Spinazie zaaien

Gewoon één methode om spinazie te zaaien.
Voor een geslaagde zaaiing : lees zeker ook Water geven
Voor afstanden, grondvoorbereiding en teelttechniek : lees Spinazie van A tot Z
Klik op de foto’s om detail te zien
Span een touwtje en trek een geultje van anderhalve centimeter diep. De diepte van het geultje mag voldoende groot zijn, de hoeveelheid grond waarmee het zaad straks afgedekt wordt is belangrijker.


Verdeel de zaadjes op de juiste afstand. Voor snijspinazie wordt dichter gezaaid dan voor plukspinazie. Zaai niet te dun voor plukspinazie, je kan achteraf ook nog uitdunnen.


Met hetzelfde bamboestokje wordt het geultje dicht gemaakt. Je kan ook met de hand het geultje dicht maken. De dikte van het grondlaagje op het zaad is ongeveer één (tot maximum anderhalve) centimeter.


De grond mag lichtjes aangedrukt worden. Zo blijft het vocht beter behouden.


Ongeveer twee weken later staan de eerste plantjes boven. Vroeg gezaaide spinazie zit natuurlijk wat langer weg.


Reacties

35 reacties op “Spinazie zaaien”

  1. nico avatar
    nico

    Jan, mijn vrouw maakt zo af en toe spinazie schotel. Vind ik erg lekker. Ze heeft dit recept van internet en maakt dit met hamblokjes tot een feest maal. Dus gewoon van het internet .Ik noem het spinazie pannenkoek omdat ik pannenkoeken ook heerlijk vind en ze het ook meestal in de koekenpan bereid. Smakelijk eten, Nico.

  2. Jan Nauta avatar
    Jan Nauta

    Hallo spinazie-eters, dit jaar eens Turkse spinazie gezaaid, de opbrengst is enorm groot en veel. Is er iemand die recepten heeft om dit aanbod te verwerken?
    Ik neem aan dat ik de bladeren minus de dikke nerven wel in de wok kan laten garen, maar verder…, ik sta open voor jullie suggestie’s?, alvast mijn dank.

    1. nico avatar
      nico

      jan, zie hieronder.

  3. nico avatar
    nico

    Hoi Rob na lange tijd stilte weer wat reuring. Gelukkig. Rob van het platdrukken heb ik geen weet of ervaring, ik probeer het uit, enkel bij mij schiet de spinazie bijna nooit dus ?? na al meerdere malen herhaal ik het nogmaals bij voldoende stikstof of wel NO2 voorraad schiet de spinazie ook bijna niet. Als de spinazie schat ik ongeveer 10 tot 15 hoog is oogstte ik ze meestal omdat ik ze toen met de zeis het afsneed. Momenteel gebruik ik nu een ander ras met eender goede resultaat. Al is het nu dan enkel maar voor eigen gebruik. Mede tuiniers waar blijven jullie verhalen? Groet Nico.
    Atie, contact verbroken?

  4. robvisser avatar
    robvisser

    Hallo
    Ik zaai spinazie zaad Nores, dit is een rondzaad
    ik zaai spinazie op regel en lukt altijd.
    bij opkomst en als de bladeren ongeveer 2 a 3 cm hoog zijn dan druk ik ze met de hand plat, dit voorkomt doorschieten. enkele dagen later oogst ik de spinazie

  5. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    Guy, de spinazie die ik zaai is bestemd voor in de groente winkel, dus ik moet dus meest flink wat oogsten.
    en dus ook flink wat zaaien.
    ik zaai met een handzaaimachine (thilot)1 regel per riten de regels zaai ik 12,5 cm van elkaar, en de zaaivoet zaait op ongeveer 1 cm diepte.
    per keer zaai ik dan 10 rijtjes van 20 meter, meest wekelijks.hiervoor gebruik ik ongeveer 200 a 300gram zaaizaad.
    nu oogst ik ongweveer 4 week na het zaaien.gem 2kg per vierkante meter.
    hopelijks is je vraag beantwoord, want ik begreep niet goed uit je vraag wat je bedoelde.
    de mede tuiniers zaaien veel dunner, en meestal plukken zij de spinazie, want voor eigen gebruik heb je minder nodig en dan kan het zo, of met een mes, ik gebruik voor de oogst een zeis, want dat schiet lekker op.
    groetend Nico

  6. wanneer gaan we’t nu nog eens over spinazie zaaien Nico ?

