Oude groenterassen contra hybriderassen

In het artikel ‘De zaadhandel klaar voor een nieuw seizoen’ sprak het tijdschrift moestuin met de vertegenwoordigers van vijf belangrijke Nederlandse zaadhuizen die leveren aan de hobbytuinder. Rob van der Voort van Van Hemert, Chris Douwes van De Bolster, Ton Vreeken van Vreeken’s Zaden, Bauke Beukens van Garant Zaden en Henk van der Wal van de gelijknamige zaadhandel namen deel aan het gesprek. (update : het artikel is niet meer te lezen op de site )

De discussie van oude tuindersrassen tegenover hybriderassen kwam daarbij ook aan bod. Zoals u weet ben ik persoonlijk voorstander van zoveel mogelijk nieuwe rassen (en dus dikwijls hybriderassen) te gebruiken. Daarbij is de oogstzekerheid de belangrijkste motivatie. Een sterkere groeikracht en resistentie en tolerantie tegen diverse ziekten en plagen zorgen voor meer kans op succes. Natuurlijk zal er ook een opbrengstverhoging zijn, maar dat is voor de hobbytuinder van minder belang. Oude rassen zijn wel interessant indien ze specifieke kenmerken hebben die je niet in de tegenhanger bij de hybriderassen terugvindt. Wie dus variatie wil brengen, zowel wat vorm, kleur al soortenrijkdom betreft kan  kiezen voor oude (vergeten) rassen én hybriderassen. Alhoewel ook binnen deze groep de laatste tijd F1-hybriden op de markt komen. Coeur de Boeuf – tomaten, groene bloemkool, rode spruitkool, allemaal bestaan ze al als hybriden. Het grootste nadeel van hybriden voor de hobbytuinder is de geringe oogstspreiding bij veel vollegrondsgroenten. Hyriden van bloemkool kan je allemaal oogsten binnen de week. Niet zo praktisch als je een zelfvoorziendende moestuin hebt. Wel voor de professionele tuinder die zo een veel betere arbeidsplanning kan maken. En bij de spruitjes  is toch wel leuker als je enkele weken na elkaar steeds opnieuw de dikste spruiten kan oogsten. Uniformiteit is bij spruiten vooral belangrijk bij de machinale oogst.

Wat de vertegenwoordigers van de zaadhuizen over hybriderassen denken leest u hieronder (overgenomen uit artikel uit De Moestuin, 2005)
Rob van der Voort

Nieuwe rassen (hybriden en zaadvast) zijn oogstzekerder dan veel oude rassen,maar ze hebben soms ook een nadeel: alles is in één keer oogstbaar. Oude rassen hebben een onder meer een eigen smaak, kleur en vorm die liefhebbers terecht opprijs stellen. Indien de verschillen tussen nieuw en oud minimaal zijn dan is het beter om voor een nieuw ras te kiezen vanwege de betere resultaten.

Bauke Beukens

De belangstelling neemt af, steeds meer moestuinders gaanover op hybriderassen hoewel die steeds duurder worden, ook in vergelijking metde oude, zaadvaste rassen. Lang niet alle hybriderassen moeten in een keer geoogst worden. Bijvoorbeeld van de hybridespruiten op mijn tuin oogst ik maandenlang.

Chris Douwes

Het blijft bij ons een kleine markt. Met een oud ras savooiekool, Bloemendaalse Gele, hebben we goede ervaringen. Het ras was bijna verdwenen maar is nu weer volop verkrijgbaar. En terecht, het is een bijzonder lekkere kool.Wat bij ons ook belangrijk is: vinden we een product leuk. Als dat het geval is zijn we gauwer geneigd om het in ons assortiment op te nemen.

Henk Van der Wal

Er zit weinig groei in … Het instand houden van oude rassen heeft iets te maken met ideologie maar het is nog maar de vraag of zo’n kleine markt rendabel is.

Ton Vreeken

We hebben heel veel oude rassen, de term ‘Vergeten Groenten’ hebben wij niet voor niets gedeponeerd. Wij merken een groeiende belangstelling voor dat soort rassen. In onze winkel hangen meer dan duizend soorten groenten, we timmeren veel aan de weg en halen ook de pers.

U kunt het volledige interview lezen op http://www.moestuin.nl/ , volgende onderwerpen komen er aan bod : Belangstelling gestegen? Nostalgie naar oude rassen? Toppers in de verkoop? Interactie met de moestuinbezitters?
Wat is uw ervaring met oude groenterassen tegenover hybriderassen? Laat het weten via de link hieronder Reageren? Vraag stellen?


