Deze voormiddag was ik te gast bij de Volkstuin van Kortrijk. Ik gaf er een lezing over tomaten telen. Zoals steeds kwamen er heel wat vragen uit het publiek.

Daarbij veel gestelde vragen zoals

Dit is steeds een interessant moment. Via onderlinge discussie komt er heel wat jarenlange praktijkervaring opgedaan door gedreven liefhebbers bovendrijven.

Deze zijn mij vandaag vooral bijgebleven:

– Het planten van enkele planten citroenmelisse in de deuropening van de kas vermindert de druk van witte vlieg. Dit werd alvast bevestigd door twee verschillende aanwezigen op de lezing.

– Op iedere lezing komt het verhaal van het stukje koperdraad en de preventie van aardappelplaag weer bovendrijven. Als je een stukje koperdraad onderaan de plant doorheen de stengel steekt kan dit de kans op aantasting door aardappelplaag sterk verminderen. Dit is een zeer wijd verbreid gebruik bij moestuinbezitters in de Lage Landen.

Tot nu toe moest ik op deze vraag steeds onbeslist antwoorden omdat ik het zelf nog niet uitgetest heb. Het is wel zo dat oudere preventieve gewasbeschermingsmiddelen tegen de aardappelplaag koper bevatten.

Eén van de aanwezigen had echter wel de proef gedaan. Uit zijn ervaring blijkt dat planten met een stukje koperdraad minder of niet aangetast worden door aardappelplaag. Je moet wel met schuurpapier het vernis van de koperdraad afwrijven. Zoniet kan het koper niet oxideren en wordt de opname via de sapstroom belet.

Opgelet! Er is echter ook een negatieve kant aan deze methode. Uit proeven van de Universiteit Gent is gebleken dat op die manier de hoeveelheid koper in de plant aan de hoge kant wordt en op het randje van de toelaatbare norm. Een belangrijke waarschuwing toch. Die proeven waren mij tot nu toe onbekend en ik ben nu op zoek naar de resultaten van deze proef. Klik onderaan dit artikel op Reageren? Vragen? indien u hier meer over weet of om uw ervaringen met koperdraad kenbaar te maken. Ik ben echt benieuwd.

– De resultaten met het gebruik van sluipwespen als bestrijding van witte vlieg bleken bij een liefhebber zeer goed als enkele bladeren met zwarte poppen van witte vlieg (deze zijn dus geparasiteerd door de witte vlieg, zie artikel) in de kas gebracht werden. Deze bladeren kunt u misschien bekomen van een tomatenteler in de buurt.
Aangekochte sluipwespen gaven bij één moestuinder minder goed resultaat. Daarom dit advies:
Wie sluipwesppoppen aankoopt moet nagaan of het transport niet te lang zal duren en als dit steeds gekoeld gebeurt (piepschuimdoos met koeler erin) , zoniet kunnen de sluipwespen te vroeg uitkomen en krijgt u enkel lege zwarte poppen thuis geleverd. Ook het toepassingstijdstip is van belang. Als er één witte vlieg te zien is, dan moeten de sluipwespen onmiddelijk ingezet worden.

Beter is nog preventief te werken:
– bij het planten sluipwespen inbrengen (kaartjes)
– één week later nog eens (van dezelfde kaartjes, in de koelkast bewaard)
– nog eens twee weken later nog eens met nieuwe kaartjes

Je kan informeren bij http://www.biogroei.be/biogroei/product/detail.do?productId=44&navId=7&title=produkt voor die sluipwespen.

Gele vangplaten kunnen u helpen om deze vroege vogels waar te nemen. Lees meer over witte vlieg en sluipwespen

– Ook over het planten van een tabaksplant in de kas was één aanwezige niet tevreden. Nochtans wordt dit soms aangeprezen als een goede preventie van witte vlieg. De plant trekt heel wat witte vlieg aan in plaats van deze af te stoten. Alhoewel de ervaringen tot nu toe hiermee wisselend zijn lijkt het ondertussen (na het beluisteren van tientallen ervaringen) dat de meerderheid van de tuinliefhebbers eigenlijk minder goede resultaten heeft met deze methode.
update 30/03/2006
Er waren enkele reacties van lezers op dit bericht.
Ton schrijft

Ik heb ook tabaks planten geprobeerd bij de tomaten tegen de witte vlieg in de koude kas. Geen resultaat de witte vlieg was nog veel aanwezig , ondanks de vroege zaai van deze tabaksplant.

Henri uit Spanje schrijft

Sinds een tweetal jaar planten wij tussen de tomaten wat basislicumplantjes en zaaien ook wel peterselie tussen de rijen tomaten, deze beiden houden de witte vlieg ook weg en op die manier hebben wij onze kruiden ook.