  7. Dag iedereen,

    Hartelijk dank voor de vele ervaringen in verband met spinazie-snijbiet. Het lijkt mij alvast de moeite om het ook eens uit te proberen.

  8. Meestal eten we de snijbiet zoals spinazie maar spinazie wordt hier meestal in stamppot of op de wijze van mousakka gegeten.
    Als ik ze voorzaai in een bak gebruik ik de héél jonge blaadjes in de sla of als sla. Maar hoe ouder hij wordt hoe taaier daarom maken we een soort soep van oudere snijbiet en doen we er een klein brokje Danish Bleu in. Je kan de stelen bij een aperitief zoals selder of tegelijkertijd met selder met een dipsausje. De oudere planten blancheren we kort en eten ze met aardappelen op de wijze van stamppot.

  9. Joke Brasser avatar
    Joke Brasser

    Ik teel al jaren snijbiet en dan de gekleurde versies.
    Blad niet te oud jong plukken dan is het heerlijk.
    Veel leuker op je bord dan de groene.
    Dankbare groenten want het groeit probleemloos. Jonge stelen rauw zijn ook lekker.

  10. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    maar Philippe, hoe smaakt bij jou de snijbiet? Gelijkend op spinazie of??
    groeten.

  11. Ik zaai om de 2 à 3 jaar snijbiet en dat gaat heel goed. Het eerste jaar kun je er volop van snijden en het tweede jaar komt hij in zaad. Het jaar daarop hoef je hem niet meer te zaaien door het zaad dat zichzelf verspreid heeft. Als je dat laat gebeuren tenminste, ik vind het gemakkelijk.

  12. Dank je Nico!
    Zullen we dat verder even privé afhandelen dan?
    (Adres enz)
    Snijbiet; dat zei een vriendin van me ook al; zij gebruikte een bepaalde soort, geel blad, weet niet meer hoe die heet…Die met rood en oranje blad zijn mooi, maar minder eetbaar…Kregen ook mega groot blad en dat is niet lekker. Heb ik dus vorig jaar aan de schapen gevoerd; handig die wandelende composthopen…
    Prettig weekend!
    Wij gaan een volkstuincomplex bezoeken in heemskerk!

    Atie

  13. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    Atie,
    ik zal proberen het spinazie zaad richting jou te sturen, ik probeer contact met je op te nemen, voor wie wat waar.
    Beste mede tuiniers,
    Wat ik nog wil meedelen, is dit: ik probeerde dit jaar voor het eerst snijbiet, heb 20 april gezaaid en 9 juni geoogst, de smaak is maar mijn mening gelijk(end) op/aan dat van spinazie, en kan dus een goed alternatief zijn, ik weet enkel nog niet of het kweken van snijbiet (Beta Vulgaris) gemakkelijker is , bij mij verliep alles voorspoedig.
    Groeten Nico.

  14. HAllo allemaal,
    Dick ; van dat scherp zaad en rond zaad wist ik ook; dus had ik dat vorige zomer ook al gekocht; werd ook niks; lag dus allemaal aan de kwaliteit uit de winkel….
    Inmiddels nieuwe spinazie gezaaid; Turkse spinazie van Xotus , wat ik van mijn buurvrouw kreeg.
    En slaboontjes gezaaid (van vers zaad…)en…. alles komt nu op!Regen erover heen, nou dat wil wel groeien.
    Nu maar hopen dat de spinazie niet gaat schieten!
    Het lag dus echt aan het zaad…grrrr…Nico; kAn ik via jou wat van dat spinaziezaad Springfield van bejo, kopen? Een onsje ben ik al blij mee….
    Want ik begrijp dat dit niet in de winkel verkrijgbaar is en ik wil graag het hele jaar door spinazie eten.
    Niet voor spierballen, maar omdat ik het gewoon lekker vind !
    Zo ik ben nu wel klaar met dit onderwerp!

