een paar zaadjes op te sturen van (de grosse portugaise.)

  mijn adres is slegers th.
  ezaartveld 6 2400 Mol
  Belgie.
  dank bij voorbaat..
  m v g.
  fil.

  • Beste Gust.

   Ik zat nog te wachten op een tegen berichtje langs deze weg.
   daarom had ik uw zending nog niet verwacht;maar vond ze wel in mijn brievenbus. Formidabel toch dat er nog naastenliefde bestaat.
   In ieder geval Gust hartelijke dank voor de zending!!!!!!
   nog een vraagje (mag ik de zaadjes bewaren in de omslag waarin ze zich bevinden?

   met vriendelijke groeten uit Mol

   fil

 29. Ah Core di Bue een van mijn favorieten. Kijk ook eens uit naar Red Pear das een variant ervan van Franchi. In belgie bestaat een internettuinwinkel (nieuw woord?) die zaden van Franchi verkoopt. Dit is ook een leuk volgend jaar ga ik daar wat bestellen, dit jaar bij een ander Amerikaans bedrijf gedaan,
  http://t.tatianastomatobase.com:88/wiki/Main_Page

  Voor Frans lezenden.
  http://tomodori.com/

  Ook kokkopelli heeft veel bijzondere soortenç
  http://www.kokopelli-seeds.com/

  Ciao!

 30. Dag Frieda,
  Ik wil graag de plantjes afhalen. Hoe kom ik aan je adres of telefoon ?
  Jan
  0476942665

 31. Planten gezocht
  Ik zoek al enige tijd naar tomatenplanten van het type “coeur de boeuf”, f1 of andere. Kan iemand me hierbij helpen. Het is nu al half mei en dus te laat om nog te zaaien. Ik woon in Laarne, Oost-Vlaanderen.

  • Johan de wilde,

   Bij mij kan je plantjes van “coeur de boeuf” krijgen het is een rest van de plantenruildag. Ik woon in de omgeving van Brakel.

  • Dag Johan,
   Koop deze zomer enkele tomaten op de markt ( een soort naar keuze),neem de pitjes eruit, spoel ze goed af en laat ze in de zon drogen, dit is dan het zaad voor je tomaten van volgend jaar. Ik doe het elk jaar opnieuw en heb steeds heel mooie planten en lekkere tomaten. Jammer goenoeg is het nu inderdaad te laat om te zaaien

 32. Ha Gust,

  Inderdaad de wereld is klein, wij zitten dat weekend heel toevallig in Belgie in Stoutmont ik denk dat dat iets te ver is om even bij jullie langs te rijden maar wie weet.

  Het klinkt in ieder geval erg lekker. Fijn weekend, marijke

 33. Beste Gust,
  Dank je wel voor alle informatie. Ik ga morgen voor zaaien en ga de website die jij opgaf zo even bekijken. Dank je wel voor alle tips weer en tot schrijfs maar weer. Leuk te lezen dat je van koken houdt. Ik verdien mijn boterham met schrijven over eten en drinken.

  Hartelijke groet, marijke

  • Beste Marijke,

   De wereld is toch klein hé, wij voegen de daad bij het woord, want wij voeren wijn in in België. De beste dingen van de Languedoc-Roussillon, waarin we gespecialiseerd zijn. We hebben trouwens een open-fles-dag op 20 maart ek. in Geel in België. Je kan al ons lekkers checken online : http://www.enviedevin.be . We geven telkens ook kooktips bij onze wijnen.

   Mocht je ooit in het zuiden vertoeven, steeds welkom, laat maar een mailtje.

   Groetjes, Gust.

   • Beste Gust,
    Bedankt voor de de rassensuggestie bij Tomatofest.
    Met enkele vrienden zijn we ook een beetje tomatengek.
    Die Portugese soort wil ik wel eens proberen als ik tenminste aan enkele zaadjes geraak. Het kiezen van de rassen is er niet gemakkelijker op geworden sinds ik de online-catalogus “www.vent marin.” gevonden heb met 13000 tomatenrassen. Wel interessant om iets op te zoeken.
    Ik ben Christiaan Vandekerckhove, Lijsterlaan 18, 8500 Kortrijk België.
    Alvast bedankt.
    Groeten, Christiaan

