In het artikel Een droom op de tong schrijft Peter Jacobs over zijn verrassende smaak van een tomaat-mozarella die hij thuis consumeerde. Oorzaak bleek de de tomaat met een roestbruine, donkerbordeaux kleur te zijn.

Tomaten bestaan in wit, geel, groen, oranje, bruin, zwart en natuurlijk ook rood. Ze kunnen gevlekt zijn, of gestreept. Ze kunnen rond zijn, maar ook peer- of kersvormig. Ze hangen in trosjes of eenzaam alleen. Ze kunnen groot en gebocheld, lomp en lelijk zijn, of een vingerhoed klein.

En toch is het heel moeilijk om deze tomaten bij de consument te doen aanslaan.Gele en oranje tomaten worden al sinds jaar en dag op de veilingen aangeboden, maar blijven een niche product. Volgens de consument moet een tomaat nog altijd rood zijn. Anders is het gesteld met de vorm. Pruimtomaten, cocktailtomaten of kerstomaten doen het wel relatief goed bij de verbruiker.

Het is een zegen voor de giganten van de voedingsindustrie dat velen van ons eerst met de ogen eten. Voor de smaak hoeven ze niet al te veel inspanningen te doen

tomatenrassenInderdaad, probeer maar eens van die bruine of paarse of helemaal misvormde tomaten verkocht te krijgen. Nochtans is de smaak heel dikwijls subliem. Een tomaat met een donkerpaarse kleur schrikt de mensen wel wat af. Met het oog gaan ze die niet kopen. Enkel als ze overtuigd zijn van de goede smaak kopen ze die. Veel van die oude tomatenrassen hebben nog een probleem, dat vooral voor teler en handelaar van belang is. Probeer maar eens zo’n ‘heirloom’ exemplaar een week op de keukenkast te bewaren. Of zo’n tomaat twee dagen te lang aan de struik te laten hangen. Veel van die soorten moeten binnen korte tijd geconsumeerd worden.

We hebben onze ,,rare” exemplaren bejubeld bij familie en vrienden. We deelden de overschot zelfs uit, maar onze kruistocht voor de goede smaak haalde weinig uit. Onder zachte dwang van de betere koks zijn de lelijke coeur de boeuf -tomaten, die onregelmatige maar smaakvolle joekels, weer ingeburgerd, maar onze roesttomaten bleken een brug te ver. De meeste giften zijn ons netjes terugbezorgd. Mooi, maar liever niet, was het commentaar. Liever die ronde rode, die er zo mooi uitzien. En vaak naar niets smaken, mompelden wij.

Enkel als men er in slaagt uit de enorme soortenrijkdom van oude rassen een uniforme, lang bewaarbare tomaat te telen die zich ook makkelijk laat verpakken en visueel de consument niet afschrikt is, is er kans dat het een commercieel succes wordt. Verder moet men er ook in slagen de ziektegevoeligheid van deze oude rassen te verbeteren. Zoniet wordt het onmogelijk om deze soorten op een milieuvriendelijke manier te telen en toch nog een hoge productie te halen. Met de introductie van Coeur de Boeuf is men blijkbaar al in dit opzet geslaagd.. En dan vergat ik bijna te vermelden dat de meeste van deze oude soorten ziektegevoelig zijn. . Wie deze tomaten in zijn eigen tuin teelt zal tevreden moeten zijn met een lagere productie en een plant die het wat rapper opgeeft bij gebrek aan groeikracht en ziektetolerantie. Maar vormenrijkdom en smaak kan natuurlijk wel één en ander goed maken.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  11 reacties aan “Oude tomatenrassen : het oog gaat voor.”

Reacties (11)
 1. Ik heb van oud ras tomaten pitjes gedroogd en gezaait maar er komen geen tomaten aan, heeft er nog iemand dit voorgehad?

