Radijs, daikon, rettich en rammenas zijn variëteiten van de soort Raphanus sativus. Ook de winterrammenas behoort tot deze bonte groep van radijsachtigen.
Bij iedere variëteit is er een mooie variatie aan kleuren en vormen.
De uitwendige kleuren zijn rood, wit of een combinatie daarvan. Bij winterrammenas is de uitwendige kleur zwart. Van binnen zijn ze allemaal wit. Soms zijn de wortels kegelvormig, soms zijn ze rond. Het eetbare deel, de knol, is een verdikking van het stukje stengel tussen wortel en kiemblaadjes.
De teelt stelt weinig eisen. Zomerse temperaturen en droogte (bij radijs) kunnen, net zoals de koolvlieg, de teelt dwarsbomen. Op lichte grond is het makkelijker om lange, rechte rammenas of daikon te oogsten. De soort Raphanus sativus behoort tot de familie van de kruissbloemigen (Brassicaceae), waartoe ook alle koolsoorten behoren. Daar moet terdege rekening gehouden mee worden bij de vruchtafwisseling.
Radijs en zomerrammenas wordt meestal rauw verbruikt, bijvoorbeeld in salades. Maar rammenas kan ook worden gekookt of gebruikt in roerbakschotels. In de Aziatische keuken is de daikon heel populair. Zomerrammenas heeft een sterkere smaak dan radijs. Zwarte winterrammenas is pittig en peperachtig.
Lees het vervolg in het nieuwe artikel over teelt van radijs, rammenas en daikon.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  6 reacties aan “Radijs, rammenas, daikon.Een variatie aan vormen en kleuren.”

Reacties (6)
 1. Waar vind ik biologisch zaad van Daikon in grotere hoeveelheden?

 2. Het lukt mij juist nooit om zwarte rammenas te kweeken.
  Bladeren worden heel groot, maar rammenas zelf blijft erg klein onder de grond.
  Wat voor soort grond hou die rammenas?
  Ik heb zand grond.

  • Ik verbouw ook rammenas op zandgrond.De rammenas is groot ( 25 – 30 cm).De grond bemest ik elk jaar met organische mest. 14 Jaar geleden heb ik ze op zware kleigrond verbouwd dat ging ook heel goed! Ik zaai ze en daarna dun ik ze uit op ongeveer 20 cm

   • De zaaitijd moet je goed in het oog houden, het is een betrekkelijk korte teelt maar toch heeft de wortel voldoende tijd nodig om uit te groeien tot een volwaardige ramenas. De teeltschema’s goed in het oog houden is de boodschap. Groetjes Tuinman Peter.

 3. Het is eigenlijk de eenvoudigst kweek die ik in de tuin heb.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)