   • De link naar vent marin klopt niet. het moet zijn: http://ventmarin.free.fr/

 34. Aangezien het mij niet lukt met die zaadjes ( ook geen juiste plaats ) is mijn vraag kan men de tomaat “Grosse Portugaise” en de “Coeur de Boeuf” als plantgoed gewoon op de markt kopen, of moet men daarvoor in een speciaalzaak zijn of evt. te bestellen per postorder.
  Ik ben uit Kinrooi (Be.)
  Mvg
  RobertC

  • Beste Robert,

   Grosse Portugaise heb ikzelf van een oude tuinier hier in het zuiden te pakken gekregen, dus daar zal je toch wel een zaaiplekje voor moeten vinden vrees ik, want die ga je niet als plant in de handel vinden. Normaal moet je de Coeur de Boeuf wel als plantgoed in de betere tuinierszaken vinden. Stuur ik je enkele zaadjes G.P. om te proberen ?

   Geef maar een seintje.

   Groetjes, Gust

   • Thx Gust,

    Wil je er mij dan ook eens een goede beschrijving voor het zaaien erbij steken, dan zou het eigenlijk wel moeten lukken.
    Onkostennota en Rek.nr. te vergeten te vermelden.
    Alvast bedankt, Mvg
    RobertC

   • Beste Robert,

    Ik zal alles in een envelop steken. Geef je nog eventjes je adres door ?

    Vriendelijke groet, Gust.

   • Ok Gust ,

    Cuypers Robert
    Dwarsstraat 14 / 3640 Kinrooi / Belgium

    Bij evt. onkosten gelieve dit te vermelden zodat ik het kan vereffenen.
    Mvg, RobertC

 35. hallo Gust,

  Gisteravond even rustig alle enveloppen bestudeerd en tot mijn verrassing zaten er ook nog twee andere leuke bij. Ik ben er reuze blij mee. Dit pepertje combineert ook heel goed met chocolade daar ga ik zeker mee experimenteren en zal je op de hoogte houden. Houd je van koken? Het uitje kende ik niet maar het lijkt mij erg lekker en natuurlijk ook leuk om zo’n bijzonder zaad te ontvangen. Nogmaals dank je wel. fijne dag, groet, Marijke

  • Beste Marijke,

   Ik hou ervan om mijn eigen goede ervaringen in de tuin te delen met anderen. Lekker koken is één van m’n hobbies, en daar hoort een lekker glaasje wijn bij uit de streek. Daar zitten we hier middenin in de Languedoc-Roussillon; lekkere Corbières, Minervois, Cabardès, Fitou,…
   Wat betreft de Piment d’Espelette, die moet je voorzaaien in een verwarmde omgeving (mini serretje). Ze houden van ± 24 ° C om te kiemen. Nadien verspenen zoals tomaten en warm houden tot ze in de serre kunnen. De oignon doux de Citou zaai je ook best voor in een verwarmde omgeving, om nadien te verspenen in volle grond, zoals bij prei. Vergeet niet er enkele (20-tal) over te houden om (als je ervan af kan blijven) ze het jaar nadien in maart te planten en in augustus het zaad te oogsten, want je komt er anders onmogelijk aan.

   Uienzaad winnen vind je op de volgende link (wel in ’t Engels)

   http://www.cheapvegetablegardener.com/2008/12/how-to-collect-and-save-onion-seeds.html

   Beste groetjes, Gust.

 36. Hallo Gust,

  Ook bij mij arriveerde vandaag een soortgelijk pakketje, hartstikke leuk inderdaad genoeg om te experimenteren in de kas en koude grond. Ik houd jullie op de hoogte.

  Hartelijk bedankt en groet, marijke

 37. Hallo Gust,

  Hardstikke bedankt voor je brief met tomaatzaadjes.
  Ik vroeg maar 2 zaadjes en kreeg 8 enveloppen met verschillende tomatenzaadjes!
  Ik zal ze zeker uitproberen on de kas en op volle grond.

  Groetjes Hanneke

 38. Goed idee, heldere en duidelijke informatie dank je wel voor het linkje. Volgens mij had ik dat ook gelezen het handboek ecologisch tuinieren van Velt!
  groet, Marijke

 39. Goed idee, heldere en duidelijke informatie dank je wel voor het linkje. Volgens mij had ik dat ook gelezen het handboek ecologisch tuinieren van Velt!

