Aan de lijst van 38 streekproducten van VLAM zijn donderdag nog eens zes producten toegevoegd.

Een opgemerkte nieuwkomer onder de streekproducten is de waterkers. Het is een erkenning als traditioneel streekproduct, toegekend door Vlam. Hoewel de teelt bij ons nauwelijks voorkomt, zijn een aantal gebieden in Vlaanderen er erg geschikt voor. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de bronnenrijke IJsevallei in Vlaams-Brabant. Daar vinden we dan ook  de producent Bouillart (Vlaams-Brabant).
Waterkers is een pittige groente met lange stelen die meestal in bosjes verkocht wordt ( franse benaming= cresson). De groente is een ideale smaakmaker voor tal van sauzen, soepen maar ook overheerlijk in puree. Waterkers is zeer rijk aan vitamine C maar ook A en D en tal van sporenelementen maken haar tot een zeer gezonde groente.

Waterkers is de derde groente erkend als streekproduct, voordien waren er al de hopscheuten en het grondwitloof. Meer info over streekproducten op http://www.streekproduct.be/

 

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  12 reacties aan “Waterkers is derde groente erkend als streekproduct”

Reacties (12)
 1. Beste Tuinman Peter,

  Interessant dit onderwerp over de waterkers.

  Het is me nog niet echt duidelijk waarom dit commercieel anders gaat. Dat het enkel met een natuurlijke bron is. Omdat u aangeeft dat het wel mogelijk is.

  Groetjes Willem.

  • Willem, je moet de teelt bekijken op verschillende vlakken en methoden.
   -Een bepaalde firma welke waterkers kweekt, oogst, droogt en verwerkt als voedingssuplement(want zo heet dat tegenwoordig) kweekt alleen op de manier zoals je gras kweekt en maait in je gazon. Maaien, op deze manier heb je steeds jonge malse blaadjes. Een stevige stengel met draden(vezels) zijn uit den boze en laat dat nu een van de sterke punten zijn van verse groenten, vandaar.
   -De kweekmethode voor de verse markt als groente. De waterkers wordt gekweekt in waterbakken met een zeer geringe diept gevuld met een teeltsubstraat. De groente groeit tot je bosjes kunt snijden en binden(stengels, vezels). De teelt gebeurt van oudsher in fris stromend water(koel, een trage stevige groei, aanvoer van voedingsstoffen via de natuurlijke bron(waarom drinken we anders bronwater? Toch voor de goede eigenschappen van de opgeloste mineralen). Op deze methode heb je op artisanale manier een topproduct. (te duur voor de industriële verwerking)
   Brand de lamp al een beetje?
   We kunnen waterkers kweken op velerlei methoden. Belangrijk is dat, de plant de tijd krijgt om rustig te groeien tot een gevezelde, smaakvolle groente. Als we zo een topproduct zeer vers kunnen bereiden in de keuken dan hebben we alle goede dingen samen in een en dezelfde pot op het vuur. Ikzelf ben voor een stuk gevormd door ‘De volkstuinen’ en mijn hobby als ‘thuiskok’ en op ‘Horeca’ kan niemand koken met zo een verse producten die vb. een uur voordien nog in mijn tuin groeiden. Ere wie eren, een professionele kok die moeite doet om via zijn adresjes groenten, fruit, kruiden, vis, gevogelte en vlees aan te koken, heeft veel kosten naast de aankoop van zijn producten en juist die kosten zorgen ervoor dat gewone koks kiezen om aan te kopen in warenhuizen en groothandels tegen prijzen onder druk.
   Koken met topproducten tegen een lage prijs kan niet blijven duren.
   Wij! Blijven zelf kweken en verwerken, onze eigen groenten en kruiden in onze eigen thuiskeuken, kan dat nog beter, we moeten ons alleen er van bewust zijn dat niemand dit beter kan. Groetjes Tuinman Peter.

 2. Je hoeft waterkers niet te zaaien. Koop een bosje in de winkel, dan heb je een selectie van een professionele kweker. Je kan het bovenste deel gebruiken in de keuken.
  Steek de stekken in een pot met natte potgrond. In een mum van tijd zijn ze beworteld.
  Ik graaf dan een bedje uit in de serre, zo’n 20 cm diep,vermeng de grond dan met potgrond zodanig dat ik een ‘vijvertje’ overhoud van een 15 cm diep. Plant de stekken hierin en houdt ze nat. De stekken vormen uitlopers die op hun beurt weer wortelen. Eén vierkante meter is ruim voldoende. Wanneer de zomer begint, zal de waterkers opschieten. Je kan dan de teelt beter buiten voortzetten op een koele en vochtige plaats. Je mag rekenen op een reusachtige oogst.