 2. Voor iedereen die eens een “échte” tomaat wil proeven, is zelf opkweken de beste optie.
  Voorwaarde is een beetje grond (desnoods in een pot) en genieten van de groei en vooral het moment van plukken.
  Ik ben een geluksvogel, woon in Dalmatie, heb (te) veel grond en alle tijd.
  En het resultaat: diverse onbekende soorten tomaten, stuk voor stuk uitgeprobeerd en verliefd geworden op sommige soorten (die nooit in de winkel liggen).
  Ga bijvoorbeeld naar (de website van) Vreeken in Dordrecht en kies een leuk ras.
  Succes verzekerd, leuk en lékker !!!
  Lezers die m’n ervaringen willen kopiéren, rechts boven in m’n weblog staat m’n mailadres.
  Veel plezier alvast.

 3. De tomaten die gewoonlijk in de winkel liggen hebben weinig smaak. Bij de biologisch winkel heb ik in de afgelopen jaren voor heel veel geld een paar keer een bakje met 10 tomaten van andere rassen gekocht. Waar zijn deze oude rassen nog meer te koop? In de regio Delft of online. Ze heten ook wilde tomaten en zebra tomaten. Ook de verkoop van zaden ben ik tegengekomen maar daarvoor heb ik geen plek.
  Wie weet meer?

  groet,
  Simone

  • Zoek, een goede bioboer in de omgeving, bij die kweker kan je zo’n goede oude soorten tomaten kopen. Landelijke gezinskwekerijen hebben nog van die goede soorten in de kweek staan. Ik weet niets van adresjes in jou buurt maar ik ben er van overtuigd dat ze er zijn. Groetjes Tuinman Peter.

 4. Hoi Betsy, kom ik jou hier tegen… Kijk voor een antwoord op je zoektocht naar de het aardappelras Sientje eens bij de links van http://www.thecourtofeden.org de zadenbank en nog meer zadenbanken) van Guus Liebertweert. Unieke verzameling van zaken en oude dierenrassen in de wereld (en wereldberoemd maar onbemind in Nederland ! …natuurlijk…) en gevestigd in Utrecht. Groetjes en tot op de tuin, Anne en Peer

 5. De tomaat ‘Pomedoro Pero Gigante’ is een grote geribde en peervormige tomaat. Om vers te eten kan je ze best iets onrijp eten, want bij volledige rijpheid is ze wat melig en minder smakelijk.
  Het is een goede opvultomaat voor in de oven. Ook voor verwerking tot saus of soep is deze tomaat goed geschikt.
  Voor vers gebruik zijn er andere tomatenrassen veel beter: Coeur de Boeuf, Brandewine Red, Herman’s Yellow, Arancia, …

  Mvg,
  Guy

 6. Hallo Loes,
  Beide zijn vlezige tomaten die je heel goed kunt verwerken in soepen en sauzen (voor bijv. pasta’s). Heb je erg veel tomaten dan kun je er een tomatenbasissaus van maken die je in goed schoongemaakte en afgesloten potten in het donker kunt bewaren. Maar ook invriezen gaat prima en dan in handzame porties zodat je per keer een hoeveelheid voor een soep of saus uit de diepvries kunt halen. Gewoon gewassen en in stukken gesneden invriezen. Ik laat het velletje gewoon altijd zitten omdat ik vind dat dat veel smaak geeft aan de soep en saus.

  Succes ermee, groet, Marijke

 7. hallo
  ik heb een vraag,wij telen voor het eerst Pomedorie en Vleestomaten,
  nu is mijn vraag hoe kan je die het beste eten en bewaren,
  en wat kan je er allemaal mee doen dan alleen op je brood of uit het vuisje eten??
  graag een serieus antworrd

  mvg.Loes

 8. Wie van u kent de aardappel genaamd sientje? Het schijnt een oud uitstervend ras te wezen maar ik heb 1 pooraardappel voor het komend jaar.
  Wie weet wat van dit ras aardappel?

  Groet Betsy

 9. Ik ben op zoek naar zaadjes van de tomatensoort ‘Potager de Vilvorde’. Kan iemand er enkele aan mij verkopen?

  Filip

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)