 40. Hallo

  de discussie over zwavel zou ik willen schrappen en vervangen door deze links
  http://library.wur.nl/WebQuery/biola/lang/1795796
  http://library.wur.nl/WebQuery/gkn/lang/1909392

  met als voornaamste
  – zwavel is een bestrijder van echte meeldauw
  – zwavel is geen selectief middel. Het doodt schimmels maar geeft ook nadelige effecten op vele insecten, zowel schadelijke als nuttige
  Dit is algemeen bekend als probleem op professionele bedrijven. De incompatibiliteit van in wezen twee biologische middelen. Het is niet makkelijk om een keuze te maken.

 41. Bedankt Gery voor het opsturen van de zaden.
  Groetjes Ferre

 42. Beste Gust,

  Dank je wel, ik kijk er naar uit. Je hebt het er maar druk mee, met je postorderbedrijfje in gratis zaadjes. Maar heel leuk dat je dat doet voor mede tuiniers. Fijne dag en met hartelijke groet, Marijke Sterk

 43. Dank je wel Gust!

 44. Hallo,

  Ik zou graag 2 zaadjes willen hebben.
  Mijn adres is Bunderbeemd 11 4824 NN Breda.
  Ik wil wel iets anders geven om te ruilen van zaadjes.

  Groetjes Hanneke

  • Beste Hanneke,

   Ze gaan morgen de bus op. Hartelijk bedankt voor je voorstel, maar ik heb reeds 120 verschillende rassen, en mijn tuin is steeds te klein.

   Veel tomatengenot, Groetjes, Gust.

 45. Ha Gust,

  Nu die wil ik graag proberen. Ik ben woonachtig in Noord Nederland. Mijn adresgegevens zijn Marijke Sterk, Westeinde 173, 8351 HN Wapserveen, Nederland.Heb inmiddels alle reacties doorgespit en wel veel tips tegengekomen. De zwavel had al iemand tegen mij gezegd maar de bordelese pap ga ik ook zeker proberen. En ik haal een van mijn automatische raam openzetters eruit. Zodat ik zelf kan bepalen of ik het raam open zet of niet. Lijkt mij veel handiger!

  Dank je wel alvast en ook voor de tips. Ik laat je weten hoe het gaat dit jaar met mijn tomaten.

  hartelijke groet, Marijke

  • Beste Marijke,

   de zaadjes gaan maandag op de bus. Er zitten ook nog wat andere zaadjes bij, dan kan je naar hartelust uitproberen. Wij vonden deze alleszins toppers. Tot mails of schrijfs.

   Groetjes, Gust.

   • Ha Gust,

    Ik dacht dat je in belgie zat, dan begrijp ik het wel, Frankrijk gaat altijd iets langzamer. ’t komt vast goed. Het is vast lekkerder van temperatuur bij jou hier is het ijzig koud en als je buiten bent heb je nog niet het idee dat het moestuinierseizoen binnenkort start…Bedankt voor je berichtje en fijne avond, Marijke

 46. Beste heer Jorens,

  Echt coeur de boeuf-zaad heb ik nog niet, daarom ben ik zeer
  blij met uw aanbod.

  Mijn adres:

  Jan Coveliers
  Mazel 26
  2460 Tielen
  België

  Dank bij voorbaat
  Jan

 47. Gust,

  Ik heb net een serre besteld en ben zeer geïntresseerd in zaad van enkele aanbevelenswaardige tomatenrassen. Vooral die “Grosse Portugaise” zie ik wel zitten, maar als je nog andere rassen hebt waar je echt goede ervaringen mee hebt: graag.
  Ik heb geen ervaring met deze blog, dus neem jij contact op met mij of geef ik mijn adres door? Je zegt het maar.

  Groeten,
  Jan

 48. Barsten van de tomaten kan voorkomen worden door bijtijds een gedeette van het wortelgestel af te steken en
  ook niet te veel water geven helpt. Opletten ook met onregelmatig water geven (laten droog worden en dan plots veel water)
  Of te enten op een mindere groeikrachtige onderstam

 49. Beste lezers, ik heb ook tomaten staan die ik zelf gezaaid heb. Mijn zaad had ik gekocht bij Intratuin van het merk Franchi. Soortnaam pomodoro, cuor di bue. Deze zijn hartvormig en roze van kleur en hebben weinig pitten en veel vlees. Zij hangen met 4 tot 6 vruchten per tak en hebben per plant drie tot vier takken.
  De plant zelf is van bouw dunner dan andere planten in de serre, de bladeren zijn veel meer hangend dan bij normale planten. Verder weinig ziektegevoelig volgens mij. Dit is mijn reactie op de zeer goede uitleg die ik heb mogen ontvangen via groenteninfo, waarvoor dank!

