0wg1zgzoHet is ieder jaar een terugkerend item in de pers :  de start van de asperge-oogst uit de koude grond (vollegrond).  Dit krijgt telkens heel wat aandacht in de pers, zie de berichten verderop in dit artikel. De artikels met recepten met asperges ontbreken daarbij ook niet. Het artikel  van 15 april op vilt.be vond ik wel interessant om hier even neer te zetten, omdat het op duidelijke wijze iets zegt over de teelt van asperges over de verschillende jaren.

Alhoewel ik mij wel afvraag of de asperges echt zoveel later zijn. Want ik zie vandaag hier de asperges de zwarte plastiek omhoog steken. Morgen al eens oogsten dus, 18 april. En dit is maar 4 dagen later dan vorig jaar, zoals je kon lezen in het artikel Asperges oogsten, het tweede jaar na planten.

Bent u al begonnen aan de asperge-oogst?

Aspergeoogst pas eind april volop van start

(bron Nieuwsblad/Gazet van Antwerpen/Vilt.be)
De eerste asperges uit eigen land laten op zich wachten. Door de lange, koude winter, de natte grond en het koude lenteweer is het wellicht nog een week wachten op de eerste exemplaren van het ‘witte goud’. “Je weet nooit wanneer de oogst precies begint, maar de laatste dag is altijd 24 juni, de dag waarop patroonheilige Sint-Jan wordt gevierd”, zegt aspergeteler Toon lavrijsen uit Herk-de-Stad.

Asperges kunnen enkel geteeld worden op lichte, zachte grond. De zandgrond in de Limburgse en Antwerpse Kempen is er ideaal voor. De aspergeteelt is geen sinecure. De aspergeplant wordt geplaatst in een geul van 30 centimeter diep in rijen van zo’n 200 meter. Om de twee weken wordt er wat grond bijgebracht. Asperges mogen absoluut geen licht zien, want dan verkleuren ze onherroepelijk.

Na een jaar is de grond genivelleerd en schiet de plant volop wortel. “In het tweede jaar heb je de eerste goede asperges, en dan nog maar enkel gedurende een half seizoen”, weet Lavrijsen. Pas vanaf het derde seizoen is de oogst optimaal. Aspergetelers proberen het seizoen dat gemiddeld van half april tot 24 juni loopt, te rekken. Dat doen ze door aan het begin van het seizoen een zwarte plastiek te leggen die het zonlicht aantrekt. In juni wordt een witte plastiek gelegd voor het omgekeerde effect.

Door het koude en natte weer tijdens de afgelopen maanden zal er dit jaar pas vanaf eind april of begin mei geoogst kunnen worden. “De precieze datum hangt af van de warmte: hoe warme de dagen, hoe sneller de asperges groeien”, weet hobbyteler Louis Cools. De productie is dan ook zeer grillig. Een hittegolf kan de productie verdrievoudigen. Topmaand blijft evenwel mei, dan groeien de asperges het hardst en zijn ze ook op hun best.

Eens geoogst, gaat de witte groente rechtstreeks van het veld naar een waterbad. Daar worden ze minstens zes uur ingelegd om niet te verkleuren. Vervolgens gaan ze in een koelcel van 1 à 3 graden. “Zo behouden ze hun krokante beet”, weet aspergeteeltster Roos Peeters uit Noorderwijk. Hoewel de telers nu ook volop van hun ‘wit goud’ smullen, was dit vroeger anders. “In de jaren ’60 was het ronduit ondenkbaar om zelf asperges te eten. In die tijd kwam de groente enkel op het bord van de welgestelden”, weet Peeters.

 

Andere nieuwsberichten over asperges die de afgelopen dagen verschenen zijn.

 

Asperge steekt laat de kop op  NU.nl – ‎10 apr. 2010‎

De eerste asperges uit de volle grond zijn inmiddels gestoken in Brabant. Het is nog te vroeg om te zeggen of het een goed aspergejaar wordt,

Aspergeseizoen vrij laat van start RTL Nieuws

‘Asperges naar Hawaï’ Het Nieuwsblad

HERK-DE-STAD – De familie Lavrijsen uit Berbroek bewijst dat asperges ook buiten de klassieke zandstreek gewonnen kunnen worden.

Hollandse asperges: eindelijk! De Telegraaf – ‎16 apr. 2010‎

Nu is het dijkje waar de Aspergehof aan ligt eigenlijk te smal voor de vele, vele klanten die er hun asperges zo vers mogelijk komen halen.

Hoe schil je asperges? De Telegraaf – ‎16 apr. 2010‎

AMSTERDAM – "Hoe weet ik of de asperges goed geschild zijn. Ik heb nog regelmatig harde delen op de schil." Esther Vrieskoop uit Steenwijk.

