Courgettes zijn heel snelle kiemers en misschien wel de makkelijkste plantjes om zelf op te kweken. Na vijf dagen staan ze boven, tenminste als ze bij 20°C gezet worden. Wie buiten courgettes wil planten heeft nu nog ruim de tijd om courgettes te zaaien. In een vorige bericht werd er al attent op gemaakt dat je courgettes best niet allemaal in één keer zaait. Pompoenen worden ongeveer op dezelfde manier opgekweekt.

Meloen doet er wat langer over, reken toch maar op 10-14 dagen als je in een minikasje op de vensterbank zaait. Als je ze dag en nacht bij 25 graden zet, zullen ze al na 5 tot 6 dagen boven staan. Wie toch nog meloenen wil telen in de kas deze zomer, die moet zich nu wel haasten. Beter is het meloenen te zaaien de eerste helft van april in een warme ruimte.

Zowel courgette als meloen worden apart gezaaid in potjes zodat achteraf niet meer hoeft verspeend te worden. Voeg één vijfde wit zand toe aan de zaai- en stekgrond om het geheel nog wat luchtiger te maken. Maak het mengsel twee dagen vooraf klaar om het te laten opwarmen en bevochtig het goed. Duw het zaad met het meest puntige deel (hier komt het worteltje uit) naar beneden zodat het ongeveer 1 centimeter diep komt te zitten. Bij twijfel leg je het zaad gewoon plat, afgedekt met 1-1,5 cm grond. Neem voor courgettes potjes van 8 of 9 centimeter, je moet courgettes niet te groot laten worden voor je gaat uitplanten. Jonge courgetteplanten groeien makkelijker weer weg. Voor vroeg gezaaide meloenen nemen we wat grotere potten.
Hoe hoger de temperatuur hoe sneller de kieming, ideale temperatuur voor een goede kieming (zeker voor meloen) is dag en nacht 23°C. Kom je daar niet aan, zet de kleine potjes dan in een al dan niet zelfgemaakt minikasje, daar kan het door de zon overdag makkelijk 30°C warm worden, dit compenseert dan de te lage nachttemperatuur en het substraat blijft dan toch voldoende warm. Hou wel in de gaten dat het niet te warm wordt en start met luchten van zodra de eerste tekenen van kieming waar te nemen zijn.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  4 reacties aan “Courgettes en meloenen opkweken”

Reacties (4)
 1. Jammer genoeg was het dit jaar niet gelukt om zelf plantjes te kweken van meloen. Mogelijk de pissebedden of te nat geweest. De plantjes waren zo 6 cm de plant knikte en sterfte af. Nu denk je dat is alles. Nee, ik kon nog meloen planten komen bij een tuincentra. Maar ik vond het wat raar dat er geen ranken kwamen en alles uit het midden groeien. Toen kwamen de eerste vruchten er aan. Een miskoop het zijn courgettes. Dat lust ik zeker niet. Nu de planten uit de kleine kas gehaald enkele bladen geknakt die ook nog lekker prikken. Ik blijf ze wel verzorgen, ik denk wel dat ze doorgroeien. Ik hoop dat ik ze kan weggeven. Mogelijk kunnen ze nog planten leveren maar ik weet niet of dat niet te laat is. Het is al bijna juli?? Volgend jaar als ik nog een tuin heb ga ik veel meer zelf zaaien het bespaart geld en je weet wat je neerzet. Dat ontbreek vaak in de tuincentrums. Zelfs met aardbeien weet niet wel soort je heb.

 2. ik heb al een paar (water)meloenen en courgeten maar weer nier wat wat is ze staan in de serre

 3. Jaren geleden heb ik een dieptekas gebouwd n.a.v. een verhaal van Rick de Dappere
  helaas zijn al mijn ruiten stuk en niet meer te krijgen.afijn in de kas (diepte plm 70 cm) teel ik al mijn planten voor, ook courgettes, tomaten enz.
  alles uitplanten in de tuin, geen problemen
  gr.

 4. ik heb ook courgette plant gehad, deze stond tussen de aubergine en de komkommers.
  maardeze gingen afsterven en rotten, na dat ik de plastic hoes er af haalde kwam er een vlinken gas lucht vrij het was zelfs voor mijn niet te houden kreeg er benouwd van.
  dus heb hem overgepoot in een lang werpigen lage bak en een dichte plastic kap er over, en nog ging de courgette plant afsterven en de vruchten gingen ook rotten.
  en ook mijn peultjes en boerenkool en rode kool en mijn aardbeien en mijn Rhodendrons in bakken gingen de bladeren krullen en verkleuren.
  Dus ik heb deze bak verplaats en de grond weg gegooid en ik kan dus geen courgette goed houden bij mijn andere groenten .

  Dus ik koop dan maar voor de zekerheid de courgette in de winkel.

  Groetjes marina , uit Ochten.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)