 50. Ik ben niet zeker of je het échte heirloomras in België of Nederland kan krijgen.
  Bij http://www.tomatofest.com heet hij “giant oxheart”.
  Bij http://www.solanacom.com heet hij gewoon “Coeur de Boeuf” (gesitueerd in Canada (Québec), en bij http://www.semillas.de noemt hij ook gewoon “Coeur de Boeuf” (Duitsland). Bij de laatste twee weet ik niet zeker of het zaad biologisch geteeld is, bij tomatofest zeker wel.

  Beste Groetjes, Gust.

  • Ik had vorig jaar één geente ossenhart in mijn serre staan. De tomaten waren heerlijk. Ik zou dit jaar al mijn tomaten van die soort willen telen. Ik had een 14-tal planten staan. Als je eens wat zaadjes kunt opsturen naar:
   Jack Van Couteren,
   George Ivanowlaan, 50,
   B 2100 Deurne.

  • Beste Gust,

   hoe zit het met de resistentie van de Coeur de Boeuf? Ik ken de tomaat wel (van stukjes in een salade in een restaurant) maar heb hem zelf nog nooit in mijn kas gehad. Wel de Russian Black dat is ook een erg lekkere Ik had maar 1 plant van een vriendin gekregen de plant had een vreemde groei met hele dikke stengels en het leek of er telkens nieuwe planten uit groeiden. Maar de tomaten waren prachtig en ook nog zeer smakelijk. Helaas sloeg de botrytis toe.

   Groet, Marijke

   • Beste Marijke,

    Met Coeur de Boeufs moet je goed je serre verluchten, ze houden wel van genoeg water, maar moeten het ook via hun bladeren weer kwijt, en die zijn eerder aan de kleine kant, dus goed verluchten en om de 14 dagen een beetje zwavelpoeder en bouillie bordelaise ( bordelese pap = kopersulfaat) verstuiven of in een waterige oplossing op de bladeren toedienen, en zo blijf je lekker bio en ontloop je de meeste van de ziektes door preventie. Je kan best niet te veel bladpluk doen, dieven en op 5 bloemtrossen aftoppen. Zo forceer je de plant niet te erg, en krijg je grotere en meer geconcentreerde tomaten,. Ik kweek steeds bio en heb geen last van ziektes op deze manier. Ik heb echter een tomatensoort die alle kenmerken heeft van een Coeur de Boeuf, maar anders van vorm is, geheel rond en wat afgeplat, maar met hetzelfde fijne velletje en heel veel vlees en weinig zaad, maar super van smaak ( de “Grosse Portugaise” ): gemiddeld 500 g en meer. Ze zijn wel wat later rijp, maar da’s écht de moeite waard. Ook een supertomaat om passata te maken. Als je graag eens wil proberen, geef maar een seintje (en natuurlijk je adres), dan stuur ik er wat zaadjes van op)

    Nog veel tuingenot, Gust.

   • Ha Gust,

    Kan het kloppen dat ik je zaadjes nog niet ontvangen heb? ’t zou wel jammer zijn als ze zoek zijn geraakt in de post. Maar wie weet komt het door de afstand…. Belgie-Nederland das toch een heel eind.

    Ik wacht nog even af. groet, marijke

   • Ze komen er wel aan hoor, ze zijn maandag gepost. Wij wonen echter in Frankrijk, vandaar dat het misschien wat langer duurt. Moest je ze om één of andere reden niet ontvangen hebben eind volgende week, geef dan maar een seintje, dan doe ik een nieuwe zending.

    Beste groe(n)tjes, Gust.

   • Beste Gust, hierbij vraag ik je of je nog wat zaad heb van grosse portugaise ik ken hem niet. Ander zaad is ook welkom.
    Groet Kerst Boomsma Kamperzand 41 1274 HL Huizen Nederland

   • Ze komen eraan ! Geniet ervan ! Groetjes, Gust.

   • Beste Gust, hierbij vraag ik je of je nog wat zaad heb van grosse portugaise, ik ken hem niet. Ander zaad is ook welkom.
    Groet Kerst Boomsma Kamperzand 41 1274 HL Huizen Nederland

 51. Waar kan ik in Belgie of Nederland het goede ras Coeur de Boeuf bestellen,is die soort die hier iemand in de states besteld de juiste soort?
  Mvg,Ferre

 52. Coeur de Boeuf mag je niet kweken in een zonnige serre. Je hebt hiervoor groene plastic nodig. De zon doet de tomaten kapot springen omdat door zonlicht de huid van de tomaat verdund en te vlug opdroogt. Ook te veel water doet ze springen. Onregelmatig water geven kan geen kwaad als het maar juist genoeg is.

