Persmededeling FreshFel

freshfelFreshfel Europe, Groenten en Fruit Handelsplatform voor Europa, presenteert een rapport met de titel ‘Where is the fruit?’. Hieruit blijkt dat het gezonde imago van groenten en fruit vaak wordt misbruikt door andere voedingsmiddelenproducenten. De verpakkingen geven consumenten het gevoel een gezonde keuze te hebben gemaakt, zonder dat dit wordt waargemaakt.

“Deze studie toont aan dat consumenten in Europa bij veel van hun dagelijkse aankopen worden misleid door informatie op de verpakkingen”, aldus Luc Clerx, voorzitter van de werkgroep Promotie, Imago en Communicatie van Freshfel. “Misschien gelooft een groot deel van de consumenten dat hun voedingskeuzes stroken met een toegenomen consumptie van verse groenten en fruit terwijl dit niet het geval is.”

Het onderzoek analyseert de daadwerkelijke hoeveelheid fruit in een aantal producten die met een afbeelding dan wel middels tekst op de verpakking refereren aan groenten en fruit.

Met de komst van een nieuwe Europese regelgeving wordt het gebruik van afbeeldingen die kenmerken van producten suggereren of impliceren, maar die eigenschappen niet bezitten, niet langer toegestaan.

Voor het onderzoek werden producten uit negen Europese landen onderzocht. De producten zijn gekocht bij de supermarkten met het grootste marktaandeel.

Van de producten die werden geanalyseerd, bevatte 18 procent helemaal geen fruit, 32 procent bevatte minder dan 10 procent fruit ondanks de overvloedige afbeeldingen van fruit op de verpakking. Slechts 17 procent van de producten bevatte 50 procent fruit of meer.

Het onderzoek van Freshfel toont aan dat van de 207 onderzochte producten slechts 13,5 procent in aanmerking komt voor het gebruik van afbeeldingen van groenten en/of fruit zonder de EU-regels te overtreden met betrekking tot het misleiden van de consument.

(Bron en volledige studie: persmededeling FreshFel, Freshfel Europe is het Europese Groenten en Fruit Handelsplatform, www.freshfel.org)

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  Een reactie aan “Misleidende reclame met groenten en fruit.”

Reacties (1)
 1. tja beste lezer,

  en was dat nou het enige probleem aangaande de feitelijke groente-/fruit-inhoud in industriele producten, was het maar waar.

  want bijvoorbeeld sla die groeit in een waterbedje, dobberend op een piepschuimen blok, sabbelend uit een reservoir met niets dan water en wat “groeimiddelen”, wat eet je dan eigenlijk nog.

  wij hebben het grote geluk dat we in Kroatie leven, en daar op eerlijke grond met eerlijke stront, onze groenten kunnen verbouwen.

  en gelukkig smaakt sla dan weer naar sla, tomaten naar tomaten, en een meloen, zelfs een “water”meloen is meer dan een vel met water er in.

  de doorgeschoten voedingsindustrie en de (domme) consument willen bedonderen en bedonderd worden, dus daar helpt geen enkele regelgeving tegen.

  op naar de super, voor een plastic zakje met “sla”, voorgesneden groenten en vooruit, de kar moet vol, nog wat “gezonde” fruitsappen erbij.

  als God het had gewild had ie zelf wel plastic sla bedacht!

  echt eten is echt leven, met hartelijke groeten, Pim de Vos

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)