  • Waterkers een zeer vergeten groente. Waterkers zaai ik in een drijvend mandje in een regenton, elke maand een aantal kalkkorrels in de regenton gooien (kalkrijk water) in het drijvende mandje zaai of steek je stekjes van waterkers en elke maand strooi je een kleine hoeveelheid organische mest in het begroeide vijvermandje, na 1 tot 2 maand kun je beginnen te oogsten, plukken is de boodschap. Oogst je niet voldoende dan zullen de stengels overgaan tot bloei en zaadvorming. Om de 2 maand doe ik nog wat vloeibare mest in de regenton en ja oogsten maar.
   Een tweede methode is: op een half beschaduwde plaats(koel en vochtig) zaai je waterkers, goed vochtig houden, af en toe organisch bemesten, wat kalk extra geven en ja oogsten maar.
   Waarom gebeurt de commerciële teelt anders?
   Eerst en vooral was het geschiedkundig niet mogelijk deze groente te kweken op andere plaatsen dan in een bron met stroming: eigenschappen, veel water, meestal koel water, meestal kalkrijk water, aanvoer van voedingsstoffen: de ideale omstandigheden voor het kweken van waterkers.

   Een gerechtje: waterkers stoemp: voor 2 personen, 600 gram aardappelen, 300 gram waterkers(bladeren en zachte stengels) zout, een paar druppels olijfolie, alles koken tot gaar, afgieten en uitlekken, een goede klomp boter en alles stampen tot een purré, op smaak brengen met peper en zout. Dit opdienen met een stukje gebakken lotte, kabbejouw of koolvis. Hemels
   Groetjes tuinman Peter

 3. Wel ik had verleden jaar waterkers gezaaid in een bak maar het werd helemaal niets, in de winter heb ik die uitgekiept in de serre zomaar, begin lente de aarde omgewoeld en met de hark! Tot mijn verbazing zag ik plots kleine plantjes verschijnen op zo’n 1 m2, ik zag dat het waterkers was en heb toen dagelijks begoten met een volle gieter water,10 liter ! ik heb nu waterkers gehad in overvloed, zo hoeft er helemaal geen stromend water te zijn !Zo gebruik ik die dagelijks in de sl ! Nu staat ze reeds volop in zaad maar toch nog mooie blaadjes om te gebruiken !

 4. Ik doe het hier thuis ook domex papier.

 5. Waterkers wordt ook sinds decennia in het Tongerse (Lauw) gekweekt, oogst praktisch volledig bestemd voor Wallonië. Kwam (in Haspengouw)vroeger ook voor in weilanden waar nog een bronnetje ontsprong.

 6. De namen lijken wel op elkaar, maar zijn toch uit elkaar te houden hoor:

  waterkers wordt “cresson” genoemd, tuinkers “cressonnette”.

 7. Hallo Hannelore
  bedankt voor jou tip die ideaal is bij het telen van tuinkers, bijvoorbeeld op de vensterbank.
  Waterkers wordt dikwijls op dezelfde manier gebruikt als tuinkers. Waterkers wordt ook dikwijls “cresson” genoemd, tuinkers ook. Genoeg redenen tot verwarring dus.
  Waterkers heeft donkergroene, ronde bladeren en wordt als “busseltjes” in de winkel verkocht, op deze foto staat het verschil, met foto’s uitgelegd
  http://www.alva.be/nl/tuinkers.htm

 8. goeiendag,
  je moet maar eens proberen in een klein bakje met keuken rol of toiletpapier nat gemaakt en daar de zaadjes op na zo’n 4dagen groeit het!!
  ooit een tip gekregen op school!
  je moet maar eens proberen
  veel succes!

 9. Hallo Jan,
  je kan ook waterkers kweken in een of andere grote bak. Dan is dit dikwijls een éénjarige teelt.
  In die bak moet je steeds zorgen dat de grond heel nat is. Dit is goed als het u enkel te doen is om wat groen te kunnen snijden en de bladgrootte niet zo belangrijk is.Breng in de bak zo’n 20 cm teelaarde, liefst gemengd met compost en zeewierkalk. Zaai vanaf maart tot einde juli ter plaatse of in de bak vrij dun uit en dek af met een laagje zaaigrond van 0,5 cm. Maak het zaaibed vooraf zeer nat. Blijf steeds nat houden, zonder echter de bladeren continu onder water te zetten. Dit kan eigenlijk best door de bak regelmatig onder te dompelen.
  De teelt in ideale omstandigheden is meerjarig, lukt beter en brengt natuurlijk veel meer op.

 10. hello,
  zou graag eens proberen waterkers te kweken,
  ben op zoek maar de goede methode om dit te doen, waterkers zou gekweekt worden in stromend water, maar hoe worden de zaden de vastgehouden, heeft er ergens een handige tuinman dit al met resultaat uitgeprobeerd?
  graag enkele tips of ervaringen

  mvgr

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)