    Atie

  15. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    Dick, ik zaai het gehele jaar in princiepe door met het ras Springfield van de firma Bejo, zelfs in de kas, en heb nergens last van, de grootste oorzaak van mislukking is meestal tekort aan bemesting, en dan vooral de stikstof.
    en Philippe inderdaad het nadeel van klein inhoud is ook weinig vocht, dat de spinazie dan gaat bloeien is de stres van spinazie.
    En nogmaals als tuinder beschikken we over betere rassen, de winkels zijn meesta niet bereid om meer uit te geven dan noodzakelijk is, en dat gaat tenkoste van een betrouwbare oogst.
    groeten Nico.

  16. hallo
    ik lees hier dat er problemen zijn met zaad.maar het is toch wel bekend dat je voorjaars zaait met scherp zaad (dit is wat hoekig) en in het najaar rond zaad.dit helpt zeker bij de opkomst.namen van zaden ken ik niet omdat hier los word verkocht

  17. Spinazie zaai ik ieder jaar in een groentenmand,zo een met spleetjes onder en de zijkant,in een mengsel van gewone tuin-en bloembakkengrond.Niks geen speciale mengeling en niks speciaal bemesten.Ik gebruik die bloembakkengrond omdat mijn tuin zuiver zandgrond is en in bakken gewoon dichtslibt.Spinazie mag niet lang droog staan,niet als het gezaaid is en niet na opkomst.Het enigste waar ik last van had waren mijn kippen en vogels maar een beetje kippendraad doet wonderen.IK heb de spinazie gebruikt als pluk in de kropsla.Nu word het te warm voor spinazie,ze schiet door.Maar we hebben er toch 3wk van gegeten.Mijn prei zaai ik ook voor in dezelfde soort bakken.

  18. Ha Nico; Nee hoor ik kom uit Sijbekarspel!
    Twisk is een mooi dorp maar ik zou er niet willen wonen….
    Die grond hier is erg ja; ….. behalve vanaf Opperdoes, richting de Weere en verder richting Winkel liggen oude kreken uit het verre verleden, waarin zavelgrond. Dát is een lekker grondje! Alles doet het daarop!
    Mijn zwager in de Weere heeft dat en doet er niks mee, zónde hè!

    Ik weet onderhand wel bijna 100% zeker dat het aan het zaad ligt dat de spinazie niet wil.
    Die Rattes; zijn hier in Ned.vrijwel onbekend ; dat is de reden dat ik ze had gepoot.
    Ze kwamen precies op de juiste maat uit de grond; tja ach, misschien had ik er nóg meer van kunnen halen…
    maar ik ben van kwaliteit en niet van kwantiteit.We hebben een 2 pers. huishouden, dus niet echt veel nodig, ik doe dit puur voor mijn plezier.

  19. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    Atie ,ja, maar ben jij een Twisker????
    Ik eet geen weiland, maar je was w zeker vergeten.ik weet het nog (een jeugd trauma) de eerste kool planten planten in de kluiten, en zere handen!
    Had je geen last van ritnaalden/koperwormen,in de aardappels, die zijn een plaag in oud grasland.
    Wat ik weet van aardappels is, veel gewas veel kleine aardappels, als het gewas wat lager was geweest/minder stikstof dan had je waarschijnlijk nog meer, maar ook grotere piepers gehad, wat er ook bij komt kijken is een rijk gewas is ook gevoeliger voor Phytopthora, en als dat er in zit rotten ze allen weg, dus minder (stikstof/n2o) bemesting werkt goed naar 2 kanten. Het ras Rattes ken ik niet,dus?
    Slabonen en onder andere ook aardbeien moeten niet te rijk opgroeien, dit geeft veel blad en weinig vrucht en gevoeliger voor rotting.
    De klei ken ik, wil nooit meer terug om de grond, (herfstdag met de bloemkool oogst aan elke laars 2 kilo klei) ik veronderstel dat jij de bewerkbaarheid van de grond te stug vond en er een lichter bewerkbare hebt opgebracht.
    Maar spinazie zo je zei kwam(als enigste) niet op, en spinazie is relatief sterk, ook als kiem, weet niet wat de oorzaak van niet opkomen is,maar (pluk) sla is veel gevoeliger,dus??
    Maar heb je de kiemkracht al getest???? Ik durf haast te wedden dat de spinazie zelf niet oké is.
    In Zwaagdijk bij de Tuinbouwshop van Agrifirm verkochten ze ook Acryl doek (zie google acrryldoek) maar zo ik begrepen heb verkopen ze niet meer aan particulieren, maar een volle rol kan je via de Welkoop wel bij hun bestellen,maar dan heb je voor jaren voorraad, of doe samen met collega’s?
    Het acryldoek heb ik gewoon los vast over de gewassen heen liggen (ik heb stroken van 3,5 bij 27 meter)zonder dat het schade geeft, met grondpennen veranker ik het wel tegen te veel wind. Het vervroeging effect vind ik enorm. En het voorkomt/verminderd de koude stres of wel het schieten van bv rode bieten en wortels.
    Met elektra buizen wil ook prima, er staat ook elders een stukje over geschreven,maar is vind ik bewerkelijk zonder voordeel.
    Atie, werken in de tuin is ontspannend, en een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, en we lachen niet om je maar met je.
    Atie tot koik, mede tuiniers tot later,Nico.

