Om aubergines te zaaien ga je net zo te werk zoals bij tomaten. Ook het tijdstip komt overeen met dat van tomaten zaaien. Aubergines worden best gezaaid in maart of ten laatste de eerste twee weken van april om de volle opbrengst aan vruchten te bekomen. Alle info over zaaien en verspenen vind je bij het artikel over tomaten zaaien en tomaten verspenen. De (dure) hybride zaadjes worden één per één op het zaaisubstraat gelegd op 1 à 2 cm afstand. Zo hebben ze voldoende ruimte en is het verspenen achteraf niet zo dringend. Afdekken met wit zand tot het zaad net niet meer zichtbaar is.

Aubergine is een heel trage kiemer en vraagt veel warmte voor een goede kieming. Een minikasje op een zonnige vensterbank is een absoluut minimum. Toch duurt het dan nog tot drie weken vooraleer de plantjes tevoorschijn komen.
Deze plantjes zijn klaar om te verspenen, want het eerste echte blaadje na de twee kiemblaadjes is zichtbaar. Ondertussen zijn er al vijf tot zes weken na het zaaien verstreken.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  9 reacties aan “Aubergines zaaien en verspenen : warmte nodig, maar toch traag”

Reacties (9)
 1. Is het belangrijk om wit zand te gebruiken voor afdekken en voor Door de potgrond of kan het ook met allen potgrond

  • Dag Laura,

   Natuurlijk kan dat ook met potgrond. Het gemak van wit zand (af ander zand) is het feit dat je het mooi dun kunt verdelen en dat dit iets moeilijk lukt met potgrond. Het is helemaal niet de bedoeling om het zaad dik toe te dekken en dit lukt beter met zand. Een tweede voordeel van zand is het feit dat er zich op het zaaibed minder gemakkelijk schimmels ontwikkelen. Maar ik moet zeggen dat ik jaren enkel potgrond heb gebruikt en dat lukte prima.

   groeten

   Piet

 2. Beste,

  Moet je bij een aubergineplant, net zoals bij een tomatenplant de okselscheuten stelselmatig verwijderen?

  Mvg

  Piet Decavele

 3. Aubergines zijn gezaaid rond april en staan nu 6 weken buiten ongeveer in de serre. Ze groeien wel maar komen nog steeds geen bloemen aan. Duurt wel erg lang?

  • Daar valt weinig aan te doen vrees ik, je zal geduld moeten hebben. Misschien groeien ze zeer weelderig, met veel blad? Dan duurt het langer vooraleer ze bloeien, maar de opbrengst zal dan beter zijn. Een niet goed groeiende, weinig bemeste plant bloeit sneller, maar zal minder opbrengen. Succes! De eerste bloem komt er bij de “splitsing” van de plant, dat wil zeggen als er bovenaan twee grotere stengels ontstaan.

   groeten,
   Luc
   http://groenten-boek.plantaardig.com

 4. Inderdaad, lndertussen hebben de plantjes zich mooi herpakt. Ze zullen in shock zijn geweest van het verspenen. Toch bedankt voor je tip!

 5. Hallo,

  gisteren mijn aubergines verplant in 2/3 potgrond en 1/3 zaai en stek grond die ik nog over had (vers). Vandaag gezien dat de plantjes allemaal een beetje zielig plat lagen. Heb ik iets verkeerd gedaan of is dit een reactie op het verspenen? Ze zijn opgekweekt op de vensterbank binnen en staan buiten in de serre waar het gemakkelijk 20° is nu

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)