Dit berichtje verscheen tijdens een zachte winter van een paar jaar geleden
Wie het dossier over de teelt van aardbeien al doorgenomen heeft, herinnert zich misschien nog de tabel over de groei en bloei bij aardbeien. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat de junidragers hun bloemen aanleggen tijdens het najaar. Daarna gaan de planten volledig in winterrust. In het voorjaar komen de bloemen dan tevoorschijn.
Soms worden er tijdens zachte winters wat winterbloemen opgemerkt Door de zachte temperaturen gaan aardbeien dan al bloemen vormen in januari of februari.
Dit jaar vertonen op veel plaatsen een lichte tot bijna algemene voorbloei. We kunnen het niet echt winterbloemen noemen. Het fenomeen deed zich deze keer voor in het najaar. De warme nachten tijdens de maand oktober hebben ervoor gezorgd dat de bloemen die aangelegd waren tijdens de maanden augustus en september vroegtijdig uitgelopen zijn. Ook de koudere periode eind juli en begin augustus zou volgens sommigen als stressfactor gefunctioneerd hebben om uiteindelijk de voorbloei te veroorzaken.
De bloemen die nu al witte bloemblaadjes vertonen worden best verwijderd. De andere bloemen kunnen misschien nog vruchten opleveren, alles zal afhangen van de temperatuur tijdens de komende wintermaanden.
Op de foto’s ziet u wachtbedplanten met voorbloei. De ene plant vertoont al witte bloemblaadjes. De andere plant toont al een volledige tros bloemen. Dit zal hoe dan ook een negatieve invloed hebben op de productie het komende voorjaar.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  2 reacties aan “Aardbeien bloeien voor de winter”

Reacties (2)
  1. kunnen er nu nog aardbeien geplant worden die dit jaar nog vruchten opbrengen.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)