  20. HAllo Nico, ook een westfries!
    Ik weet niet of mijn grond in de bakken te rijk is bemest..Als ik nou in de grond zou zaaien die er eigenlijk aanwezig is; dit is nl. weiland geweest…Nou dan eet jij het wel!
    Vorig jaar een paar mtr.aardappels gehad in deze grond, ik hád me een gewas; 1,40 hoog! Iedereen die er verstand van had zei hoofdschuddend dat daar nooit aardappels onder konden zitten….Nou ik had drie kratten! Meer dan genoeg voor ons twee.(Rattes d’Ardèche en geen Opperdoezers, die kan ik zó halen want dat ligt hier vlakbij)

    Die zeer vruchtbare zware grond is de reden dat ik verhoogde bakken nam met andere grond.

    Dat is ook een goede tip; zaaien onder acryldoek; dat is toch dat witte nylon achtige geweven doek? Dat heb ik vorig jaar op zo’n alternatieve tuinmarkt gekocht(bij een bio- volkstuin complex) want in de handel zie je dit niet, althans niet hier.(Tuinc. of Welkoop)
    Ik moet nog een manier vinden om het goed te bevestigen over de boogjes, zonder dat het kapot gaat.
    Ik heb nu boogjes van electra buis over enkele bedden.
    met plastic erover, omdat het aldoor zo koud was…
    Dit is mede voor de sla; want ook hier hebben we last van slawortelboorders(wist niet dat het bestond!)
    Jullie zullen wel glimlachen om deze beginner; ik lach vrolijk mee, want beleef veel plezier aan mijn tuin!

  21. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    Atie, Dirk,en mede tuiniers,
    de op 2 april gezaaide spinazie onder acryldoek is al reeds geoogst, ruim 2kg de vierkante meter.
    het 2e zaaisel buiten op 17 april gezaaid zonder acryldoek, kan in week 22geoogst worden.
    wat ik al eerder vertelde ik ben kweker/tuinder (en Atie , van geboorte hoogkarspelder,een echte bloemkool boer dus) ik gebruik nu het ras Springfield van Bejo zaden.
    vroeger kiemde we het zaad voor, en zaaide breedwerpig, en egde het in, nu zaai ik niet voorgekiemd op kleinere schaal (25 m2 per week) met de thilot (1 rijige handzaaimachine) ,op ongeveer 1cm diepte,bij voorkeur op ruim voortijd klaargelegde grond (dalgrond hier), gooi het nat en nu staat het er bijna binnen een week boven (hier in Drenthe).het record was in 28 dagen van zaaien tot oogsten. Spinazie zaad kan lang mee, maar zo ik al eerder schreef nemen de zaadhuizen het voor de hobbyist jammer genoeg niet zo nauw qua datum en soort. Van Vreekens zaden heb ik echter de paksoi Joi Choi F1 al denk ik 6 jaar geleden gekocht op goedgeluk, en heb tot op heden geen betere kunnen vinden zo goed is deze, dus het kan wel(in de koelkast bewaren), maar andere zaden waren minder succes.
    Atie hoe is de kiemkracht test verlopen? En je hebt het over compost met organische mest???
    Heb je niet een te rijke voedingsbodem gemaakt? Verbranden de (kiem)plantjes niet, je kan ze ook doodknuffelen hoor!!. Met alles is het, overdaad schaad.
    Dirk, dat door het gebruik van kalk het probleem bij jou is opgelost/verdwenen lijkt mij iets te gemakkelijk, volgens mij is er meer gebeurt, maar nu is het in ieder geval weer leuk tuinieren.
    Een veel gemaakte fout, ook bij mij hoor, is dat bij kleine oppervlaktes gemakkelijk vaak over gedoseerd wordt, je kan tijdens de groei beter bijmesten als dan het er weer uithalen, net als met water geven een keer te veel water is schadelijker als dan een keer te droog.
    En heb geduld als je vandaag iets doet zie je niet de volgende dag al resultaat, het moet zijn tijd hebben.
    Veel tuinplezier Nico.