 53. Beste Roland

  Graag wil ik U laten weten hoe ik tewerk ga :
  eerst met een koffielepel het zaad wegnemen uit de
  tomaat,en in een bokaaltje of glas doen
  Vervolgens 1 cm regenwater bijdoen en 3 dagen laten
  staan, niet in de zon. Je zal zien dat er een schimmel
  laag heeft gevormd en de geur is onfris, geen probleem
  Nu het potje door een zeef gieten en het zaad goed af-
  spoelen met veel water totdat je zuiver zaad overhoudt
  Dan het zaad drogen op een handdoek bv in de serre en
  bewaren in een koffiefilter op een droge plaats tot
  je het gebruikt om te zaaien.

  Groeten, Gery

 54. Beste,

  Coeur de boeuf tomaten zijn mee van de beste, ze zijn er tevens in verschillende kleuren : mijn voorkeur gaat uit naar “Homer Fike’s Yellow Oxheart” te verkrijgen in de States bij http://www.tomatofest.com ; Een commerciële verkoper van ± 600 verschillende heirlooms en “Open pollinated”-tomaten én tevens biologisch geteeld. Makkelijk bestellen online, hele goeie service en schitterend zaad. Mocht je bestellen, neem dan zeker ook de volgende rassen : Gary Ibsen’s Gold, Peppermint en Faribo Goldheart. Ik heb zelf zaden gekregen van de buren, genaamd “Grosse Portugaise” die joekels van meer dan 700 gram geven, wel een lange rijpingsperiode, maar van een ongelooflijke kwaliteit en minstens even lekker dan de coeur de boeufs. Graag enkele zaadjes, geef maar een seintje.

  Groetjes, Gust.

  • gaarne had ik geweten waar ik gemakkelijk aan zaden van goede tomaten kan geraken. normaal houd ik zaadje van eigen kweek , maar vorig jaar hadden de vruchten groenkraag en daarom geen zaden genomen( voorkeur coeur de beauf)
   met vriendelijke groeten

   bea

   • Bea ,ik wil u wel enkele zaden opsturen per post maar dan moet je u adres doormailen ofwel stuur je zelf een envelop met
    een postzegel voor terugzending ?
    mijn adres is gery decroos noordburgweg 8A 8630 Veurne
    Vrijblijvende groeten G.D

   • Ik had vorig jaar één plant Coeur de Boeuf, een geente plant gekocht bij Pelckmans in Turnhout. De vruchten waren fantastisch, maar ik heb spijtig genoeg geen zaad over gehouden. Kun jij me enkele zaden opsturen. Ik zal de postzegel opsturen.
    Groetjes Jack Van Couteren.

   • ik heb nog twee verschillende zaden op naam van cour de beuf de eerste is van vt en de andere van pomodori ,wanneer jij mij je adres en woonplaats geeft dan zal ik zaden bezorgen zovlug mogelijk dank u en tot weder horen ,

   • Hoeveel zaden hadt je gewild Jack ?
    Laat het mij weten samen met een omslag
    met je tegenadres erop om terug te sturen .
    Dan komt alles in orde Groetjes :Vrijblijvend
    Gery Decroos
    Noordburgweg 8 A
    8630 Veurne

   • Beste Jack,

    Een postzegel hoeft echt niet hoor, als je jouw adres doorgeeft, stuur ik ze
    zo snel mogelijk op. Groetjes, Gust.

   • jack bedankt voor uw bericht ik zal van elke soort een tiental zaden in een pakje doen en naar u opsturen verder veel geluk in uw tuin

   • Ik heb voor jou wat zaadjes in een omslag gestopt en opgestuurd.

    Groetjes

    Stan Jorens

   • Gery ,
    Dank voor je reactie,ik stuur je een omslag op voor de moeite en dank je bij voorbaat

    Bea Vandendriessche
    Kruisstraat 5
    8581 Kerkhove Avelgem

   • Beste Bea,

    De zaaiperiode voor de tomaten begint weldra, en ik ben dan ook blij dat ik je wat zaden kan toesturen. Ik heb het volgende voor je klaargemaakt (telkens ongeveer een 10-tal zaadjes) van :

    Black Prince, Tuxhorn, Clint Eastwood’s Rowdy Red, Super Snow White, Homer Fike’s Yellow Oxheart, Andes, Gary Ibsen’s Gold, Grosse Portugaise, Black Cherry, Faribo Goldheart, Hawaian Pineapple, Green Grape en enkele zaadjes van een superlekker pepertje, Piment d’Espelette.

