Met de winter in aantocht valt het op dat het assortiment aan vers te oogsten groenten in onze tuin weer heel wat minder wordt. Winterprei vinden we natuurlijk nog in bijna iedere tuin. Savooikool overleeft de vorst ook wel. Maar wist je dat er een groente is die pas het lekkerst is als de vorst erover gegaan is? Terwijl alle andere wortelgroenten gerooid moeten voor de naderende vorst, laten we de pastinaak ongemoeid. Misschien behoort deze witte wortel straks wel tot één van uw favoriete wintergroenten

Lees dit en veel meer in het uitgebreide artikel over pastinaak

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  21 reacties aan “Pastinaak, een groente voor de winter”

Reacties (18) Pingbacks (3)
 1. Beste,
  Ik heb dit jaar heel mooie pastinaak. Hij staat echter een beetje in de weg: de zijkant van het verhoogde bed is namelijk gedeeltelijk losgeraakt. Kan ik de pastinaken eruit halen en elders in de grond zetten? Moet ik het loof verwijderen?

 2. Mooie gele bloemen heb je dan! Maar helaas, de wortel is al zijn reserve (zetmeel) kwijt aan de hergroei en de bloemen. Waardeloos geworden.

  • Dat wel, vol met insecten en heel de tuin geurt ernaar!

   Ik vreesde inderdaad dat het niet veel soeps meer ging zijn. Nu ja, de volgende lading staat al 10 cm hoog, dus het is niet dat ik zonder kom te zitten.

 3. Beste,

  Ik heb vorig jaar pastinaak gezet en een deel heb ik door omstandigheden niet kunnen oogsten. Momenteel staat dat stuk flink in bloei. Is hij nog eetbaar of kan ik hem beter rechtstreeks op de composthoop doen?

  Groeten

 4. Heb voor het eerste jaar pastinaak gezaaid, maar zaadjes komen erg onregelmatig uit ( heb nu kleine en grote plantjes door elkaar). Wat ik me ook afvraag is; bij sommige planten heb ik enorm veel blad, moet ik dit gedeeltelijk aftoppen om zo grotere wortels te krijgen?

 5. Beste tuinders,

  Gisteren heb ik twee pastinaken geoogst. De bovenkant kwam al iets boven de aarde en voorspelde een enorme wortel. Helaas vertakte de wortel zich al snel in diverse sprieten en was erg magertjes in vergelijk met die enorme bovenkant.Een tuinder had het over aaltjes in de grond. Iemand ervaring?

  Yvonne

  • dag yvonne,
   ik denk dat het probleem bij jou is dat de grond niet diep genoeg is los gemaakt .
   als de pen wortel van de pastinaak op een harde laag komt gaat hij zich splitsen im meerdere kleine wortels.
   groetjes,
   hennie

   • Beste Hennie,

    Dank je wel voor je suggestie. Dat lijkt inderdaad een oorzaak te kunnen zijn.
    Hartelijk dank voor het meedenken.

    Yvonne

  • pastinaak is zoals gewone wortels een plant die graag diep groeit op zoek naar voedsel.zodra ze een voedselrijke grondlaag vinden maken ze zijwortels.
   daarom ,alle wortelsoorten op een arme grond zaaien zodat ze op zoek moeten naar voedsel en lange rechte peen maken.ook bij droogte proberen niet te wateren

 6. Beste tuinders,

  Zaad van pastinaak is hooguit twee jaar te gebruiken.
  Zeker het tweede jaar moet je royaal zaaien en uitdunnen. Geen plantjes verspenen!

  Pastinaak is tweejarig. Knolletjes van het jaar ervoor zullen bloemen gaan maken en geen grotere knollen.

  Groetjes Jan.

 7. Ik heb nu pas mijn pastinaak gerooid. Er komen naast een aantal grote penen ook een heleboel heel kleine worteltjes omhoog.
  Kan ik deze weer in de grond zetten? Iemand ervaring mee?

 8. beste,
  ieder jaar is de pastinaak van boven heel bruin, en soms gebarste, ziet er niet smakelijk uit, maar nog altijd lekker. wat doe ik verkeerd?? zit nu nog 70% in de grond , rest ,juist voor strenge vorst in emmers gezet en dus al verteerd.
  vriendelijke groeten
  rene

 9. Behalve de kiem is pastinaak een heel makkelijke groente met weinig ziekten en plagen.
  Ik gebruik inderdaad ook altijd vers zaad. Misschien een zakje samen met je buurman of vrouw kopen?
  Het beste leg je een paar zaadjes op de juiste plek direct in de grond waar je ze hebben wilt. Later moet je ze dan afdunnen. Zaai niet te dicht want de wortels worden groot.
  Ze zitten bij mij nog in de grond, want ze zijn erg winterhard en blijven het beste in de grond.
  De smaak is een beetje eigenaardig, maar wel lekker. Je kunt ze door groentemengsels doen, soep van koken of in kleine blokjes met een beetje olijfolie onder de gril leggen (mijn favoriet). Op smaak brengen met zeezout en peper.
  Ik kan het iedereen aanraden om eens te proberen. De planten worden wel groot en als je er iets kleiners naast zet, neem dan genoeg afstand.

  Succes Jan.

 10. Op mijn tuin in Almere is vrijwel alles goed opgekomen en ik heb prachtige gevormde enorme wortels, ondanks de adviezen dat pastinaak het niet goed zou doen in de klei.
  Wel kost het moeite om ze onbeschadicht uit deze harde grond te halen.
  Van het voorjaar ga ik zeker weer zaaien.
  Hoe ik het heb gedaan?
  Tijdens de kiem periode de grond goed vochtig houden, één of twee dagen te droog en het is gebeurt.

 11. Ik heb dezelfde ervaring.
  De laatste jaren echter zaai ik in de serre in persblokjes rond half april 7 à 8 zaadjes per blokje. Na opkomst uitdunnen tot 1 plantje en half mei ter plaatse planten.Sindsdien heb ik altijd een goede oogst.
  Wel minstens op 30 x 30 cm zetten.
  Fonz

 12. Beste Leen

  Naast klimatologische omstandigheden denk ik vooral aan de kiemkracht van pastinaakzaad die zeer snel achteruit gaat. Het is één van de minst bewaarbare zaden
  Je kan het zaad slechts één jaar gebruiken.
  groetjes
  Luc

 13. ik vind pastinaak een onvoorspelbare te kweken groente; meestal moet ik tot 3 keer toe herzaaien alvorens er iets uitkomt; het ene jaar lukt het dan wel , het volgende jaar helpt zelfs 3 keer zaaien niet;ik tuinier biologisch met 4jaarlijks afwisseling, vorig jaar had ik een goede oogst, het jaar ervoor totaal niets ???????

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)