Bron : Odin Groente en Fruit Abonnement | Gezonde biologische voeding

Deel 19 in de serie Groenten op de barbecue
Eigenlijk kunnen alle groentesoorten op het barbecuerooster. Het is een gezonde en smakelijke manier om de groenten te laten garen. Veel groenten, kunnen rechtstreeks op het rooster boven de gloeiende kooltjes gegrild worden.

Bietjes
Zo zijn geroosterde bietjes van de barbecue een ware delicatesse. Veeg hiervoor de hele bieten schoon, snijd de bovenkant eraf en kwast ze lichtjes in met olijfolie. Leg ze dan één à anderhalf uur op het rooster van een middelhete barbecue. Ze zijn klaar als u er gemakkelijk met een vork in kunt prikken.
Prei
Maar ook prei doet het goed op het rooster. Neem hiervoor een paar dunne preitjes waarvan u de onderkant afsnijdt en de buitenste bladeren verwijdert. Snij de prei vervolgens in stukken van ongeveer 15 centimeter en kook ze een paar minuten in een kruidenbouillon. Nadat ze goed uitgelekt en afgekoeld zijn, kunnen ze een minuut of vijf op de barbecue geroosterd worden waarbij u ze wel regelmatig moet keren. Heerlijk met een dressing van mosterd, olijfolie, witte wijnazijn en een handvol fijngehakte zwarte olijven.
Witloof
Voor een verrassende smaak kunt u ook eens witlof proberen. Deze krijgt op het rooster een bijzonder en licht gekaramelliseerd smaakje. Snij de stronken overlangs doormidden en leg de helften op en niet te hevige vuurgloed. Laat ze vijf minuten aan elke zijde roosteren. Na één minuut strijkt u de stronkjes in met (olijf)olie vermengd met (riet)suiker. Kruid ze tot slot met wat peper en zout.

Vrijwel alle groenten op de barbecue moeten ook tijdens het roosteren nog een paar keer van een dun laagje olie voorzien worden. Wel met mate, zodat de olie niet op het vuur kan vallen. Rooster de groenten bij voorkeur niet op een te sterke gloed, zodat ze langzaam garen en niet snel aanbranden.

TOFUSPIESJES
Ingrediënten (voor 4 personen)
500 gram tofu
1 citroen
1 dl ketjap en 1/2 el sambal
1 groene en 1 rode paprika
olijfolie
satéprikkers
Bereidingswijze
Zet de satéprikkers onder water. Pers de citroen uit en roer de ketjap en sambal erdoor. Snijd de tofu in blokjes van 2 bij 2cm en marineer ze 20 minuten in het ketjap-mengsel. Snijd de paprika ook in blokjes van 2 bij 2cm. Rijg om en om een blokje tofu en een stukje paprika aan de satéprikkers. Bestrijk de spiesjes met olijfolie en gril ze op de barbecue.

GEGRILDE COURGETTE
Ingrediënten (voor 4 personen)
4 courgettes
100 ml olijfolie
3 teentjes knoflook
1 rode peper
100 ml rode wijnazijn
1 bosje basilicum en zeezout
Bereidingswijze
Snijd de courgettes in de lengte in 4 plakken. Bestrooi ze met zout en laat ze ongeveer 30 minuten in een vergiet uitlekken. Hak de knoflook en snijd de peper in reepjes. Dep de courgettes droog met keukenpapier. Grill de courgettes tot ze mooi bruin zijn en leg ze in een schaal. Bak in een koekenpan even de knoflook met de peper en blus met de azijn. Geef de saus met de basilicumblaadjes bij de courgetteplakken. Dit gerecht kan ook koud geserveerd worden.

Lees alle artikels van —> Groenten op de barbecue

Voorjaar 2016
De achtste druk van de Groente en Fruit Encyclopedie is verschenen.
De hedendaagse moestuin is mooi, kleurrijk, plezant, ontspannend, lekker, gezond, hip, trendy…. Maar ooit komt er een tijd dat je ook aandacht hebt voor de prestaties en even onder de motorkap wil kijken. Ook daarvoor is er de Groente en Fruit Encylopedie.
Bestel nu uw exemplaar via één van de webshops vermeld op deze pagina of reserveer nu zonder verzendkosten bij Bol.com
Laatste reviews, op Bol.com
Eenvoudig uitgelegd met tevens prachtige foto's als illustratie
In dit boek vind je prachtige foto's en een overzichtelijke index. De uitleg is zeer goed gebracht en begrijpbaar. Dit alles maakt dat het boek meer dan zijn geld waard is.
Nooit te oud om te leren
Ik heb al 40 jaar een volkstuin. Toch vind ik in dit boek allerlei nuttige tips. Je hebt er meteen weer helemaal zin in!!! Ik kan deze encyclopedie elke moestuinder, rijp of groen, aanbevelen. Heldere uitleg, goede foto's.
Eindelijk het tuinboek waar ik zat op te wachten!
Dit is een super compleet tuinboek. Echt alles staat er in, hoe je een courgettezaadje in de grond stopt bijvoorbeeld, met de punt naar beneden of juist naar boven... lijkt onbelangrijke vraag, maar het antwoord heb ik pas hier gevonden. Zo concreet en praktisch is dit boek.
Klik hier om nog meer recente recensies te lezen.

  Een reactie aan “Verschillende groenten op het vuur : prei, bietjes, witlof, paprika, courgette”

 Geef een reactie

(vereist)

(vereist)