Reacties

9 reacties op “Oude groenterassen contra hybriderassen”

  1. Jos Van Hoecke avatar
    Jos Van Hoecke

    Als moestuinlesgever sedert vele jaren bij Velt , en bijna 40 jaar werkzaam in de moestuin vond ik deze site boeiend wat betreft het onderwerp oude zaadvaste rassen contra F1 -hybriden. beiden hebben hun voor en tegen punten, maar de zaadvaste rassen winnen het nog steeds voor mij. Biodiversiteit; afhankelijkheid… ect.

    1. Beste Jos
      Kun jij mij enkele zaadvaste zaadjes bezorgen die de smaak van Pyros benaderen ( ik veronderstel dat jij Pyros kent) f 1 hybride.
      deze teel ik reeds meerdere jaren.
      Indien ja dan laat ik u mijn adres wel weten.
      met vriendelijke groeten
      fil.
      dank bij voorbaat.

      1. Fil, wil je de smaak van Pyros of een nog betere? In de tomaten rassen heb je 2 richtingen volgens je doel. Veel opbrengst of een fenomenale smaak. Pyros staat volgens mij toch voor een ras dat kg opbrengst geeft en iets heeft ingeboet op smaak.(Pyros is en blijft nog steeds een topras op gebied van oogstzekerheid) Aan u de keuze wat je wenst te oogsten. Kiezen is niet eenvoudig hoor, vandaar dat je best meerdere rassen kweekt. Groetjes Tuinman Peter

    2. Jos, je hebt het zeker bij het rechte eind doch de ene kan niet meer zonder de andere om verschillende redenen.
      -Uiteraard op gebied van de de biodiversiteit.
      -Bij hybridatie staan ziekteresistentie, hoeveelheid opbrengst en bewaarbaarheid hoog op het zoeklijstje, smaak bijna nooit!! Als volkse moestuinder vind ik dit wel het belangrijkste.
      -Voor het maken van nieuwe hybriden zijn er juist zaadvaste rassen nodig, wij zorgen met onze genenbank van de toekomst ook voor de grondstof voor het maken van nieuwe hybriden.
      -Hybriden zijn op vele vlakken toch wel een verbetering op gebied van oogstzekerheid. zo zie je maar, de ene kan niet meer zonder de andere.
      Groetjes tuinman Peter

  2. […] van spruitkool wordt immers voor een groot deel bepaald door het ras. Bij de nieuwe rassen (F1 hybriden) is het meestal niet de plantdatum die het oogsttijdstip bepaalt. Er zijn immers rassen met een […]

  3. Michel avatar
    Michel

    Van zaadvaste rassen kan je zelf zaad winnen. Heel gemakkelijk bij éénjarige planten zoals sla, tomaten, paprika, bonen, erwten, … Ook bloemen. Veel geld spaar je er niet mee. Van veel meer werk is eigenlijk ook geen sprake. Maar het is geweldig leuk wanneer het zaad het volgend jaar mooi opkomt (en bij je vrienden kan je trots stoefen ;-) ). Zaadvaste rassen kweken draagt ook bij tot het behoud van de natuurlijke diversiteit. Bemerk ook dat het produceren van F1 hybriden energie- en arbeidsintensief is.
    Voor wie interesse heeft aan zelf zaadgoed te telen is volgend boek hoogst interessant: http://shop.arche-noah.at/index.php/buecher/handbuch-samengarntnerei.html

  4. Özcan avatar
    Özcan

    Opgelet; oude rassen zijn vele malen gezonder dan de hybride rassen, wel belangrijk om te vermelden. Geld is niet alles in het leven! Ik zag een onderzoeksresultaat van een vergelijking in nutrienten tussen een hybride tomaat en een oude ras en wat bleek? Je moest wel 6-10 hybride tomaten eten om dezelfde hoeveelheid nutrienten/vitaminen etc. binnen te krijgen!

  5. Riviera (F1) is een type Coeur de Boeuf.
    Te bekomen bij het Vlaamse Zaadhuis.
    De eetkwaliteit is voor mij minder goed dan de echte/originele Coeur de Boeuf. (Meliger)
    De opbrengst van Riviera is wel hoger dan bij de originele Coeur de Boeuf.

    Guy

  6. Guido Messiaen avatar
    Guido Messiaen

    zou graag weten waar je f1 hybride tomaten Coeur de boeuf kan kopen en welk merk het is, kan iemand mij een hint geven?
    Groeten Guido

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.