  22. Hallo allemaal,

    Dank voor het meedenken over de spinazie!
    Maar er is nog niets boven gekomen :-((
    Ik denk dat de droogte ook wel een rol speelt….Het is hier (NH)al sinds begin April geen regen van betekenis geweest(één dagje wat motregen…) Na die regen heb ik gezaaid want het groenten-bed was aardig vochtig, Ik heb mijn groenten in verhoogde bakken met een speciaal aangebracht grond mengsel, (klei, compost en zand en organische mest, geen koemest), zodat ik niet zo erg hoef te spitten, want ik zit hier op zware klei.
    Mijn regentonnen zijn inmiddels leeg…Ik wacht tot Maandag (regen!)en zaai dan opnieuw met een vers pakje zaad. (ik heb inderdaad al mijn zaden van Vreeken)
    Ook slaboontjes komen niet op; zelfs niet in een bakje in de kas(én voor geweekt!). Maar er zit ook geen groei in allerlei zaken zoals eenjarigen, het is gewoon TE droog en te koud!
    Wordt vervolgd….

  23. Dirk Drossin avatar
    Dirk Drossin

    Beste ATIE
    Toen ik vijf jaar geleden begon met tuinieren had ik een mooi pand spinazie,de volgende vier jaar lukte het nooit meer,ander zaad,onder plastiek,ondieper gezaaid,onder gaas,bekalkt, en alles volgens de regels van het boek van L Dedeene .Dit jaar was de PH nog niet in orde maar het was te laat om nog meer te kalken.Toen hoorde ik van een andere tuinder met hetzelfde probleem,die tussen de roten spinazie een groef trok en daarin korrelkalk strooide,wat ik dan ook gedaan heb.
    Ik heb vandaag voor de derde maal deze maand geplukt.
    Vermoedelijk was de grond te veel verzuurd door vele koeiemest.

  24. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    Guy bedankt ik ga op zoek.
    7-5-2010. Nico.

  25. guy de coene avatar
    guy de coene

    beste nico,
    raapsteeltjes heb ik uitgerekend in nederland leren kennen, het is zaad van een kool-soort, dus niet stiehlmuss verwarren met warmoes=snijbiet. Probeer eens gewoon raapzaad dik op een rij te zaaien (een héél jaar lang kan je dat doen zònder rijke grond !) en ruk ze uit als ze ca 15cm hoog zijn : de smaak is raak : weet mij iets te vertellen want het is echt een aanrader !

  26. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    Guy,
    ik probeer dit jaar de snijbiet (Beta Vulgaris ras Bali)
    mangold in het duits. maar is dit het zelfde als raapsteeltjes?
    noemmen ze dit (vroeger) warmoes, de snijbiet?
    groeten Nico.

  27. guy de coene avatar
    guy de coene

    Spinazie vereist een rijke grond en veel verzorging, daarom vervang ik spinazie de laatste jaren door het zaaien van raapsteeltjes. De smaak van de ca. 10 cm hoge
    bladeren is niet te onderscheiden van echte spinazie.
    En wie geen raapsteeltjeszaad in huis heeft (Stiehlmuss) kan als proef eens raapjes dik zaaien. Dat zijn de dezelfde bladeren én smaak.

  28. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    Atie, kijk maar eens bij Vreeken zaden daar staat wat over de Wilde spinazie die tevens ook turkse spinazie wordt genoemd.
    groetjes nico.