Gijsbert schrijft

Mijn ervaring is dat gewone siertabak wel last heeft van witte vlieg, de echte ken ik niet goed genoeg. Wat ik wel weet is dat fijne tabak, de restjes uit een pakje shag, wel prima helpen tegen ongedierte, dus vandaar dat ik ervan uit ga dat het werkt 🙂

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  10 reacties aan “Over aardappelplaag, witte vlieg, citroenmelisse en koperdraad bij tomaten”

Reacties (8) Pingbacks (2)
 1. Betreft witte vlieg op tomaten in een serre:
  Ik heb een tiental jaren geleden eens last gehad van witte vlieg op de tomaten in de serre.
  Sindsdien zet ik steevast elk jaar enkel tagetes tussen de tomatenplanten in de serre (1 tagete per 5 planten) en heb nooit meer last gehad van de witte vlieg.

 2. Soms zie ik deze mogelijkheid om een reactie of hulpvraag te plaatsen en soms is hij afwezig. Dat is lastig. Want mijn vraag zal nu niet op de juiste plaats komen.
  Onze vroege aardappelen staan ca 20 – 25 cm hoog. De bladeren gaan geel kleuren. Vooral het jonge blad.
  We hebben voor het poten koemestkorrels gestrooid en na het poten kalium. Het heeft ruim 4 weken geduurt voor ze boven de grond kwamen.
  Kan het zijn dat vooral de kalium verdwenen is door de vele regen van de laatste weken? Of is het een reactie op de kou?

  • Beste Els
   koemestkorrels bevatten eigenlijk weinig voeding. De kans is groot dat het hier gaat om stikstofgebrek. De kalium is niet uitgespoeld en te weinig kalium veroorzaakt ook geen gele bladeren. Het lijkt erop dat je niet voldoende stikstof gegeven hebt. Je zou best een samengestelde meststof type DCM strooien. Koemestkorrels zijn te arm (bv 1,5%N) De organische meststoffen bevatten 6 tot 8 % N. Het zou nog beter zijn een minerale meststof te strooien omdat de bladeren al geel zijn, die werken sneller (type blauwe korrelt of samengestelde meststof voor groenten). Wat je ook strooit, na het strooien inwerken (hopelijk zijn ze nog niet opgehoogd). Het is goed als er regen volgt binnen enkele dagen, anders werkt de meststof nog niet.
   groeten
   Luc

 3. ik heb een vraag:
  dit jaar is het heel erg met de aardappelziekte op de tomaten.Ik heb gelezen dat een stukje koperdraad door de stam van de tomaat helpt.Niet iedereen is het hiermee eens.Stukjes koper verdeelt door de grond rond de wortels zou dit effect kunnen hebben?

 4. Een vraagje? Mijn Pyrostomaten hebben een magnesium tekort in de serre.
  Hoe maak ik de magnesiumsulfaatoplossing klaar? gram per liter
  Vanaf wanneer de plant behandelen?
  Aantal cc per behandeling en aantal behandelingen?
  Er is nog geen Mg bemesting gebeurd.
  Wie kan mij helpen?

  • Beste
   indien er magnesiumgebrek is kan dit verschillende oorzaken hebben, magnesium is een element dat moeilijk opgenomen word van zodra de wortels het wat moeilijker hebben:

   tijdelijk te nat
   temperatuurschommelingen
   te zware vruchtbelasting enz..

   Hoe dan ook is tomaat tamelijk gevoelig voor Magnesiumgebrek, vooral op de onderste bladeren. Een lichte vorm van Magnesiumgebrek is niet zo erg en heeft weinig invloed op de productie.
   Wil je liever geen symptomen van Magnesiumgebrek dan kan je proberen een bladbespuiting te doen met bitterzout aan een concentratie van 1-2% vanaf bloei derde tros en dit eventueel na één en na twee weken herhalen.
   Nu is het eigenlijk niet meer nuttig dit te doen. De vruchten zijn waarschijnlijk allemaal gemaakt, de planten getopt en de productie, zowel kwantitatief als kwalitatief zal niet meer veranderen.

 5. al staan er maar wat plantgoed (pompoen, fuschia, sla,…) in de serre, is ze niet verwarmd en overwinteren er geen planten, ook wat sla en radijs staat er maar was verleden de witte vlieg er maar als er tomaat ingezet werd, nu al is er witte vlieg!!
  ik heb geen zin om heel de zomer te gaan sproeien met pyrytrex of zo, hoe geraak ik van deze witte vlieg en ander gespuis op een ecologische en biologische wijze af?

 6. Ik heb rooktabak in een plastiek doos gedaan,bevochtigd en vochtig gehouden en weg, witte vlieg! Deze methode stond lang geleden in het ledenblad van Ecologisch Tuinieren.Tabaksplant,basilicum en dergelijke hebben bij mij (vooral in 2007) geen barst geholpen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)