paarse-spruitenHet is spruitjesseizoen. Trouwe lezers van GroentenInfo weten misschien nog dat er twee jaar geleden hier een artikel verscheen met de titel Rode en groene spruiten kweken en vergelijken.

Onlangs verscheen op de websites van de kranten HLN.be en AD.nl een bericht over paarse spruitjes onder de titel “Nieuwe culi-trend: paarse spruitjes” (zie hier dit artikel op HLN.be en dit artikel op AD.nl ).

Het klopt inderdaad dat de smaak zoeter en milder is en kinderen meer zal aanspreken dan groene spruitjes. Toch schrijf ik bij deze een berichtje om één en ander in zijn juiste context te plaatsen.

Het artikel verscheen op zaterdag en op maandagmorgen kreeg ik een mail van een TV-journalist.

“Dag,
wij willen graag in ons programma ……, aandacht besteden aan de paarse spruitjes waar vandaag in de kranten ook aandacht aan wordt besteed. Ik wil  hier echter allereerst wat meer over weten: hoe nieuw zijn de spruitjes precies? hoe worden ze gekweekt etc. etc. 
Zou u mij hierover kunnen terugbellen? of dat iemand mij terugbelt die hier meer over kan vertellen…”

Ik stuurde dan ook volgend antwoord terug om één en ander over deze “culi-trend” te verduidelijken.

“Beste,

Paarse spruitjes zijn niet nieuw!

Maar profiteren nu mee van de grote diversificatie die zich de laatste jaren in de groentewinkels, maar ook in de groentetuinen overspoelt.

Ik zou de paarse spruitjes eerder onderbrengen onder de nieuwe trend van de “vergeten groenten”.  Ze zijn er zeker al heel lang.  In dit artikel wordt het ras Rubine omschreven als "heirloom variety" van spruiten. Ook in dit artikel wordt paarse spruitkool eveneens als heirloomvariety omschreven, het ras Falstaf.

“Plantkundig erfgoed” is hier beter op zijn plaats dan “nieuw”!

Nee, blijkbaar is er vorige week een journalist op zoek geweest naar nieuws en heeft hij inspiratie opgedaan bij twee nieuwe berichten in de Engelse pers (Daily Mail) die daags voordien verschenen waren en had hij ook de foto’s op GroentenInfo gezien.

* Could this be the bitter end for the dreaded Brussels sprout?

* Purple reigns: How the latest food fad is surprisingly delicious

En zo ontstond er een nederlandstalig artikel…. en lijkt het alsof paarse spruitjes nieuw zijn en straks de groentetuinen en de groentewinkels zullen veroveren.

Dus het antwoord op uw vraag is  : nee, dit is niet nieuw, en nee, ook de andere paarse groenten waarvan sprake in het tweede Engelstalige artikel zijn niet nieuw.

Alleen wat minder bekend, soms vergeten, maar ook niet altijd gewild voor het doordeweekse en alledaagse gebruik. En soms wat minder opbrengst, niet zo’n probleem voor de hobbytuinder, maar als beroepstuinder moet je al een mooie meerprijs halen om hetzelfde rendement te behalen als uit de gewone “groene groenten”.

De teeltwijze is volledig dezelfde als die van groene spruiten. En is vooral voor de hobbytuinder een welkome afwisseling. Zo kan hij groenten telen die in de groentewinkel moeilijk te vinden zijn.”

Meer info over het telen van rode of paarse spruitkool

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  3 reacties aan “Paarse spruitjes zijn (weer) in?”

Reacties (3)
  1. Hoe het ook zij de paarse spruiten worden toch weer groen met een paars vleugje wat er dan niet uitziet. Van smaak zijn ze heerlijk.
    Het lijkt net of er kleurstoffen inzitten die het water ook paars kleurt en uit de spruit trekt.
    Hoe ontstaat de kleur paars?

  2. Naast de ‘gewone’ rassen Noisette, Seven Hills en Groninger heb ik voor meerdere jaren enkele keren Rubine geprobeerd. Deze laatste zijn wel tamelijk los van struktuur. Toen dacht ik dat dat misschien aan mijn (zanderige) bodem lag. Eerder had ik deze eigenschap, zoals wel degelijk vermeld in mijn catalogus, (http://www.organiccatalog.com/catalog/) gewoonweg overzien.

  3. Inderdaad zijn rode spruitjes niet nieuw. In 1950/1951 werd er al reclame gemaakt voor “blozende spruitjes” Onze biologieleraar gebruikte het rode spruitje toen als uitgangspunt voor de lessen over erfelijkheidsleer (wet van Mendel enz.)
    Martien Franssen

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)