Nick Trachet schrijft regelmatig steengoede bijdragen over groenten op Brusselnieuws.be, dit in de reeks ‘Culinair Ontdekt’.
Vorige keer besteedden we ook al aandacht aan zijn artikel van hem over kardoen en zijn bedenkingen bij de hype van de vergeten groenten. Deze week heeft hij het over snijbiet of warmoes. Ook een vergeten groente?  ’t Is maar hoe je het noemt of hoe je het gebruikt zegt hij. Snijbiet klinkt wel modern, warmoes doet direct aan grootmoeders tijd denken. Het is een verfrissend nieuwe groente, aangepast aan een wokkeuken, maar evengoed een vergeten groente, aangepast aan het ouderwetse stoofwerk.
Een citaat:

In een vermageringsbui en op zoek naar weer eens wat anders, pikte ik op de markt een rozet “bettes” op, zoals die hier heten. Men zegt in het Frans ook wel blettes of poirée, De plant doet me wat denken aan paksoi (een Chinese kool die ik in de tropen heb leren kennen) maar toch is het een heel andere plant: een biet waarvan men de stengels en bladeren eet. Beta vulgaris, zegt mijn literatuur, een vulgaire variëteit van de suiker- en voederbiet. In het Nederlands hoor je snijbiet of warmoes te zeggen. Dat heet dan weer zo’n verloren groente te zijn. Deze moderne snijbiet, in plukken van een kilo, is nog wat anders dan de snijbiet die vroeger als losse bladeren werd verkocht. Die waren ook veel groter. Dit zijn eerder “kropbieten” Hoe je ze ook noemt, het is bietenloof en het smaakt ook zo.”Smaakt als spinazie” lees je hier en daar. Niet waar: smaakt als biet! Een beetje zoet, een beetje bitter van het groen en met een aardige textuur (beet). Spinazie smaakt anders, kool ook. Dit is bladgroente met karakter. (Uit brusselnieuws.be : Eten en drinken, Culinair Ontdekt: Snijbiet met twee orginele recepten in het artikel)

Waar de auteur het niet over heeft is de verassende moderne toepassing die snijbiet gekregen heeft als babyleaves. Je vindt ze tegenwoordig niet alleen in de groene, maar ook in de rode bladkleur in de slamix (rubarb chard). Ze worden soms apart te koop aangeboden als pousse de blete.
Of je kan ze zelf telen natuurlijk. Tussen de andere babyleaf. Zoals uitgelegd in de brochure saladegroenten (gratis bij inschrijving op de nieuwsbrief)
Snijbiet is echt wel een voorbeeld van één maal zaaien, verschillende keren en verschillende stadia oogsten. Als babyleaf, als snijgroente en als de plant helemaal volgroeid is de bladstelen.  Telkens van een andere groep planten weliswaar.

Er is een artikel dat ik al heel wat jaren geleden schreef over het kweken van snijbiet uit de plantengids dat handelt over het tot een goed einde brengen van de teelt van bladeren en badstelen.
Het is helemaal niet verwonderlijk dat snijbiet dikwijls gekozen wordt als cover of sfeerfoto bij vele boeken over groenten. Het is immers één van de groenten die behoort tot de “makkelijke” gasten. Het moeilijkste is waarschijnlijk het zaaien en de kieming. Je kan snijbiet zaaien vanaf half maart tot half augustus, en voor de teelt van babyleaf nog later. (Bekijk het teeltschema van snijbiet)Voor de rest kent deze plant weinig problemen, een aanrader voor beginners in de moestuin.  

Recepten met snijbier of warmoes vindt u onderaan deze pagina van De Wassende Maan

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  21 reacties aan “Snijbiet, vergeten of pas ontdekt?”

Reacties (20) Pingbacks (1)
 1. Ik heb dit jaar bieten geteeld op bladeren ondergespit, gecombineerd met beendermeel en patentkali. Het bemestingsadvies kwam neer op 9/8/15. Er zaten veel grote bieten tussen en de kwaliteit na koken was zeer goed. Een echte aanrader om zo bieten te bemesten.

 2. Kijk eens op http://www.snijbiet.nl

 3. Heeft er iemand ervaring,met het telen van Bataat of zoete aardappel?

 4. Stuur mijn je e-mail en je ik mail je mijn bundel met recepten van warmoes of snijbiet. vgt Frieda

 5. Wie kan mij informatie geven om zoete aardappels te kweken

 6. Ook ik zou graag recepten willen ontvangen om deze mooie groente uit mijn moestuin te verwerken. Bvd

 7. Julienne,

  Geef je e-mail en ik stuur je mijn verzameling recepten snijbiet.

  Tot weldra

 8. Heeft er iemand een lekker recept voor de snijbiet?

 9. Beste Diane
  de zaden zijn bij iedere zaadfirma te koop
  Het product zelf zal je inderdaad moeilijker vinden. Waarschijnlijk vooral bij biologische teeltbedrijven die op de markt staan of die groentepaketten verkopen. Of in de betere speciaalzaak. Het is inderdaad niet zo’n commercieel product. Het is ook meer te vinden vanaf de zomer en in het najaar. Nu zijn de grote bladeren vervroren.

 10. Kan iemand mij vertellen hoe ik aan snijbiet of pousse de blette kan komen?
  Volgens mij is het in nederland niet te koop?

  Alvast bedankt!
  groet diane

 11. Alhoewel in het artikel gezegd wordt dat het niet naar spinazie smaakt gebruiken wij het toch al jaren als vervanger van spinazie, vooral dan in stomp. Het smaakt eigenlijk beter dan spinazie, de kinderen zijn er dol op.
  Bovendien kweekt het veel eenvoudiger dan spinazie en blijft het eigenlijk heel het jaar door eetbaar (ook in de winter). Alleen, we moeten het wel beschermen tegen de duiven en de kippen, want die zijn er ook dol op.

  • Indien je warmoes als spinazie wil gebruiken,koop dan in de zaadhandel de varieteit bladsnijbiet(Vilmorin).Deze varieteit is niet geschikt voor het gebruik van de bladstelen.

 12. Ik teel snijbiet al lange tijd. Heb het ooit eens meegenomen uit Italie, alwaar het een heel gewone groente is. Ik kwam er pas later achter dat het in Holland ook gewoon bestaat. We hebben het jaren lang op z’n italiaans ‘Bjetela’ genoemd.
  Ik verwerk het vaak in een hartige taart met feta, knoflook, geklopt ei, peper en zout en bladerdeeg. Invriezen is ook eenvoudig. De grote bladeren wassen: goed uitlaten lekken, op elkaar leggen en rauw in een grote zak invriezen. Voordat het ontdooit, in de zak verkruimelen (net als boerenkool).
  Oogsten kan als snijsla, zolang je de groeipunt niet beschadigt komen er steeds weer nieuwe blaadjes aan.
  De smaak is zacht, daarom voor (kieskeurige) kinderen ook heel geschikt.

 13. Het uitdunnen van de planten is erg belangrijk.Planten die te dicht staan gaan snel zaad vormen en zijn dan waardeloos.

  • Het is nu het tweede jaar dat ik snijbiet zaai, en ik ben zeer tevreden, je kan er lekkere gerechten mee maken en als je het hart niet wegplukt kan de plant maanden aan een stuk opleveren.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)