‘Onze asperges worden zelfs in Hawaï gegeten’ Het Nieuwsblad – ‎12 apr. 2010‎

De Aspergehoeve Lavrijsen aan de Herkkantstraat47 teelt twintig jaar asperges en ligt op de grens van Schulen en Berbroek. Straffer nog, de grenslijn loopt

Markant stelt voor: ‘Asperges anders’

Het Nieuwsblad – ‎7 apr. 2010‎

OOSTERZELE – Nu we de eerste lentekriebels voelen, denken we aan asperges. Deze draadvormige groente doet menige fijnproever het water in de mond komen.

Hoogdagen voor aspergeteler Kris Bossuyt ‘Alleen een verse asperge is echt lekker’ Het Nieuwsblad – ‎31 mrt. 2010‎

OOSTROZEBEKE – Pasen blijft voor velen hét moment bij uitstek om asperges op het menu te zetten. Voor Kris Bossuyt, één van de weinige tuinbouwers in

Asperges met gerookte zalm dé Weekkrant – ‎15 apr. 2010‎

Ik vraag me af of dat inderdaad zo is en ook of asperges uit Brabant lekkerder zijn dan die uit Limburg. Wie het weet mag het zeggen.

Proefkonijn: Royale De Morgen – ‎11 apr. 2010‎

We beslissen om in het zeerepertoire te blijven met tomaat-garnaal, garnaalkroket, vissoep en? de eerste asperges van het seizoen.

Variaties met asperges – KnackWeekend.be  4 dagen geleden

De koningin der groenten of het witte goud, dat is de lange, slanke asperge. En als ze vers is, kun je haar zelfs horen zingen

De Standaard Online – Lekkere asperges uit de zandgron d 3 dagen geleden

NOORDERWIJK – Warenhuisketen Carrefour lanceert een nieuwe kwaliteitsketen voor asperges. Daarvoor wordt samengewerkt met elf producenten, voornamelijk uit

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  10 reacties aan “Asperges steken later de kop?”

Reacties (10)
 1. Het zouden 2 of 3 dingen kunnen zijn.
  1 Te lang doorgestoken? icm leeftijd?

  2 is het bed overwoekerd geweest door een ander gewas? bv aardappel of sierfruit?

  3 Combinatie van de vorige 2 icm aspergevlieg.

  heeft u vragen mag u mij altijd bellen.
  http://www.aspergeplantjes.nl

 2. Ik ben een kleine hobbyteler met een groot probleem.
  In één van de twee bedden komen geen asperges meer uit. Het andere bed ernaast is (nog) oké.
  Wat kan hier de oorzaak van zijn?
  Mag ik nieuwe planten op dezelfde plaats?
  Dank voor de hulp.

  • Beste José
   Hoe lang stonden de asperges daar al? Als na verloop van tijd het aspergebed niet meer voldoende produceert, is het beter een nieuw aspergebed op een andere plaats aan te leggen.
   mvg
   Luc
   http://groenten-boek.plantaardig.com

   • Beste Luc,

    Ik kan niet juist zeggen hoeveel jaar het bed er ligt maar het bed ernaast van dezelfde leeftijd produceert goed en een bedje een stukje verder gaat ook heel goed en dat is 10 j ouder.
    Omdat er plotseling op dat ene bed geen enkele asperge meer uitkomt lijkt het eerder op een ziekte of zo. Is dat mogelijk?

   • Dag José
    tot op heden ken ik geen ziektes die de productie van asperges stil leggen. Ik sta voor een raadsel. Moest ik kunnen, ik steek mijn spade in de grond om te kijken hoe het gesteld is met het wortelgestel. Is dit misschien verdwenen? Toch weg gerot? Ga eens op zoek naar de basis van een plant en de wortels.

 3. Hartelijk dank voor de link. Het is een goede duidelijke site. We gaan het maar eens proberen. 🙂

 4. Beste,
  Ik ben zelf geen aspergekweker maar via de alfabetische lijst van de groenten bleek er bij “asperges” een zeer gedetailleerde handleiding(met foto’s) te zitten om je als beginner aardig op weg te helpen.Hier volgt de link van dit artikel:
  http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aspergeplanten-kweken-door-zaaien/
  Succes gewenst met de kweek.
  Herman…

 5. Ik ga dit jaar voor eerst met de asperges aan de slag. 2 weken geleden heb ik ze binnen in een bak gezaaid en ze komen al aardig op. Wanneer mag ik ze in de volle grond gaan zetten. Dit jaar nog? en moet ik ze dan al op een verhoogd bed zetten?
  Moet ik ze gewoon planten met het groen boven de grond? Als ik ze afknip eind van het jaar. Moet ik dan over alles grond gooien zodat je niets meer ziet en dan zwart zeil er over heen gooien? Zoals je ziet heel veel vragen ik hoor het graag van jullie.
  Alvast bedankt

 6. wimpy

  ik woon in de kempen en oogst al 25 jaar van het zelfde bed asperge en dit op zeer zware en zeer natte grond.
  het zijn mooie dikke asperge.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)