aug 182013
 

Er komen al lang geen nieuwe artikels meer op GroentenInfo. Dat blijft nog een tijdje zo. Ondertussen worden wel alle vragen beantwoord via mail en op de website. GroentenInfo is er om te helpen, nietwaar?

Voor Herman maken we een uitzondering op de publicatiestop. Voor zijn oproep in verband met de slawortelboorder. Om zo nog meer over dit insect te weten te komen. En zo zijn adviezen, die al opgevolgd worden door verschillende tuinders in Vlaanderen en Nederland te perfectioneren.

(Voor wie niet direct weet waar het over gaat, lees ook eens dit artikel van Herman :

Alle informatie over de slawortelboorder, straks ook in jullie moestuin?

Hij schreef volgend bericht. Foto en video vind u onderaan dit artikel. 

Beste collega hobbytuinder,
In 2012 werden bij Herman De Moor alle (talrijke)  slabedden ‘nachts,gans het jaar door, afgedekt met schaduwdoek en GEEN ENKELE aantasting door de SWB-larve werd opgemerkt.
Een bewijs dus dat afdekking van de slabedden HET middel is om het SWB-probleem aan de basis aan te pakken.
In 2013 werden alle slabedden en kweekplantjes in pot,opnieuw afgedekt met uitzondering van één testbedje (in vollegrond) met een zestal slaplantjes.waarvan er na een paar weken reeds de helft sneuvelden én de larve telkens terug gevonden werd.
Nogmaals het bewijs dat s’nachts afgedekte bedden wel degelijk beveiligd zijn tegen de SWB-aantasting.
Omdat, volgens Herman althans, sommige literatuur onterecht aangeeft dat de SWB-mot ook vliegt in aug-sept wou ik dit jaar een speciaal verzoek richten aan de lezers om mee te werken aan een test.
Gelieve daarom in uw komende nieuwe zaai-of plantbedden, vanf 15 aug, NIET  meer af te dekken en na te gaan of er achteraf toch nog aantastingen zullen optreden.
Bijgevoegde verzamelfoto en volgend filmpje,ons opgestuurd door lezer Erwin,zijn een goed hulpmiddel om de juiste diagnose te stellen.

 

Wat moet je doen indien je de larve ontdekt in de laatste zaai-en plantbedden in de periode na 15 augustus 2013?

Maak digitale foto’s van de larve en stuur die op in een email naar lezersbijdrage@plantaardig.com .Vermeld in “het onderwerp” van de email de tekst SWB3 . Op die manier komt uw email niet alleen terecht bij Luc Dedeene maar onmiddelijk ook in Herman zijn email-postbox.
Alleen emails MET foto van de larve,eventueel aangevuld met een woordje uitleg,zullen behandeld worden door ons,teneinde onze diagnoses 100% sluitend te maken.
Herman zelf zal eveneens ,op al zijn bestaande slabedden(in totaal een achttal),identiek dezelfde test doen…
Geldige inzendingen kunnen aanleiding geven tot verdere uitwisseling van informatie via email met lezersbijdrage@plantaardig.com en/of Herman.
Als blijkt dat er géén aantastingen meer optreden zullen we uiteindelijk vroeger kunnen stoppen met afdekken van onze slabedden en is er een belangrijke zekerheid meer omtrent de gevaarlijke infectieperiodes.
Met dank voor uw medewerking van dit belangrijk experiment.
Video 1

Video 2

Lees zeker ook eens het artikel met alle info die in de loop van de jaren verzameld werd.

http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-slawortelboorder-straks-ook-in-jullie-moestuin/

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)