Sclerotinia is een niet waardspecifieke schimmelziekte. Dat wil zeggen dat er heel wat groenten kunnen door aangetast worden, zowel in de open lucht als in de kas/serre.

Meestal blijft de schade beperkt tot hier en daar een plant die afsterft.  Alhoewel dit, als je maar enkele planten staan hebt, toch best vervelend kan zijn natuurlijk Er moet de nodige aandacht aan besteed worden.

Doordat de schimmel leeft op heel veel verschillende groentesoorten is  vruchtwisseling geen goede preventie. Zeker niet als je weet dat de schimmel tot zeven jaar in de grond kan overblijven.

Wie zieke planten niet goed opruimt kan mettertijd meer en meer problemen verwachten met aantasting door Sclerotinia. De overlevingsstructuren die de schimmel aanmaakt zijn gemakkelijk te herkennen. Het zijn bolvormige stukjes schimmeldraad die helemaal ingedroogd (gedehydrateerd) zijn, waardoor ze zwart en keihard worden. De naam rattekeutelziekte die dikwijls aan Sclerotinia gegeven wordt is daar niet vreemd aan.

De zwarte bolletjes, samen met het sneeuwwitte schimmelpluis op de aangetast delen van de plant zijn dan ook heel typisch een kenmerk van deze schimmel.

Op de foto bovenaan ziet u een aantasting op komkommer. De stengel is volledig aangetast en het gedeelte van de plant boven de stengel zal  ook volledig afsterven. Deze plant wordt best onmiddelijk opgeruimd en verwijderd met het huisvuil.

Lees ook Sclerotinia in wortelgroenten: te lijf gaan met antagonisten

Meer foto’s van aantastingen door Sclerotinia.

Dit maakt alvast duidelijk dat zowel stengels, bladeren, wortels als vruchten kunnen aangetast worden door Sclerotinia.

(klik op de foto’s voor vergroting)

 

Aantasting door Sclerotinia bij bonen ( zie ook Schimmelaantastingen bij bonen

Aantasting door Sclerotinia bij knolvenkel ( zie ook Misschien toch beter de knolvenkel binnenhalen?)

Aantasting door Sclerotinia bij respectievelijk andijvie en radicchio, het witte schimmelpluis is goed zichtbaar. Het zijn de bladeren die zich aan de onderkant van de krop bevinden die aangetast zijn.(klik op de foto’s voor vergroting)

 

Aantasting van de knol van knolselder.(klik op de foto voor vergroting)

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  9 reacties aan “Sclerotinia, een schimmel die heel wat groenten aantast.”

Reacties (9)
 1. Ik had in de serre nog wat wortelen staan die ik vergeten was. Nu zag ik dat ze doorgeschoten waren. Bovendien leken ze bedekt met een laagje witte poeder.
  Welke ziekte zou dat kunnen zijn? ik heb alles uitgetrokken om er p.a. de tomaten te planten. Moet ik maatregelen nemen om eventuele besmetting van de tomaten te voorkomen?

 2. Beste Jal, bedankt voor je goede wensen voor 2010 want we zullen het nodig hebben!!
  Wat betreft kalkcyanamide heb ik geen ervaring maar ik zie alweer dat Koppert nl ook attent is op deze site, Contans WG is nl. het speciale middel tegen sclerotinia en ook biologisch.(de ouderdom speelt zijn parten)
  Maar om op die zelfgemaakte compost terug te komen of hij is goed of niet. Kwaliteitscompost maken is een apart vak en is ingewikkeld, slechte compost kan veel kapot maken wat betreft onkruidzaden en pathogene schimmels.
  Bij het composteren is de temperatuur van enorm belang, die moet op zijn minst een paar uur tegen de 70ºC komen om de onkruidzaden te vernietigen en tegelijkertijd de pathogene schimmels.
  De natuur is een kwestie van evenwicht, de bossen bestaan niet voor niets duizenden jaren zonder problemen!!!
  Hier myn mail-adres:adelabarca44@hotmail.com. Ik ben een oud-kweker(Hollander) en doe al 10 jaar aan ecologie.!!!

 3. Wat betreft “Trichoderma Harzianum” : Na toediening van TRIANUM-G kiemen de sporen en koloniseert het mycelium de wortels van de plant. Het mycelium onderdrukt de ontwikkeling van bodempathogenen door te concurreren om ruimte en nutriënten. De schimmel heeft in deze een preventieve en indirecte werking t.a.v. bodempathogenen.
  Het kan dus helpen om bodemschimmels te voorkomen. Meer info op deze pagina. Voorlopig weet ik niet waar dit product eventueel voor particulier gebruik te krijgen is. Het is hoe dan ook geen goede oplossing voor Sclerotinia.
  Meer info over dit product : http://www.koppert.nl/schimmels-en-virussen/pythium/producten-tegen-pythium/detail/trianum-g/

  Wat betreft de bestrijding van Sclerotinia, dit betreft de schimmel Coniothyrium minitans aanwezig in
  CONTANS WG wordt ingewerkt in de grond en dient in het bijzonder ter bestrijding van aantasting door Sclerotinia sclerotiorum en Sclerotinia
  Meer info over dit product :
  http://www.belchim.com/cms/publish/content/showpage.asp?pageid=91

