Biobest overgenomen door Bois Sauvage, Floridienne en Domaine d’Argenteuil.

Zo nu en dan verschijnt er in de pers wel iets, waarvan alleen insiders inzien dat er iets mis gelopen is met de vertaling. Zo is er vandaag volgens de krant De Standaard ook al een biologische strijd met hommels bezig! Dit is dus een blooper in verband met de vertaling van de term “la lutte biologique”. Natuurlijk bedoelt men de term “biologische bestrijding”. En dit gebeurt natuurlijk niet met hommels, maar met nuttige insecten.

Biobest werd dus overgenomen, maar gelukkig blijft het bedrijf voor biologische bestrijding van schadelijke insecten en bestuiving van gewassen door hommels in Belgische handen. Het betreft een consortium van bedrijven rond de opmerkelijke Waalse zakenman Jean-Marie Delwart.

Het verhaal van de bedrijven die zich richten op de bestuiving door hommels en biologische bestrijding begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw met de introductie van hommels bij de bestuiving en het algemene gebruik bij tuinders van eerste insect dat voor de biologische bestrijding van witte vlieg gebruikt werd : de sluipwep “Encarsia Formosa“. De biologische bestuiving van planten en bestrijding van ziektes via insecten en mijten in de glastuinbouw is ondertussen vrij algemeen geworden. Die natuurlijke methodes zorgen zowel voor een betere kwaliteit als voor een hoger rendement van de planten. De bestuiving met hommels was een ware revolutie, want de tuinder kon zo heel wat arbeid uitsparen. Zo werd het handmatig trillen om het stuifmeel los te maken bij tomaten overbodig. Biobest is wereldleider (marktaandeel 40%) in de biologische bestuiving van planten met hommels in de glastuinbouw en de tweede grootste speler, na de Nederlandse firma Koppert, voor wat betreft de biologische bestrijding. (In België is er ook nog het bedrijf Hombio.)

Door de overname krijgt biobest  tijd, geld en ruimte voor innovatie en verdere groei. Vlaanderen staat sterk in kleine biotechbedrijven via het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in Gent (VIB). Dat soort bedrijven vormt het industriële weefsel van de toekomst in het land. Daar hoort Biobest zeker bij.

BRUSSEL – Een consortium bestaande uit Compagnie du Bois Sauvage (40%), Floridienne (via Florinvest, 20%) en Domaine d’Argenteuil (40%) neemt het bedrijf Biobest in Westerlo over. Hierover werd een voorakkoord gesloten.

Dat meldt Bois Sauvage in een persbericht.
Biobest is actief op het gebied van de biologische strijd(!) en bestuiving door hommels. Het bedrijf kweekt nuttige insecten die kunnen ingezet worden voor de bestrijding van schadelijk ongedierte in sommige teelten en produceert ook biopesticiden. De jaaromzet van Biobest bedraagt ongeveer 20 miljoen euro. Biobest bezit, naast de hoofdfabriek in Westerlo, nog drie andere fabrieken die gelegen zijn in Turkije, Marokko en Canada.
De Raad voor de Mededinging moet zich nog over de overname uitspreken. Financiele details van de transactie zijn niet bekendgemaakt. TNL
Bron De Standaard : Bois Sauvage en Floridienne kopen samen Biobest

Biobest beschikt over productiecentra in Westerlo en over kwekerijen in Turkije, Marokko en Canada. Het bedrijf werd in 1987 gesticht door veearts Roland De Jongh. Biobest kon de sterke groei niet op eigen benen blijven financieren. In 1999 nam het investeringsfonds Creafund uit Roeselare een belang van 45 procent in Biobest via een kapitaalinbreng van 2,5 miljoen euro.
In dat jaar draaide Biobest een omzet van 9 miljoen euro. Intussen is Biobest een wereldspeler, aanwezig in meer dan 50 landen met een breed gamma aan producten voor de glastuinbouw. Er werken 318 mensen, van wie 137 in de zetel in Westerlo. Biobest is de jongste zeven jaar, of sinds de instap van Creafund, rendabel, zegt Marc Mertens. Het bedrijf haalde in 2005 een bedrijfskasstroom van 2,5 miljoen euro of een rendement van 13 procent op de omzet van 19,3 miljoen euro. ING Corporate Finance begeleidde de deal. Bron De Tijd


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.