  29. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    Atie,
    ik ben tuinder, van het reguliere spul heb ik kennis(lees verstand) maar wilde en turkse spinazie is bij mij niet bekend, dat kan je denk ik opzoeken op google, ik zal eens proberen of ik hiervan nog naslagwerk heb.
    of mede tuinliefhebbers,wie heeft hierop een antwoord?
    jute zakken gebruiken we ook voor de aardappels dus die hebben wij altijd voorhanden, maar wees vindingrijk en volg het advies, met dat wat er op lijkt, een handdoek is dus prima.
    al eerder heb ik gezegd, dat wat in de winkel aan zaaizaden te koop is, laat soms te wensen over, het meeste is correct, maar dat wat de tuinder zaait plant of poot,vind ik haast nooit in de winkels, maar wij stellen er andere eisen aan.
    maar we beginnen bij het begin, de kieming, ik hoor wel.
    groeten nico.

  30. Ha Nico, bedankt voor de tip!Maar waarom moet dat in jute zakken???Want die heb ik dus niet; mag een oude handdoek ook?
    Het zaad is vorig jaar overigens nieuw gekocht en houdbaar tot Jan 2011…We gaan dit uitproberen en je hoort hoe het is gegaan!
    Ik heb ook nog zaad van Wilde spinazie of Turkse spinazie; wanneer mag dat gezaaid??? Staat nl niet op het zakje.
    Groetjes Atie

  31. nico wagenaar avatar
    nico wagenaar

    beste Atie, om het probleem op te lossen kun je eenaantal oorzaken uitsluiten, om het knelpunt weg te nemen.
    1e stap. is de kiemkracht van het zaaizaad wel in orde?
    dit kan je controleren ,(door ervaring van) vroeger kiemde we het zaaizaad voor, door het benodigde zaaizaad een dag en nacht in een jute zak in het water(slootje) te leggen, daarna in de schuur onder een aantal jute zakken meest al een paar dagen te laten voorkiemen(let wel hoe warmer het buiten was deste eerder kiemde het, ben je te laat met controleren kon de boel verbroeid zijn.
    Dit kan jij thuis ook in het klein uitproberen.
    Als het spinazie zaaizaad kiemt dan moeten we verder zoeken.en zo de tijd het toelaat probeer ik je verder te helpen met de oorzaak te vinden.
    Een mooie bijkomstigheid is dat we toen der tijd door het voorkiemen het onkruid ruimschoots voor waren,en de spinazie er meestal onkruidvrij bij stond, mede door de valse zaaibed methode.
    groetend 5-5-2010 Nico.

  32. Hallo mede tuiniers!
    Sinds vorig jaar heb ik een groenten tuintje,met bedden in verhoogde bakken, wat mij zeer bevalt!
    Alles lukte, behalve spinazie….terwijl dit de makkelijkste groenten moet wezen!
    Ook dit jaar komt het niet op. Terwijl de pluksla ernaast wél op komt.
    Ander zaad gekocht (Bazeroet)ook dit komt niet op.De grond is losjes doordat is er zand doorheen heb gemengd en het is begin maart bemest met organische meststof.
    Het zaai bed is uiteraard vochtig gehouden.
    WIE weet hier raad????

    1. jati avatar
      jati

      beste atie

      kan het zijn dat je je zaad te diep zaait?
      een zaadje mag maar ongeveer 1.5 keer de grootte van het zaad diep zitten
      anders heeft het zaadje niet genoeg kracht om boven de grond te geraken.

      vriendelijke groeten

      1. nico avatar
        nico

        Beste Jati,
        Moeder natuur heeft nog een overleving tactiek! Bij bijvoorbeeld prei is de diepte van zaaien meer belangrijk omdat dit een licht kiemer is, kan “te diep” zaaien een slechte kieming veroorzaken. Dus licht intensiteit is een ook voorwaarde voor kieming, net zoals vocht en temperatuur. Dus deze drie factoren zijn elk belangrijk. Op school leerde ik gelijk jou verhaal ongeveer 1,5 , al is het bij groter zaaizaad iets minder van belang, iets dieper is meestal beter. Begonia zaad dek je toe in plaats van af zo fijn is dit. Bij Atie ging de nieuwe zaaiing prima, het lag aan het zaaizaad. Groetend, Nico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.