Zeventien jaar geleden is het volgens de weerman. Ook in 1988 was er een zomer met ontelbaar veel dagen met ondermaatse temperaturen en op té regelmatige basis een grote portie regen. Dat dit gevolgen zal hebben voor de tomatenoogst in de particuliere tuintjes laat zich raden. Er is niet alleen de oogstverlating. In juni waren er door het droge warme weer, weinig problemen met de aantasting door de aardappelplaag. Maar in het putje van de zomer kregen we dan wel te maken met een plotse opstoot van aardappelplaag in de openluchtteelten van tomaat. Daarnaast werden we op grote schaal geconfronteerd met een zware aantasting door bladvlekkenziekte. Wat ook al een tijdje geleden was. Wie geen preventieve maatregelen nam ziet zijn oogst sterk verminderen.
Lees het uitgebreide artikel met uniek fotomateriaal.

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  8 reacties aan “Kwakkelzomer brengt aardappelplaag en bladvlekkenziekte in de tomaten.”

Reacties (5) Pingbacks (3)
 1. Ook waar ik woon, in het zuiden van Frankrijk hebben we een kwakkel zomer, te koud en nat. Komkommer, meloen en ook de tomaten hebben er flink van langs gekregen [ aardappel ziekte ? ] Deze tomaten, zeggen ze, zijn ziekte resistent. Daardoor ben ik te laat begonnen met bordeauxse pap [ kopersulfaat ] te spuiten. Na drie spuit beurten is het proces gestopt. Nu maar hopen dat het weer omslaat.
  groetjes pim

  • Foto’s van Pim, een goede illustratie (helaas) van de kenmerken van Phyophthora infestans op tomaten.
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/DSC02736Kopie.JPG[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/DSC02737Kopie.JPG[/img]
   [img]http://www.plantaardig.com/groenteninfo/wp-content/uploads/DSC02742Kopie.JPG[/img]

   • Pim, tomaten zijn tot op heden nog niet aardappelziekte resistent, sommige soorten wel tolerant. Het verschil: tolerant betekent nog niet vatbaar van de eerste infectie, het betekent wel dat bij een blijvend infectiedruk er toch ziekte optreed. Jammer dus. Dit jaar is het dus echt een katastrofe, ook bij ons zelfs bij kweken in een plastiektunnel.(door de condensvorming in de vroege morgen). De planten zijn lange tijd nat en zo vatbaar voor de ziekte. Veel luchten en zo weinig mogelijk water geven. Dit jaar zijn de resultaten van iemand die tomaten kweekt gewoon onder een afdakje(droog tegen de regen) beter dan in een plastiektunnel. Dit door het beter verluchten tijdens de nacht en de vroege morgen. Het ene jaar is het andere niet. Groetjes Tuinman Peter.

 2. Een vraag,
  bij mijn schoonbroer zijn tomaten vallen van de 3de rand de bloemen allemaal af, de verdere groei is volledig geremd ze drogen op. (hij is een tuinder met ervaring)
  Zijn tomaten staan zoals de mijne in een serre.
  Het ras weet ik niet, zeker geen geënte tomaten.
  Wat zou dit kunnen zijn.
  Ikzelf heb geënte tomaten reeds voor het vierde jaar op rij, deze haal ik bij Van De Putte in Olsene, en heb tot nu toe geen problemen.

  • Beste Ivan,
   het is niet makkelijk om basis van deze gegevens een diagnose te stellen. Voorlopig hou ik het op bodemmoeheid door kurkwortel en verhoogde zoutconcentratie.
   Ik ga ervan uit dat de planten in het begin goed groeiden en dan stilvielen in groei.
   De manier waarop het beschreven wordt is wel nogal drastisch bij bodemmoeheid, zoals alle bloemen die afvallen en het opdrogen. Misschien is er toch iets gebeurt met klimaat/grond die dit plots veroorzaakt heeft?
   Meer gegevens over bodemmoeheid in tomaat, met bijhorende links naar kurkwortel en zoutconcentratie vind je op dit adres

   Wat meer details via een foto zou een juistere diagnose opleveren. Stuur deze naar lezersbijdrage@plantaardig.com
   groetjes,
   Luc

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)