Komkommers telen betekent ook vruchten dunnen.

Het eerste bloempje is er! En nu binnen een tiental dagen de eerste komkommer op tafel? Dit is mogelijk, maar het zou ook wel eens de laatste komkommer van die plant kunnen zijn. De plant is eigenlijk nog te klein om nu al vruchten te dragen. De eerste zes à zeven bladoksels worden dan ook volledig uitgeplozen, zowel zijscheuten als bloemen. Zo krijgt de plant de kans voldoende bladmassa te vormen en kan het zevende bloempje een mooie vrucht vormen.
Lees verder op Komkommers telen betekent ook vruchten dunnen
Lees alles over komkommers telen


Reacties

13 reacties op “Komkommers telen betekent ook vruchten dunnen.”

  1. J.thijssen avatar
    J.thijssen

    hallo

    de komkommers die teel groeien krom in plaats van mooi recht, wat zou de oorzaak daarvan kunnen zijn ???

    joop
    j.thijssen20@chello.nl

    1. Beste,

      Op basis van de beperkte info kan ik enkel zeggen dat komkommers sneller krom worden als ze niet voldoende water krijgen of als de plant te veel belast is, maw teveel komkommers op één plant;
      Dus komt dit artikel goed van pas!

      1. J.thijssen avatar
        J.thijssen

        Hartelijk dank voor uw antwoord- zal ze meer water geven

  2. Barbara avatar
    Barbara

    Hallo allemaal,

    ik ben een beginnend tuinder en heb o.a. komkommerplanten geplant. Deze krijgt nu komkommers maar er hangen ook gele bollen aan ter grote van een appel. Ik kan op het internet hier niet eht iets over vinden. Uit wat ik wel heb gevonden krijg ik het idee dat dit de manlijke vruchten zijn en dat ik ze allang had moeten verwijderen. Kan iemand mij vertellen wat ik met deze gele bollen moet/kan doen.Alvast bedankt voor uw reactie.

    Barbara
    s.algra3@chello.nl

  3. Beste,

    komkommer ondervindt in het begin dikwijls wortelproblemen, plant de komkommer niet dieper dan die in de pot stond. En vermijd aarde uit de grond die op de potgrond van de bloempot komt. Ook het water mag geen aarde doen aanspoelen tegen de stam.
    Dit is wat ik samenvat uit de reacties van Lenn en Nico op deze plaats op de website
    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/de-groentetuin-in-april-planten-kopen/#comment-20330

    mvg
    Luc
    http://groenten-boek.plantaardig.com

  4. hallo, ik ehb een vraagje over de komkommer. wij hebben al jaren een komkommerplant in de tuin meestal op dezelfde plaats in de kas. Maar nu wil hij de laatst 2 jaar niet meer zo goed. helemaal dit jaar komt hij moeilijk op gang, wwar kan dit aan liggen?

  5. maaike avatar
    maaike

    Hoi Luc,

    mijn broertje wist ook niet meer welke soort komkommer het is, maar ik heb gezocht naar mannelijke bloemen en die zijn er niet, dus kan ik het niet zelf bestuiven. dan kan het dus een ziekte zijn? Als dit zo is, dan is er weinig aan te doen neem ik aan….???

    Het rare (vind ik zelf dan) is wel dat ik wel 1 komkommer geoogst heb. Nou ja, volgend jaar beter denk ik dan maar. De courgettes doen het ondertussen als een speer en heb er zelfs al van gegeten; wat een plezier geeft me deze hobby zeg!

    Maaike

  6. maaike avatar
    maaike

    hallo luc,

    bedankt weer voor je reactie! Ik heb geen idee wat voor soort komkommer het is. Totdat jij deze vraag stelde, wist ik niet eens van het bestaan van verschillende soorten komkommers af haha. Maar ik zal het even navragen aan m’n broertje, aangezien hij mij het plantje een paar maanden gegeven heeft. maar ik ga in ieder geval op zoek naar de mannetjes en de vrouwtjes :-)

    groet,

    Maaike

  7. maaike avatar
    maaike

    Hallo Luc,

    ik heb je al eerder een vraag gesteld, maar toen over courgettes. Ik heb ze behandeld (bestuiving) zoals op deze site zo mooi beschreven stond en het werkt, ik heb de eerste courgettes aan de plant zitten: helemaal geweldig!
    Maar nu lijkt het dat ik hetzelfde probleem heb met m’n komkommerplant; ik heb er één komkommer van geoogst, helemaal geweldig natuurlijk, maar elk klein komkommertje dat nu verschijnt, heeft het zelfde mankement als m’n courgettes: ze gaan rotten voordat ze kunnen gaan groeien! Heeft dit ook met bestuiving te maken? Of heeft dit te maken met het uitdunnen? Ik hoop dat je hier ook een antwoord op hebt, aangezien ik die ene komkommer die ik dan wel geoogst heb echt heerlijk vond!

    Alvast bedankt weer voor je moeite en m’n complimenten voor deze site, ik heb er echt ontzettend veel aan!

    met vriendelijke groet,

    Maaike

    1. Dag Maaike,
      ofwel zijn het allemaal vrouwelijke bloemen en is er dus geen bestuiving nodig. Dan kan het inderdaad met de groeikracht van de komkommerplant te maken hebben. En is het helaas niet op één twee drie te zeggen wat er scheelt.
      ofwel is het een oude komkommersoort en zijn er vrouwelijke en mannelijke bloemen en kan je inderdaad gaan bestuiven. Mannelijke bloemen herken je doordat er geen komkommertje onder de bloem zit, maar dat ken je wel van bij de courgettes.
      Enig idee welk komkommerras het is?

      vriendelijke groeten
      Luc
      http://groenten-boek.plantaardig.com

  8. Lieven Glibert avatar
    Lieven Glibert

    Luc,
    Bedankt voor je deskundig advies.
    Ik zal dus beide vruchtgewassen in dezelfde kas aanplanten.
    Met vriendelijke groeten,
    Lieven

  9. Beste Lieven
    de moderne hybride komkommer groeit uit zonder bestuiving en bevruchting. Staat er toevallig een komkommerplant met mannelijke bloemen in de buurt, dan zullen de bloemen wel stuifmeel ontvangen als er ook nog insecten in de buurt zijn. Als deze vruchten bestoven zijn, dan kun je dat duidelijk zien, deze groeien dan langs onder dikker uit en bevatten zaden.
    Tot nu toe heb ik het probleem met meloenen en komkommers nog nooit meegemaakt, wat bevestigd wordt door volgende internetadressen. Meloenen en komkommers, en ook courgettes, trouwens kruisen onderling niet.
    Het blijkt te berusten op wijd verbreid misverstand.
    http://www.pollinator.com/crossing_cucurbits.htm
    http://www.history.org/history/CWLand/resrch6.cfm (paragraaf B)
    groetjes,
    Luc

  10. Lieven Glibert avatar
    Lieven Glibert

    Beste,
    Ik heb gelezen dat de teelt van meloenen samen met komkommers de kwaliteit van de vruchten van deze laatste kan beinvloeden.Bevruchting door insecten met stuifmeel van de meloen op de komkommerbloem zou bittere komkommers met zaad voortbrengen.Bestaat er een methode om toch beide vruchtgewassen samen in de koude kas te telen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.