    Zo heb je van elke kleur iets. Als er iets is wat je graag hebt, buiten deze zaadjes, ik heb ongeveer een 120-tal soorten.
    De zaadjes zijn genomen in 2010, en houden dus tussen 3 en 8 jaar in een droge omgeving.

    Laat je me je adres weten, dan stuur ik alles op.

    Beste groetjes, Gust.

   • Gust,
    ik heb je zaadjes aangekregen. Hartelijk dank.
    Ik ga nog nakijken welke soorten je allemaal hebt doorgestuurd. Moet ik de franse postzegel niet betalen ?
    Groetjes JacK Van Couteren.

  • Heer gust,
   Is het mogelijk enkele zaadjes te bekomen van het tomatenras “grosse portugaise”. Ook van de andere tomaten in het artikel zijn enkele zaadjes welkom. Indien positief laat mij weten hoeveel ik u verschuldigd ben. Groetjes. Remi Lemmens, Kerkstraat 9 te 3111 Wezemaal.

  • Amaai,Gust je zit ver van huis. Eens gekeken naar Roubia, gans in ’t zuiden van Frankrijk. ’t Zal daar wel beter weer zijn dan hier in Vlaanderen.
   Nog vele warme groetjes JacK Van Couteren.

  • Beste Gust
   Als verwoede tomatenzaaier zou ik u willen vragen of er nog een paar zaadjes van je tomaten resten. Ik zou ze ook doodgraag willen uittesten in de hagelandse grond. Ik wil je hier wel wat andere zaden voor in ruil geven,je zegt maar.Desnoods zelfs andere groentenzaden of paprikas. Moest het niet meer voor dit jaar zijn dan hou ik me aanbevolen voor volgend seizoen.
   Alvast beste dank
   Victor Vandermeulen-Lambert
   Pepinusfortstraat 43
   B3380Glabbeek
   Belgie

   • Beste Victor,

    Ik heb vorig jaar genoeg zaad van de Grosse Portugaise geoogst, dus dat is geen probleem. Bedankt voor je voorstel, maar ik heb van alles voldoende hoor. Mijn tuin is steeds te klein om alles te proberen. De zaadjes gaan morgen op de bus. Ja hoor, in Frankrijk werkt de post ook op zaterdag.

    Veel plezier ermee,

    Groetjes, Gust.

   • Al heel erg bedankt bij voorbaat Gust.We zullen ze met liefde opkweken!
    Beste groeten
    Victor

  • Gust
   Ik heb heel mooie en lekkere tomaten “grote potugees” waarvoor dank , heb reeds zaadjes voor volgendejaren. “Tuxhorn ” is minder geslaagd maar door plaats gebrek heb ik buiten moeten planten , volgend jaar probeer ik ze in de serre !
   Beste groeten en dank
   Bea

  • Hallo Gust
   Bruno Lenaerts
   Spoorwegstraat 5
   3300 Tienen
   Belgie
   Alvast veel dank bij voorbaat
   Mvg Bruno

  • hallo Gust ben reeds een tijdje op zoek naar zaad van de echte coeur de boeuf tomaten. na het het lezen van het art. ivm bulgaarse reuzen en de grosse portugaise ben ik op zoek gegaan naar zaad maar nergens gevonden dus zou het mogelijk zijn wat zaadjes te bekomen, vanzelfsprekend vergoed ik de onkosten voor het opsturen mvg rene

 55. Zaden laten gisten, dan proper spoelen met water en tenslotte laten drogen.
  Zie link:
  http://fruitabc.blogspot.com/2010/08/zaadwinning-van-tomaten-gisten.html

 56. geachte.
  graag zou ik eens willen weten hoe ik zaad van de tomaten kan bewaren om volgend jaar te kunnen uit kweken.
  ik heb dit jaar zaad gekregen coeur de boeuf en heb daar zeer goede resultaten mee behaald .
  graag een bericht terug .
  dank v.d.o

