De warmte van vorige week kwam vrij ongelegen voor veel komkommerplanten. De planten zijn nog in volle groei en waren nog niet echt gewend om veel water op te nemen. De specifieke bladstand van de kop van de plant maakt dat de kleine, jonge blaadjes niet goed kunnen verdampen. De vele blaadjes zitten dicht opeen en belemmeren zo de afgifte van waterdamp. Verdamping van deze jonge blaadjes is nochtnas nodig  voor de afkoeling ervan.
Dit is niet voldoende gebeurt, terwijl het in de kas een eind  boven de 30°C was en de zonnestralen de bladeren nog hoger in temperatuur deden stijgen.
Brandkoppen_komkommerBrandkoppen_komkommer2
Brandkoppen bij komkommers (klik voor vergroting)
Oorzaken
– te weinig wateropname, door te droge grond, zwak wortelstel of zware plantbelasting
– moeilijke verdamping door de specifieke stand van de jonge blaadjes in de kop van de plant
– te intense zonnestraling op de blaadjes
Wat doe je er aan?
De kas schermen, al dan niet tijdelijk, dat betekent afwitten van de zuidkant. Beter is nog een schaduwdoek te gebruiken op de meest intense dagen.
– Zorgen voor voldoende vocht in de grond
Wat als het toch gebeurt?
Zorg er steeds voor dat je de zijscheutjes niet te gauw verwijdert. Verwijder ze pas als ze tien centimeter lang zijn. Zo kan je toch nog verder als het groeipunt van de komkommerplant toch verbrand is.

Juni 2014
De zesde druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is nu overal verkrijgbaar!
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie! Koop nu online via de webshops vermeld op deze pagina of koop nu zonder verzendkosten bij Bol.com Laatste review, 28 mei, op Bol.com : Eindelijk het tuinboek waar ik op zat te wachten!

  9 reacties aan “Hitte veroorzaakt brandkoppen bij komkommer”

Reacties (7) Pingbacks (2)
 1. vraag hoe kan het dat de eerste komkommers wel vol groeien en dan er 6 komkommers eigenlijk direct gaan rotten en dan krijg je wel weer gezonde komkommers wat gaat er mis

 2. Heb zelfde probleen als J. Klompstra met mijn komkommers in de serre.
  Vandaag gemerkt dat er een schimmel te zien is.
  Ik heb dan maar die bladeren afgeknipt.
  Hoe kan men de plant nu behandelen tijdens de vruchtvoming.
  De planten krijgen alle dagen, via een afgeknipte fles, wat water.
  Dank bij voorbaat.

  • Is het wit schimmelpluis op de bovenkant (echte meeldauw), Ivan? Of gele vlekken bovenaan (valse meeldauw)? Dit maakt namelijk een groot verschil in de gewasbescherming.
   Voor echte meeldauw zou je spuitzwavel kunnen gebruiken.

 3. Hallo Luc,

  mijn buurvrouw heeft geente komkommerplantjes gekocht. Ik weet niet welke soort. Ik denk wel dat het zuiver vrouwelijke F1-hybriden zijn. De planten zijn met folie beschut en haar tentje is zuidwaarts gericht. De planten zien er eigenlijk heel goed uit, mooi groen en krachtig en dragen al enkele 25cm vruchten. De nieuwe vruchtjes (2cm) worden allemaal geel. Mijn buurvrouw is wanhopig! ????

 4. Al jaren teel ik komkommers met wisselend succes. Dit jaar heb ik gele ronde vlekken op de bladeren en dreigd de plant voortijdig dood te gaan. Ik weet echt niet wat de oorzaak is. De plant groeit in een “koude”lage bak.

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)