  Wat betreft kalkcyanamide :
  De redenen om kalkcyanamide te gebruiken is vooral de onkruidremmende werking en de lichte grondontsmetting tegen schimmels die ermee gepaard gaat. Maar je moet opletten met de dosis en met de wachttijd of je kan schadelijke gevolgen hebben, vooral verbranding, bij te vroeg zaaien of planten van de sla.
  Daarom is het nodig deze website goed te bekijken
  en vooral deze pagina
  http://www.kalkcyanamide.de/algemene_aanwijzingen.htm
  en kijk daarbij ook naar de linkerkolom met verwijzingen naar groenteteelten en fruitteelten.
  zo vind je onder andere de gebruiksaanwijzing voor sla.
  http://www.kalkcyanamide.de/sla.htm

  Nog even, wat betreft de toediening : de grondbewerking uitvoeren, de kalkcyanamide strooien, licht inwerken (10 centimeter), de grond bevochtigen of vochtig houden, eventueel afdekken met folie om de grondvochtigheid op peil te houden. De wachttijd respecteren.De dosissen op de website omzetten: 100 kg/ha komt overeen met 1 kg per are of met 10 gram per m²

  met vriendelijke groeten,
  Luc Dedeene,
  http://groenten-boek.plantaardig.com

 4. Beste Alberto,

  Vooreerst mijn Beste Wensen voor 2010.
  U antwoord betreft duidelijk mijn 2de vraag om “beter idee”.
  Ik betwijfel geen enkel van uw stellingen betreffende goede compost en de toepassing ervan, maar de compost die ik in mijn bakken heb moet hoe-dan-ook gebruikt worden. Het is trouwens ook niet bewezen dat hij de schuldige is van mijn overmatig schimmelrot; dat is een veronderstelling van mij.
  Ik heb inderdaad ook al gelezen dat bepaalde micro-orgnismen de sclerotinia graag lusten. Mijn vraag is dan: Waar kan men die “Trichoderma Harzianum” dan wel krijgen?

  Waar ik mij echter over verwonder is het feit dat tot heden niemand geantwoord heeft op mijn vraag betreffende het gebruik van kalkcyanamide meststoffen.
  Wordt dat dan alleen in de prof. tuinbouw gebruikt?

 5. Beste vriend, het beste om veel bodemziektes te voorkomen is altijd een goeie compost gebruiken alvorens te poten. Gegarandeerde compost bij een speciaalzaak gekocht. Het beste is de compost gemaakt volgens de E.M.methode (E.M.wil zeggen effectieve micro-organismen). De compost aan de grond toevoegen is al direct de pathogene bodemschimmels bestrijden. En als de grond specifiek zwaar besmet is met sclerotiën dan geeft men gedurende de teelt ook nog de biologische Trichoderma Harzianum mee die ook alweer verschillende patogene schimmels aanpakt. Alles is in België te kopen bij de speciaalhandel. Er bestaat ook een specifiek middel dat gebruikt wordt in de zonnebloementeelt waarin Sclerotinia een ware plaag kan zijn.Helaas ben ik de naam vergeten maar een professionele bloemenkweker van Heliantus voor de bloem moet er meer van weten en anders over de computer gaan zoeken bij: biologische bestryding van sclerotinia in Helianthus.
  Veel succes.

 6. Beste,
  alvorens verder in te gaan op de toepassing van kalkcynamide had ik graag geweten of u de aantasting herkent op deze foto’s.
  Ik kreeg de foto’s van Herman, en het zou wel eens kunnen dat er dit jaar meer aantasting is van zwartrot, (Rhizoctonia solani) dan anders.
  Dit is inderdaad een bodemschimmel en kan eventueel meekomen met ziek plantmateriaal uit een minder goed gecomposteerde composthoop.
  Dus, als u of andere lezers, deze aantasting herkennen, geef dan een seintje hieronder.

 7. SLAROT Help!

  Na 20j onderbreking ben ik dit jaar terug begonnen met een moestuin. Het braakliggend stuk grond werd omgespit met inwerking van een grote hoeveelheid compost of wat er moet voor doorgaan: gedeeltelijke vergane tuinafval verzameld in 2à3 j.

  Ik breng deze inleiding omdat ik deze zomer (en najaar) geplaagd werd met overmatig slarot. Zowat alle soorten bladgroenten hebben er trouwens van.

  Ik vermoed dat de compost de oorzaak zou kunnen zijn van bodemschimmels die verantwoordelijk zijn voor het rot.
  Ook selder en preiroest zijn overmatig aanwezig.

  In de literatuur (en op het web) vind ik terug dat bodemgebonden plantpathogene schimmels zoals: Rhizoctonia solani, Sclerotinia sclerotiorum, Botrytiscinerea en Pythium spp de oorzaak zijn en dat deze zich in grond blijven nestelen. DUS, zonder ingrijpen zal ik volgend seizoen met dezelfde plaag af te rekenen hebben.

  Ik denk er nu aan in het voorjaar kalkcyaanamide toe te passen omdat die naast bemesting een gunstig effect heeft op aanwezige schadelijke bacteriën door de bij de omzetting vrijkomende (en tijdelijk aanwezig) cyanide.

  Mijn vraag is nu of iemand hiermee ondervinding heeft.
  Hoe juist toe te passen (bv. moet de grond afgedekt worden met plastiek), welke dosering, welk tijdstip ..enz.

  OF heeft iemand een beter idee ?

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)