 57. Hierbij de foto van Guy. Een mooi voorbeeld van een niet-hybride van het Albenga-type.
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/pero_gigante_guy_dk.jpg[/img]

 58. Zelf heb ik zowel de originele hartvormige ‘Coeur de Boeuf’ als de peervormige Coeur de Boeuf type Albenga (syn Coeur de Boeuf Liguria) cv ‘Pomedoro Pero Gigante’ staan. Deze laatste geeft geribde vruchten die minder lekker zijn, tenzij ze iets onrijp worden gegeten.
  In de serre/kas geeft de hartvormige Coeur de Boeuf vier mooie trossen gegeven. De ‘Pero Gigante’ is productiever en gaf 6 mooie trossen.
  De ‘Pero Gigante’ bevat veel zaden, terwijl de ‘Coeur de Boeuf’ bijna geen zaden bevat.
  Inzake smaak geef ik toch de voorkeur aan de originele ‘Coeur de Boeuf’.

 59. Beste
  Heb ook somers tomaten geplant en juist zelfde resultaat als jij beschrijft kleine en helemaal opengesprongen tomaten, sta ook met originele Coeur de boeuf, zaad gekocht in frankrijk en dit geeft zoals ieder jaar goed resultaat

  nu ben blij dat ik alleen niet gelukt ben met somers

 60. Roger,
  Ik zou gewoon verder het zaad nemen. Vermits de tomaat een zelfbevruchter is, is er volgens mij geen gevaar van inteelt.
  Opletten met planten buiten de serre, daar kan de plant gemakkelijk bevrucht worden door een ander ras. Door de wind en de insecten. Zelfs als U er geen ander staan hebt. Uw buur misschien wel.
  Dan verliest ge de een deel van de eigenschappen van uw ras.

  Zaad van die tomaten F1 zou ik zeker niet gebruiken. Om dezelfde reden. Want dat is een kruising, van 2 rassen. Het zaad daarvan zal maar een deel van die kruising geven, maar ook een deel van het ene ras en een deel van het andere. Dit zaad F1 moet men kopen.

  Dus waarom ook iets anders zaaien, met het gevaar dat uw ras zijn eigenschap verliest. Waar ge trouwens tevreden over zijt.
  Groeten
  Roger

 61. Ik neem zaad van mijn Bulgaarse reuzen zo noem ik ze
  en de kiemkracht is 5 jaar goed in goede bewaring na-
  tuurlijk ,dus je moet niet elk jaar zaad nemen ,zodoende
  gaat je ras ook veel langer mee .
  Zolang de opbrengst goed is voortdoen dus en om de5 jaar
  nieuw zaad nemen van je eigen soort zodoende zal je ook
  niet direct last hebben van inteelt

  Zelf ondervonden :gery

 62. Ik kweek al jaren “Ossenhart” (origineel of niet??
  In ieder geval, mijn echtgenote zweert bij die die ik kweek. Ze zijn niet mooi, met veel rimpels, veel vlees en weinig zaadjes. Ik heb ooit een kanjer gehad van 930 gr.
  Ik weet niet of er kwestie is van inteelt daar ik al jaren elk jaar eigen zaadjes neem. Dus ,altijd dezelfde lijn.
  Voor mijn echtgenote is dat een tomaat die zeer grmakkelijk pelt. Je moet geen warm water gebruiken en de smaak is heel zacht naar de zoete kant toe.
  Ik heb dit jaar in een winkel 2 tomaten” coeur de boeuf”
  gekocht met de bedoeking nieuw zaad te nemen.Maar als het hybriden zijn is het welgelukken niet garant.
  Mag ik verder gaan met het eigen zaad en is er geen gevaar voor inteelt?
  Graag een serieus antwoord.
  Rogeres

 63. Hierbij de foto’s van de Bulgaarse Reuzen, die Gery Decroos opstuurde.
  Uiterlijk lijkt goed op de originele Coer de Boeuf[img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/coeur de boeuf.jpg[/img]

  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/IMAG0269.jpg[/img]

  • Coeur de Boeuf heb ik dit jaar voor het eerst ook
   geplant, heb een hoei opbrengst gehad en zal het volgend jaar nog beter doen. Geel goed voor tomatenpuree enz………….
   Gr Marie-Rose

   • Ik steek zuivere koemest zonder stro erin in het putje en dan een beetje aarde erop en dan de plant in de put, dagelijks bij droog weer aan de voet water geven of een plastiek fles afsnijden en met de open hals in de grond. Dit jaar ga ik eens doen zoals in de oude tijd een smal koper draadje er door steken is ook goed voor de ziekten. Marie-Rose zelf.

 64. Hierbij de foto van Roger, met volgende tekst
  Hier de zaadvaste Coeur de Boeuf van zaden Somers.
  Door de barsten krijgt men gemakkelijk schimmel en rotting.
  De dikste is +/- 7 centimeter.
  Pyros is normaal van grootte en geen barsten in dezelfde serre.
  [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/coeur-de-boeuf-somers-roger.jpg[/img]

 65. Zaad van Somers
  Het is het zaadvaste rose type.

  De planten zien er erbarmelijk uit.
  De tomaten zijn klein, en bijna allemaal gesprongen.Niet presentabel.Verder ook alle nadelen reeds vermeld in het artikel.
  NOIIT MEER.
  Daarnaast staat er ook Pyros. Daar is alles normaal.

 66. Ik heb dit jaar tomaten geplant van zaadjes afkomstig
  uit Bulgarije die ikzelf gezaaid had en gekregen van
  iemand die daar op reis was geweest .
  Het zijn wel serretomaten ,de plant ziet er ook wat
  mistroostig uit met lange afhangende bladeren ,maar de
  tomaten zijn zeer sappig met weinig zaad maar zeer
  groot ,kanjers van 400 gr tot 860 gr zijn geen uitzon-
  dering ,ze zijn wel zacht met een fijne pel en groeien
  tot in de nok van de serre
  zie foto van eerste pluk

  • Gery, ik heb je zaadjes aangekregen. Hartelijk dank. Nu nog zien wat het wordt.
   Groetjes en dank JacK van Couteren.

  • Hallo Gery,
   Kan ik bij u zaadjes verkrijgen van deze Bulgaarse reuzen?
   Laat mij aub weten op welke manier.
   Groeten,
   Jan

   • Jan, u bedoelt zaadjes om te zaaien in 2012 denk ik ?
    Geen probleem ,laat mij uw adres weten op mijn mailadres
    en ik stuur ze op in een enveloppe .
    Laat me ook weten hoeveel ongeveer je er wilt ?
    Groetjes :GD

   • Ja Gery, inderdaad voor 2012.
    Mijn adres:
    Switsers Jan
    Katelijnsesteenweg 130
    2570 Duffel

    De onkosten betaal ik graag terug.

   • Hallo Gery,
    Ik zie, dat je echte coeur de boeuf planten hebt.
    Zou ik ook wat van deze zaadjes kunnen hebben, voor een serre van een dame hier aan de Rhein in Remagen Kripp. Het is voor haar 70. verjaardag. Ze is daar verzot op en heeft van een vriendin verleden jaar zaad gekregen, maar naargelang de info hier in het net, zal het wel hybride geweest zijn.
    Ze zei dat de originele “Ochsenherzen” uit Rusland stammen???? Hoe dan ook, ik zou haar willen verrassen met dit origineel cadeautje. Ik woon hier aan de Ahr (ben ook op pensioen) en je kan mijn adres krijgen, maar postzegel zal ik dan opsturen als ik in september mijn kleindochters ga zien, zeg maar of het kan.
    Alvast bedankt
    Philomène

  • hallo
   is het mogelijk om een beetje van de zaadjes te bekomen aub
   graag bericht

   • Ik stuur je graag enkele soorten op. Kan je je adres doorgeven aub. Groetjes, Gust.

   • goede avond Gust. langs deze weg nogmaals dank voor het toegestuurde zaad van de grote portugese.
    mijn eerste zaaisel was mislukt ,al goed dat ik de helt maar zaaide en bij de tweede zaaibeurt heb ik dan toch een paar plantjes kunnen verspenen.
    mijn vraag nu kan ik van deze planten zaad winnen?
    dat mijn eerste zaaiing niet lukte denk ik te wijten aan het zaad niet te hebben geweekt en het daardoor niet kon kiemen , tweede zaaiing heb ik wel natter gehouden kan dit zijn .
    worden de zaadjes best geweekt of niet. graag een antwoordje a u b.

    nogmaals hartelijk dank voor de toegezonde zaadjes.
    zijn er kosten aan laat het weten zodat ik u kan vergoeden.
    met vriendelijke groeten.

    fil.

  • ik heb coeur de beouf gekocht en die vertrekken met 2 stengels. Is dit normaal en hoe moet ik die verder aanbinden ?

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.